Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:wink: - nie pamiętam czy wspominałem o jednym małym szczególe :blush:

Abratku .. wspominałeś, wspominałeś :grin: i ja to uczyniłam...czytałam dokładnie Twój przepis.

Każdy jeden pączek został tak potraktowany, a tego do tej pory nie wiedziałam. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147691
Udostępnij na innych stronach

Rozwałkowanie ciasta , wykrawanie i nadziewanie.

:thumbsup: :clap:

My nasze pączki nadziewamy po smażeniu strzykawką.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147694
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: :clap:

My nasze pączki nadziewamy po smażeniu strzykawką.

Fajny sposób, choć jeszcze przeze mnie nie wypraktykowany.

Muszę wypróbować, ale wtedy z innym nadzieniem jak np masa adwokatowa lub budyniowa.

  • Upvote 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147698
Udostępnij na innych stronach

Abratku, nie miałem niczego obraźliwego na myśli. Wierz mi.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147705
Udostępnij na innych stronach

My nasze pączki nadziewamy po smażeniu strzykawką.

Tak to się teraz robi, ale ja uważam że nadzienie tradycyjnie zawinięte a tym samym poddane obróbce termicznej jest smaczniejsze....

wyjatkiem jest nadzienie adwokatowe - jest dość rzadkie a jesli nie pochodzi z jakiejś "szybkiej torebki" to dochodzi sprawa odparowania alkoholu :wink: ... dlatego nadziewam je "nastrzykiem" (takim śmiesznym pistoletem z TV MArketu)

 

Mirku ależ wiem..... :cool: taki mój :rolleyes: skrót myślowy......

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147710
Udostępnij na innych stronach

bardzo przepraszam, ale czytam i czytam i nie mogę doszukać się tego "abratkowego" przepisu na pączki

może jakiś link?

może jeszcze czymś zaskoczę moje łasuchy

Wędzić jest rzeczą ludzką
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147718
Udostępnij na innych stronach

Gotowe... można jeść :thumbsup:

Się nakulałaś pączuszków :rolleyes: :thumbsup: :thumbsup:

i będzie miał wszystkie fachy w ręku. :grin:

Na PKP też pracował :rolleyes: :rolleyes: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147744
Udostępnij na innych stronach

Jakoś tak się złożyło, że nie mogłem opisać co o pączkach myślę. A chodzi o reklamę pączków p. Blikle. Niech on się zajmuje się matematyką a nie pączkami. Pooglądałem w "internecie" jak on uczy jak robić pączki. Mam wrażenie, że sam niczego nie upiekł. Szprycowane... On robi pączki beznadziejne. Już pisałem o pączkach Abratka, i uważam, są najlepsze jakie robiłem. Sposób zawijania to stosuję do wszystkiego co piekę z nadzieniem. A bułki też tak "zawijam"

Tomku, wcale nie kadzę, ale stosuję się do Twoich wskazówek, nie mam problemu tak jak z rogalikami. :) :)

Ostatnio zabrakło mi marmolady (sam ją robiłem z płatków róży "cukrowej") to daliśmy farsz pieczarkowy, i były te "pączki" chyba najlepsze. Za dużo słodkości i taka odmiana jest dobra.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147745
Udostępnij na innych stronach

Zbóju, póki co na kolei nie pracowałem choć jakąś tam styczność miałem :lol:

w dzieciństwie natomiast kolekcjonowałem z bratem modele, a w pokoju zbudowaliśmy makietę :wink: taka nieduża... jakieś 1,5x4 metry :grin:

 

Co do Pana Bliklego to jest po prostu firma rodzinna a ze umiejscowiona w "dobrym punkcie" to jedzie na tradycji i sławie... Andrzej B. faktycznie nie powinien się wypowiadać na temat z którym nie chciał się związać...... :rolleyes:

Nasi klienci też często nawet nie chcieli porównywać pączków B. z naszymi.....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147748
Udostępnij na innych stronach

Ja co prawda nie jadam ..... :rolleyes: ..... "tych rzeczy" , ale parę lat temu będąc w Warszawie z żoną wstąpiliśmy do tej sławnej cukierni, kupilismy też parę sztuk żeby poczęstować rodzinkę i ............. :sad: wszyscy byli zniesmaczeni.
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-147774
Udostępnij na innych stronach

