Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

nawet 30 dni w warunkach chłodniczych.

Z tego co wiem w tem.0-3 st.c ale dotyczy to mięsa na cele kulinarne,do kiełbas wystarczy 24h i wychłodzenie mięsa do 4-6 st c.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-266399
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Pisałem już na forum, że większość ćwierci wołowych pochodzących z dorosłych sztuk jest eksportowana. Jednym z parametrów jest odpowiednie ( znaczne otłuszczenie)! Dojrzewanie mięsa z dorosłych sztuk to, nawet 30 dni w warunkach chłodniczych.

Jeszcze kilka lat temu przy eksporcie do krajów europejskich, w specyfikacjach jakościowych bazowano w zasadzie jedynie na klasyfikacji (S) EUROP która nie odnosi się do stricte jakości mięsa a jedynie do klas uformowania i otłuszczenia tusz , a teraz coraz częściej najistotniejszą cechą jest zawartość tłuszczu śródmięsniowego czyli "marmurkowatość" badana na rostbefie. Dawne ideały "ładnego mięsa wołowego" czyli chudziutkiego bez przerostów powoli odchodzą do lamusa :)

Rzuććie czasem okiem na wołowinę od Biernackiego pakowaną pod marką "BeefMaster" jest m.in w Lidlu i bodajże w Kauflandzie. Są to steki z polskiego surowca , selekcjonowane m.in pod kątem marmurkowatości, dojrzewające min. 21 dni. Cena wysoka ale i tak po środku między argentyńską a zwykłą polską. Mają na tej kategorii naprawdę niezłą dynamikę sprzedaży.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-266497
Udostępnij na innych stronach

Emil - wszystko się zgadza tylko opisując taką wołowinę zaznaczaj wyraźnie że to do celów kulinarnych. W przetwórstwie przy rozbiorze i wykrawaniu na mięsa drobne można dostać rozstroju nerwowego, bo niestety to otłuszczenie - łój trzeba powycinać i praktycznie jest do wyrzucenia, stare porzekadło mówi - łój w kiełbasie to jest zbój.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-266512
Udostępnij na innych stronach

Emil - wszystko się zgadza tylko opisując taką wołowinę zaznaczaj wyraźnie że to do celów kulinarnych. W przetwórstwie przy rozbiorze i wykrawaniu na mięsa drobne można dostać rozstroju nerwowego, bo niestety to otłuszczenie - łój trzeba powycinać i praktycznie jest do wyrzucenia, stare porzekadło mówi - łój w kiełbasie to jest zbój.

Oczywiście racja Dziadku , miałem na myśli cel kulinarny :wink:

 

Ale z drugiej strony tak się zastanawiam, bo tłuszcz międzytkankowy nie jest tłuszczem miękkim, więc się z kiełbasy nie wytopi, np. charakterystyczne "oczko" w antrykocie w trakcie smażenia czy grillowania. Natomiast walory smakowe powinny być na plus....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-266518
Udostępnij na innych stronach

Ale z drugiej strony tak się zastanawiam, bo tłuszcz międzytkankowy nie jest tłuszczem miękkim, więc się z kiełbasy nie wytopi,

Mięso wołowe drobne praktycznie jest dodatkiem do kiełbas i zazwyczaj jest kutrowane na masę wiążącą, a więc łój w każdej postaci jest nie pożądany. Receptury gdzie jest inaczej można policzyć na palcach jednej ręki.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-266524
Udostępnij na innych stronach

Emil jest kilka receptur ale do nich mięso wołowe z górnej półki z bydła młodego jałówki, wolce ,byczki. Mięso drobne dawniej- woł. kl I nieścięgnista, dzisiaj to woł. kl I .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-266532
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam,to mój pierwszy post...jak zrobić podsuszoną wołowinkę na Carpaccio?...bo surowej nie lubię.Czy technologię suszenia wieprzowiny,można przenieść na wołowinę?(ten trik z pończochą)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-356903
Udostępnij na innych stronach

Poczekaj, jak na forum pokaże się Kolega Andy (możesz do niego napisać na PW). To jest specjalista od dojrzewającej wołowiny.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-356905
Udostępnij na innych stronach

Prezes KPP jest tylko jeden. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-357051
Udostępnij na innych stronach

no widzisz nie zaznajomilas/es sie wogole z naszym forum ,nalezy  choc troche cos poczytac   :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/30-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-prosiaczka/ i juz wiesz co to  KPP

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-357095
Udostępnij na innych stronach

 

 

.i to moderator taki uczynny inaczej

W związku z tym, że nie zapoznałeś się jeszcze, jak widać z forum, tym razem Ci się upiecze. Następnym razem za taki wpis będziesz sobie odpoczywał.

Otrzymałeś pełną informację. Wystarczyło tylko poszukać Kolegi w użytkownikach lub wpisać do wyszukiwarki KPP.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-357105
Udostępnij na innych stronach

Właśnie,że czytałam,ale nie skojarzyłam...

Widzę,że nic tu po mnie...szanowny moderator może mnie łaskawie zbanować.

 

A pełną info otrzymałam od usera electra,a nie od napuszonego modera Maxell.Electra-dziękuję Ci.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-357107
Udostępnij na innych stronach

Otrzymałaś wszelkie niezbędne do odszukania usera informacje. Wystarczyło zejść tylko na dół strony głównej, kliknąć na nicku Andy i po kłopocie.

Jestem bardzo tolerancyjny, ale do czasu.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-357108
Udostępnij na innych stronach

Maxell zdecydowanie nie nalezy do napuszonych ,ja podziwiam go za wielka tolerancje :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-357109
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Podepnę sie pod temat. Zakupiłem Ogony wołowe i mostek wołowy b/k. Mam zamiar zrobic z nich gulasz w kociołku na ognisku w sobotę. Część będę mroził, a to co ma być na sobote chciaem przechowac w lodówce.

 

Czy nic się z tym mięsem nie stanie. No niby to takie dojrzewanie bedzie. Tylko problem jak to trzymać? Doprawione czy nie. We worku czy jakiejs misce?

 

A może lepiej całośc zamrozic i w piątek wyciągnąćto co na gulasz?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-375885
Udostępnij na innych stronach

Karol ..nie mroź ,tylko daj przyprawy. Sól jest konserwantem więc nic nie powinno się stać. Worek czy miska - obojętnie.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-375901
Udostępnij na innych stronach

Masz ogony i  mostek ..więc nie ma problemu. Nie soli się wcześniej  (przynajmniej ja tego przestrzegam) mięska na bitki ,steki itd...

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-375907
Udostępnij na innych stronach

@Jojo, wołowina jest mięskiem które powinno dojrzeć przed obróbką.Jeżeli poleży w lodówce przez kilka dni bez solenia to tylko na dobre jej wyjdzie :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-375908
Udostępnij na innych stronach

Specjalistą od ogonów to jest jagra ;) napisz Karol do Jareczka on Ci poda przepis - "jego" ogony urywają tyłek i basta.

W kociołgu to prawdę mówiąc cienko to widzę bo one się bardzo długo duszą tak do super miękkości i kleistości :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-375911
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ogony to pierwszy raz będę jadł. 

Ponieważ ogony to nie polędwica ani udziec, jednak bym je zasoliła docelowo oraz obłożyła przyprawami. Do tego proponuję skropienie winem lub octem jabłkowym.Będą ładnie kruszały w lodówce.

Dojrzewanie bez tych dodatków stosuje się w półtuszach w chłodniach w temp.

+0st.C

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5193-wo%C5%82owina-dojrzewanie/page/3/#findComment-375922
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.