nestor Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Lutego 2013 Niestety,dziadek ma rację,mięso koniecznie musi być myte podczas uboju .Wołowina Pis,a nie wygląda zle,może za wyjątkiem jednej kończyny i pozostałośćią tkanki okołograsicowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-265972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Lutego 2013 mięso koniecznie musi być myte podczas ubojua jak to się ma do rozwoju bakteriologicznego na powierzchni? :rolleyes: powtarzam pytanie bo myślę że to jest dość istotny temat a ja jakoś nie zauważyłem aby była wzmianka o myciu mięsa po rozbiorze....a wręcz przeciwnie :rolleyes: oczywiście kwestia uboju gospodarczego a w ubojni to jedna różnica a druga to czy rozbiór jest na leżąco czy na wisząco..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-265976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Lutego 2013 Abratku,podczas mycia staramy się usunąć jaknajwięcej bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-265982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Lutego 2013 Na uboju pracowałem kilka lat . Końcowa toaleta poubojowa, to mycie części zabrudzonych, części zabrudzonych krwią itd, jak również wycięcie przekrwionych obić szczególnie przy bydle jak również oczyszczenie z krwi miejsc przy ranie kłucia poprzez wycięcie lub umycie . Przykład nie zmyta krew z żeber itd. przy przecinaniu piłą pozostają opiłki. Zostaje pytanie co robi większe zakażenie pozostawiona krew czy woda którą zmyliśmy krew. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-265988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Lutego 2013 podczas mycia staramy się usunąć jaknajwięcej bakterii.w wodzie jest więcej bakterii niż w mięsie :lol: myjąc je wodą "nawadniamy powierzchnię" więc stwarzamy warunki do szybkiego namnażania bakterii.. chyba że.... chodzi o wycieranie wilgotną ścierką (oczywiście wygotowaną i często płukaną w przegotowanej wodzie ) - na prawdę proszę fachowców o rozwinięcie tematu bo to jest dość istotne a przyznam że nie widziałem jeszcze aby myto mięso po rozbiorze :rolleyes: (choć ja mało widziałem w tym zakresie.... :blush: ) EDIT o!... i DZIADEK powyższym określił wystarczająco (przynajmniej dla mnie) określenie "toalety poubojowej".... - czyli są to niezbędne miejscowe zabiegi w koniecznych przypadkach... co jednak różni się od "typowego mycia" całego mięsa Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-265989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Lutego 2013 Abratku a więc uściślam na uboju trzody tam gdzie pracowałem półtusze wp. po wszystkich procesach technologicznych ubojowych przechodziły przez myjkę - szereg natrysków umieszczonych poziomo pionowo itd . Na uboju bydła domywało się zabrudzenia wężem z wodą . I tyle o tym, a było to ponad lat temu. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-265994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Lutego 2013 a więc uściślamno i po chwili zrozumienia znów jestem "w cz..... pie" znaczy na rozdrożu :lol: Myć czy nie myć oto jest pytanie..... :lol: wybacz DZIADKU ale takie rozterki czasem w główkach się rodzą bo jeśli w życiu się nie widziało takich praktyk to i wątpliwości się nasuwają :blush: niedawno oglądaliśmy film z nowoczesnych linii.. - nie było tam żadnego mycia po rozbiorze.. kupując mięso z różnych źródeł zawsze trafią się jakieś "ślady" które dobitnie świadczą o tym iż mieso nie jest myte.... w uboju gospodarczym jedyną praktyką z którą się spotkałem to właśnie oczyszczanie nożem i ściereczką miejsc koniecznych.... czy to są praktyki "z lenistwa" ekonomii, czy bezpieczeństwa? ..... mi laikowi trudno to powiedzieć..... być może "najnowsze badania wykazały że...." z tym myciem to ostrożnie :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-265999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Lutego 2013 niedawno oglądaliśmy film z nowoczesnych linii.. - nie było tam żadnego mycia po rozbiorze.. Abratku jesteśmy w dwóch innych światach . Ja jestem na uboju i opisuję Toaletę poubojową. Ty jesteś na rozbiorze i kombinujesz jak ją dopasować. Popatrz na film z Podstaw nauki i technologi. Ile się tam leje wody na półtusze . Przy przecinaniu piłą doprowadzona woda odrazu spłukuje opiłki . Po wyjęciu ośrodków trzeba spłukać zabrudzenia krwią z żeber itd .Wszystkie czynności są na uboju w czasie chłodzenia i nawiewów ,półtusze zostaną osuszone. