arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 13 Maja 2012 Oto pierwszy chleb żytni na zakwasie upieczony przez moją córkę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-217658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 13 Maja 2012 MMM wygląda prawidłowo i smakowicie-to pierwszy, a co będzie dalej ... Gratulacje. Ja wczoraj wieczorem wypiekłem eksperymentalne bułki pszenne na zakwasie i drożdżach, z suszonymi pomidorami. Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-217660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartorex Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 14 Maja 2012 Ja dzisiaj zrobiłem swój pierwszy chleb na zakwasie. Pszennym zakwasie. Niestety nie wyszedł taki jak oczekiwałem. Ciasto rosło przez 2 godz i bochenek był 2 razy większy niż przed wyrośnięciem. Piekłem przez 10 minut w 230 i 40 min w 180 stopniach. Z wyglądu może ładny rumiany bochenek ale w środku tak jakby niedopieczony. Jest jak plastelina. Da się pokroić w smaku też dobry tylko nie ma w środku takich pęcherzyków powietrza jak na ogół w chlebie tylko takie zwarte ciasto. Co mogło to spowodować? Zdjęcia: http://imageshack.us/photo/my-images/59/zdjcia005z.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/341/zdjcia006.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-217864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 14 Maja 2012 Nie jestem pewien (bo nie jestem wielkim ekspertem),ale byc moze to kwestia za niskiej temperatury. Ja mój chleb na zakwasie (co prawda żytnim) pieke cały czas- ok 40 min w 200 stopniach. Ostatni chleb na zakwasie mieszanym i drożdzach piekłem nawet w 250 stopniach (ale krocej). W niektorych przepisach jest np 220 stopni i potem 200,ale ja sie w to nie bawie, bo nie widze różnicy w efekcie. Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-217867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 14 Maja 2012 Ja dzisiaj zrobiłem swój pierwszy chleb na zakwasie. Pszennym zakwasiezakwas robimy na mące żytniej... a później... hulaj dusza... chleby pszenne, razowe, zwykłe, żytnie... ale zakwas żytni... pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-217919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekdino Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 14 Maja 2012 zakwas robimy na mące żytniej... a później... hulaj dusza... chleby pszenne, razowe, zwykłe, żytnie... ale zakwas żytni... pozdrawiamOczywiście że możemy robić zakwas pszenny, np: metodą francuską (4 dniową), a jak kto lubi i bezglutenowy może zrobić z mąki ryżowej. .. Cytuj If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-217920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 14 Maja 2012 Oczywiście że możemy robić zakwas pszenny, np: metodą francuską (4 dniowąNo tak, ale jak na pierwszy chleb na zakwasie polecam zakwas żytni... Inna sprawa jakiej Bartorex jeszcze mąki użył ... oj z chlebem na zakwasie na początku jest zabawa Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-217921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekdino Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 14 Maja 2012 ... oj z chlebem na zakwasie na początku jest zabawa ...oj jest ...oj jest tak przynajmniej z mojego doświadczenia wynika.. .. parę "cegłówek" na początku wyprodukowałem.. żeby zjeść to to się nie nadawało, natomiast jako broń lub budulec było by ok . lol.. Teraz na szczęście mój zakwas ma 4 lata, "wyszalał się" ustabilizował i chętnie na współpracę idzie i z "nocha nie strzela" oczywiście . Cytuj If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-217922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartorex Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 15 Maja 2012 Ja miałem zakwas żytni ok. 2 tygodniowy i na jego podstawie zrobiłem pszenny. Żytni był zaczątkiem do pszennego. To była to wina zakwasu? Kurde wyglądał i pachniał jak normalny zdrowy zakwas. A wyszła mi bardziej plastelina. Mąka pszenna 850 użyta została. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-217934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekdino Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 15 Maja 2012 To była to wina zakwasu? Kurde wyglądał i pachniał jak normalny zdrowy zakwas. Być może tak jest. Ja z "młodym" zakwasem miałem kłopoty bo mi "wariował". Teraz też czasami mam tak, że zaczyn przygotowuję raz przez godzin ok 8-10, a następnym razem 24 godziny. Zakwas mam stabilny, zdrowy, cały czas dokarmiany i z nim też nie zawsze udaje mi się cały proces "książkowo". W kontekście samego chleba, to gnioty wychodziły mi wtedy gdy ciasto przygotowałem zbyt zbite (chleby robię czyste żytnie). Niby coś tam wyrosło ( chyba bardziej w mojej wyobraźni) a efekt był zbliżony do Twojego. Pozdro. ps. wrzuć przepis w/g jakiego to robiłeś Cytuj If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-217949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekdino Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 18 Maja 2012 ....... Jest jak plastelina. Da się pokroić w smaku też dobry tylko nie ma w środku takich pęcherzyków powietrza jak na ogół w chlebie tylko takie zwarte ciasto. Co mogło to spowodować? Zakładam, że ciasto wyrabiałeś odpowiednio długo i trzymałeś się receptury. Efekt jaki jest widać na zdjęciach. Moim skromnym zdaniem, zakwas nie zapracował tak jak należy. Chleb ma fakturę gliniastą. Miałeś młody zakwas, a te bywają kapryśne i ja bym tutaj szukał przyczyny. Z młodym zakwasem czasami trzeba czasy wyrastania zmieniać, patrz wydłużać. Oczywiście nie w nieskończoność. Cytuj If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-218467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 27 Maja 2012 Dziś o chlebie. Przepis ogólnodostępny i nie wydziwiany, tylko bez drożdży a na zakwasie własnoręcznie zrobionym (od 2 maja). Nabyłem jakiś czas temu na Allegro podgrzewacz i na nim ("postawić w ciepłym miejscu") umieściłem keksówki do wyrośnięcia. Ta taca ma regulowaną temperaturę do 80 stopni. Postawiłem na kartonach by za szybko nie nagrzało się. Kilka fotek: No i gotowy! wspomaganie temperaturą pomogło i strasznie przyśpieszyło wyrastanie chleba: Troszeczkę oklapnął ale komisja (żona) stwierdziła, że jest wszystko w porządku. Nie czekałem do większego wyrośnięcia. Chlebek to już któryś z kolei wypieczony w piekarniku parowym. Teraz mam nową "zabawkę" Zakupiłem z demobilu foremkę wojskową akurat do mojego piekarnika foremka jest podwójna i ciężka jakby była robiona z odpadu z blach czołgowych T34 Z blachy stalowej a nie z jakiejś "ocynkowanej i papierowej" zobaczymy jaki będzie wypiek z niej. http://allegro.pl/metalowa-foremka-do-pieczenia-chleba-pojemnik-i2318813276.html Będąc w armii na poligonie kucharze piekli w takich foremkach chleb i był naprawdę smaczny. Ciekaw jestem przepisu takiego poligonowego chleba - ma ktoś? Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-219870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 27 Maja 2012 Daj znać jak ci się to T34 sprawdzi w produkcji chleba Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-219984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 27 Maja 2012 Nie ma sprawy, mówisz i masz: Forma wygląda i waży (około 2,5kg) tak: Moje wkłady do foremek: Grzało się na płycie grzewczej do tej wysokości - dłużej nie chciało mi się czekać: Piekło się 40 min w 200 stopniach (piekarnik parowy): I gotowe: Przed pieczeniem chlebka, upiekłem bułeczki drożdżówki! Chleb na zakwasie (słoik zakwasu widać na zdjęciu) Po prawej stronie w butelce mleko niebieskie z Lidla z grzybkiem kefirowym - na okrągło jest robiony kefirek. Wypieki są w formie wyłożoną papierem do pieczenia, ze względu na wygodę. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-220025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 27 Maja 2012 Forma wygląda i waży (około 2,5kg) tak: Papcio, a jakie wymiary tej formy ? Rozumiem, że to jedność ? Tzn dwie razem sprzedają ? Bo moze i ja zakupie... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-220053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 27 Maja 2012 Pokamon, ja mam takie blaszki do chleba, bardzo dobre są i temperatura sie dobrze w nich utrzymuje do pieczenia chleba.Papcio, spróbuj foremki zamiast papieru wysypywac albo otrębami, albo nasionami. Nigdy ich nie myj w wodzie, jesli tylko do chleba je masz. Tylko na sucho zawsze oczyść. Ja czesto na dno daje owsiankę. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-220059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 27 Maja 2012 Papcio, spróbuj foremki zamiast papieru wysypywac albo otrębami, albo nasionami.Ja zawsze tak robię Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-220060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 28 Maja 2012 ANNAM, czemu nie powinno się myć w wodzie ? Akurat takie foremki czy w ogóle foremki do chleba czy ciasta też? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-220077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 28 Maja 2012 Pokemonku, one są zespawane razem. Wymiary u góry: 24 x 13cm mierzone wewnątrz formy dół: 21,5 x 9,5 mierzone po zewnętrznej wysokość 12cm. Wysypać to na dno - dobrze a co z bokami? Ostatnio w pojedynczych foremkach wysmarowałem olejem i wysypałem bułką tartą i przykleiło się. Miałem problem z wyjęciem. Wysmarowywałem tłuszczem (margaryną, szmalcem) wysypywałem i mąką i bułką tartą to chlebek i tak się przykleja. Długo trwa wyrastanie i do boków przykleja się, najgorzej jest z mąką - albo coś źle robię! Też myślałem o nie myciu bo zardzewieje! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-220078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 28 Maja 2012 ANNAM, czemu nie powinno się myć w wodzie ? Akurat takie foremki czy w ogóle foremki do chleba czy ciasta też? Jezeli masz te foremki do chleba to tylko wystarczy oczyscic na sucho, ale nie uzywaj ich do pieczenia czegos innego. Do ciasta nie wiem,m ja po ciescie myje. foremkach wysmarowałem olejem i wysypałem bułką tartą i przykleiło sięPapcio, nie wylewaj do chleba foremek olejem tylko na sucho . Brzegi zawsze ,jak sie upiecze wychodza spokojnie. Nie stosuj bulki tartej, tylko cos lzejszego, owsianka, ziarna slonecznika, czy sezam. Jesli robisz chleb z pumpkin'a to wysypac mozna ziarnami dyni. Ladnie wyglada i dobrze smakuje. Mozna tez dno wysypac maka. Spotkalam sie tez ze sposobem obtaczania uszykowanego chleba, przed wlozeniem do foremki obtoczonego wlasnie w mace lub ziarnie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-220095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 28 Maja 2012 Też myślałem o nie myciu bo zardzewieje!Papciu kochany, wrzuć na dno foremek po odrobinie smalcu lub oliwy z oliwek, może być też masło klarowane (żadna margaryna ani surowe masło) i lekko podgrzej. Wsyp po łyżeczce grubszej soli i mocno pocieraj dno oraz brzegi foremek przy pomocy ręcznika papierowego lub toaletowego :grin: aż naczynia bedą idealnie czyste i błyszczące. Takie czyszczenie na sucho zalecane jest do żelaznych, ciężkich patelni i przeciwdziała przywieraniu nawet befsztyków. O wodzie zapomnij z korzyścią dla Twoich wypieków i samych foremek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-220200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 29 Maja 2012 Dzięki Aniu! zaraz będę "solił" Wiedziałem o tej metodzie na właśnie patelnie - jakaś dziura w pamięci, brak skojarzenia z tą blaszką. W sumie chlebki są równiej wypieczone, piekarnik - zwłaszcza ten mój mały to nie piec chlebowy. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-220223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Oto moj poranny chlebus na zakwasie, jeszcze cieply, Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-225478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 29 Czerwca 2012 poranny chlebus na zakwasieBrawo !!! Fajnie wyrósł... naprawdę I nie popękał... tylko jakis taki "obły" jest... wiem wiem, czepiam się Ale może jakiś koszyk do wyrastania ? albo spróbuj go naciąć troszkę, wtedy będzie miał "duszę" :P Piękny :clap: :clap: :clap: PS Poproszę przekrój :P jak jeszcze nie zjedzony... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-225479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Brawo dla Pani Piekarz! pieknie wyrosło, smacznego, a poza tym dzień dobry i dobranoc Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/10/#findComment-225481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.