Skocz do zawartości

Pokemona wariacje miesne i takie tam...


Rekomendowane odpowiedzi

Przed zawinięciem w papier koniecznie trzeba zmierzyć miarą ile zostało na jutro :lol:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-152837
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 406
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

zy po tym III etapie, lodówkowym, rozwinąć karkówkę ze skarpety? Chciałbym, żeby dotrwała do Świąt..

Pozostaw ją w "skarpecie" będzie jeszcze delikatnie wysychać. Może dotrwa? :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-152930
Udostępnij na innych stronach

Pozostaw ją w "skarpecie" będzie jeszcze delikatnie wysychać. Może dotrwa? :grin:

Czy przez ten czas nie przesiąknie za bardzo tą podkolanówką? :rolleyes: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-152933
Udostępnij na innych stronach

Ze skarpety rozwija się po całym procesie a nie w trakcie.Nic nie przesiąknie,żadnym zapachem no chyba ,że użyłeś używanych podkolanówek.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-152937
Udostępnij na innych stronach

no to ja potrzymam tak do połowy kwietna, zobaczymy co będzie... chyba, że zostanie wcześniej zjedzona... :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-152938
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zakupiłem dzisiaj trochę mięsa... bo w lodówce pustki, a mnie jakoś "odrzuca" od lad sklepowych... wymyśliłem, że jutro, a właściwie dzisiaj wymodzę jakąś mielonkę na kanapki... do chleba... parzone w osłonkach barierowych...

Po klasyfikacji uzyskałem

1,3kg wp I

0,7kg wp II

0,7kg wp III

0,3kg skórek wp

 

Poszczególne klasy mięs pokrojone w kawałki zapeklowałem na sucho w ilości 18g/kg mieszanki - 1/1 - sól morska/peklosól... skórki pocięte w "paski" ugotowałem do miękkości.

 

 

Jutro a raczej już dzisiaj wszystko zmielę na odpowiednich sitkach, wyrobię i w osłonki :)

Nigdy mielonek nie robiłem... parzonych... zobaczymy czy i tym razem cos wyjdzie...

 

I jeszcze na koniec... natchniony boczkami mojego brata starszego... postanowiłem poeksperymentować...

Został mi fajny, ładny prawie kg boczku surowego...

Postanowiłem, że zrobię z niego "roladę" - "surową-parzoną"...

Boczek natarłem 18g soli morskiej i dodatkowo od wewnątrz natarłem czosnkiem z łyzeczką peklosoli oraz pieprzem czarnym mielonym i pieprzem ziołowym...

To będzie boczek rolowany pieprzowo-czosnkowy :)

Tak natarty poszedł do lodówki na jakieś 14h... i ze 2 jutro w temp pokojowej...

Przed parzeniem zroluje go i osznuruje...

ciekawe czy zjadliwy będzie...

 

PS. muszę na kurs pojechać, bo "skórowanie" boczków czy pachwiny... to jakoś mi nie wychodzi za dobrze... a może nóż mam nie ostry? :mellow:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154515
Udostępnij na innych stronach

Mój wczorajszy wieczorowo-nocny wyrób... mielonka "kanapkowa" i rolowany boczek parzony czosnkowo-pieprzowy.

 

http://img855.imageshack.us/img855/9783/dscf8780wm.jpg

http://img849.imageshack.us/img849/6703/dscf8779wm.jpg

 

I boczek i mielonki robiłem pierwszy raz... i znowu jestem mile zaskoczony... dwie mielonki na specjalną prośbę córy zrobiłem z oliwkami zielonymi.

Wp I - sitko 10

Wp II - sitko 8

wp III - sitko 4 (dwa razy)

skórki ugotowane ostudzone - 4 mm

ok 200ml wody

6g pieprzu czarnego

3g majeranku

2g gorczycy

1g gałki

 

http://images43.fotosik.pl/766/7b35d076a664cb71m.jpg

Do mielonek wykorzystałem osłonki barierowe fi 65, parzone w ok 70-75st, przez 1,1h , boczek parzyłem w podobnej temp ale do osiągnięcia wewnątrz 68 stopni, w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych.

http://images41.fotosik.pl/760/17a8884a67480192m.jpg http://images49.fotosik.pl/766/30c2961455d43ab8m.jpg http://images49.fotosik.pl/766/d91265d745c0633am.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154647
Udostępnij na innych stronach

:shock: Pokemon wytłumacz mi dlaczego IIb mielisz dwa razy na sitku 4mm.?Co przez to chcesz uzyskać.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154659
Udostępnij na innych stronach

Witaj Pokemonie,

czy rolowany boczek parzony jest miękki?, z wyglądu super :thumbsup: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154666
Udostępnij na innych stronach

czy rolowany boczek parzony jest miękki?

