Andyandy Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 EAnna, Pierwotnie miała być kiełbasa Krakowska, ale nie dostałem mięsa jakiego chciałem i zrobiłem takiego smacznego dziwoląga. Szynka 10 kg karkówka 6 kg podgardle 2,5 kg 1,5 łopatka. Szynka - wykrojone najlepsze kawałki nożem pozostałe mięso zmielone na szarpaku. Karkówka szarpak i łopatka razem z podgardlem sito 8. Wykrojone kawałki szynki wielkości pudełka zapałek dodaje do farszu. Przyprawy: Peklosól 16,3 gr/1kg pieprz czarny 3,3 gr /1kg pieprz cayenne - dwie małe płaskie łyżeczki. /20 kg Czosnek 7 główek - polski ( zmiksowany z dodatkiem wody 250 gr ) ziele angielskie 8 gr /20 kg sproszkowane liść laurowy 7 szt sproszkowany. Przyprawy wszystkie mieszam razem na sucho i dodaje stopniowo do farszu podczas wyrabiania. Wędzenie: Osuszam w temp. 50 st przez 40 minut w zależności od pogody. Wędzę około 10 godzin średniej gęstości dymem w temperaturze do 45 st. Parzenie 60 min w temp. 78 st i ponowne wędzenie na zimno wiórami bukowymi 4 godziny. Smak kiełbasy zaraz po uwędzeniu jest zadowalający ( jak na mój gust ), jednak po kilku dniach nabiera niepowtarzalny aromat i niesamowity smak. Warto poczekać :thumbsup: Dodam, że na koniec zawsze wędzę wiórkami bardzo drobnymi w rozszczelnionej wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-155431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Prawie cały przepis jest OK,ale, wg mnie 7 główek czosnku na 20 kg to już przesada,na 5 kg daję 3 ząbki i już mam krzyk degustatorów,że przesadziłem z czosnkiem.7 główek czosnku to jest jeden wielki smród.Ktoś tu kiedyś mądrze powiedział, że jedna przyprawanie może zdominować pozostałych ale o gustach i smakach się nie dyskutuje. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-155472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 ale, wg mnie 7 główek czosnku na 20 kg to już przesada, na 5 kg daję 3 ząbki i już mam krzyk degustatorów, że przesadziłem z czosnkiem. Są główki i głowy , jak również czosnek mocno lub mniej aromatyczny . Najlepiej gdyby Andyandy zważył i podał czosnek wagowo , wtedy można byłoby się odnieść do użytej dawki na podstawie własnych doświadczeń i upodobań. O tej porze roku z główki polskiego czosnku można uzyskać zaledwie kilka ząbków . Nie posiada on również takiej mocy jak świeży , więc wydaje się całkiem realna taka ilość na 20 kg farszu. Ja daję do 7g/kg i zazwyczaj jeszcze czuję niedosyt. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-155481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Dlatego piszę, że o gustach i smakach się nie dyskutuje, z przepisu nie wynika, że Kolega uzyskał z tych 7 główek czosnku7 czy 70 ząbków, poprostu brak precyzji w podaniu ilości,gramy, kilogramy itd, coś mówią, nie wiem jak Kolega, ale ja na głowy to kupuję kapustę, ale czosnek przec całe życiekupuję na główki. poproszę 7 głów czosnku, mówię na targu do sprzedawczyni, a ona mysli,że mam coś z łokciem. Poszukam raczej innego przepisu, jak wygląda rozszczelniona wędzarnia ? Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-155497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 ziutek, Masz problem z czosnkiem to odpowiadam. 7 główek to około 180 gram czyli 8 do 9 gram na kilogram. Dla tych co co lubią mocno czosnkowe będzie dużo za mało. Czosnek miksowany, wymaga większej ilości i daje bardzo łagodny aromat. Co do wyglądu rozszczelnionej wędzarni, jest przedstawiona na fotce - odsunięta deska pomimo licznych szczelin przy podstawie dachu. Podobną kiełbasę będę robił za kilka dni tylko zamiast podgardla dam boczek w ilości 4 kg do tej samej ilości pozostałych składników. Co do nazewnictwa, czy głowa, czy główka i mieszanie nazw potocznych, daruj sobie. To co dla jednych znaczy "popełnić" dla drugich znaczy "zrobić, wytworzyć, wykonać, itd" Mieszkam w rejonie gdzie zamieszkują ludzie wszelkiego rodzaju nacji i zwyczajów: Łemków, Ukraińców, Ślązaków, Kaszubów, Niemców, Górali, Rosjan, Turków - mieszanina słów pochodzących z krajów nadbałtyckich i wszelkiej pozostałości po Celtach i ostatnich wojen. Żadne słownictwo mnie nie dziwi, a jeżeli nie zaskoczę od razu - to z