arkadiusz Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 18 Października 2011 Ja bym dokupił 1 kg podgardla. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-180442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 18 Października 2011 :grin: kup słoniny 20dkg i pokrój w kostkę 5x5mm :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-180447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 21 Października 2011 kup słoniny 20dkg i pokrój w kostkę 5x5mmtak zrobiłem... no to w końcu zrobiłem 5kg kiełbasy jałowcowej wg przepisu kolegi Maxella nie obyło się bez przygód... po klasyfikacji miesa uzyskałem: WP kl I - 1,34kg WP kl II - 2,9kg (w tym ok 0,35kg podgardla) WP kl III - 0,93 plus 0,25kg słoniny Mięso pokrojone w kawałki, peklowane 48h, 18g mieszanki/kg, słonina zasolona. Jedynka "potraktowana" szarpakiem, II zmielona na sitku 8mm, III dwa razy na sitku 3, słonina pokrojona na kawałki 5x5mm. Przyprawy to tylko jałowiec 1,5g/kg, pieprz czarny mielony 2g/kg i podczas wyrabiania dodane ok 0,5g cukru/kg miesa... I wszystko było by fajnie, bo chciałem nadziewać w jelita cienkie wieprzowe... przynajmniej 70% "produkcji... a reszte w osłonki białkowe 55... ale jakieś fatum mnie prześladowało we środe... masakra... pękł mi tłok w nadziewarce... myślałem, ze mnie szlak trafi... bo zostałem z 5kg "farszu"... W sumie to przez moją nieuwagę... ponieważ jakoś porządnego tłoka nie dorobiłem jeszcze, to podkładam skórę wp... no i pech chciał, że jakoś źle się ułożyła, ta skóra... tłok poszedł krzywo... i juz... No i miałem zabawę do prawie 2 w nocy... prawdziwa manufaktura... no ale w końcu dałem radę... http://images47.fotosik.pl/1165/7dd5e1c0aedb41f3m.jpg http://images41.fotosik.pl/1133/fa3a91d806ee347fm.jpg a tutaj po dwudniowym zadymianiu... w czwartek, osuszanie 30min - 50 st i wedzenie 2,5h goracym dymem i lekkie podpiekanie przez 40min, a dzisiaj przy okazji wędzenia boczków i innych pyszności, 2,5 godziny tez goracym dymem, ok 50-55 st. Teraz kiełbasa bedzie sie podsuszać przez 7 dni... http://images38.fotosik.pl/1156/f279282d016d611am.jpg http://images40.fotosik.pl/1157/b0a41f55e2c7d87am.jpg http://images50.fotosik.pl/1175/da5ac616922dde54m.jpg o smaku, i fotkach z przekroju napisze za tydzień :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-180949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 21 Października 2011 pękł mi tłok w nadziewarce...No to szczerze współczuję i czekam na fotki przekroju po podsuszeniu prawdziwa manufaktura...Nie ma to jak dobra PCVka :lol: Dobrze, że klatę fartuchem przysłoniłeś bo by znowu był larum, że pokazujesz :P Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-180952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 21 Października 2011 Dobrze, że klatę fartuchem przysłoniłeś :blush: :wink: zapomniałem dodać... zadymiałem tym razem tylko jabłonią a drugiego dnia czyli dzisiaj na ok 30 min przed wyciąganiem kiełbas wysypałem na żar, ziarna jałowca, oczywiście nie bezpośrednio Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-180954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 21 Października 2011 pękł mi tłok w nadziewarce...Dobrze, że klatę fartuchem przysłoniłeś bo by znowu był larum, że pokazujesz :P Jak widać przygody w produkcji wędlin Cię nie omijają :wink: Gdyby nie Zbójaszek to nie zwróciłabym uwagi bo skupiłam się na sposobie nadziewania i zadowolonej miny Arka :tongue: Co do wędliny to również czekam na fotki z przekrojem :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-180955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 21 Października 2011 A co to za przepis?Proszę: http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=31&Itemid=4 Co do wędliny to również czekam na fotki z przekrojemBędą, będą Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-180956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 22 Października 2011 :grin: 7 dni to mało.20 dni to już lepiej :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-181117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 22 Października 2011 7 dni to mało.20 dni to już lepiejgrześ, ty to jesteś mistrzem jesli chodzi o kiełbasy dojrzewające... tez taki mam zamiar, co by powisiały min 10 dni, może dłużej... chociaz pewnie jutro, pojutrze nie wytrzymam i jedną napocznę na próbę ... za bardzo nie mam warunków... wisi w dzień na balkonie, na noc do domu... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-181121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 23 Października 2011 :grin: jak nie można inaczej :grin: to tak musi być :grin: Tą jedną to JA bym lepiej sparzył,zagrzej w dużym garnku wodę do 85*C i niech tak poleży 25-40min,jak masz czym to zmierz tem. w batonie 68*C będzie OKI.Tylko w domu znajdż chłodniejsze miejsce,może lepiej w lodówce na dzień,mniejsza różnica temperatur. :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-181139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 23 Października 2011 P10. Podsuszanie: W pomieszczeniu o temp. 12-18 stopni C i wilgotności 75-80% przez 5-8 dni – w tym czasie kiełbasy winny osiągnąć wagę ok. 74% w stosunku do wagi kiełbasy przed wędzeniem.http://wedlinydomowe.pl/spotkanie-numer-54356 Podsusza się kiełbasy na wydajność w odpowiednich warunkach a nie na ilość dni Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-181143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 23 Października 2011 :grin: Dziadek :grin: To MY wiemy,ale jak te warunki osiągnąć w mieszkaniu lub domu. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-181147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 23 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 23 Października 2011 Tą jedną to JA bym lepiej sparzyłPodsusza się kiełbasy na wydajność w odpowiednich warunkach a nie na ilość dniech, bede musiał kombinować, juz się fajnie pomarszczyła... a z tym parzeniem... no moze jutro spróbuje... Pachnie zarąbiscie... ciekawe jaka w smaku... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-181158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 24 Października 2011 Toż to przepis książkowy, nie Maxellowy,a z jakiej knigi, zgadnij?16-stka, rozdział IV, "Kiełbasy trwałe i półtrwałe pieczone lub parzone", pozycja czwarta, strona 151,152... zadowolony ? :wink: P10. Podsuszanie: W pomieszczeniu o temp. 12-18 stopni C i wilgotności 75-80% przez 5-8 dni – w tym czasie kiełbasy winny osiągnąć wagę ok. 74% w stosunku do wagi kiełbasy przed wędzeniem. http://wedlinydomowe.pl/spotkanie-numer-54356 Podsusza się kiełbasy na wydajność w odpowiednich warunkach a nie na ilość dni W końcu chyba znalazłem "optymalne" miejsce, chociaż w domciu... (przecież w zeszłym roku "suszyłem a ',la' parmeńską...) Nie ma to jak stare poniemieckie pałacyki... wykonałem kilka pomiarów temp i znalazłem jak na moje domowe warunki swoisty "mikroklimat"... mam taki "myk", że z poziomu mieszkania, tudzież łazienki, schodzę jakieś półtora metra w dół po schodach do kibelka..., gdzie jest malutki korytarzyk z wyjściem na balkonik... temp utrzymuje sie tam na poziomie 0k 15-18 st w tym czasie, mimo że już palimy w piecu i w łazience czy w kibelku jest nawet i 25st... gorzej jest z samym "rozmieszczeniem"wedzonek czy kiełbas.... bo to jest jak by nie było ciąg komunikacyjny... Ale to juz inny temat... coś pomyślę... No i nie moglem wytrzymać... jak Dziadek pisał... trzeci dzień podsuszania... (w sumie nigdy nie ważyłem ani kiełbas ani wędzonek... ), ale tak "optycznie" kiełbasy straciły ok 5, 7 % w stosunku do wagi początkowej po zadymianiu... ładnie się pomarszczyły Ten "cienki rodzynek" to chyba już dobry do konsumpcji byłby... http://img819.imageshack.us/img819/9849/dscf1215wm.jpg http://img600.imageshack.us/img600/1231/dscf1216wm.jpg http://img708.imageshack.us/img708/7994/dscf1217wm.jpg Ech...będę jednak cierpliwy... prawdziwy "charakter skała"... ma być jałowcowa podsuszana to ma być... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-181262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 26 Października 2011 Nie wytrzymałem dzisiaj i spróbowałem mojej pierwszej kiełbasy jałowcowej... http://img825.imageshack.us/img825/8828/dscf1218wm.jpg http://img28.imageshack.us/img28/29/dscf1219wm.jpg http://img828.imageshack.us/img828/4332/dscf1221wm.jpg http://img651.imageshack.us/img651/3769/dscf1222wm.jpg I teraz mam mieszane uczucia... w smaku kiełbasa jest super, bałem się, że może za dużo jałowca będzie ale nie, pod tym względem jest wszystko OK. To jedno "cienkie" pętko jest idealne, fajnie podsuszone w 'środku". No właśnie, natomiast kiełbasa w osłonce białkowej fi 55, jest jakby lekko surowa w środku, w sumienie do końca surowa ale jednak... I teraz nie wiem, bo w sumie nie robiłem nigdy takich "grubych" kiełbas nie parzonych... czy to mój błąd i kiełbasy za krótko podpiekałem, ok 30min, (bo wędziły się dość, dwa dni, w sumie ponad 7 h w gorącym dymie), czy po prostu jako kiełbasy dojrzewające muszą one ze względu na swoją grubość, powisieć jeszcze jakiś czas na powietrzu ? Teraz osuszały się ponad 4 doby w temp (8 - 15st)... Może nasz spec grzegorz by coś doradził, podpowiedział... Ale ogólnie i taka też dobra Taka troszkę "jałowcowa-metkowata" :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-181632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 26 Października 2011 pokemon15, chyba troszkę kiełbaski są słabo nabite farszem. Ja dodatkowo po nałożeniu do rurki farszu, ubijam tłoczkiem od zelmera. Przytrzymując lekko osłonkę wychodzą mocno nabite. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-181633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 26 Października 2011 chyba troszkę kiełbaski są słabo nabite farszem.andy, nie, są ok, nabijałem już w ten sposób żywiecką, szynkową, i inne, z tym, że tamte wszystkie po wędzeniu parzyłem a tej nie... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-181634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 26 Października 2011 pokemon15, Ja też nie parzę i po dopiekaniu mam takie kiełbaski Chyba dobrze nabite i zawiązane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-181635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 26 Października 2011 Ja też nie parzę i po dopiekaniu mam takie kiełbaskiTo moje tez takie były, te fotki to juz po podsuszeniu prawie 5 dni... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-181636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 26 Października 2011 Pokemon ja napiszę tak finezja :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-181637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 26 Października 2011 pokemon15, chyba troszkę kiełbaski są słabo nabite farszem. Ja dodatkowo po nałożeniu do rurki farszu, ubijam tłoczkiem od zelmera. Przytrzymując lekko osłonkę wychodzą mocno nabite. Pierwszy raz słyszę by nadziane kiełbasy jeszcze tłuczkiem traktować - można się uśmiać . Osłonki muszą być ściśle nadziane o ile nie możemy to zrobić w czasie nadziewania to możemy docisnąć farsz w czasie wiązania ręką. Nie raz mam problemy przy słabych osłonkach bo potrafią pękać . Myślę że luźno wasze batony to skutek złego wiązania . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-181639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 26 Października 2011 DZIADEK, tłoczek, a tłuczek to zasadnicza różnica. jak uważasz, że ręką jest lepiej - to wstaw fotkę takiej kiełbaski po wędzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-181640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 26 Października 2011 DZIADEK, tłoczek, a tłuczek to zasadnicza różnica.Szkoda, że nie o popychu grawitacjnym... :mellow: Pokemonie kiełbasy Twoje to mistrzostwo :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-181641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 26 Października 2011 Mistrzostwo,mistrzostwo, oj tam, bez przesady... tylko nikt mi nie doradził co by z nimi zrobić bo jak pisałem, te "grube" sa jeszcze jakby lekko "surowawe" w środku... chyba powisza jeszcze kilka dni i sprawdzę co i jak... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-181650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 26 Października 2011 :grin: pokemon :grin: wszystko jest w najlepszym porządku,teraz tylko trzeba czasu i cierpliwości :grin: :thumbsup: z każdym dniem będą nabierały pełniejszego smaku.Bądż cierpliwy a czas CIĘ wynagrodzi :grin: za dwa tygodnie wspomnisz Moje słowa :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/10/#findComment-181652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.