karolszymczak Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 19 Marca 2011 Przed zawinięciem w papier koniecznie trzeba zmierzyć miarą ile zostało na jutro :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-152837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 20 Marca 2011 zy po tym III etapie, lodówkowym, rozwinąć karkówkę ze skarpety? Chciałbym, żeby dotrwała do Świąt.. Pozostaw ją w "skarpecie" będzie jeszcze delikatnie wysychać. Może dotrwa? :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-152930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 20 Marca 2011 Pozostaw ją w "skarpecie" będzie jeszcze delikatnie wysychać. Może dotrwa? :grin:Czy przez ten czas nie przesiąknie za bardzo tą podkolanówką? :rolleyes: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-152933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 20 Marca 2011 Ze skarpety rozwija się po całym procesie a nie w trakcie.Nic nie przesiąknie,żadnym zapachem no chyba ,że użyłeś używanych podkolanówek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-152937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 20 Marca 2011 no to ja potrzymam tak do połowy kwietna, zobaczymy co będzie... chyba, że zostanie wcześniej zjedzona... :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-152938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 29 Marca 2011 Zakupiłem dzisiaj trochę mięsa... bo w lodówce pustki, a mnie jakoś "odrzuca" od lad sklepowych... wymyśliłem, że jutro, a właściwie dzisiaj wymodzę jakąś mielonkę na kanapki... do chleba... parzone w osłonkach barierowych... Po klasyfikacji uzyskałem 1,3kg wp I 0,7kg wp II 0,7kg wp III 0,3kg skórek wp Poszczególne klasy mięs pokrojone w kawałki zapeklowałem na sucho w ilości 18g/kg mieszanki - 1/1 - sól morska/peklosól... skórki pocięte w "paski" ugotowałem do miękkości. Jutro a raczej już dzisiaj wszystko zmielę na odpowiednich sitkach, wyrobię i w osłonki Nigdy mielonek nie robiłem... parzonych... zobaczymy czy i tym razem cos wyjdzie... I jeszcze na koniec... natchniony boczkami mojego brata starszego... postanowiłem poeksperymentować... Został mi fajny, ładny prawie kg boczku surowego... Postanowiłem, że zrobię z niego "roladę" - "surową-parzoną"... Boczek natarłem 18g soli morskiej i dodatkowo od wewnątrz natarłem czosnkiem z łyzeczką peklosoli oraz pieprzem czarnym mielonym i pieprzem ziołowym... To będzie boczek rolowany pieprzowo-czosnkowy Tak natarty poszedł do lodówki na jakieś 14h... i ze 2 jutro w temp pokojowej... Przed parzeniem zroluje go i osznuruje... ciekawe czy zjadliwy będzie... PS. muszę na kurs pojechać, bo "skórowanie" boczków czy pachwiny... to jakoś mi nie wychodzi za dobrze... a może nóż mam nie ostry? :mellow: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 29 Marca 2011 zrób taką jest pyszna https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=182833&highlight=#182833 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 29 Marca 2011 dobra przemek zrobię wg tego "projektu' Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 30 Marca 2011 Mój wczorajszy wieczorowo-nocny wyrób... mielonka "kanapkowa" i rolowany boczek parzony czosnkowo-pieprzowy. http://img855.imageshack.us/img855/9783/dscf8780wm.jpg http://img849.imageshack.us/img849/6703/dscf8779wm.jpg I boczek i mielonki robiłem pierwszy raz... i znowu jestem mile zaskoczony... dwie mielonki na specjalną prośbę córy zrobiłem z oliwkami zielonymi. Wp I - sitko 10 Wp II - sitko 8 wp III - sitko 4 (dwa razy) skórki ugotowane ostudzone - 4 mm ok 200ml wody 6g pieprzu czarnego 3g majeranku 2g gorczycy 1g gałki http://images43.fotosik.pl/766/7b35d076a664cb71m.jpg Do mielonek wykorzystałem osłonki barierowe fi 65, parzone w ok 70-75st, przez 1,1h , boczek parzyłem w podobnej temp ale do osiągnięcia wewnątrz 68 stopni, w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. http://images41.fotosik.pl/760/17a8884a67480192m.jpg http://images49.fotosik.pl/766/30c2961455d43ab8m.jpg http://images49.fotosik.pl/766/d91265d745c0633am.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 30 Marca 2011 :shock: Pokemon wytłumacz mi dlaczego IIb mielisz dwa razy na sitku 4mm.?Co przez to chcesz uzyskać.