@halusia@ Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 19 Lutego 2011 :wink: - nie pamiętam czy wspominałem o jednym małym szczególe :blush:Abratku .. wspominałeś, wspominałeś :grin: i ja to uczyniłam...czytałam dokładnie Twój przepis. Każdy jeden pączek został tak potraktowany, a tego do tej pory nie wiedziałam. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 19 Lutego 2011 Rozwałkowanie ciasta , wykrawanie i nadziewanie. :thumbsup: :clap: My nasze pączki nadziewamy po smażeniu strzykawką. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 19 Lutego 2011 :thumbsup: :clap: My nasze pączki nadziewamy po smażeniu strzykawką. Fajny sposób, choć jeszcze przeze mnie nie wypraktykowany. Muszę wypróbować, ale wtedy z innym nadzieniem jak np masa adwokatowa lub budyniowa. 1 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 19 Lutego 2011 Abratku, nie miałem niczego obraźliwego na myśli. Wierz mi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 19 Lutego 2011 My nasze pączki nadziewamy po smażeniu strzykawką.Tak to się teraz robi, ale ja uważam że nadzienie tradycyjnie zawinięte a tym samym poddane obróbce termicznej jest smaczniejsze.... wyjatkiem jest nadzienie adwokatowe - jest dość rzadkie a jesli nie pochodzi z jakiejś "szybkiej torebki" to dochodzi sprawa odparowania alkoholu :wink: ... dlatego nadziewam je "nastrzykiem" (takim śmiesznym pistoletem z TV MArketu) Mirku ależ wiem..... taki mój :rolleyes: skrót myślowy...... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 19 Lutego 2011 bardzo przepraszam, ale czytam i czytam i nie mogę doszukać się tego "abratkowego" przepisu na pączkimoże jakiś link?może jeszcze czymś zaskoczę moje łasuchy Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 19 Lutego 2011 Proszę http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1493 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 19 Lutego 2011 Gotowe... można jeść :thumbsup:Się nakulałaś pączuszków :rolleyes: :thumbsup: :thumbsup: i będzie miał wszystkie fachy w ręku. :grin:Na PKP też pracował :rolleyes: :rolleyes: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 19 Lutego 2011 Jakoś tak się złożyło, że nie mogłem opisać co o pączkach myślę. A chodzi o reklamę pączków p. Blikle. Niech on się zajmuje się matematyką a nie pączkami. Pooglądałem w "internecie" jak on uczy jak robić pączki. Mam wrażenie, że sam niczego nie upiekł. Szprycowane... On robi pączki beznadziejne. Już pisałem o pączkach Abratka, i uważam, są najlepsze jakie robiłem. Sposób zawijania to stosuję do wszystkiego co piekę z nadzieniem. A bułki też tak "zawijam" Tomku, wcale nie kadzę, ale stosuję się do Twoich wskazówek, nie mam problemu tak jak z rogalikami. :) Ostatnio zabrakło mi marmolady (sam ją robiłem z płatków róży "cukrowej") to daliśmy farsz pieczarkowy, i były te "pączki" chyba najlepsze. Za dużo słodkości i taka odmiana jest dobra. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zbóju, póki co na kolei nie pracowałem choć jakąś tam styczność miałem :lol: w dzieciństwie natomiast kolekcjonowałem z bratem modele, a w pokoju zbudowaliśmy makietę :wink: taka nieduża... jakieś 1,5x4 metry :grin: Co do Pana Bliklego to jest po prostu firma rodzinna a ze umiejscowiona w "dobrym punkcie" to jedzie na tradycji i sławie... Andrzej B. faktycznie nie powinien się wypowiadać na temat z którym nie chciał się związać...... :rolleyes: Nasi klienci też często nawet nie chcieli porównywać pączków B. z naszymi..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 19 Lutego 2011 Ja co prawda nie jadam ..... :rolleyes: ..... "tych rzeczy" , ale parę lat temu będąc w Warszawie z żoną wstąpiliśmy do tej sławnej cukierni, kupilismy też parę sztuk żeby poczęstować rodzinkę i ............. :sad: wszyscy byli zniesmaczeni. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 27 Lutego 2011 Przedstawiam filmik (taki skrótowy :lol: ) z procesu formowania i smażenia można zadawać pytania Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 27 Lutego 2011 Abratku wstaw może jeszcze ten link do pierwszego filmiku ,w którym dech zapiera jak się patrzy jak "kulasz" te pączki :lol: . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 27 Lutego 2011 Jaki jest cel ''gaszenia'' tłuszczu poza szybkim obniżeniem temperatury i chyba szybszym wytrąceniem się osadów z tłuszczu na dno ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 27 Lutego 2011 umieściłem wszystkie odnośniki w pierwszym poście :wink: http://gorzalka.ovh.org/paczki.wmv Tadziu tak jak piszesz - szybkie obniżenie temperatury chroni te "osady" (mąka) przed paleniem.... - to pozwala zachować lepszą "kondycję" tłuszczu do następnego użycia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 27 Lutego 2011 Być może nie doczytałem , ale jaka powinna być temperatura smalcu do smażenia pączków ?Jeszcze jedno pytanko : Ile smalcu potrzebujemy na taki pojemnik jak Ty zastosowałeś na ok 5 pączków . Smalec taki ze sklepu w kostkach prawda ? Jasny gwint , nie pamiętam kiedy ostatnio kupywałem smalec w sklepie , chyba jeszcze za czasów PRL-u . Teraz to wszystko robię na oleju Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 27 Lutego 2011 Około 170stopni - chciałem pokazać na filmiku zależność "skwierczenia" tłuszczu po chlapnięciu wodą od temperatur ale mi się termometr zbuntował :mellow: Ważne jest aby temperatura nie spadła zbyt mocno po wrzuceniu pączków - czyli albo dobry palnik albo mniej wrzucamy Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 27 Lutego 2011 Filmik super!Proces formowania i smażenia pączków jest przedstawiony perfekcyjnie :clap: Co tu dużo pisać ,poprostu "zwinne paluszki" :grin: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 27 Lutego 2011 czy na tym filmiku jest smażenie pączków ? u mnie film kończy się na formowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 27 Lutego 2011 łał dzięki toż to czyste mistrzostwo pączkowe póki co zrobię faworki troszkę mniej roboty :clap: [ Dodano: Nie 27 Lut, 2011 13:51 ] abratek, czy mógłbyś napisać z jakiej ilości mąki zrobiłeś tę ilość pączków? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 27 Lutego 2011 Przedstawiam filmik (taki skrótowy :lol: ) z procesu formowania i smażenia można zadawać pytania Abratku , możesz podać ilość poszczególnych składników na tą porcję pączków? Spróbowałbym najpierw na takiej ilości , aby w przypadku wpadki nie stracić za wiele surowca. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 27 Lutego 2011 Zdaje się ,że abratek robił to z ok 700g mąki czyli pół porcji podanej w przepisie. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 27 Lutego 2011 Z poniższej proporcji powinno wyjść ok. 40 pączków 500 ml płynu (woda, mleko) 50 - 70 g drożdży 200 g cukru 200 g margaryny 5 jaj całych ok. 1,3 kg mąki szczypta soli substancje smakowo-zapachowe nadzienie Źródło:http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1493 Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 27 Lutego 2011 Dodam jeszcze, że te wyśmienite pączki robię z 0,4 ilości składników (tj. 200 ml mleka, 80 g cukru, 80 g masła, 2 jajka, itd), bo akurat taka ilość ładnie mieści mi się w maszynie do chleba. Potwierdzam również, że z tej ilości wychodzi 16 pączków. :smile: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 27 Lutego 2011 Z płynem wolna wola - ale na mleczku lepsze :wink: ja daję takie 2%a zamiast margaryny też lepsze masło (zawartość tłuszczy ta sama ale inny smak) porcję ciasta dobieramy wg zapotrzebowania - tylko jak się robi mniej to szybko się wychładza i "dębieje"ja z racji lenistwa mieszam w automacie z 250ml płynu - powinno wyjść ok 1200-1300g ciasta konsystencję ciasta regulujemy mąką Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.