Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

EAnna, Pierwotnie miała być kiełbasa Krakowska, ale nie dostałem mięsa jakiego chciałem i zrobiłem takiego smacznego dziwoląga. Szynka 10 kg karkówka 6 kg podgardle 2,5 kg 1,5 łopatka.

Szynka - wykrojone najlepsze kawałki nożem pozostałe mięso zmielone na szarpaku. Karkówka szarpak i łopatka razem z podgardlem sito 8.

Wykrojone kawałki szynki wielkości pudełka zapałek dodaje do farszu.

Przyprawy:

Peklosól 16,3 gr/1kg

pieprz czarny 3,3 gr /1kg

pieprz cayenne - dwie małe płaskie łyżeczki. /20 kg

Czosnek 7 główek - polski ( zmiksowany z dodatkiem wody 250 gr )

ziele angielskie 8 gr /20 kg sproszkowane

liść laurowy 7 szt sproszkowany.

Przyprawy wszystkie mieszam razem na sucho i dodaje stopniowo do farszu podczas wyrabiania.

Wędzenie:

Osuszam w temp. 50 st przez 40 minut w zależności od pogody. Wędzę około 10 godzin średniej gęstości dymem w temperaturze do 45 st. Parzenie 60 min w temp. 78 st i ponowne wędzenie na zimno wiórami bukowymi 4 godziny. Smak kiełbasy zaraz po uwędzeniu jest zadowalający ( jak na mój gust ), jednak po kilku dniach nabiera niepowtarzalny aromat i niesamowity smak. Warto poczekać :thumbsup:

Dodam, że na koniec zawsze wędzę wiórkami bardzo drobnymi w rozszczelnionej wędzarni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-155431
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 447
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Prawie cały przepis jest OK,

ale, wg mnie 7 główek czosnku na 20 kg to już przesada,

na 5 kg daję 3 ząbki i już mam krzyk degustatorów,

że przesadziłem z czosnkiem.

7 główek czosnku to jest jeden wielki smród.

Ktoś tu kiedyś mądrze powiedział, że jedna przyprawa

nie może zdominować pozostałych

 

ale o gustach i smakach się nie dyskutuje.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-155472
Udostępnij na innych stronach

ale, wg mnie 7 główek czosnku na 20 kg to już przesada,

na 5 kg daję 3 ząbki i już mam krzyk degustatorów,

że przesadziłem z czosnkiem.

Są główki i głowy , jak również czosnek mocno lub mniej aromatyczny .

Najlepiej gdyby Andyandy zważył i podał czosnek wagowo , wtedy można byłoby się odnieść do użytej dawki na podstawie własnych doświadczeń i upodobań.

O tej porze roku z główki polskiego czosnku można uzyskać zaledwie kilka ząbków .

Nie posiada on również takiej mocy jak świeży , więc wydaje się całkiem realna taka ilość na 20 kg farszu. Ja daję do 7g/kg i zazwyczaj jeszcze czuję niedosyt.

 

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-155481
Udostępnij na innych stronach

Dlatego piszę, że o gustach i smakach się nie dyskutuje,

 

z przepisu nie wynika, że Kolega uzyskał z tych 7 główek czosnku

7 czy 70 ząbków,

 

poprostu brak precyzji w podaniu ilości,

gramy, kilogramy itd, coś mówią,

 

nie wiem jak Kolega, ale ja na głowy to kupuję kapustę, ale czosnek przec całe życie

kupuję na główki.

 

poproszę 7 głów czosnku, mówię na targu do sprzedawczyni, a ona mysli,

że mam coś z łokciem.

 

Poszukam raczej innego przepisu, jak wygląda rozszczelniona wędzarnia ?

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-155497
Udostępnij na innych stronach

ziutek, Masz problem z czosnkiem to odpowiadam. 7 główek to około 180 gram czyli 8 do 9 gram na kilogram. Dla tych co co lubią mocno czosnkowe będzie dużo za mało. Czosnek miksowany, wymaga większej ilości i daje bardzo łagodny aromat. Co do wyglądu rozszczelnionej wędzarni, jest przedstawiona na fotce - odsunięta deska pomimo licznych szczelin przy podstawie dachu.