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-266003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 3 Lutego 2013 Abratek pomylił ubój z rozbiorem mięsa, gdzie nie myje się mięsa ,bo wcześniej to zrobiono w czasie uboju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-266004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 3 Lutego 2013 Ja jestem na uboju i opisuję Toaletę poubojową. Ja obejrzałem sobie cały proces i żadnego mycia od momentu rozcięcia nie było i pewnie o to chodzi Tomkowi.Jak się mylę to pewnie szybko mnie wyprowadzi z błędu. :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-266007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Lutego 2013 jesteśmy w dwóch innych światach wiem i zaznaczałem to.... Przy przecinaniu piłą doprowadzona woda odrazu spłukuje opiłkito prawda.... :blush: pomylił ubój z rozbiorem mięsa, gdzie nie myje się mięsa ,bo wcześniej to zrobiono w czasie uboju.nic nie pomyliłem - znane mi są pojęcia ubój i rozbiór :wink: - cały czas rozmawiamy o przygotowaniu półtusz.... a nie o rozbiorze na elementy chyba nikt nie pomyśli nawet że po uboju, oparzeniu/opaleniu i szczecinowaniu nie myje się tuszy :rolleyes: .... ale wtedy jesteśmy jeszcze przed rozbiorem..... który to następuje od momentu rozcinania tuszy.... Hmmmm... tu można rozwinąć już temat "mycia" w przypadku uboju gospodarczego :lol: mamy dwie metody rozbioru.... wisząca - gdzie łatwość czynności związanych z czyszczeniem czy nawet całkowitym myciem kompletnej póltuszy nie przedstawia problemu... i metodę leżącą z jednoczesnym podziałem na elementy... - jak postępować w takim przypadku? czy przed wychładzaniem (zazwyczaj w postaci rozłożonej na jakiejś posadzce betonowej) powinniśmy poszczególne elementy szynki (nawet w poszczególnych mięśniach), karkówki, polędwice, łopatki, boczki etc. także myć? trudny wybór prawda??? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-266008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Lutego 2013 Po wyjęciu ośrodków trzeba spłukać zabrudzenia krwią z żeber itd Tego też nie pokazali. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-266009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Lutego 2013 arkadiusz, Dziadek nie miał chyba na myśli filmu z prezentacji linii ... choć tam trzeba przyznać że już nie ma co myć bo wszystko jest zmywane miejscowo na bieżąco "spod piły".... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-266010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Lutego 2013 To w końcu myć czy nie myć po wyjęciu ośrodków. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-266019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 3 Lutego 2013 Na filmie nie jest pokazany cały cykl czynności wykonywanych a tylko część związanych z umaszynowieniem .A tak swoją stroną jest tyle publikacji dostępnych na naszym forum ale to trzeba czytać a nie tylko ściągać http://pl.scribd.com/doc/13447145/Olszewski-Adam-Technologia-przetworstwa-misa-roz03 A Tak to się dziwię niektórym stwierdzeniom a szczególnie że, umazana krwią półtusza lepiej się prezentuje i jest mniej zakażona jak umyta wodą i czysta . Jak przekonać niedowiarków że krew i zabrudzenia trzeba zmyć. a tak wyglądają po moim uboju . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-266039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Lutego 2013 umazana krwią półtusza lepiej się prezentuje Ależ nikt tego nie powiedział.Też wolę takie półtusze jak pokazane przez Ciebie, ale był problem jak moczenie wodą ma się do namnażania bakterii.Drążyłem ten temat bo mam dużo do czynienia z dziczyzną.Ta to dopiero jest zakrwawiona.Sądzę że ten wątek mamy z głowy.Trzeba myć i już. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-266053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 3 Lutego 2013 DZIADEK, trzeba przyznać , że tusze po uboju wypracowane , ciecie prze kregosłup równiutkie , czyste :clap: :clap: [ Dodano: Nie 03 Lut, 2013 18:26 ]arkadiusz, raz skórowałem dzika, nie mam żądnego innego doświadczenia , do tego momentu nie obdzierałem nawet królika , ale pare razy widziałem jak sie to robi ,wiec zmuszony sytuacja , oskórowałem dzika i podzieliłem , faktyczne był po strzale i patroszeniu zakrwawawiony , jak po uboju rytualnym . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-266054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 3 Lutego 2013 Czyściutkie to fakt,ale ty Dziadku jesteś mistrzem.Ale jaka słonina Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-266057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 3 Lutego 2013 był po strzale i patroszeniu zakrwawawiony , jak po uboju rytualnym . Nieraz jest tak, że mięso muszę moczyć w zimnej wodzie i to dość długo o kościach nie wspomnę bo to standard. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-266079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 3 Lutego 2013 trafiony w brzuch, rozerwany żołądek, pisać dalej Nie miałem sarnę z takim żołądkiem Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-266110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 3 Lutego 2013 jest tyle publikacji dostępnychtylko że publikacje nie uwzględniają warunków uboju gospodarczego..... temat całych półtusz wieszanych do rozbioru mamy z głowy... ponawiam zatem pytanie jak postępować z pozyskanymi elementami przy podziale poubojowym połączonym z rozbiorem zasadniczym??? :rolleyes: czy takie elementy przed chłodzeniem myć? prosty przykład: sobota przed południem ubój i rozbiór na elementy metodą "leżącą", wychłodzenie i w niedzielne popołudnie transport, ostateczne zagospodarowanie mięsa (peklowanie) w poniedziałek po południu..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-266127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 5 Lutego 2013 Tak wyglądają tusze wołowe po ok 10 dniach dojrzewania w jednej z ubojni w USA..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-266342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 5 Lutego 2013 Emil, zamiesciłes zdjecie ,domyślam sie , ze byłeś w takiej chłodni lub tez masz informatora , ktory je udostepnił czy cos wiesz więcej na temat dojrzewania mięsa , moi znajomi twierdzili ,ze tusze po uboju dojrzewaja dłuzej ponad 20 dni, w tym temacie zamieszczone informacje mówia o 10 dniach .Filmy na Discavery , pokazuja myśłiwych , ktorzy całe tusze dziczyzny trzymaja w chlodniach po wypatroszenieu znacznie dłuzej niż 10 dni , czy masz mozliwość sprawdzenia u zródla ( chłodnia z ktorej masz foto ) jak długo trwa cykl dojrzewania mięsa .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-266351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 5 Lutego 2013 Emil, zamiesciłes zdjecie ,domyślam sie , ze byłeś w takiej chłodni lub tez masz informatora , ktory je udostepnił czy cos wiesz więcej na temat dojrzewania mięsa , moi znajomi twierdzili ,ze tusze po uboju dojrzewaja dłuzej ponad 20 dni, w tym temacie zamieszczone informacje mówia o 10 dniach .Filmy na Discavery , pokazuja myśłiwych , ktorzy całe tusze dziczyzny trzymaja w chlodniach po wypatroszenieu znacznie dłuzej niż 10 dni , czy masz mozliwość sprawdzenia u zródla ( chłodnia z ktorej masz foto ) jak długo trwa cykl dojrzewania mięsa .PozdrawiamAkurat te konkretnie tak wyglądały po 10 dniach. Ile dni docelowo do rozbioru na poszczególne elementy to dokładnie nie wiem. W każdym kraju jest chyba inaczej. Argentyna dla przykładu eksportując elementy na świeżo m.in do Polski pakuje w vacuum w bardzo grubą folię, deklarując ok 45 dni od daty zapakowania, dając gwarancję pod warunkiem iż ciąg chłodniczy będzie stale zachowany. Elementy z podobną deklaracją widziałem również z Brazylii czy nawet z Nowej Zelandii. Temperatura przechowywania ( 0 / +4 st ). Swego czasu miałem możliwość kupowałem z hurtowni Recke z Berlina taką wołowinę z kończącym się terminem do spożycia za 50 % ceny :wink: Żadnych cech psującego się mięsa nigdy nie stwierdziłem ( organoleptycznie ) natomiast smak, kruchość .... ehhh :thumbsup: [ Dodano: Wto 05 Lut, 2013 16:48 ]A ja rozbieram po trzech dniach, już zacząłem na wisząco przednią ćwiarę. Nie jest to świniaczek. Wrzuć Piotrze kawałek antrykotu albo rostbefu na min 10 dni na górną półkę lodówki, a potem patelnia albo grill.....polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-266361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 5 Lutego 2013 Pisałem już na forum, że większość ćwierci wołowych pochodzących z dorosłych sztuk jest eksportowana. Jednym z parametrów jest odpowiednie ( znaczne otłuszczenie)! Dojrzewanie mięsa z dorosłych sztuk to, nawet 30 dni w warunkach chłodniczych. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/2/#findComment-266395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.