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 30 Marca 2011 wp IIb - sitko 4 (dwa razy)lepiej by było raz na 6 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 30 Marca 2011 Witaj Pokemonie,czy rolowany boczek parzony jest miękki?, z wyglądu super :thumbsup: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 30 Marca 2011 czy rolowany boczek parzony jest miękki?Jest dość miękki, dobrze sie kroi, gdybym parzył jeszcze ze 20minut dłuzej, to chyba by był całkiem mieciutki, warto spróbować bo naprawdę jest pycha dlaczego IIb mielisz dwa razy na sitku 4mm.No nie wiem, chciałem uzyskać dodatkowo lepszą masę klejąca, może znowu coś namieszałem, IIb u mnie to były okrawki, ścinki z tłuszczem i błonami z wpI, a na 4 mieline, bo nie mam mniejszego sitka. IIa to był u mnie dość chudy boczek... Może coś żle zrobiłem z klasyfikacją ? Natomiast gotowane i zmielone skórki wp tak fajnie wszystko skleiły, że nastepnym razem zrobię salceson z zastosowaniem m.innymi skórek. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 30 Marca 2011 Klasa mięsa IIb - to jest mięso tłuste - i z niego nie uzyskasz masy klejącej.Ech, żle po prostu opisałem to poklasyfikowane mięso... wp I - mięso z szynki - 10 wp IIa - okrawki z szynki - 4 wp IIb - boczek - 8 To było tak, teraz chyba lepiej... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 30 Marca 2011 na 4 mieline, bo nie mam mniejszego sitka Ja mam taką propozycję , dopóki nie zapoznasz się z klasyfikacją.Nie dziel mięsa kl II na IIa i IIb.Przyjmij ,że klII to mięso z zawartością do 35% tłuszczu.Tłuszcz nie nadaje się na masę wiążącą.Błony ,ścięgna i mięso ścięgniste tak,ale to jest IIIwp.Mieląc tłuszcz na małych oczkach i to x 2 otrzymujesz smalec a nie masę wiążącą.Miel na 6 lub 8. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 30 Marca 2011 Pokemonku !Świetny efekt Twojego dreptania . :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 30 Marca 2011 Klasa mięsa IIb - to jest mięso tłuste - i z niego nie uzyskasz masy klejącej.A co powiesz na parówki; czyż nie są tłuste? W składzie masy wiążącej kiełbasy ze zdjęcia jest tłuste mięso. Z opisu wynika, że masa wiążąca (30% wsadu) i zawiera 40% tłuszczu http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/ligawa/nowy/IMG_0085.jpg Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 30 Marca 2011 Przepraszam za zamieszanie, jeszcze muszę sie sporo nauczyć z klasyfikacją :blush: Juz napisałem do moda o zmianę klas miesa, na wpII-sitko 8 i wpIII sitko 4, mielone dwa razy. Poniewaz te okrawki były ze ściegnami, to w sumie mozna zakwalifikować na wpIII... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 30 Marca 2011 A co powiesz na parówki; czyż nie są tłuste? Parówki te dobre to jeśli przyjąć ,że tłuszcz to podgardle to nie 40% tylko jakieś 20% całej masy.30% mięsa ścięgnistego a reszta to jedynka wieprzowa lub mieszana z wołowiną klI.Jak widać parówki nie są aż tak bardzo tłuste.I jeszcze jedno.Produkcja parówek a produkcja tej mielonki to jakby porównać syrenkę z mercedesem.Tam mięso mocno schłodzone a tu jak leci. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 A to moja wspomniana wcześniej "kanapkowa" mielonka z oliwkami... http://img52.imageshack.us/img52/7385/dscf8787wm.jpg http://img684.imageshack.us/img684/1607/dscf8789wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 mielonka z oliwkamicałkiem ładna chociaż tłustawa trochę :clap: ...czy oliwki nadają jakiś inny smak :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 tłustawa trochęzdjęcie tak wyszło... :wink: jest super,wcale tłuszczy aż tak dużo nie ma i sie nie czuje podczas jedzenia czy oliwki nadają jakiś inny smakpewnie, chociaż ja mało dodałem, bo córa zjadła prawie wszystkie... a to dla niej te mielonki, bo uwielbia oliwki Myślę, że ciemne, nadały by jeszcze bardziej wyrazisty smak... sam spróbuj pycha... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 córa zjadła prawie wszystkie... a to dla niej te mielonki, bo uwielbia oliwkii to jest właśnie ta motywacja do pracy :grin: sam spróbujmoje dzieci nie przepadają za oliwkami ale spróbuje zrobić, może się skuszą :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 możesz dodać papryke surową czerwoną, zieloną lub zółtą, pokrojoną w kostkę, zrobiłem taki pasztet pieczony wieprzowy, cos wspaniałego Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 A to moja wspomniana wcześniej "kanapkowa" mielonka z oliwkami...To taką młodszy zrobisz na drogę do Napoleonowa :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/4/#findComment-154990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.