kostek61 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 5 Lutego 2013 nawet 30 dni w warunkach chłodniczych.Z tego co wiem w tem.0-3 st.c ale dotyczy to mięsa na cele kulinarne,do kiełbas wystarczy 24h i wychłodzenie mięsa do 4-6 st c. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-266399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 6 Lutego 2013 Pisałem już na forum, że większość ćwierci wołowych pochodzących z dorosłych sztuk jest eksportowana. Jednym z parametrów jest odpowiednie ( znaczne otłuszczenie)! Dojrzewanie mięsa z dorosłych sztuk to, nawet 30 dni w warunkach chłodniczych. Jeszcze kilka lat temu przy eksporcie do krajów europejskich, w specyfikacjach jakościowych bazowano w zasadzie jedynie na klasyfikacji (S) EUROP która nie odnosi się do stricte jakości mięsa a jedynie do klas uformowania i otłuszczenia tusz , a teraz coraz częściej najistotniejszą cechą jest zawartość tłuszczu śródmięsniowego czyli "marmurkowatość" badana na rostbefie. Dawne ideały "ładnego mięsa wołowego" czyli chudziutkiego bez przerostów powoli odchodzą do lamusa Rzuććie czasem okiem na wołowinę od Biernackiego pakowaną pod marką "BeefMaster" jest m.in w Lidlu i bodajże w Kauflandzie. Są to steki z polskiego surowca , selekcjonowane m.in pod kątem marmurkowatości, dojrzewające min. 21 dni. Cena wysoka ale i tak po środku między argentyńską a zwykłą polską. Mają na tej kategorii naprawdę niezłą dynamikę sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-266497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 6 Lutego 2013 Emil - wszystko się zgadza tylko opisując taką wołowinę zaznaczaj wyraźnie że to do celów kulinarnych. W przetwórstwie przy rozbiorze i wykrawaniu na mięsa drobne można dostać rozstroju nerwowego, bo niestety to otłuszczenie - łój trzeba powycinać i praktycznie jest do wyrzucenia, stare porzekadło mówi - łój w kiełbasie to jest zbój. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-266512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 6 Lutego 2013 Emil - wszystko się zgadza tylko opisując taką wołowinę zaznaczaj wyraźnie że to do celów kulinarnych. W przetwórstwie przy rozbiorze i wykrawaniu na mięsa drobne można dostać rozstroju nerwowego, bo niestety to otłuszczenie - łój trzeba powycinać i praktycznie jest do wyrzucenia, stare porzekadło mówi - łój w kiełbasie to jest zbój. Oczywiście racja Dziadku , miałem na myśli cel kulinarny :wink: Ale z drugiej strony tak się zastanawiam, bo tłuszcz międzytkankowy nie jest tłuszczem miękkim, więc się z kiełbasy nie wytopi, np. charakterystyczne "oczko" w antrykocie w trakcie smażenia czy grillowania. Natomiast walory smakowe powinny być na plus.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-266518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 6 Lutego 2013 Ale z drugiej strony tak się zastanawiam, bo tłuszcz międzytkankowy nie jest tłuszczem miękkim, więc się z kiełbasy nie wytopi,Mięso wołowe drobne praktycznie jest dodatkiem do kiełbas i zazwyczaj jest kutrowane na masę wiążącą, a więc łój w każdej postaci jest nie pożądany. Receptury gdzie jest inaczej można policzyć na palcach jednej ręki. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-266524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 6 Lutego 2013 Emil jest kilka receptur ale do nich mięso wołowe z górnej półki z bydła młodego jałówki, wolce ,byczki. Mięso drobne dawniej- woł. kl I nieścięgnista, dzisiaj to woł. kl I . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-266532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demi Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Witam,to mój pierwszy post...jak zrobić podsuszoną wołowinkę na Carpaccio?...bo surowej nie lubię.Czy technologię suszenia wieprzowiny,można przenieść na wołowinę?(ten trik z pończochą) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-356903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Poczekaj, jak na forum pokaże się Kolega Andy (możesz do niego napisać na PW). To jest specjalista od dojrzewającej wołowiny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-356905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demi Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Ok...dzięki.Nie wiem tylko,który to Andy?...jest ich cały worek na forum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-357033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Prezes KPP jest tylko jeden. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-357051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demi Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Prezes KPP jest tylko jeden. Nie wiem, co to KPP...