oskp Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Lutego 2011 Spotkałem się z opinią , że mrożone wędzonki należy parzyć dopiero po odmrożeniu :shock: Ze swojego , skromnego doświadczenia wiem , że wędzonki rozmrożone są jakby bardziej słone , co sadzicie o tych dwóch tematach ? 1, Parzymy po czy przed mrożeniem wędzonek / szynka , boczek , baleron / 2, Czy wędzonki mrożone są bardziej słone , a zatem powinniśmy dawać mniej soli do peklowania przy zamiarze późniejszego mrożenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5244-parzenie-przed-czy-po-mro%C5%BCeniu-wedzonek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Lutego 2011 Czy wędzonki mrożone są bardziej słone , a zatem powinniśmy dawać mniej soli do peklowania przy zamiarze późniejszego mrożenia Wędzonki mrożone to dla mnie profanacja i dlatego to ostateczność, której przez ostatnie kilka lat nie uczyniłem. A podobno rozmrażane są bardziej słone, ale tego nie wiem, bo mrożonych nie jadam. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5244-parzenie-przed-czy-po-mro%C5%BCeniu-wedzonek/#findComment-148231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Lutego 2011 1, Parzymy po czy przed mrożeniem wędzonek Parzymy po rozmrożeniu, przynajmniej ja tak robię, wówczas nie są tak "nasiąknięte" i po sparzeniu są jak dopiero co wyciągnięte z wedzarni. Czy wędzonki mrożone są bardziej słone Wg mnie nie ma różnicy, ja często zamrażam, bo nie jestem w stanie wędzić co tydzień, więc wędzę więcej i do zamrażarki wrzucam... tego czego nie zjemy na bieżąco... Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5244-parzenie-przed-czy-po-mro%C5%BCeniu-wedzonek/#findComment-148240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Lutego 2011 tego nie wiem, bo mrożonych nie jadam. to po diabła zabierasz głos? :devil: prawidłowy proces mrożenia, rozmrażania i parzenia powoduje niewielki spadek wagi w porównaniu do wyrobów bez procesu zamrażania.... gdy zmuszeni jesteśmy do zamrażania to jednak preferuje się parzyć po rozmrożeniu bo i bezpieczniej mikrobiologicznie i jednak też smakowo Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5244-parzenie-przed-czy-po-mro%C5%BCeniu-wedzonek/#findComment-148247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Lutego 2011 Parzymy po czy przed mrożeniem wędzonekTo zależy jak kto lubi i jak komu wygodnie. Mroziłem parzone i mroziłem przed parzeniem. Obecnie jak wędzę to tylko po kawałku parzę przed mrożeniem, do bieżącego spożycia, pozostałe uwędzone mięsko po dobrym wychłodzeniu idzie nieparzone do zamrażarki. Czy po rozmrożeniu jest słonawe? Za bardzo się nad tym nie zastanawiam, myślę jednak, że słoność może być podyktowana szybkim rozmrożeniem, płyn z mięsa szybko odpływa, a sól zostaje, dlatego zaleca się powolne rozmrażanie na dolnej półce w lodówce, albo w chłodnym pomieszczeniu, temp. tak do +6 +7st.C, u mnie rozmrażanie trwa 2 dni. Mrożę nieparzone też dlatego, że wędliny mogą być w zamrażarce ładnych kilka miesięcy, 3-4mies. nieparzone, po sparzeniu do zamrażarki na kolejne 3-4mies. Różnica w smaku między nieparzonym mrożonym parzonym po rozmrożeniu, a parzonym na świeżo jest, ale jest niewielka, różnicę w smaku między obydwoma sposobami odgrywa też czas przez jaki wędliny są w zamrażarce :grin: :rolleyes: mam nadzieję, że nic nie pomieszałem :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5244-parzenie-przed-czy-po-mro%C5%BCeniu-wedzonek/#findComment-148280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Lutego 2011 Fajnie , dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi , znowu wiem więcej :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5244-parzenie-przed-czy-po-mro%C5%BCeniu-wedzonek/#findComment-148286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Lutego 2011 Na bieżące potrzeby parzę po wędzeniu ,nadwyżki mrożę surowe i w miarę potrzeb wyciąga się i rozmraża a potem parzenie. Nie zauważyłem różnicy w słoności wędzonek mrożonych . Może bierze się ona w przypadku mrożenia szynek które już dłuższy czas wisiały surowe i obsychały przed zamrożeniem.Mrożę zawsze na świeżo po uwędzeniu( na drugi dzień) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5244-parzenie-przed-czy-po-mro%C5%BCeniu-wedzonek/#findComment-148288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Lutego 