kipi Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 6 Marca 2012 Cokolwiek mam smażyć na głębokim tłuszczu to robię to na woku. Wychodzi CUDOWNE. Wok jest ze stali węglowej dzięki czemu można szybciej regulować temperaturę oleju w przeciwieństwie do woków żeliwnych. Wcześniej mieliśmy frytkownicę ale naturalnie padła i mieliśmy kupić nową ale przypadek zdecydował że użyłem wok'a i już nie chcemy innego naczynia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-205971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 6 Marca 2012 Witajcie :wink: Pączki popełniłem już trzy razy i wychodzą super, smażę oczywiście na smalcu.Oczywiście smalec uzupełniałem nowym.Niestety, zauważyłem że za trzecim razem pączki trochę capią mi smalcem.Czy przyczyną jest to że powinno się smażyć tylko jeden raz,czy smalec mógł być ,,felerny".Temperaturę trzymałem 165-174( w porywach) raz 162 st. mierzyłem non-stop.EAnna wspominała o oleju arrachidowym.Czy coś jeszcze jest dobrego do smażenia pączków, bo tradycja tradycją,ale trochę capi :wink: pozdrawiam Geronimo a "gasisz smalec wodą"? Zlewasz go znad mąki, usuwasz mąkę? Bo jeśli nie to prawdopodobnie ten zapach to nie od tego, że smalec kiepski tylko od spalonej mąki. Tak mi się przynajmniej wydaje. Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-205981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 6 Marca 2012 Geronimo a "gasisz smalec wodą"? Zlewasz go znad mąki, usuwasz mąkę? Bo jeśli nie to prawdopodobnie ten zapach to nie od tego, że smalec kiepski tylko od spalonej mąki. Tak mi się przynajmniej wydaje. Asiek - jak dolałem wody niby mało,ale za dużo ale jak mi zakipiało,to z gaszenia się wyleczyłem Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-205997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 6 Marca 2012 Do smażenia najlepsza jest frytura.Polecam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-206021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 6 Marca 2012 Chodzi mi po głowie pomysł, aby z pączkowego ciasta nie smażyć pączki, ale upiec ciasto.podane przeze mnie ciasto było podstawowym ciastem do wszystkich wyrobów drożdżowych - paczki, drożdżówki, makowce, strucle.... a po "wzbogaceniu" jako placki i baby drożdżowe Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-206026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 7 Marca 2012 Asiek - jak dolałem wody niby mało,ale za dużo ale jak mi zakipiało,to z gaszenia się wyleczyłem Fakt zabieg mało przyjemny w wykonaniu. Ja to sobie "upraszczam" i nie gaszę tłuszczu ale po wstępnym ostudzeniu (musi być płynny) zlewam go delikatnie znad opadniętej mąki, mąkę wyrzucam a tłuszcz z powrotem do gara. Nie jest to tak skuteczne jak gaszenie wodą, ale trochę świeżość tłuszczu przedłuża. Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-206058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 7 Marca 2012 zlewam go delikatnie znad opadniętej mąki,dobrą metodą jest również odczekanie do zastygnięcia i wybranie tłuszczu znad osadu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-206071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 7 Marca 2012 Do smażenia najlepsza jest frytura. Polecam.No właśnie, już taką opinię słyszałem. Dodam jeszcze że w pączkach które mają maksymalnie gładką powierzchnię z obu stron tłuszcz nie ma jak wniknąć.W pączkach które były gładkie nie czuje się smalcu. Trzeba popracować nad gładkością spodniej strony pączka :wink: pozdrawiam. ps.Asiek- smalec oczywiście zlewam znad osadu z mąki :wink: Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-206072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lide Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 2 Września 2012 Witam Wprawdzie to nie tlusty czwartek ale zachcialo mi sie paczkow no i tym razem postanowilam sprobowac przepisu "mistrza" :clap: Ciasto wyszlo bardzo lekkie ale po usmazeniu niestety - paczki sa dosyc zwarte i chyba za bardzo nasiakniete tlusczem (wina kucharza, nie przepisu :grin: :blush: ) Mam kilka pytan zeby nastepnym razem unikanac nieprzyjemnych niespodzianek 1. Maka - widze ze Abratek uzywa typu 480 - mozecie mi powiedziec ile ona zawiera bialka?. Ja uzylam maki "mocnej" okolo 11.5% protein, z tym ze nigdy nie rwe wlokien przy formowaniu bo daje ciastu "odpoczac". Czy maka lzejsza, okolo 9.5% bialka wplynela by na wieksza "puszystosc" gotowego wyrobu? 