Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

bendetto, ja tam wprawdzie nie znam się na tych sprawach.... ale "wydaje mi się" że to po prostu mąka żytnia typ 2000 :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-284727
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 565
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

bendetto, ja tam wprawdzie nie znam się na tych sprawach.... ale "wydaje mi się" że to po prostu mąka żytnia typ 2000 :cool:

abratek, dzięki :grin: dzisiaj dzwoniłem do firmy i podobno to 1400.

Chociaż porównując organoleptyczne z 720 to różnicy nie zauważyłem :cool:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-284836
Udostępnij na innych stronach

i podobno to 1400.

ano widzisz..... to tłumaczy dlaczego na opakowaniu nic nie ma...

- mąką "żurkową" zazwyczaj jest mąka z pełnego przemiału

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-284915
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam ,że ta "żurkowa" z gdańskich młynów wyglada na jakąś pośrednią między 720 a 2000 .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-284927
Udostępnij na innych stronach

ano widzisz..... to tłumaczy dlaczego na opakowaniu nic nie ma...

 

a najlepsze to że pierwsze napisałem maila a że mi spieszno było do informacji :grin: na drugi dzień zadzwoniłem. Pan twierdził że 1400 a Pani w mailu dzisiaj napisała że to 1200 :grin:

 

czyli Chudziak miałaś rację z tym przedziałem:

 

między 720 a 2000 .

więcej nie dzwonię okaże się jeszcze że to 720 :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-284966
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich.

Wczoraj o godz.18 nastawiłem swój pierwszy zakwas 100g mąki 100g wody i dwie łyżeczki jogurtu tak żeby przyspieszyć cały proces.

Dzisiaj rano dosypałem 100g mąki i dolałem 100g wody, widać już że zakwas zaczyna bomblować.

I teraz mam pytanie do bardziej doświadczonych osób w tej kwestii, a mianowicie chodzi mi o to czy jak dokarmię jeszcze dzisiaj wieczorem zakwas i jutro rano, to czy jutro po południu będę go mógł już użyć do wypieku chlebka czy trzeba jeszcze odczekać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-284983
Udostępnij na innych stronach

a po co ten jogurt?? jutro to jeszcze nie upieczesz. Taki młody zakwas jest bardzo słaby nie ma mowy żeby wyrósł chleb bez drożdży. Zakwas powinien się robi ok tygodnia, potem trzymaj go w lodówce dokarmiaj co 2 tygodnie. dobrze jest go dokarmic 24 godz przd robieniem ciasta zakwaszonego.
życie jest szkołą negocjacji
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-284984
Udostępnij na innych stronach

no włąśnie ale na jaką cholere go tam dałeś poczytaj o zakwasie to nie ma byc bomba tylko mają byc dzikie drożdże ma rosnąc wolno ale skuteczne. Polecam strone moja domowa piekarnia, ja tam nabierałem szlifów. I pamiętaj im starszy zakwas tym lepszy. Mój ma już ok 7 lat.

 

[ Dodano: Pią 17 Maj, 2013 15:48 ]

złap różnice miedzy kakwasem a ciastem zakwaszonym

życie jest szkołą negocjacji
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-284988
Udostępnij na innych stronach

kreon13, z całym szacunkiem do Twojej wiedzy na temat zakwasu, ale nie ja pierwszy dodaję jogurt do zakwasu aby przyspieszyć jego dojrzewanie ,a to że młody zakwas jest słaby to wiem, dlatego pytam czy da radę upiec chleb po tak krótkim czasie hodowania go. Dodam jeszcze tylko że nie ma to być chleb żytni,tylko mieszany.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285001
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chcesz piec pseudochleb na pseudozakwasie to powodzenia. A pytania nie rozumiem jeżeli masz doświadczenie w tego typu hauturach. Jeszcze raz Ci powtórzę zapoznaj się z różnicą między zakwasem a ciastem zakwaszonym, bo chyba to mylisz. Zakwas to tylko woda i mąka! A ciasto zakwaszone to zakwas mąka woda mleko jogurt i co tam jeszcze dodasz. Ogólnie narazie mówimy o mące żytniej. Potem dodajemy mąkę pszenną i otrzymujemy ciasto chlebowe.
życie jest szkołą negocjacji
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285004
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chcesz piec pseudochleb na pseudozakwasie to powodzenia. A pytania nie rozumiem jeżeli masz doświadczenie w tego typu hauturach.