Podobną kiełbasę będę robił za kilka dni tylko zamiast podgardla dam boczek w ilości 4 kg do tej samej ilości pozostałych składników. Co do nazewnictwa, czy głowa, czy główka i mieszanie nazw potocznych, daruj sobie. To co dla jednych znaczy "popełnić" dla drugich znaczy "zrobić, wytworzyć, wykonać, itd" Mieszkam w rejonie gdzie zamieszkują ludzie wszelkiego rodzaju nacji i zwyczajów: Łemków, Ukraińców, Ślązaków, Kaszubów, Niemców, Górali, Rosjan, Turków - mieszanina słów pochodzących z krajów nadbałtyckich i wszelkiej pozostałości po Celtach i ostatnich wojen. Żadne słownictwo mnie nie dziwi, a jeżeli nie zaskoczę od razu - to z kontekstu zadnia, wiem co jest grane.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-155532
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kolejne wyroby już Świateczne!!!

Kiełbasa marki "kiełbasa"

skład: 30 kg

szynka 16 kg

karkówka 8 kg

boczek 4.5 kg

podgardle 1,5 kg

Przyprawy:

peklosól 16,5 gr /1 kg

pieprz czarny grubo mielony 3,3 gr / 1 kg

pieprz cayenne ( trzy płaskie łyżeczki )

ziele angielskie 3,5 gr ( sproszkowane )

czosnek 14 główek 8 gr / 1 kg ( hiszpański )

liść laurowy 2,5 gr ( sproszkowane )

Tradycyjne wędzonki również miały swój udział! http://images35.fotosik.pl/619/ed55b2f86828e506m.jpg http://images41.fotosik.pl/810/9a442a5fd8049d3fm.jpg http://images38.fotosik.pl/796/0c3c5d0dee9915b3m.jpg http://images41.fotosik.pl/810/7662544a87fcefe2m.jpg

Wędzone drewnem tradycyjnie i trocinami bukowymi. http://images38.fotosik.pl/796/b6a10b7f930e2c4cm.jpg http://images46.fotosik.pl/764/7b2ce177fdebd60am.jpg

Wędzarnia jeszcze ciepła, a dym z bukowych wiór jak z dymogeneratora - spala się powoli bez zasilania, bez pompki. Takie rozwiązanie, można zastosować tylko w klasycznych wędzarniach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-157625
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Marek z Bielska, A ja cały czas się uczę i odkrywam nowe możliwości własnych przepisów. Zostawiłem standardy i szukam swojej marki - jak napój "Coka Coli" lub "Ketchup Helmansa" :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-158527
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa marki "kiełbasa"

Jak rozdrabniałeś poszczególne klasy mięsa?

Kiełbaska wygląda super!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-158530
Udostępnij na innych stronach

ziele angielskie 3,5 gr ( sproszkowane )

To ilość na całą produkcję, bo jeśli na kg. to :shock:

 

Czy tak duża ilość pieprzu, 3,3 gr / 1 kg nie wpływa dominująco na smak tego wyrobu?

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-158534
Udostępnij na innych stronach

EAnna, Szynka Kl I najlepsze kawałki wycinałem nożem które w całości zostały użyte jednak nie większe niż pudełko zapałek.

Karkówka i szynki po wykrojeniu zmielone na szarpaku.

Boczek sito 6 i podgardle w zależności jakie się dostanie sito 6 lub bardziej chude to sito 8 Wszystkie suche przyprawy mieszam razem z solą żeby było łatwiej rozprowadzić. Mieszam farsz dodając pomału przyprawy z solą ( peklosól ) Woda tylko dodatek do zmiksowania czosnku. Wodę z czosnkiem dodaję dopiero po uzyskaniu odpowiedniej kleistości farszu na samym końcu. Wspaniale zawiesina wodna z czosnkiem się rozprowadza. Z chwilą wchłonięcia wody z czosnkiem odstawiam na kilka godzin. Nabicie ciasno dobrze związanych osłonek białkowych rolowanie na stole i do wędzarni.

