Baca Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 21 Czerwca 2013 pokemon15, Udanego grilowania i jak znam życie to pyfko tyż bę :thumbsup: dzie :question: :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-289371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 10 Lipca 2013 W sobotę mam niespodziewany wyjazd... ale to tajemnica na razie i co by z pustymi ręcami nie jechać, trochę surowca zakupiłem na kiełbasę... w piątek zadymiam... Wyszło tego I wp - 0,85kg II wp - 3,5kg II Iwp - 0,6kg http://img18.imageshack.us/img18/452/g0z8.jpg Mięso już zasolone/zapeklowane (peklosól mi wyjszła miałem tylko 22 gramy ha ha) i teraz nie wiem jaka kiełbasę z tego zrobić... trochę "cienkiej" i ze dwa batony "grubej" chciałbym uzyskać... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-291853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 11 Lipca 2013 Dzisiaj zmieliłem IIIwp na sitku 3, IIwp na sitku 8, Iwp zostawiłem tak jak jest czyli w kawałkach ok 2x2cm... coś jutro z tego wymyślę... Tylko "kleju" trochę mało... a "grube" osłonki zostały mi tylko fi 110 i nie wiem czy się bawić w dwa batony... czy wszystko w cienkie jelita wrzucić... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-291961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 11 Lipca 2013 Do słoików, będzie szybko i bezpiecznie;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-291979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 11 Lipca 2013 Do słoikówNie da rady... na głowie jutro stanę a kiełbasa będzie zrobiona i zadymiona, w końcu w Gości jadę,,,, Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-291981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 12 Lipca 2013 No to stawaj na głowie :lol: :lol: Ja też robię, ale mam osłonkę białkową i Krakowska będzie :grin: (Jak wyjdzie) Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-291984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 12 Lipca 2013 Przed południem zrobiłem 4,5kg kiełbasy z tego surowca co miałem, wyszła naprawdę fajna Przyprawy, to pieprz czarny, ziołowy, czosnek mielony, pół gałki muszkatołowej i majeranek. Podczas wyrabiania ok 200ml wody dodane. Taka swojska kiełbasa KOMARNO Najpierw wyrobiłem III z wodą, przyprawami, dodałem I i jak już mocno się kleiło, dodałem II i wyrabiałem jeszcze z 5 minut. http://img826.imageshack.us/img826/5972/xlm0.jpghttp://img577.imageshack.us/img577/7332/7i36.jpg http://img855.imageshack.us/img855/7650/wt7i.jpghttp://img191.imageshack.us/img191/9396/b4pq.jpg Dalej to już nadziewanie w jelita cienkie i w osłonki (znalazłem jeszcze trochę fi60 chyba), osadzanie 3 godziny w wannie http://img607.imageshack.us/img607/2804/9dxb.jpghttp://img706.imageshack.us/img706/9821/8hn6.jpg Wędziłem z osuszaniem około 4 godzin w temp ok 50 stopni. Następnie parzenie, przyjąłem 10 minut na 1cm średnicy kiełbasy/batonu w temp ok 68-70 stopni. http://img689.imageshack.us/img689/1687/cw91.jpghttp://img5.imageshack.us/img5/1161/z9oi.jpg Przed parzeniem http://img546.imageshack.us/img546/5171/h386.jpg I po... http://img836.imageshack.us/img836/8812/v5ki.jpg http://img17.imageshack.us/img17/8477/4z4w.jpg http://img825.imageshack.us/img825/7496/9x2v.jpg Kiełbasa w smaku idealna Trzeba po prostu spróbować na zdjęciach jeszcze ciepłe były, chociaż po kąpieli w letniej wodzie... Do jutra "dojdą" w lodówce Jedno najgrubsze pęto powiesiłem na kiju żeby podeschło ( nie parzone). Niestety nie wszystko wyszło idealnie, w grubych batonach są dziurki z powietrzem... Chyba lepiej mi się grube ręcznie nabijało niż nadziewarką... Ważne , ze swoja :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-292114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 12 Lipca 2013 Ty sadysto :grin: , o tej godzinie? Kiełbaski fajne, co do powietrza w "grubych", też z nim walczę, mizernie. Nabijając maszynką nie było problemu z powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-292115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 13 Lipca 2013 Najpierw wyrobiłem III z wodą, przyprawami, dodałem I i