pokemon15 Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 11 Lipca 2013 Dzisiaj zmieliłem IIIwp na sitku 3, IIwp na sitku 8, Iwp zostawiłem tak jak jest czyli w kawałkach ok 2x2cm... coś jutro z tego wymyślę... Tylko "kleju" trochę mało... a "grube" osłonki zostały mi tylko fi 110 i nie wiem czy się bawić w dwa batony... czy wszystko w cienkie jelita wrzucić... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-291961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 11 Lipca 2013 Do słoików, będzie szybko i bezpiecznie;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-291979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 11 Lipca 2013 Do słoikówNie da rady... na głowie jutro stanę a kiełbasa będzie zrobiona i zadymiona, w końcu w Gości jadę,,,, Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-291981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 12 Lipca 2013 No to stawaj na głowie :lol: :lol: Ja też robię, ale mam osłonkę białkową i Krakowska będzie :grin: (Jak wyjdzie) Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-291984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 12 Lipca 2013 Przed południem zrobiłem 4,5kg kiełbasy z tego surowca co miałem, wyszła naprawdę fajna Przyprawy, to pieprz czarny, ziołowy, czosnek mielony, pół gałki muszkatołowej i majeranek. Podczas wyrabiania ok 200ml wody dodane. Taka swojska kiełbasa KOMARNO Najpierw wyrobiłem III z wodą, przyprawami, dodałem I i jak już mocno się kleiło, dodałem II i wyrabiałem jeszcze z 5 minut. http://img826.imageshack.us/img826/5972/xlm0.jpghttp://img577.imageshack.us/img577/7332/7i36.jpg http://img855.imageshack.us/img855/7650/wt7i.jpghttp://img191.imageshack.us/img191/9396/b4pq.jpg Dalej to już nadziewanie w jelita cienkie i w osłonki (znalazłem jeszcze trochę fi60 chyba), osadzanie 3 godziny w wannie http://img607.imageshack.us/img607/2804/9dxb.jpghttp://img706.imageshack.us/img706/9821/8hn6.jpg Wędziłem z osuszaniem około 4 godzin w temp ok 50 stopni. Następnie parzenie, przyjąłem 10 minut na 1cm średnicy kiełbasy/batonu w temp ok 68-70 stopni. http://img689.imageshack.us/img689/1687/cw91.jpghttp://img5.imageshack.us/img5/1161/z9oi.jpg Przed parzeniem http://img546.imageshack.us/img546/5171/h386.jpg I po... http://img836.imageshack.us/img836/8812/v5ki.jpg http://img17.imageshack.us/img17/8477/4z4w.jpg http://img825.imageshack.us/img825/7496/9x2v.jpg Kiełbasa w smaku idealna Trzeba po prostu spróbować na zdjęciach jeszcze ciepłe były, chociaż po kąpieli w letniej wodzie... Do jutra "dojdą" w lodówce Jedno najgrubsze pęto powiesiłem na kiju żeby podeschło ( nie parzone). Niestety nie wszystko wyszło idealnie, w grubych batonach są dziurki z powietrzem... Chyba lepiej mi się grube ręcznie nabijało niż nadziewarką... Ważne , ze swoja :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-292114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 12 Lipca 2013 Ty sadysto :grin: , o tej godzinie? Kiełbaski fajne, co do powietrza w "grubych", też z nim walczę, mizernie. Nabijając maszynką nie było problemu z powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-292115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 13 Lipca 2013 Najpierw wyrobiłem III z wodą, przyprawami, dodałem I i jak już mocno się kleiło, dodałem II i wyrabiałem jeszcze z 5 minut.No, wprawę już masz :grin: , czyli dziś, abyś nie wyszedł z wprawy, będziesz gmerał w Komarnie farsz na krakowską :tongue: :lol: Ważne , ze swoja :wink:I to jest najważniejsze Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-292117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 13 Lipca 2013 Taka swojska kiełbasa KOMARNO Aha :question: :shock: Ty sadysto Co prawda to prawda :lol: :wink: Pokemonie jak zawsze szok :shock: :thumbsup: :clap: pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-292125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 31 Lipca 2013 Kiełbasa Komarno po ponad dwóch tygodniach dojrzewania-podsuszania w smaku pyszna... z tą "nutą dojrzewania"... nie wiem do czego ten smak porównać... http://img541.imageshack.us/img541/453/4ls1.jpg http://img94.imageshack.us/img94/4582/a3l1.jpghttp://img441.imageshack.us/img441/8180/w99x.jpg Muszę już zacząć myśleć o Zlocie i po 10 szybką palcówkę chyba "machnę"... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-294781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 31 Lipca 2013 Pokemon,jaka temperatura była w pomieszczeniu w czasie podsuszania kiełbasy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-294785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 31 Lipca 2013 ,jaka temperatura była w pomieszczeniu w czasie podsuszania kiełbasy?na początku wisiała kilka dni w temp ok 18st, jakieś cztery dni, a później to już na przemian co 24h lodówka 6st i kij ok 18-20 st. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-294788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 nie wiem do czego ten smak porównać...Jak to do czego ? do niepowtarzalnego smaku kiełbasy Komarno :thumbsup: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-294837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zlot Ogólnopolski się zbliża wielkimi krokami, w lodówce pustki... to korzystając z kilku wolnych dni od pracy, ukręciłem trochę kiełbasy... Nie wszystko wyszło jak miało wyjść... ale cóż... Szynkowa Szczepana...http://img38.imageshack.us/img38/4835/s0le.JPGhttp://img835.imageshack.us/img835/2018/cgau.jpghttp://img194.imageshack.us/img194/875/ntut.jpg Specjalnie dałem duże zdjęcie, żeby było widać wady i błędy jakie popełniłem podczas produkcji i parzenia. Oczywiście, kiełbasa wyszła fajnie ścisła, kroi się super w cienkie plastry , nie rozpada się i w smaku jest rewelacyjna Przy okazji sznurowałem batony tak jak to starszy pokazywał w Komarnie Wyszły dwa, w sumie ok 1,5kg szynkowej... Szybka "palcówka" zlotowa - paprykowa... no tutaj to sam odpadłem, bo przy peklowaniu i klasyfikacji zorientowałem się, że nie kupiłem słoniny... jakiś zakręcony byłem... ale cóż musiałem kolejny raz improwizować... i do jedynki pokrojonej w kostkę i IIIwp zmielonej dwa razy na sitku fi 3, dałem podgardla i boczku zmielonego na sitku fi8...Tutaj ukłon dla naszego serdecznego Brata Wieśka, vel bwie, ponieważ do wyrobu "palcówki" użyłem 150ml jego nalewki paprykowej, którą dostałem rok temu w Napolenowie Czekała na specjalną okazję http://img14.imageshack.us/img14/2355/ln6q.jpghttp://img547.imageshack.us/img547/996/d9ff.jpghttp://img32.imageshack.us/img32/2452/7vor.jpgWyszło ok 2,5kg, raz zadymiona wisi w łazience... w czwartek drugie podsuszanie w wędzarni przy okazji wędzenia szynek i polędwic... I jeszcze ponad 4kg turoszowskiej wg mojej receptury... część wędzona i podpiekana a część wędzona i parzona Chyba dobra wyszła, bo sąsiedzi byli zachwyceni... musiałem ich poczęstować jeszcze gorącą z beczki... bo jak by to...http://img16.imageshack.us/img16/3084/2s4c.jpghttp://img41.imageshack.us/img41/3678/f7p9.jpg http://img189.imageshack.us/img189/4026/ds8s.jpghttp://img708.imageshack.us/img708/672/o4rj.jpg Część zamroziłem, co by do zlotu dotrwała ale dobra jest może nawet we wtorek jakiego grilla zrobimy ze starszym :P Co by przywitać napoleonów... ciut tłustszą zrobiłem Zbóju Dla ciebie [ Dodano: Pon 12 Sie, 2013 23:58 ]Przyznam jeszcze szczerze, że jednak robienie kilku różnych kiełbas "jednocześnie" w moim przypadku to jest wyzwanie... niby małe ilości, ale wszystko oddzielnie wyrabiać, ważyć, myć gary, nadziewać... ech... no i kuchnia na pół dnia zajęta... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-296149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Co by przywitać napoleonów... ciut tłustszą zrobiłem Zbóju Dla ciebie Oooooo!!!! cieszy mję to bardzo, że pamiętałeś :grin: :grin: :grin: Twoja kiełbasa wersja trochę chudsza to tez przecież była smaczniasta baaardzo, tylko po mojemu na ognisko ciut była jak dla mnie za chuda, ale tłuszczyk w kiełbasie dla mnie jest pożądany bardzo :grin: :grin: No to ja już, można by powiedzieć tradycyjnie, wezmę musztardę do tej kiełbaski :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-296167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Artur, dałeś czadu :grin: :grin: :grin: tyle różności, pyszności i jeszcze tak oryginalnych miałem okazję kosztować nalewek Brata Wiesława :grin: coś wspaniałego ciekawe czy ta papryczka będzie wyczuwalna w kiełbasie :thumbsup: musisz na miejscu podzielić się kilkoma trikami kiełbasianymi po degustacji oczywiście ^^ hehe Pozdrawiam :clap: :clap: :clap: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-296174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Paprykowa szybka palcówka po tygodniu dojrzewania... http://img24.imageshack.us/img24/5555/cxuh.jpg http://img20.imageshack.us/img20/1253/z92m.jpg Jeszcze kilka dni by się przydało... ale cóż, jutro będziemy kosztować... Jak szybka to szybka Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-296788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Paprykowa szybka palcówka po tygodniu dojrzewania...Mniam.. mniam... zostawcie troszkę dla nas :wink: :lol: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-296789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 :clap: :clap: :clap: jutro będziemy kosztować No to do czwartku pewnie nic nie zostanie... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-296792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 ale cóż, jutro będziemy kosztować...Tylko pod wydział do płynu :tongue: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-296803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chaber Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 18 Września 2013 Jeżeli tak smakuje jak wygląda (a chyba na pewno) :thumbsup: :thumbsup: to serdeczne gratulacje,a ten naszyjnik kiełbasiny-świetny pomysł. Pozdrawiam serdecznie :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-302102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 18 Września 2013 Paprykowa szybka palcówka po tygodniu dojrzewania...Jeżeli tak smakuje jak wygląda (a chyba na pewno) to serdeczne gratulacjeChaber.. gratulacje w pełni zasłużone miałem zaszczyt spróbować... i choć lekki, aromat papryki z nalewki był wyczuwalny! tym bardziej trzeba było się skupić na smakowaniu wyrobu.. co dawało jeszcze większą przyjemność z jedzenia :grin: niektóre zapowiedzi psują efekt przy jedzeniu.. zawyżone oczekiwania itd. a ta notka Pokiego zmotywowała do szukania smaków :thumbsup: pewnie nie zamierzone, ale świetne posunięcie autora skoro kiełbasa jest 'jakaś' to trzeba tego szukać, odkrywając przy tym głębię smaku a jak się już to znajdzie.. satysfakcja. czysta satysfakcja, która doznania podkreśla hehe Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-302109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Moje świąteczne kiełbasy... dawno nic nie wstawiałem... i nie wiem co z tego wyjdzie... Biała... Była pieczona na smalcu, pychotka I lisiecka... Edytowane 8 Stycznia 2014 przez pokemon15 Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-325673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Pokemon jak ja sie ciesze ,ze znowu widze Twoj temat. Ale nie klam ze Moje świąteczne kiełbasy. przeciez nawet na zdjeciach widac wykonawce Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-325674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Moje świąteczne kiełbasy... dawno nic nie wstawiałem... i nie wiem co z tego wyjdzie... Nieobecność usprawiedliwiona a kiełbaska wyszła super pewnie zostało tylko po niej wspomnienie. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-325675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 4 Lutego 2014 Dzisiejsza szybka palcówka, moja Martwi mnie jedynie fakt, że nie będzie czasu na dojrzewanie... ma tylko dwa dni żeby podeschnąć... w czwartek wyjazd... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-331843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.