abratek Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 15 Maja 2013 bendetto, ja tam wprawdzie nie znam się na tych sprawach.... ale "wydaje mi się" że to po prostu mąka żytnia typ 2000 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-284727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 16 Maja 2013 bendetto, ja tam wprawdzie nie znam się na tych sprawach.... ale "wydaje mi się" że to po prostu mąka żytnia typ 2000 abratek, dzięki :grin: dzisiaj dzwoniłem do firmy i podobno to 1400. Chociaż porównując organoleptyczne z 720 to różnicy nie zauważyłem Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-284836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 16 Maja 2013 i podobno to 1400.ano widzisz..... to tłumaczy dlaczego na opakowaniu nic nie ma... - mąką "żurkową" zazwyczaj jest mąka z pełnego przemiału Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-284915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 16 Maja 2013 Potwierdzam ,że ta "żurkowa" z gdańskich młynów wyglada na jakąś pośrednią między 720 a 2000 . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-284927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 17 Maja 2013 ano widzisz..... to tłumaczy dlaczego na opakowaniu nic nie ma... a najlepsze to że pierwsze napisałem maila a że mi spieszno było do informacji :grin: na drugi dzień zadzwoniłem. Pan twierdził że 1400 a Pani w mailu dzisiaj napisała że to 1200 :grin: czyli Chudziak miałaś rację z tym przedziałem: między 720 a 2000 . więcej nie dzwonię okaże się jeszcze że to 720 :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-284966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romano82 Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 17 Maja 2013 Witam Wszystkich.Wczoraj o godz.18 nastawiłem swój pierwszy zakwas 100g mąki 100g wody i dwie łyżeczki jogurtu tak żeby przyspieszyć cały proces.Dzisiaj rano dosypałem 100g mąki i dolałem 100g wody, widać już że zakwas zaczyna bomblować. I teraz mam pytanie do bardziej doświadczonych osób w tej kwestii, a mianowicie chodzi mi o to czy jak dokarmię jeszcze dzisiaj wieczorem zakwas i jutro rano, to czy jutro po południu będę go mógł już użyć do wypieku chlebka czy trzeba jeszcze odczekać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-284983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 17 Maja 2013 a po co ten jogurt?? jutro to jeszcze nie upieczesz. Taki młody zakwas jest bardzo słaby nie ma mowy żeby wyrósł chleb bez drożdży. Zakwas powinien się robi ok tygodnia, potem trzymaj go w lodówce dokarmiaj co 2 tygodnie. dobrze jest go dokarmic 24 godz przd robieniem ciasta zakwaszonego. Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-284984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romano82 Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 17 Maja 2013 przecież napisałem poco dodałem jogurt jest to oczywiście jogurt naturalny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-284987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 17 Maja 2013 no włąśnie ale na jaką cholere go tam dałeś poczytaj o zakwasie to nie ma byc bomba tylko mają byc dzikie drożdże ma rosnąc wolno ale skuteczne. Polecam strone moja domowa piekarnia, ja tam nabierałem szlifów. I pamiętaj im starszy zakwas tym lepszy. Mój ma już ok 7 lat. [ Dodano: Pią 17 Maj, 2013 15:48 ]złap różnice miedzy kakwasem a ciastem zakwaszonym Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-284988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romano82 Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 17 Maja 2013 kreon13, z całym szacunkiem do Twojej wiedzy na temat zakwasu, ale nie ja pierwszy dodaję jogurt do zakwasu aby przyspieszyć jego dojrzewanie ,a to że młody zakwas jest słaby to wiem, dlatego pytam czy da radę upiec chleb po tak krótkim czasie hodowania go. Dodam jeszcze tylko że nie ma to być chleb żytni,tylko mieszany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 17 Maja 2013 Jeżeli chcesz piec pseudochleb na pseudozakwasie to powodzenia. A pytania nie rozumiem jeżeli masz doświadczenie w tego typu hauturach. Jeszcze raz Ci powtórzę zapoznaj się z różnicą między zakwasem a ciastem zakwaszonym, bo chyba to mylisz. Zakwas to tylko woda i mąka! A ciasto zakwaszone to zakwas mąka woda mleko jogurt i co tam jeszcze dodasz. Ogólnie narazie mówimy o mące żytniej. Potem dodajemy mąkę pszenną i otrzymujemy ciasto chlebowe. Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romano82 Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 17 Maja 2013 Jeżeli chcesz piec pseudochleb na pseudozakwasie to powodzenia. A pytania nie rozumiem jeżeli masz doświadczenie w tego typu hauturach.Więc jeśli nie rozumiesz to proszę Cię daruj sobie dalsze wywody. Pozwolę sobie zacytować post z innego tematu(który właśnie odnalazłem i co nieco mi rozjaśnił) użytkowniczki która ma spore doświadczenie w pieczeniu chleba i też czasem robi właśnie taki zakwas. To ja może podam najprostszy przepis na zakwas jaki stosuję Dodam, że jeszcze nigdy mnie nie zawiódł :lol: Biorę świeży jogurt naturalny (mały), ogrzewam go do temperatury pokojowej, przelewam do szklanego (ewentualnie kamionkowego) naczynia, dosypuję mąkę żytnią (ilość zależy od konsystencji jogurtu) i mieszam, aż powstanie gęsta śmietana (mieszam łychą drewnianą- ponoć nie wolno metalową), przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 3-5 dni; od czasu do czasu mieszam (przynajmniej raz dziennie); zazwyczaj po tym czasie mam już gotowy zakwas :lol: Pachnie lekko kwaskowato i ma mnóstwo pęcherzyków Aby go jeszcze bardziej uaktywnić dosypuję mąki żytniej ok 50g i dolewam ciepłej wody (tyle aby mieszanina była jak gęsta śmietana) i odstawiam aż zakwas podwoi swoją objętość (zazwyczaj dzieje się to już po kilku godzinach, ale ja wykorzystuję go najczęściej następnego dnia) Jak wcześniej pisałam jeszcze nigdy nie zawiódł mnie ten przepis Proponuję spróbować i polecamP.S. kreon13 Nie lubię niepotrzebnego bicia piany więc bardzo Cię proszę bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 17 Maja 2013 I teraz mam pytanie do bardziej doświadczonych osób w tej kwestii, a mianowicie chodzi mi o to czy jak dokarmię jeszcze dzisiaj wieczorem zakwas i jutro rano, to czy jutro po południu będę go mógł już użyć do wypieku chlebka czy trzeba jeszcze odczekać? Witaj Romano82, ja po 2 dniach piekłem zobacz tu http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7314&postdays=0&postorder=asc&start=30 Nie jest to typowy chleb na zakwasie żytnim ale w zupełności na początek starczy zanim dorobisz się zakwasu. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 17 Maja 2013 Wczoraj o godz.18 nastawiłem swój pierwszy zakwasZrób sobie kolego ten z jogurtem , osobno nastaw sobie z samej maki żytniej i wody za tydzień upiecz chleb na tym z samej maki i ocenisz który lepszy .. ja uważam ze zakwas powinien stać do momentu kiedy bedzie wyczuwalny kwaśny aromat , wtedy jest szansa że coś z tego bedzie. I tak naprwdę tylko Twoje doswiadczenie da ci właściwą odpowiedź .. piecz i chwal sie coś uczynił Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 17 Maja 2013 Romano82, zakwas z jogurtem bedzie gotowy po okolo 5ciu dniach. jogurt nie bedzie w ogole wyczuwalny w chlebie a zakwas pozostawiony i poprawnie odzywiany bedzie bardzo ladnie sie przechowywal. Odkrylam tez, zeby zostawiac jako zakwas pelna garsc ciasta gotowego na chleb do pieczenia. Skladam go do sloika, zasypuje na wierzchu sola i tak czeka w lodowce do nastepnego razu. Jedno z ta metoda jest ,ze trzeba panietac o mniejszej ilosci soli do nastepnej porcji chleba, jak sie bedzie robic. w taki sposob robie chleby nawet biale na zakwasie, zamiast drozdzowych. Ciasto na pizze, nalesniczki takie grube( nie pamietam nazwy, owoce sie do nich daje) ,drobe ciastka. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 17 Maja 2013 Oj, Romano82 daleko nie masz a ja mam zaczyn kilkuletni :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 17 Maja 2013 Witaj Romano82, ja po 2 dniach piekłem zobacz tuale jak wynika z przepisu z drożdżami a nie na zakwasie, nie wprowadzaj kolegi w błąd , nie ma takiej mocy aby zakwas był gotowy po 2 dniach !! Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romano82 Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 18 Maja 2013 Oj, Romano82 daleko nie masz a ja mam zaczyn kilkuletni :grin:Dziękuje za propozycje :wink: Ale spróbuje wyhodować swój, wczoraj wieczorkiem dosypałem jeszcze ok 100g maki i dolałem wody ,narazie wstrzymam się z wypiekiem i poczekam jeszcze parę dni. Jeżeli nic z tego nie wyjdzie to chyba podjadę do Ciebie :smile: Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 18 Maja 2013 http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwaswidzę że sam tego nie zrobisz tylko nadal brniesz w paranoje. Przeczytaj w linku, który Ci podałem historie i co to jest zakwas. Jest to strona na którą powołują się również na naszym forum ludzie, którzy pieką chleb od wielu lat. Przeczytaj a nie zaczynaj obrażać. Zadajesz głupie pytanie na które w sposób żartobliwy staram Ci się odpowiedzieć. Brniesz w coś co nie było nie jest i nie będzie nigdy zakwasem. To że ktoś pisze jak coś robi nie oznacza to że jest to prawidłowe pieczenie na zakwasie. Napisz że pieczesz swój chleb ale nie pisz że na ZAKWASIE! Polecam więcej czytać mniej pisać. Ja piekę chleb od ok 7-miu lat a stronę, którą Ci podałem uważam za najlepszą. Pozdrawiam. Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 18 Maja 2013 Odkrylam tez, zeby zostawiac jako zakwas pelna garsc ciasta gotowego na chleb do pieczenia. Skladam go do sloika, zasypuje na wierzchu sola i tak czeka w lodowce do nastepnego razu. A podobno do zaczynu zanim się odłoży na następny raz nie powinno się dodawać soli. ale jak wynika z przepisu z drożdżami a nie na zakwasie, nie wprowadzaj kolegi w błąd , nie ma takiej mocy aby zakwas był gotowy po 2 dniach !! widocznie nie czytałeś uważnie dodanie drożdży było błędem jak stwierdziłem gdyż ciasto rosło za szybko. Dodanie drożdży w ilości 25g na prawie 1,5kg mąki chyba by nie spowodowała takiego efektu. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romano82 Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 18 Maja 2013 kreon13, gdzie Ty widzisz jakąś paranoje :question: Czytałeś punkt drugi w linku który podałeś :question: Właśnie według tego przepisu robię swój zakwas tylko że dodałem dwie łyżeczki jogurtu aby przyspieszyć cały proces, możesz go nazywać psedozakwasem lub jak Ci sie tam podoba. Nie interesuje mnie już Twoje zdanie na ten temat. Edit. w linku który podałeś jest kilka sposobów na zrobienie zakwasu :tongue: A nie tylko ten jeden najprawdziwszy (czytaj Twój) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 18 Maja 2013 wywody ludzi co to nie mają zielonego pojęcia a tylko im się wydaje .....no bo to Polska właśnie . Wszyscy i na wszystkim się znają . Malarz " robi " elektrykę , murarz jest specjalistą od samochodów . Młodzi mają doświadczenie starszych w d... itd. itp. . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 18 Maja 2013 yerba, DUCH, bo obecny stan podejścia tzw. demokracji do społeczeństwa zrównał niestety wszystkich - a znając statystykę to równa się ZAWSZE w dół co widać Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 24 Maja 2013 Dziś sobie litewski zrobiłem z kminkiem :grin: , teściowa nie lubi to jutro jej zawiozę kawałek :lol: http://monki.us/~tier/wd/litewski/1.JPG http://monki.us/~tier/wd/litewski/2.JPG http://monki.us/~tier/wd/litewski/3.JPG http://monki.us/~tier/wd/litewski/4.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 24 Maja 2013 Dziś sobie litewski zrobiłem z kminkiemprzepisik poproszę pliiis :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/17/#findComment-285974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.