2. Ciasto po wyrobieniu prawie od razu poszlo do lodowki gdzie siedzialo sobie cala noc (timing - paczki musialam smazyc rano) -ale rano bylo lekkie i ladnie wyrosniete. 3. Formowalam prawie zimne, zostwilam do wyrosniecia i niestety - nie bardzo chcialy podwoic objetosc i tu popelnilam chyba drugi blad - myslalam ze jak z chlebem - w tlusczu i tak dojda do siebie :blush: - niestety, nie doszly. 4. Pytanie co do oleju - dlaczego paczki wchlaniaja wiecej oleju niz smalcu :question: :question: :question: 5. Pytani co do jajek - zawsze nam mowiono ze paczki sie smazy na samych zoltkach :shock: :shock: - czy dodanie bialek wplywa dodatnio na strukture ciasta? Spotkalam sie z takim twierzdeniem przy przepisie na bolki kajzerki - rzeczywiscie wychadza bardzo lekkie i pylchne. A tak przy okazji to gratuluje wszystkim co sprobowali tego przepisu - paczki jak malowane - co jeden to ladniejszy :thumbsup: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-235046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 2 Września 2012 . Ciasto po wyrobieniu prawie od razu poszlo do lodowki gdzie siedzialo sobie cala noc (timing - paczki musialam smazyc rano) -ale rano bylo lekkie i ladnie wyrosniete. Co prawda nie jestem '' mistrzynią'' ale zastanawiam się dlaczego Twoje ciasto na pączki powędrowały na całą noc do lodówki :shock: Wyjęte z przepisu Abratka.. ''Z ciepłego płynu (ok 30 st.C), drożdży, łyżki cukru i części mąki przygotowujemy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, który pozostawiamy do wyrośnięcia (przysypując kilkumilimetrową warstwą mąki). Następnie dodajemy cukier, jaja, sól, substancje smakowo - zapachowe oraz mąkę i wyrabiamy ciasto do odpowiedniej konsystencji, pod koniec dodajemy roztopiony, letni tłuszcz dokładnie wrabiamy go po czym odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (ok 20 minut w cieple - można przykryć aby nie wysychało na powierzchni'' Jeszcze raz przeczytaj dokładnie przepis by następnym razem nie popełnić tego samego błędu. Życzę udanych pączków przy następnej próbie. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-235048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lide Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 2 Września 2012 . Ciasto po wyrobieniu prawie od razu poszlo do lodowki gdzie siedzialo sobie cala noc (timing - paczki musialam smazyc rano) -ale rano bylo lekkie i ladnie wyrosniete. Co prawda nie jestem '' mistrzynią'' ale zastanawiam się dlaczego Twoje ciasto na pączki powędrowały na całą noc do lodówki :shock: Jak wspomnialam - pieklam paczki wczesnie rano i balam sie ze nie zdaze rano wyrobic i upiec -ups - USMAZYC :grin: Zawsze kontroluje wyrastanie ciasta porzez temperature ( czesto pieke chleb i bolki, wprawdzie na zakwasie, ale lodowka ciastu nie szkodzi). No coz, paczki sa chyba delikatniejsze. Jeszcze raz przeczytaj dokładnie przepis by następnym razem nie popełnić tego samego błędu. Życzę udanych pączków przy następnej próbie. :wink: Tak zrobie, zastanawiam sie tylko czy wybor "silnej" maki nie przyczynil sie do mojej porazki, tzn - to nie byla totalna porazka bo wyszly bardzo smaczne :tongue: tylko ciezawe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-235049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 2 Września 2012 lide trudno mówić ,że zabrałaś się za przepis mistrza bo tyle zrobiłaś odstępstw ,że po prostu usmażyłaś pączki po swojemu . Mnie też póki nie zrobiłam dokładnie według przepisu nie zawsze się udawały . Jeśli chodzi o mąkę szymanowską to ma następujący skład: Wartości odżywcze na 100 g produktu: Energia: 1430 kJ / 337 kcal Białko: 9.2 g Tłuszcz: 1.2 g Weglowodany ogólem: 72.3 g Użyj właściwej mąki , nie wkładaj do lodówki ,smaż na smalcu jednym słowem zrób rzeczywiście stricte wg przepisu mistrza :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-235050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 2 Września 2012 obejrzałem film to zrozumiałemgdzie mogę znaleźć ten film? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-235056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 2 Września 2012 Link do przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1493 filmik "zawjanie" (formowanie) http://gorzalka.ovh.org/paczki.wmv Filmik (formowanie. smażenie) Pierwszy post w tym temacie . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-235057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lide Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 2 Września 2012 lide trudno mówić ,że zabrałaś się za przepis mistrza bo tyle zrobiłaś odstępstw ,że po prostu usmażyłaś pączki po swojemu . Jak to, skladniki byly wedlog przepisu :grin: :grin: :grin: A na powazne, to masz racje - dzieki za info na temat maki. Nastepnym razem uzyje lzejszej, co do smalcu to niestey, u nas nie uswiecisz tak ze musi byc olej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-235059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 2 Września 2012 Lide w Australii jestv tzw. special white flour. Polecam tobie ta make. Zawsze z niej pieke i nie mam problemow. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-235061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 2 Września 2012 abratek napisał/a: Link do przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1493 filmik "zawjanie" (formowanie) http://gorzalka.ovh.org/paczki.wmv Filmik (formowanie. smażenie) Pierwszy post w tym temacie . THX, tak daleko się nie zaglądałem Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-235062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lide Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 2 Września 2012 Lide w Australii jestv tzw. special white flour. Polecam tobie ta make. Zawsze z niej pieke i nie mam problemow. :shock: :shock: :shock: Where???? Chyba nie w Colsie albo Woolies? I smazysz na oliwie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-235064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 2 Września 2012 Szukaj http://www.westonmilling.com.au/flour/products/flour/pastries/91-maximus.html w waszych sklepach. U nas u hurtownikow w Melbourne mozna dostac. Wiem, ze wiele malych sklepikow wloskich ma taka make. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-235065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lide Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 2 Września 2012 Szukaj http://www.westonmilling.com.au/flour/products/flour/pastries/91-maximus.html w waszych sklepach. U nas u hurtownikow w Melbourne mozna dostac. Wiem, ze wiele malych sklepikow wloskich ma taka make. Dzieki. Znalazlam i to u hurtownika gdzie przewaznie kupuje make i ziarna, tylko ze ja zawsze szukalam maki chlebowej A smale tez mamy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-235070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 2 Września 2012 jezeli chcesz woolwarths, to sprobowac mozesz kupic slonine i zrobic sama, wiem tez ze w supermaarketach sa cooking block oil 500g. Niektorzy moi znajomi to stosuja. Ja jednak wole olej i nie mam problemu aby paczki mi pily olej. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-235074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 19 Września 2012 Jakoś mnie tak naszło na pączki abratka Nienawidzę się babrać w mące , ale zobaczymy co z tego wyjdzie :rolleyes: Oczywiście dałem ciała z przepisem, nie wiem czy to ważne , ale zmieszałem jajka z cukrem i margaryną razem i wlałem do ciasta :shock: Teraz to rosną :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-238595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 19 Września 2012 I po wojnie :grin: Szczerze pisząc to mój drugi raz jak się stykałem z ciastem , ostatnio zrobiłem pizzę :smile: Jakoś mam uczulenie na oblepione ręce - po prostu nie mogę tego , ale trza było się przemóc Ważne ,że pączki wyszły rewelka :thumbsup: Dzięki abratku za przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-238611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 19 Września 2012 Ważne ,że pączki wyszły rewelkaEleganckie, super, nawet z obwódką !!! :clap: No no, nowy "biszkoptowiec" się ujawnił :P Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-238612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 21 Września 2012 I ja wczoraj popełniłem pączki Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/18/#findComment-238888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.