2011 Ja postępuje tak samo jak pokemon15, ponieważ wędze co 2-3 tygodnie i zwykle 2/3 wędzonek zamrażam na drugi dzień po wędzeniu. Warto pamiętać, że: - mięso trzeba szczelnie owinąć folią. - jeżeli chcemy zamrozić sztukę mięsa ważącą powyżej 1 kg, konieczne jest nastawienie zamrażalnika na najniższą możliwą temperaturę, aby proces przebiegł jak najszybciej. - mięso zawsze rozmrażamy w lodówce. Średnica wędzonki - przykładowo 1 centymetr potrzebuje na to około 1 godziny. - mięso parzymy dopiero po całkowitym rozmrożeniu, by zachowało soczystość Uważam, że smak rozmrożonych uwędzonych a nastepnie parzonych wędzonek jest tak samo dobry jak zaraz po uwędzeniu. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5244-parzenie-przed-czy-po-mro%C5%BCeniu-wedzonek/#findComment-148291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Lutego 2011 Ja postępuje tak samo jak pokemon15, ponieważ wędze co 2-3 tygodnie i zwykle 2/3 wędzonek zamrażam na drugi dzień po wędzeniu. Jeżeli wędzisz co dwa trzy tygodnie to po co mrozisz wystarczy zawinąć do foli aluminiowej i do lodówki śmiało możesz trzymać miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5244-parzenie-przed-czy-po-mro%C5%BCeniu-wedzonek/#findComment-148294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Lutego 2011 jacekn, zapomniałem dodać, że wędzę rotacyjnie :grin: raz szynki, balerony i boczki, następne wędzenie to kiełbasy cienkie i grube a kolejne wędzenie same polędwice bo te cieszą się największym zejściem. A lubie mieć zawsze w lodówce pod ręką kawałek polędwicy czy baleronu. Jak mam zapas to parzę raz w tygodniu po trochę z każdego rodzaju wędlin i na tydzień jak znalazł. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5244-parzenie-przed-czy-po-mro%C5%BCeniu-wedzonek/#findComment-148305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Lutego 2011 Ja po kilku próbach doszedlem do wniosku, że dużo lepsze wędzonki są: wędzone-parzone-zamrażane-rozmrażane-konsumowane, niż wędzone-zamrażane-rozmrażane-parzone-konsumowane.Dlaczego?Wędzonki są bardziej soczyste. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5244-parzenie-przed-czy-po-mro%C5%BCeniu-wedzonek/#findComment-148315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Lutego 2011 A ja robię odwrotnie niż Zbój.Wędzę ,parzę,zamrażam,odmrażam i jem.Powód już opisał Biotit. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5244-parzenie-przed-czy-po-mro%C5%BCeniu-wedzonek/#findComment-148343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Lutego 2011 A ja robię jeszcze inaczej: wędzę - konsumuję lub wędzę- zamrażam- rozmrażam- konsumuję. :grin: :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5244-parzenie-przed-czy-po-mro%C5%BCeniu-wedzonek/#findComment-148344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Lutego 2011 Jak widać , każdy ma swój sprawdzony sposób na własne wyroby, wędzić-parzyć- zamrażać lub wędzić- zamrażać- parzyć. Wg mnie jeden i drugi sposób jest dobry jeśli zachowujemy odpowiednie warunki do zamrażania i rozmrażania. Ja raz robie tak, a raz odwrotnie :lol: , w zależności od wielkości wędzonek, jak duże, sparzam po wędzeniu, studzę i dzielę na porcję do konsumcji i zamrażam, jak małe zamrażam po wędzeniu i sparzam przed konsumpcją. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5244-parzenie-przed-czy-po-mro%C5%BCeniu-wedzonek/#findComment-148354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Lutego 2011 Ja po kilku próbach doszedlem do wniosku, że dużo lepsze wędzonki są: wędzone-parzone-zamrażane-rozmrażane-konsumowane, niż wędzone-zamrażane-rozmrażane-parzone-konsumowane. Dlaczego? Wędzonki są bardziej soczyste.Parzone po rozmrożeniu są też dobrze soczyste :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5244-parzenie-przed-czy-po-mro%C5%BCeniu-wedzonek/#findComment-148481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Lutego 2011 Pytanie do technologa, kol. Bagno w związku z tym tematem: Co jest lepsze dla układu koloidalnego:1. Wędzenie-parzenie-zamrażanie-parzenie ponowne (parówki)2. Wędzenie-zamrażanie-parzenie Z góry dziękuję Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5244-parzenie-przed-czy-po-mro%C5%BCeniu-wedzonek/#findComment-148728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.