(kojarzy mi się z Komunistyczną Partią Polski)...czy to tak trudno dać namiary?..i to moderator taki uczynny inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-357085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 10 Czerwca 2014 no widzisz nie zaznajomilas/es sie wogole z naszym forum ,nalezy choc troche cos poczytac https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/30-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-prosiaczka/ i juz wiesz co to KPP Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-357095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 10 Czerwca 2014 .i to moderator taki uczynny inaczej W związku z tym, że nie zapoznałeś się jeszcze, jak widać z forum, tym razem Ci się upiecze. Następnym razem za taki wpis będziesz sobie odpoczywał.Otrzymałeś pełną informację. Wystarczyło tylko poszukać Kolegi w użytkownikach lub wpisać do wyszukiwarki KPP. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-357105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demi Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Właśnie,że czytałam,ale nie skojarzyłam...Widzę,że nic tu po mnie...szanowny moderator może mnie łaskawie zbanować. A pełną info otrzymałam od usera electra,a nie od napuszonego modera Maxell.Electra-dziękuję Ci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-357107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 10 Czerwca 2014 (edytowane) Otrzymałaś wszelkie niezbędne do odszukania usera informacje. Wystarczyło zejść tylko na dół strony głównej, kliknąć na nicku Andy i po kłopocie.Jestem bardzo tolerancyjny, ale do czasu. Edytowane 10 Czerwca 2014 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-357108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Maxell zdecydowanie nie nalezy do napuszonych ,ja podziwiam go za wielka tolerancje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-357109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 8 Października 2014 Podepnę sie pod temat. Zakupiłem Ogony wołowe i mostek wołowy b/k. Mam zamiar zrobic z nich gulasz w kociołku na ognisku w sobotę. Część będę mroził, a to co ma być na sobote chciaem przechowac w lodówce. Czy nic się z tym mięsem nie stanie. No niby to takie dojrzewanie bedzie. Tylko problem jak to trzymać? Doprawione czy nie. We worku czy jakiejs misce? A może lepiej całośc zamrozic i w piątek wyciągnąćto co na gulasz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-375885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 8 Października 2014 Karol ..nie mroź ,tylko daj przyprawy. Sól jest konserwantem więc nic nie powinno się stać. Worek czy miska - obojętnie. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-375901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 8 Października 2014 Tylko niby nie można solić wołowiny wcześniej. Karkówkę bym tak zrobił i było by ok. Ale jeżeli mogę to posolić, to spoko tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-375905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) Masz ogony i mostek ..więc nie ma problemu. Nie soli się wcześniej (przynajmniej ja tego przestrzegam) mięska na bitki ,steki itd... Edytowane 8 Października 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-375907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 8 Października 2014 @Jojo, wołowina jest mięskiem które powinno dojrzeć przed obróbką.Jeżeli poleży w lodówce przez kilka dni bez solenia to tylko na dobre jej wyjdzie Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-375908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 8 Października 2014 No właśnie teoretycznie to wiedziałem, ale mam nałe doswiadczenie w wołowinie. A ogony to pierwszy raz będę jadł. Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-375909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 8 Października 2014 Specjalistą od ogonów to jest jagra napisz Karol do Jareczka on Ci poda przepis - "jego" ogony urywają tyłek i basta.W kociołgu to prawdę mówiąc cienko to widzę bo one się bardzo długo duszą tak do super miękkości i kleistości Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-375911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 8 Października 2014 Dzieki Roger. A ja w kociołku robie nawet golonki i dochodzą. Potrzymam z 3 godziny i zobaczymy co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-375920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 8 Października 2014 A ogony to pierwszy raz będę jadł. Ponieważ ogony to nie polędwica ani udziec, jednak bym je zasoliła docelowo oraz obłożyła przyprawami. Do tego proponuję skropienie winem lub octem jabłkowym.Będą ładnie kruszały w lodówce.Dojrzewanie bez tych dodatków stosuje się w półtuszach w chłodniach w temp.+0st.C Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-375922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.