kontekstu zadnia, wiem co jest grane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-155532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Kolejne wyroby już Świateczne!!! Kiełbasa marki "kiełbasa" skład: 30 kg szynka 16 kg karkówka 8 kg boczek 4.5 kg podgardle 1,5 kg Przyprawy: peklosól 16,5 gr /1 kg pieprz czarny grubo mielony 3,3 gr / 1 kg pieprz cayenne ( trzy płaskie łyżeczki ) ziele angielskie 3,5 gr ( sproszkowane ) czosnek 14 główek 8 gr / 1 kg ( hiszpański ) liść laurowy 2,5 gr ( sproszkowane ) Tradycyjne wędzonki również miały swój udział! http://images35.fotosik.pl/619/ed55b2f86828e506m.jpg http://images41.fotosik.pl/810/9a442a5fd8049d3fm.jpg http://images38.fotosik.pl/796/0c3c5d0dee9915b3m.jpg http://images41.fotosik.pl/810/7662544a87fcefe2m.jpg Wędzone drewnem tradycyjnie i trocinami bukowymi. http://images38.fotosik.pl/796/b6a10b7f930e2c4cm.jpg http://images46.fotosik.pl/764/7b2ce177fdebd60am.jpg Wędzarnia jeszcze ciepła, a dym z bukowych wiór jak z dymogeneratora - spala się powoli bez zasilania, bez pompki. Takie rozwiązanie, można zastosować tylko w klasycznych wędzarniach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-157625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Kiełbasa po kilku dniach nabiera odpowiedni zapach i pyszny smak. Moja kiełbasa marki "kiełbasa" jeszcze nie wiem jak nazwać, może ktoś pomoże z nazwą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-158519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 :grin: Bardzo ładna kiełbasa :grin: :thumbsup: :clap: ,,andynka,, Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-158521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 pomoże z nazwą.Andyandówka :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-158522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 witamkiełb. Andyandówka bije na łeb i szyje słynną L...ciecką,KrakowskąAndyandy gratuluje wyrobu :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-158525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Marek z Bielska, A ja cały czas się uczę i odkrywam nowe możliwości własnych przepisów. Zostawiłem standardy i szukam swojej marki - jak napój "Coka Coli" lub "Ketchup Helmansa" :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-158527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Kiełbasa marki "kiełbasa"Jak rozdrabniałeś poszczególne klasy mięsa? Kiełbaska wygląda super! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-158530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 ziele angielskie 3,5 gr ( sproszkowane )To ilość na całą produkcję, bo jeśli na kg. to :shock: Czy tak duża ilość pieprzu, 3,3 gr / 1 kg nie wpływa dominująco na smak tego wyrobu? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-158534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 EAnna, Szynka Kl I najlepsze kawałki wycinałem nożem które w całości zostały użyte jednak nie większe niż pudełko zapałek. Karkówka i szynki po wykrojeniu zmielone na szarpaku. Boczek sito 6 i podgardle w zależności jakie się dostanie sito 6 lub bardziej chude to sito 8 Wszystkie suche przyprawy mieszam razem z solą żeby było łatwiej rozprowadzić. Mieszam farsz dodając pomału przyprawy z solą ( peklosól ) Woda tylko dodatek do zmiksowania czosnku. Wodę z czosnkiem dodaję dopiero po uzyskaniu odpowiedniej kleistości farszu na samym końcu. Wspaniale zawiesina wodna z czosnkiem się rozprowadza. Z chwilą wchłonięcia wody z czosnkiem odstawiam na kilka godzin. Nabicie ciasno dobrze związanych osłonek białkowych rolowanie na stole i do wędzarni. Wędzarnia nagrzana 60 st i po uzyskaniu koloru zmniejszam temperaturę wędzenia. Wędzę kilka godzin i bezpośrednio do parzenia na 68 st. Czas parzenia 55 min. Po parzeniu dowędzam w zimnym dymie trocinami. Kiełbasa nabiera wspaniałego smaku i zapachu po tygodniu. Wołowiny nie dodaję i nie dodaję łopatki, ale w przypadku użycia łopatki mielę na 8-ce jeżeli jest dobrej jakości. Łopatkę dodaję w ilości wagi boczku i podgardla do pozostałych ilości mięsa. Soli daję co jest bardzo ważne 16.5 gr na 1 kg farszu. Z przypraw pieprz czarny, pieprz Cayenne, czosnek. Można dodać sproszkowane ziele angielskie i liść laurowy w bardzo małej ilości kilka ziarenek i trzy cztery listki. Nie dodaję gorczycy i pozostałych przypraw. :wink: [ Dodano: Czw 28 Kwi, 2011 20:34 ] Wnuczek, Pieprz pieprzowi nie jest równy. Mielę grubo. Jeżeli kupujesz "Kamisa" to wystarczy 2.5 gr. Ja wolę więcej pieprzu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-158536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Maja 2011 Jakie "fi" tych oslonek białkowych ? Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-159035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kompas Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Maja 2011 Czosnek 14 główek? Co to za czosnek? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-159042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwia M. Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 5 Maja 2011 Śliczne kiełbasy :thumbsup: A, wnusia jaka fajna:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-159085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 28 Maja 2011 Moje ostatnie piątkowe wędzenie. Tym razem schab i troszkę boczku. Peklowanie nastrzykiem tylko peklosól 6%. Czas peklowania 5 dni. Wędzenie bez wstępnego osuszania. Drewno buk, olcha i śliwka. Temperatura wędzenia 55 do 65 st do odpowiedniego koloru. Boczek nie nastrzykiwałem. Schaby delikatnie zmniejszyły swoja wagę po 9 godzinach wędzenia w delikatnym dymie i zawartość soli wzrosła do odpowiedniego poziomu smakowego. O zapachu i smaku podczas wędzenie z dodatkiem śliwki chyba już nie muszę pisać. Tak jak wygląda na fotkach, tak wygląda dalej i nie ciemnieje. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-161311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 28 Maja 2011 To jest poezja :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Aż dech zapiera oglądanie tych fotek ,brak oceny na Twoje wyroby . Pozdrawiam b.b Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-161323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Maja 2011 bogdan b, Każdy użytkownik TEJ strony może robić podobne wyroby. Wystarczy spełnić minimalne warunki - spalania drewna i przy tym utrzymać dalszy proces. Tak należy dopasować swoją wędzarnię i wędzi się zawsze wspaniale. Wędzę jak pisałem i nie mam żadnych problemów. Ważną rzeczą jest też peklowanie. Ale jak już pisałem moje wyroby odbiegają od standardów i szukam własnych przepisów. Robię wg własnych przepisów mam swoje smaki i wyroby. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-161329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 28 Maja 2011 Moje ostatnie piątkowe wędzenie.Ja to jestem nie raz w szoku... jakie wy ilości tych wędzonek robicie... brawo... andyandy Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-161331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Maja 2011 Robię wg własnych przepisów mam swoje smaki i wyroby. :wink: Na początku z pewnością będę robił według przepisów z tego forum a jak nabiorę w prawy i doświadczenia spróbuję coś własnego . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-161339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Maja 2011 Na początku z pewnością będę robił według przepisów z tego forumbogdan, ja też zawsze tak mówię, a jak przychodzi co do czego to robię po swojemu ale wzorując się na tutejszych przepisach naszych sióstr i braci Chyba idealnie zrobiłem tylko pierwszą swoją kiełbasę Halusi Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-161342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Maja 2011 O zapachu i smaku podczas wędzenie z dodatkiem śliwki chyba już nie muszę pisać. Tak jak wygląda na fotkach, tak wygląda dalej i nie ciemnieje. :wink: Za dwa tygodnie będziemy blisko Ciebie , może się dasz namówić i odwiedzisz Nas :question: :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-161371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 29 Maja 2011 andrzej k, Postaram się na dzień przyjechać z "kontrolą" i mogę dostarczyć odpowiednią ilość świeżego pstrąga prosto z wody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-161374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.