Marek z Bielska Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Marca 2008 mysle ze ze wzgledu na wage kabanka Dziadek powiesil go wlasnie w tensposob,jakby nie bylo mial 200kg a na sciegnach mogl by nie wytrzymac,tymbardziej ze rozbierany byl na wiszaco-bezpieczenstwo,ale najlepiej jakDziadek sie wypowiepozdrawiam slonecznie i wietrznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-30991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Marca 2008 Sposób zawieszania nie ma znaczenia w uboju domowym i tak wszystko jest przerobione . W tym przypadku jest tak robione bo jest bezpieczne a rozpieracz dostosowany jest do tego typu zawieszania. Przy małych sztukach zdejmuje się całą sztukę przecinając ścięgna lub odkręcając śrubę. Przy średnich dzieli sie na dwa to znaczy przecina się by szynka została na rozpieraczu wpierw oczywiście trzeba wyciąć polędwiczkę lub odpowiednio ją podciąć. Przy wielkich sztukach dzieli sie na trzy ciecia tak jak przy rozbiorze zasadniczym resztę robi się na stole. Rozpieracz taki ułatwia pracę i nie trzeba nadwyrężać swoich sil. zdejmuje się jedną połówkę druga sobie wisi na stole luz i można swobodnie pracować a i nieraz nie ma miejsca by zdjąć od razu dwie półtusze teraz gdy chłodno gorzej w lecie. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-31034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 31 Marca 2008 Można wieszać i tak przy wykorzystaniu urządzeń ,bardzo wygodnie rozcinać Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-32163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 A gdy nie ma mechanicznego sprzętu do podnoszenia pozostaje ręczna wciągarka .Ciekawie przerobiony rozpieracz, no i sztuka prawie trzy setki. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-32528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Witam Ale sztuka !!! Podpiera się ryjkiem gdy by tego nie robiła to by spadła . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-32533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Pytanie do nowicjuszy -dlaczego to mięso leży na posadzce ? .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-32710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Żeby się lepiej i szybciej wychłodziło.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-32711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Żeby "odetchło" :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-32717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Witam Mięso po rozbiorze półtuszy jeżeli nie mamy chłodni rozkładamy w chłodnym miejscu najlepiej na posadce celem szybkiego wychłodzenia . Szybkie schłodzenie mięsa pozwala nam uniknąć jego zaparzenia . Najlepiej pozostawić do drugiego dnia . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-32728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Albo jest jeszcze jedna opcja leży w piwnicy na posadzce bo jak wiadomo panuje tam niska temperatura. A w niskiej temperaturze można mięsko dłużej przechować. Bo temperatura na zewnątrz nie jest już taka dobra. A tak poza tematem to ciężko odpowiedzieć bo nigdy do końca nie wiadomo co autor miał na myśli i wydaje mi się że z odpowiedzią na to pytanie mieli by problem Ci którzy już nie są nowicjuszami. Mięso może leżeć na posadzce bo niema miejsca w lodówce, bo nie pomieści się całe na stole, bo jest przechowywane w ten sposób, żeby je wychłodzić, żeby dojrzało itd. Trochę sie rozpisałem :blush: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-32758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Witam Długie weekendy majowe za pasem a pan Krecik melduje że jak tylko chmurki przejdą to będzie tylko słońce :lol: więc coś na grilla należało zrobić . Dzisiaj z synem i mistrzem od uboju zrobiliśmy małe świniobicie . Świnka miała 140kg wagi i była odżywiana w większości na paszach naturalnych sam mistrz zachwalał że świnka optycznie ma bardzo ładne mięsko . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Mięso kładzione na posadzkę w celu najszybszego schłodzenia i to był główny cel. Prosty sposób praktykowany przez masarzy w ciepłe dni. Na folię kładziemy wszystkie mięsa przeznaczone na wędzonki i kiełbasy. które będą za dwie trzy godziny peklowane. Najszybsze efekty schłodzenia uzyskuje się gdy jak najszybciej po uboju przeprowadzimy rozbiór półtusz na elementy zasadnicze i od razu odetniemy z nich słoninę ,tłuszcz i wykroimy kości ,podzielimy na mięśnie. Właściwą obróbkę mięśni na wędzonki robimy po zakończeniu rozbioru . Andrzej k - ładna sztuka jak również słoninka ale to normalne przy tradycyjnych rasach i chowie trzody.Inne technika oparzania w korycie a rozbiór na wisząco .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Witam Mam takie pytanko , może ktoś podpowie co to jest za arcydzieło ? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Nie wiem czy to pytanie, czy zagadka. Tak czy inaczej odpowiadam:to tzw. "nec" taka otoka wyścielająca jamę otrzewnej. Produkt niezbędny przy wyrobie necówki :grin: Było o tym tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1166&highlight=nec%F3wka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 no i niecałe 5 min była zagadka :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honzaty Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 21 Kwietnia 2008 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1502 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Gratulacje Andrzeju. Ja w sobotę z teściem biliśmy takiego 130kg. Z tym że mistrzem musiałem być ja :wink:, ale 2,5h i daliśmy radę. Obyło się bez większych problemów(miałem jeden z że tak powiem "kuperkiem" nie mam wprawy w tym jak go łatwo wyciąć, może dziadek udzieli jakichś wskazówek). Poza tym poszło gładko. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 21 Kwietnia 2008 witamAndrzej k napisz jaka pila dzielona byla poltusza?ze zdjecia nie widacze cieta byla tasakiem badz siekierka.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 21 Kwietnia 2008 miałem jeden z że tak powiem "kuperkiem" nie mam wprawy w tym jak go łatwo wyciąćRobię to w ten sposób: 1. przecinam spojenie kości łonowej 2. od dołu kości łonowej wkładam nóż maksymalnie dociśnięty do kości ( kąt około 45 stopni do linii kręgosłupa) i prowadzę cięcie do góry, czynność powtarzam. Inny sposób praktykowany a zaczerpnięty z uboju bydło, to wykonanie cięcia ("wycięcie koła") wokół "kuperka". Osobiście pierwszy sposób jest lepszy, gdyż nie trzeba zachodzić z drugiej strony tuszy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Temat może drażliwy ale ktoś tą czynność musi wykonać by reszta mogła zajadać się tym mięskiem . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Dzięki Andrzeju za odpowiedź. Mam nadzieje że dobrze zrozumiałem.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Witam Otoka bardzo szybko została rozpracowana , myślałem że zostanie niewiadomą dłużej niż 5 minut no ale wzorek można podziwiać . Jeżeli chodzi o przecięcie świnki na połówki to do tego celu została użyta najzwyklejsza piłka ręczna typu lisica tylko trochę szersza . Ząbki miała już tak tępe że gałązki by nie przecięła ale swoje zadanie wykonała . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Marku- służę zdjęciami , ale to nie nazywa się ,,kuperek '' W gwarze ubojowców to po prostu zarabianie odbytu wraz z jego zawiązaniem. Czynność ta wykonana na leżąco, oczywiście trzeba mieć wprawę by nie ponacinać w czasie głębokiego zarabiania.. Później w czasie wyjmowania kompletu jelit ,,gwarowo w zawodzie-prucie'' wystarczy później mocniej pociągnąć i nie ma problemu. Łatwiej zarobić to na wiszącej sztuce ale wtedy potrzebny stołek .Zarobienie jest dość duże ale to jest maciorka i do tego bez głodówki przed ubojowej .Słoniny i tłuszczu z niej jak na lekarstwo rzadko się to zdarza. POZDRAWIAM Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 do tego bez głodówki przed ubojowej Jak w takim przypadku wyglądało mięsko pod kątem wad, szczególnie PSE ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Dzięki Dziadku, czyli po prostu głębiej wycinasz, a więc w przypadku maciorki już wiem, sprawa komplikuje się przy knurku, albo mi się zdaje. Czy knurka zarabia się tak jak maciorkę, czyli po prostu nacina się kuper na leżąco i przecina w tym momencie moczowód? BonAir sformułuj jeśli możesz bardziej zrozumiale pytanie bo szczerze powiedziawszy to nie wiem o co Ci chodzi. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.