pis67 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 17 Grudnia 2011 ale czy jesteś pewien że otrzymując temperaturę 85 st w godzinę osiągniesz wewnątrz batonu 70 st.Bardzo dużo zależy od temperatury początkowej wyrobu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-191390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Bardzo dużo zależy od temperatury początkowej wyrobuI wilgotności w komorze :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-191394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 17 Grudnia 2011 I wilgotności w komorze A w jaki sposób można regulować wilgotność w komorze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-191395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 17 Grudnia 2011 ...I wilgotności... Oczywiście tak, najlepiej jednak operować "ilością energii", czyli ilością ciepła dostarczoną do "układu". BTW Ciekawe czy zadymiacze zauważyli co się dzieje z kiełbasą (na zewnątrz) gdy zaczyna się od np 95 st C a pod uwagę bierzemy jako podstawowe kryterium jedynie temperaturę batonu wewnątrz i czas "na oko"? A jak jeszcze w sposób niekontrolowany temperatura poszybuje w górę jeden lub kilka razy? :rolleyes: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-191396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 17 Grudnia 2011 ciekawe pytanie, trzeba by zegar taki co by pokazywał ile jest tej wilgoci, a później w naczyniu wodę wstawić, albo i ogień spryskać wodą (to jest moja teoria). A jaka jest optymalna wilgoć podczas wędzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-191397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 17 Grudnia 2011 naczyniu wodę wstawić Dwa razy wstawiłem. Raz się udało bo to była polska i dym zimny, drugi raz parzona wędzenie ok 55 st. i kiełbaski piesek zjadł chociaż też niezbyt chętnie - kwaśne i niezjadliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-191398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 17 Grudnia 2011 gasmil, pokaż mi swoja wędzarnie, a powiem co jest warta. Ja mogę wędzić długo bez obaw o kwaśne wędzonki i gorycz. Nie zaparzę wędzonek i nie posiadam refluksu. Ale taki luksus kosztuje widokiem "koszmarka" Nieliczni posiadają podobną wędzarnię, ale coś za coś. To jest też kwestia poznania swojej wędzarni i przede wszystkim umiejętność opalania. Palenisko nocą - bez płomienia, tylko żar i dym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-191399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 17 Grudnia 2011 kwaśne za duża wilgoć była, woda wstawiona jeszcze pogorszyła sprawę. Trzeba uchylić pokrywę, drzwiczki uchylić. I obserwować powierzchnię wędzoną produktu, nie może się pocić. [ Dodano: Sob 17 Gru, 2011 23:59 ] Andyandy; jeszcze siedzisz przy wędzarni ? Ty to masz nerwy. Chociaż jak trzeba to trzeba, a rozgrzewasz się czym? Zdjęcie tego żaru fajne, jak kosmos i kometa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-191400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 17 Grudnia 2011 za duża wilgoć była, woda wstawiona jeszcze pogorszyła sprawę.Własnie opisuje przypadek z wstawioną wodą, inne wędzenia są ok. To był pojedynczy przypadek. Usłyszałem, że jelito nie będzie tak twarde i przylegać do kiełbasy jeżeli będzie wilgotniej w komorze, no to sobie puszkę metalową z wodą wstawiłem i to był ostatni raz gasmil, pokaż mi swoja wędzarnie Wędzarnię mam o.k. przynajmniej tak mi się wydaje zresztą sam ją chwaliłeś niedawno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-191405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Usłyszałem, że jelito nie będzie tak twarde i przylegać do kiełbasy jeżeli będzie wilgotniej w komorze, Słyszałem nie słyszałem a ja kiedyś cztałem, że tak EAnna robiła a czy dalej robi :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-191411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 18 Grudnia 2011 gasmil, Następnym razem wędź normalnie i kiełbaski w jelitach parz w wodzie. Jelita będą delikatne. Jeżeli już dopiekłeś kiełbasę w wędzarni i masz twarde jelito, to spróbuj parzyć we wrzątku kilka minut uzyskasz dużo bardziej miękkie i delikatniejsze. Oczywiście po kilku dniach dalej zmiękną. Nie będzie to tak jak parzona w wodzie, ale zawsze dużo lepsza od twardej. Staraj się też tak opalać, żeby nie zamykać dziwiczek do paleniska. Wilgoć w palenisku z chłodnym kanałem i murowaną komorą w okresie zimowym bez mrozów, to duży problem z wilgocią. Podgrzana para wodna zawarta w powietrzu przy lekkim ochłodzeniu wkropli się na ściankach komory i wędzonkach. Dodatkowe naczynie z wodą przyśpieszy cały proces. Przy mrozach wilgotność powietrza spada do 30% dlatego nie wszystkie pomysły sprawdzają się w każdych warunkach. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-191435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 27 Lutego 2012 Wiosenne wędzenie w sztormowej pogodzie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/52e6e62180d0c595.html]http://images49.fotosik.pl/1350/52e6e62180d0c595m.jpg http://images47.fotosik.pl/1396/63ac615fe34a8122m.jpg http://images39.fotosik.pl/1342/f9d9953f09d05dfem.jpgWędliny zawsze same się przedstawiają. Szkoda, że smak nie może być zaprezentowany :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-204594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 27 Lutego 2012 Wędliny zawsze same się przedstawiająOj masz rację ... :thumbsup: Bardzo fajna "swojska" wędzarnia, podoba mi sie taki klimat... w lesie... ech... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-204606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 27 Lutego 2012 Witam Andyandy Długo myślisz jak zrobić dobrą wędzarnię, intensywnie dyskutujesz jak powinno być prawidłowo przeprowadzone wędzenie. Gdy robisz, to za jednym razem ilości. A afekt? nic dodać, nic ująć, naprawdę świetne! (to co sam zrobiłeś, żadna „zabawka” automatyczna nie zrobi za drogi pieniądz ! ). Jeszcze raz gratulacje, świetne boczki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-204609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 27 Lutego 2012 bartnik, Mojej wędzarni nie muszę pilnować, a praca jaka należy wykonać to zanieść wędzonki do komory. Co godzinę kawałek drzewa podłożę i dalej czytam lekturę lokalną. Smak wędzonek i wygląd zależy od sposobu spania drewna. Drewno ma się żarzyć. Wędzonki nie mają prawa ciemnieć na drugi dzień. Napisałem na temat budowy wędzarni i wędzenia, tylko należy Maxella ścigać o udostępnienie. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-204612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 27 Lutego 2012 Andriu , a czemu ten jeden taki "pręgowany " ? :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-204613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 27 Lutego 2012 Henio, bo ten pręgowany, to boczek bez skóry - łuskany. Pozostałość po maszynie lub nożu, taki kupiłem. Są jeszcze kiełbaski i jutro przekrój wstawię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-204614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 27 Lutego 2012 Andriu , a czemu ten jeden taki "pręgowany " ? :rolleyes: Pewnie bił go, że się nierówno wędzi i stąd ślady po bacie. Teraz poważnie - gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-204617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 28 Lutego 2012 Andyandy Wędzoneczki = mistrzostwo świata :grin: Sliczności :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-204625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 28 Lutego 2012 spec202, to nie jest mistrzostwo tylko normalne wędzenie. Każdy może własne wyroby wędzić podobnie jak się zdecyduje na odpowiednią wędzarnię i odpowiednie opalanie. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-204639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 28 Lutego 2012 Andyandy czy zdjęcie przedstawia tył wędzarni :question: Czy Twoja wędzarnia ma bezpośrednie palenisko i czy możesz pokazać więcej zdjęć :question: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-204645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 28 Lutego 2012 jagra, Prawie bezpośrednie z możliwością skracania kanału przez rozmieszczenie paleniska. Palenisko jest pod komorą, dwa kanały gorący krótki 40 cm i dłuższy 120 cm zawinięty pod komorą. ciepło wydzielane z paleniska i kanałów oddawane jest do komory. Oszczędność opału i niska temperatura spalania. Prawie jak bezpośrednie palenisko. Czas wędzenia od rozpalenia latem 10 minut, a zima 15 minut. Nie muszę wygrzewać. Projekt jest na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-204658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 28 Lutego 2012 Andyandy, pachnie na odległość wędzeniem i wiosną. :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-204659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 15 Marca 2012 Kolejna porcja kiełbasy marki???marki!!! Robię kiełbaski do smaku, a tym razem była w składzie szynka, łopatka, karkówka i boczek. Nie używam kupnych dodatków - przypraw do kiełbas bo zawierają glutaminian. Nawet przyprawy do mięs i sosów czy kurczaka zawierają konserwant i inne dodatki. Do moich kiełbas stosuję sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, czosnek i czasami na szybko do zjedzenia czyli krótkotrwały termin do miesiąca, dodaję do smaku sproszkowany liść laurowy, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Wędzone oczywiście olchą bukiem i śliwką lub czereśnią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-207500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 15 Marca 2012 pis67, Wolę smak dobrze zrobionej kiełbasy i jest dużo lepszy od tego chemicznego. Oczywiście pełny smak otrzymuję po podsuszeniu czyli około tygodnia. Zaleta tego jest to, że nigdy nie otrzymam takiej samej kiełbasy jak z chemią. i o to chodzi i o to chodzi!!! :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/5/#findComment-207502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.