jak już mocno się kleiło, dodałem II i wyrabiałem jeszcze z 5 minut.No, wprawę już masz :grin: , czyli dziś, abyś nie wyszedł z wprawy, będziesz gmerał w Komarnie farsz na krakowską :tongue: :lol: Ważne , ze swoja :wink:I to jest najważniejsze Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-292117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 13 Lipca 2013 Taka swojska kiełbasa KOMARNO Aha :question: :shock: Ty sadysto Co prawda to prawda :lol: :wink: Pokemonie jak zawsze szok :shock: :thumbsup: :clap: pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-292125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 31 Lipca 2013 Kiełbasa Komarno po ponad dwóch tygodniach dojrzewania-podsuszania w smaku pyszna... z tą "nutą dojrzewania"... nie wiem do czego ten smak porównać... http://img541.imageshack.us/img541/453/4ls1.jpg http://img94.imageshack.us/img94/4582/a3l1.jpghttp://img441.imageshack.us/img441/8180/w99x.jpg Muszę już zacząć myśleć o Zlocie i po 10 szybką palcówkę chyba "machnę"... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-294781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 31 Lipca 2013 Pokemon,jaka temperatura była w pomieszczeniu w czasie podsuszania kiełbasy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-294785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 31 Lipca 2013 ,jaka temperatura była w pomieszczeniu w czasie podsuszania kiełbasy?na początku wisiała kilka dni w temp ok 18st, jakieś cztery dni, a później to już na przemian co 24h lodówka 6st i kij ok 18-20 st. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-294788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 nie wiem do czego ten smak porównać...Jak to do czego ? do niepowtarzalnego smaku kiełbasy Komarno :thumbsup: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-294837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zlot Ogólnopolski się zbliża wielkimi krokami, w lodówce pustki... to korzystając z kilku wolnych dni od pracy, ukręciłem trochę kiełbasy... Nie wszystko wyszło jak miało wyjść... ale cóż... Szynkowa Szczepana...http://img38.imageshack.us/img38/4835/s0le.JPGhttp://img835.imageshack.us/img835/2018/cgau.jpghttp://img194.imageshack.us/img194/875/ntut.jpg Specjalnie dałem duże zdjęcie, żeby było widać wady i błędy jakie popełniłem podczas produkcji i parzenia. Oczywiście, kiełbasa wyszła fajnie ścisła, kroi się super w cienkie plastry , nie rozpada się i w smaku jest rewelacyjna Przy okazji sznurowałem batony tak jak to starszy pokazywał w Komarnie Wyszły dwa, w sumie ok 1,5kg szynkowej... Szybka "palcówka" zlotowa - paprykowa... no tutaj to sam odpadłem, bo przy peklowaniu i klasyfikacji zorientowałem się, że nie kupiłem słoniny... jakiś zakręcony byłem... ale cóż musiałem kolejny raz improwizować... i do jedynki pokrojonej w kostkę i IIIwp zmielonej dwa razy na sitku fi 3, dałem podgardla i boczku zmielonego na sitku fi8...Tutaj ukłon dla naszego serdecznego Brata Wieśka, vel bwie, ponieważ do wyrobu "palcówki" użyłem 150ml jego nalewki paprykowej, którą dostałem rok temu w Napolenowie Czekała na specjalną okazję http://img14.imageshack.us/img14/2355/ln6q.jpghttp://img547.imageshack.us/img547/996/d9ff.jpghttp://img32.imageshack.us/img32/2452/7vor.jpgWyszło ok 2,5kg, raz zadymiona wisi w łazience... w czwartek drugie podsuszanie w wędzarni przy okazji wędzenia szynek i polędwic... I jeszcze ponad 4kg turoszowskiej wg mojej receptury... część wędzona i podpiekana a część wędzona i parzona Chyba dobra wyszła, bo sąsiedzi byli zachwyceni... musiałem ich poczęstować jeszcze gorącą z beczki... bo jak by to...http://img16.imageshack.us/img16/3084/2s4c.jpghttp://img41.imageshack.us/img41/3678/f7p9.jpg http://img189.imageshack.us/img189/4026/ds8s.jpghttp://img708.imageshack.us/img708/672/o4rj.jpg Część zamroziłem, co by do zlotu dotrwała ale dobra jest może nawet we wtorek jakiego grilla zrobimy ze starszym :P Co by przywitać napoleonów... ciut tłustszą zrobiłem Zbóju Dla ciebie [ Dodano: Pon 12 Sie, 2013 23:58 ]Przyznam jeszcze szczerze, że jednak robienie kilku różnych kiełbas "jednocześnie" w moim przypadku to jest wyzwanie... niby małe ilości, ale wszystko oddzielnie wyrabiać, ważyć, myć gary, nadziewać... ech... no i kuchnia na pół dnia zajęta... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-296149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Nie wszystko wyszło jak miało wyjść... ale cóż...Artur jak dla mnie wszystkie kiełbasy super :thumbsup: :clap: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-296155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Co by przywitać napoleonów... ciut tłustszą zrobiłem Zbóju Dla ciebie Oooooo!!!! cieszy mję to bardzo, że pamiętałeś :grin: :grin: :grin: Twoja kiełbasa wersja trochę chudsza to tez przecież była smaczniasta baaardzo, tylko po mojemu na ognisko ciut była jak dla mnie za chuda, ale tłuszczyk w kiełbasie dla mnie jest pożądany bardzo :grin: :grin: No to ja już, można by powiedzieć tradycyjnie, wezmę musztardę do tej kiełbaski :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-296167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Artur, dałeś czadu :grin: :grin: :grin: tyle różności, pyszności i jeszcze tak oryginalnych miałem okazję kosztować nalewek Brata Wiesława :grin: coś wspaniałego ciekawe czy ta papryczka będzie wyczuwalna w kiełbasie :thumbsup: musisz na miejscu podzielić się kilkoma trikami kiełbasianymi po degustacji oczywiście ^^ hehe Pozdrawiam :clap: :clap: :clap: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-296174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Paprykowa szybka palcówka po tygodniu dojrzewania... http://img24.imageshack.us/img24/5555/cxuh.jpg http://img20.imageshack.us/img20/1253/z92m.jpg Jeszcze kilka dni by się przydało... ale cóż, jutro będziemy kosztować... Jak szybka to szybka Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-296788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Paprykowa szybka palcówka po tygodniu dojrzewania...Mniam.. mniam... zostawcie troszkę dla nas :wink: :lol: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-296789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 :clap: :clap: :clap: jutro będziemy kosztować No to do czwartku pewnie nic nie zostanie... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-296792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 ale cóż, jutro będziemy kosztować...Tylko pod wydział do płynu :tongue: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-296803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chaber Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 18 Września 2013 Jeżeli tak smakuje jak wygląda (a chyba na pewno) :thumbsup: :thumbsup: to serdeczne gratulacje,a ten naszyjnik kiełbasiny-świetny pomysł. Pozdrawiam serdecznie :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-302102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 18 Września 2013 Paprykowa szybka palcówka po tygodniu dojrzewania...Jeżeli tak smakuje jak wygląda (a chyba na pewno) to serdeczne gratulacjeChaber.. gratulacje w pełni zasłużone miałem zaszczyt spróbować... i choć lekki, aromat papryki z nalewki był wyczuwalny! tym bardziej trzeba było się skupić na smakowaniu wyrobu.. co dawało jeszcze większą przyjemność z jedzenia :grin: niektóre zapowiedzi psują efekt przy jedzeniu.. zawyżone oczekiwania itd. a ta notka Pokiego zmotywowała do szukania smaków :thumbsup: pewnie nie zamierzone, ale świetne posunięcie autora skoro kiełbasa jest 'jakaś' to trzeba tego szukać, odkrywając przy tym głębię smaku a jak się już to znajdzie.. satysfakcja. czysta satysfakcja, która doznania podkreśla hehe Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-302109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Moje świąteczne kiełbasy... dawno nic nie wstawiałem... i nie wiem co z tego wyjdzie... Biała... Była pieczona na smalcu, pychotka I lisiecka... Edytowane 8 Stycznia 2014 przez pokemon15 Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/24/#findComment-325673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.