Przedstawiam filmik (taki skrótowy :lol: ) z procesu formowania i smażenia

 

 

można zadawać pytania :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149050
Udostępnij na innych stronach

Abratku wstaw może jeszcze ten link do pierwszego filmiku ,w którym dech zapiera jak się patrzy jak "kulasz" te pączki :lol: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149051
Udostępnij na innych stronach

umieściłem wszystkie odnośniki w pierwszym poście :wink:

http://gorzalka.ovh.org/paczki.wmv

 

Tadziu tak jak piszesz - szybkie obniżenie temperatury chroni te "osady" (mąka) przed paleniem.... - to pozwala zachować lepszą "kondycję" tłuszczu do następnego użycia

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149059
Udostępnij na innych stronach

Być może nie doczytałem , ale jaka powinna być temperatura smalcu do smażenia pączków ?

Jeszcze jedno pytanko : Ile smalcu potrzebujemy na taki pojemnik jak Ty zastosowałeś na ok 5 pączków . Smalec taki ze sklepu w kostkach prawda ? Jasny gwint , nie pamiętam kiedy ostatnio kupywałem smalec w sklepie , chyba jeszcze za czasów PRL-u . Teraz to wszystko robię na oleju :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149063
Udostępnij na innych stronach

Około 170stopni - chciałem pokazać na filmiku zależność "skwierczenia" tłuszczu po chlapnięciu wodą od temperatur ale mi się termometr zbuntował :mellow:

 

Ważne jest aby temperatura nie spadła zbyt mocno po wrzuceniu pączków - czyli albo dobry palnik albo mniej wrzucamy

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149066
Udostępnij na innych stronach

Filmik super!

Proces formowania i smażenia pączków jest przedstawiony perfekcyjnie :clap:

Co tu dużo pisać ,poprostu "zwinne paluszki" :grin:

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149068
Udostępnij na innych stronach

łał dzięki toż to czyste mistrzostwo pączkowe póki co zrobię faworki troszkę mniej roboty :clap:

 

[ Dodano: Nie 27 Lut, 2011 13:51 ]

abratek, czy mógłbyś napisać z jakiej ilości mąki zrobiłeś tę ilość pączków?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149080
Udostępnij na innych stronach

Przedstawiam filmik (taki skrótowy :lol: ) z procesu formowania i smażenia

 

 

można zadawać pytania :cool:

Abratku ,

 

możesz podać ilość poszczególnych składników na tą porcję pączków?

Spróbowałbym najpierw na takiej ilości , aby w przypadku wpadki nie stracić za wiele surowca.

 

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149083
Udostępnij na innych stronach

Zdaje się ,że abratek robił to z ok 700g mąki czyli pół porcji podanej w przepisie.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149084
Udostępnij na innych stronach

Z poniższej proporcji powinno wyjść ok. 40 pączków

 

500 ml płynu (woda, mleko)

50 - 70 g drożdży

200 g cukru

200 g margaryny

5 jaj całych

ok. 1,3 kg mąki

szczypta soli

substancje smakowo-zapachowe

nadzienie

 

Źródło:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1493

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149085
Udostępnij na innych stronach

Dodam jeszcze, że te wyśmienite pączki robię z 0,4 ilości składników (tj. 200 ml mleka, 80 g cukru, 80 g masła, 2 jajka, itd), bo akurat taka ilość ładnie mieści mi się w maszynie do chleba.

 

Potwierdzam również, że z tej ilości wychodzi 16 pączków. :smile:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149089
Udostępnij na innych stronach

Z płynem wolna wola :cool: - ale na mleczku lepsze :wink: ja daję takie 2%

a zamiast margaryny też lepsze masło (zawartość tłuszczy ta sama ale inny smak)

 

porcję ciasta dobieramy wg zapotrzebowania - tylko jak się robi mniej to szybko się wychładza i "dębieje"

ja z racji lenistwa mieszam w automacie z 250ml płynu - powinno wyjść ok 1200-1300g ciasta

konsystencję ciasta regulujemy mąką

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/4/#findComment-149091
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.