Więc jeśli nie rozumiesz to proszę Cię daruj sobie dalsze wywody.

 

Pozwolę sobie zacytować post z innego tematu(który właśnie odnalazłem i co nieco mi rozjaśnił) użytkowniczki która ma spore doświadczenie w pieczeniu chleba i też czasem robi właśnie taki zakwas.

To ja może podam najprostszy przepis na zakwas jaki stosuję

Dodam, że jeszcze nigdy mnie nie zawiódł :lol:

Biorę świeży jogurt naturalny (mały), ogrzewam go do temperatury pokojowej, przelewam do szklanego (ewentualnie kamionkowego) naczynia, dosypuję mąkę żytnią (ilość zależy od konsystencji jogurtu) i mieszam, aż powstanie gęsta śmietana (mieszam łychą drewnianą- ponoć nie wolno metalową), przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 3-5 dni; od czasu do czasu mieszam (przynajmniej raz dziennie); zazwyczaj po tym czasie mam już gotowy zakwas :lol: Pachnie lekko kwaskowato i ma mnóstwo pęcherzyków

Aby go jeszcze bardziej uaktywnić dosypuję mąki żytniej ok 50g i dolewam ciepłej wody (tyle aby mieszanina była jak gęsta śmietana) i odstawiam aż zakwas podwoi swoją objętość (zazwyczaj dzieje się to już po kilku godzinach, ale ja wykorzystuję go najczęściej następnego dnia)

Jak wcześniej pisałam jeszcze nigdy nie zawiódł mnie ten przepis

Proponuję spróbować i polecam

P.S. kreon13 Nie lubię niepotrzebnego bicia piany więc bardzo Cię proszę bez odbioru.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285022
Udostępnij na innych stronach

I teraz mam pytanie do bardziej doświadczonych osób w tej kwestii, a mianowicie chodzi mi o to czy jak dokarmię jeszcze dzisiaj wieczorem zakwas i jutro rano, to czy jutro po południu będę go mógł już użyć do wypieku chlebka czy trzeba jeszcze odczekać?

Witaj Romano82, ja po 2 dniach piekłem zobacz tu http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7314&postdays=0&postorder=asc&start=30

 

Nie jest to typowy chleb na zakwasie żytnim ale w zupełności na początek starczy zanim dorobisz się zakwasu.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285023
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj o godz.18 nastawiłem swój pierwszy zakwas

Zrób sobie kolego ten z jogurtem , osobno nastaw sobie z samej maki żytniej i wody za tydzień upiecz chleb na tym z samej maki i ocenisz który lepszy .. ja uważam ze zakwas powinien stać do momentu kiedy bedzie wyczuwalny kwaśny aromat , wtedy jest szansa że coś z tego bedzie. I tak naprwdę tylko Twoje doswiadczenie da ci właściwą odpowiedź .. piecz i chwal sie coś uczynił :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285024
Udostępnij na innych stronach

Romano82, zakwas z jogurtem bedzie gotowy po okolo 5ciu dniach.

jogurt nie bedzie w ogole wyczuwalny w chlebie a zakwas pozostawiony i poprawnie odzywiany bedzie bardzo ladnie sie przechowywal. Odkrylam tez, zeby zostawiac jako zakwas pelna garsc ciasta gotowego na chleb do pieczenia. Skladam go do sloika, zasypuje na wierzchu sola i tak czeka w lodowce do nastepnego razu. Jedno z ta metoda jest ,ze trzeba panietac o mniejszej ilosci soli do nastepnej porcji chleba, jak sie bedzie robic.

w taki sposob robie chleby nawet biale na zakwasie, zamiast drozdzowych. Ciasto na pizze, nalesniczki takie grube( nie pamietam nazwy, owoce sie do nich daje) ,drobe ciastka.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285064
Udostępnij na innych stronach

Oj, Romano82 daleko nie masz a ja mam zaczyn kilkuletni :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285065
Udostępnij na innych stronach

Witaj Romano82, ja po 2 dniach piekłem zobacz tu

ale jak wynika z przepisu z drożdżami a nie na zakwasie, nie wprowadzaj kolegi w błąd , nie ma takiej mocy aby zakwas był gotowy po 2 dniach !!