Wędzarnia nagrzana 60 st i po uzyskaniu koloru zmniejszam temperaturę wędzenia. Wędzę kilka godzin i bezpośrednio do parzenia na 68 st. Czas parzenia 55 min. Po parzeniu dowędzam w zimnym dymie trocinami. Kiełbasa nabiera wspaniałego smaku i zapachu po tygodniu.

Wołowiny nie dodaję i nie dodaję łopatki, ale w przypadku użycia łopatki mielę na 8-ce jeżeli jest dobrej jakości. Łopatkę dodaję w ilości wagi boczku i podgardla do pozostałych ilości mięsa. Soli daję co jest bardzo ważne 16.5 gr na 1 kg farszu. Z przypraw pieprz czarny, pieprz Cayenne, czosnek. Można dodać sproszkowane ziele angielskie i liść laurowy w bardzo małej ilości kilka ziarenek i trzy cztery listki. Nie dodaję gorczycy i pozostałych przypraw. :wink:

 

[ Dodano: Czw 28 Kwi, 2011 20:34 ]

Wnuczek, Pieprz pieprzowi nie jest równy. Mielę grubo. Jeżeli kupujesz "Kamisa" to wystarczy 2.5 gr. Ja wolę więcej pieprzu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-158536
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Moje ostatnie piątkowe wędzenie. Tym razem schab i troszkę boczku.

Peklowanie nastrzykiem tylko peklosól 6%. Czas peklowania 5 dni. Wędzenie bez wstępnego osuszania. Drewno buk, olcha i śliwka. Temperatura wędzenia 55 do 65 st do odpowiedniego koloru.

Boczek nie nastrzykiwałem. Schaby delikatnie zmniejszyły swoja wagę po 9 godzinach wędzenia w delikatnym dymie i zawartość soli wzrosła do odpowiedniego poziomu smakowego. O zapachu i smaku podczas wędzenie z dodatkiem śliwki chyba już nie muszę pisać. Tak jak wygląda na fotkach, tak wygląda dalej i nie ciemnieje. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-161311
Udostępnij na innych stronach

To jest poezja :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

 

Aż dech zapiera oglądanie tych fotek ,brak oceny na Twoje wyroby .

 

Pozdrawiam b.b

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-161323
Udostępnij na innych stronach

bogdan b, Każdy użytkownik TEJ strony może robić podobne wyroby. Wystarczy spełnić minimalne warunki - spalania drewna i przy tym utrzymać dalszy proces. Tak należy dopasować swoją wędzarnię i wędzi się zawsze wspaniale. Wędzę jak pisałem i nie mam żadnych problemów. Ważną rzeczą jest też peklowanie. Ale jak już pisałem moje wyroby odbiegają od standardów i szukam własnych przepisów. Robię wg własnych przepisów mam swoje smaki i wyroby. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-161329
Udostępnij na innych stronach

Moje ostatnie piątkowe wędzenie.

Ja to jestem nie raz w szoku... jakie wy ilości tych wędzonek robicie... brawo... andyandy

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-161331
Udostępnij na innych stronach

Robię wg własnych przepisów mam swoje smaki i wyroby. :wink:

Na początku z pewnością będę robił według przepisów z tego forum a jak nabiorę w prawy i doświadczenia spróbuję coś własnego .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-161339
Udostępnij na innych stronach

Na początku z pewnością będę robił według przepisów z tego forum

bogdan, ja też zawsze tak mówię, a jak przychodzi co do czego to robię po swojemu ale wzorując się na tutejszych przepisach naszych sióstr i braci :) Chyba idealnie zrobiłem tylko pierwszą swoją kiełbasę Halusi :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-161342
Udostępnij na innych stronach

O zapachu i smaku podczas wędzenie z dodatkiem śliwki chyba już nie muszę pisać. Tak jak wygląda na fotkach, tak wygląda dalej i nie ciemnieje. :wink:

 

 

Za dwa tygodnie będziemy blisko Ciebie , może się dasz namówić i odwiedzisz Nas :question: :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/2/#findComment-161371
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.