Jest dość miękki, dobrze sie kroi, gdybym parzył jeszcze ze 20minut dłuzej, to chyba by był całkiem mieciutki, warto spróbować bo naprawdę jest pycha

dlaczego IIb mielisz dwa razy na sitku 4mm.

No nie wiem, chciałem uzyskać dodatkowo lepszą masę klejąca, może znowu coś namieszałem, IIb u mnie to były okrawki, ścinki z tłuszczem i błonami z wpI, a na 4 mieline, bo nie mam mniejszego sitka. IIa to był u mnie dość chudy boczek...

Może coś żle zrobiłem z klasyfikacją ?

Natomiast gotowane i zmielone skórki wp tak fajnie wszystko skleiły, że nastepnym razem zrobię salceson z zastosowaniem m.innymi skórek.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154682
Udostępnij na innych stronach

Klasa mięsa IIb - to jest mięso tłuste - i z niego nie uzyskasz masy klejącej.

Ech, żle po prostu opisałem to poklasyfikowane mięso...

wp I - mięso z szynki - 10

wp IIa - okrawki z szynki - 4

wp IIb - boczek - 8

 

To było tak, teraz chyba lepiej...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154688
Udostępnij na innych stronach

na 4 mieline, bo nie mam mniejszego sitka

Ja mam taką propozycję , dopóki nie zapoznasz się z klasyfikacją.Nie dziel mięsa kl II na IIa i IIb.Przyjmij ,że klII to mięso z zawartością do 35% tłuszczu.Tłuszcz nie nadaje się na masę wiążącą.Błony ,ścięgna i mięso ścięgniste tak,ale to jest IIIwp.Mieląc tłuszcz na małych oczkach i to x 2 otrzymujesz smalec a nie masę wiążącą.Miel na 6 lub 8.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154690
Udostępnij na innych stronach

Pokemonku !

Świetny efekt Twojego dreptania . :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154697
Udostępnij na innych stronach

Klasa mięsa IIb - to jest mięso tłuste - i z niego nie uzyskasz masy klejącej.

A co powiesz na parówki; czyż nie są tłuste?

W składzie masy wiążącej kiełbasy ze zdjęcia jest tłuste mięso.

Z opisu wynika, że masa wiążąca (30% wsadu) i zawiera 40% tłuszczu

http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/ligawa/nowy/IMG_0085.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154703
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam za zamieszanie, jeszcze muszę sie sporo nauczyć z klasyfikacją :blush:

Juz napisałem do moda o zmianę klas miesa, na wpII-sitko 8 i wpIII sitko 4, mielone dwa razy. Poniewaz te okrawki były ze ściegnami, to w sumie mozna zakwalifikować na wpIII...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154708
Udostępnij na innych stronach

A co powiesz na parówki; czyż nie są tłuste?

Parówki te dobre to jeśli przyjąć ,że tłuszcz to podgardle to nie 40% tylko jakieś 20% całej masy.30% mięsa ścięgnistego a reszta to jedynka wieprzowa lub mieszana z wołowiną klI.Jak widać parówki nie są aż tak bardzo tłuste.I jeszcze jedno.Produkcja parówek a produkcja tej mielonki to jakby porównać syrenkę z mercedesem.Tam mięso mocno schłodzone a tu jak leci.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154718
Udostępnij na innych stronach

A to moja wspomniana wcześniej "kanapkowa" mielonka z oliwkami...

 

http://img52.imageshack.us/img52/7385/dscf8787wm.jpg

http://img684.imageshack.us/img684/1607/dscf8789wm.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154969
Udostępnij na innych stronach

tłustawa trochę

zdjęcie tak wyszło... :wink: jest super,wcale tłuszczy aż tak dużo nie ma i sie nie czuje podczas jedzenia

czy oliwki nadają jakiś inny smak

pewnie, chociaż ja mało dodałem, bo córa zjadła prawie wszystkie... a to dla niej te mielonki, bo uwielbia oliwki :) Myślę, że ciemne, nadały by jeszcze bardziej wyrazisty smak... sam spróbuj :) pycha...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154973
Udostępnij na innych stronach

córa zjadła prawie wszystkie... a to dla niej te mielonki, bo uwielbia oliwki

i to jest właśnie ta motywacja do pracy :grin:

sam spróbuj

moje dzieci nie przepadają za oliwkami ale spróbuje zrobić, może się skuszą :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154975
Udostępnij na innych stronach

możesz dodać papryke surową czerwoną, zieloną lub zółtą, pokrojoną w kostkę, zrobiłem taki pasztet pieczony wieprzowy, cos wspaniałego :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154976
Udostępnij na innych stronach

A to moja wspomniana wcześniej "kanapkowa" mielonka z oliwkami...

To taką młodszy zrobisz na drogę do Napoleonowa :thumbsup: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154990
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.