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285083
Udostępnij na innych stronach

Oj, Romano82 daleko nie masz a ja mam zaczyn kilkuletni :grin:

Dziękuje za propozycje :wink:

Ale spróbuje wyhodować swój, wczoraj wieczorkiem dosypałem jeszcze ok 100g maki i dolałem wody ,narazie wstrzymam się z wypiekiem i poczekam jeszcze parę dni.

 

Jeżeli nic z tego nie wyjdzie to chyba podjadę do Ciebie :smile:

 

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285093
Udostępnij na innych stronach

http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas

widzę że sam tego nie zrobisz tylko nadal brniesz w paranoje. Przeczytaj w linku, który Ci podałem historie i co to jest zakwas. Jest to strona na którą powołują się również na naszym forum ludzie, którzy pieką chleb od wielu lat. Przeczytaj a nie zaczynaj obrażać. Zadajesz głupie pytanie na które w sposób żartobliwy staram Ci się odpowiedzieć. Brniesz w coś co nie było nie jest i nie będzie nigdy zakwasem. To że ktoś pisze jak coś robi nie oznacza to że jest to prawidłowe pieczenie na zakwasie. Napisz że pieczesz swój chleb ale nie pisz że na ZAKWASIE! Polecam więcej czytać mniej pisać. Ja piekę chleb od ok 7-miu lat a stronę, którą Ci podałem uważam za najlepszą. Pozdrawiam.

życie jest szkołą negocjacji
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285096
Udostępnij na innych stronach

Odkrylam tez, zeby zostawiac jako zakwas pelna garsc ciasta gotowego na chleb do pieczenia. Skladam go do sloika, zasypuje na wierzchu sola i tak czeka w lodowce do nastepnego razu.

A podobno do zaczynu zanim się odłoży na następny raz nie powinno się dodawać soli.

 

ale jak wynika z przepisu z drożdżami a nie na zakwasie, nie wprowadzaj kolegi w błąd , nie ma takiej mocy aby zakwas był gotowy po 2 dniach !!

widocznie nie czytałeś uważnie dodanie drożdży było błędem jak stwierdziłem gdyż ciasto rosło za szybko. Dodanie drożdży w ilości 25g na prawie 1,5kg mąki chyba by nie spowodowała takiego efektu.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285114
Udostępnij na innych stronach

kreon13, gdzie Ty widzisz jakąś paranoje :question:

Czytałeś punkt drugi w linku który podałeś :question:

Właśnie według tego przepisu robię swój zakwas tylko że dodałem dwie łyżeczki jogurtu aby przyspieszyć cały proces, możesz go nazywać psedozakwasem lub jak Ci sie tam podoba.

Nie interesuje mnie już Twoje zdanie na ten temat.

 

Edit. w linku który podałeś jest kilka sposobów na zrobienie zakwasu :tongue:

A nie tylko ten jeden najprawdziwszy (czytaj Twój)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285119
Udostępnij na innych stronach

wywody ludzi co to nie mają zielonego pojęcia a tylko im się wydaje ..

...no bo to Polska właśnie . Wszyscy i na wszystkim się znają . Malarz " robi " elektrykę , murarz jest specjalistą od samochodów :cry: . Młodzi mają doświadczenie starszych w d... itd. itp. .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285133
Udostępnij na innych stronach

yerba, DUCH, bo obecny stan podejścia tzw. demokracji do społeczeństwa zrównał niestety wszystkich - a znając statystykę to równa się ZAWSZE w dół

 

 

co widać

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285148
Udostępnij na innych stronach

Dziś sobie litewski zrobiłem z kminkiem :grin: , teściowa nie lubi to jutro jej zawiozę kawałek :cool: :lol:

 

http://monki.us/~tier/wd/litewski/1.JPG

http://monki.us/~tier/wd/litewski/2.JPG

http://monki.us/~tier/wd/litewski/3.JPG

http://monki.us/~tier/wd/litewski/4.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285971
Udostępnij na innych stronach

Dziś sobie litewski zrobiłem z kminkiem

przepisik poproszę pliiis :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285974
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.