pyzolda Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Lutego 2011 Jaki wynalazek, ludzie to mają pomysły http://allegro.pl/pojemnik-prozniowy-marynator-mies-do-szynkowar-a-i1468704732.html Cytuj pyzolda Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5281-marynator/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Lutego 2011 No to jeszcze tylko troszkę fosforanów i możemy w domku zrobić wysokowydajne wędlinki :devil: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5281-marynator/#findComment-149219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Lutego 2011 Napewno się nie skuszę na ten wynalazek. :devil: Jak chcę szybko peklować, czasami muszę to nastrzyk lub małe kawałki.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5281-marynator/#findComment-149221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Lutego 2011 Bardzo dobre urządzenie tylko peklowanie owoców czy mięsa odbywa się przez podciśnieniowe wypompowanie powietrza mięsa, Będzie widać malutkie bąbelki wychodzące z mięsa czy owoców. Zwolnienie zaworu spowoduje wciągnięcie marynaty -zassanie marynaty w miejsce usuniętego powietrza i soków. Powtórzenie kilka razy tej czynności rzeczywiście skraca czas do kilku godzin bez potrzeby nakłuwania. Jednak mięsko należy przetrzymać zanurzone w marynacie peklującej około 24 godzin. Płytka nie służy do zmiękczania mięsa tylko ułatwia swobodny dostęp marynaty do dolnej warstwy mięsa żeby powierzchnia styku nie uszczelniała się na gładkiej obudowie. Bardzo dobre urządzenie przy małej domowej produkcji aromatycznych wędlin w Borniaku z dodatkiem przypraw. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5281-marynator/#findComment-149286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Lutego 2011 Jaki wynalazek, ludzie to mają pomysłytekst z opisu "Wytworzone podciśnienie rozszerza pory w mięsie i ułatwia wnikanie marynaty" Gdzie takie pory w mięsieniu szukać :question: co to jest :question: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5281-marynator/#findComment-149291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Lutego 2011 A ja sobie kupiłem coś podobnego, tylko za mniejsze pieniądze.Po małej przeróbce będzie służyć do równomiernego rozmieszczenia składników w batonie patrz temat :https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4452&highlight=galarecie batonik się będzie kręcił a ja w tym czasie zrobię coś innego. Jak zrobię próby, zapodam zdięcie równomiernie rozłożonych składników (warzyw) w batonie.Ludzie to mają pomysły.pozdro Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5281-marynator/#findComment-149420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Marca 2011 ziutek, No to dałeś pomysła .Idealna do tego w takim razie będzie maszynka na której podgrzewają paróweczki do hot-dogów w stacjach benzynowych .Tam się obracają te roleczki jest ich sporo , wystarczy tylko grzałki odłączyć , lub poszukać własnie przepalonego . lub pomajsterkować samemu ,bo nowe takie ustrojstwa to i tyle co wędzarnia kosztują :grin: .Jak myślicie zda egzamin :question: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5281-marynator/#findComment-149436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Marca 2011 Bardzo fajne urządzono, używam go w kuchni do szybkiego zaprawienia mięsa do pieczenia – żeberka, karkówka, drób itd…Do peklowania też lecz jak na moje potrzeby za małe więc przerabiam KEGa 30l od piwa, lecz ze względu na przeprowadzkę wszystkie prace zostały wstrzymane – wykańczanie domu pochłania cały czas no i nie ma gdzie, pomieszczenie na masarniae jeszcze też nie gotowe :sad: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5281-marynator/#findComment-149447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyzolda Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Marca 2011 Toshiba, będziesz tego kega turlał czy jak :grin: Cytuj pyzolda Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5281-marynator/#findComment-149727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZĘŚCIARZ Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Marca 2011 Jaki wynalazek, ludzie to mają pomysły http://allegro.pl/pojemnik-prozniowy-marynator-mies-do-szynkowar-a-i1468704732.html Masownica w wersji mikro. Jeszcze dodatki funkcjonalne i wydajność 200% w 2 h. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5281-marynator/#findComment-149737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Marca 2011 Toshiba, będziesz tego kega turlał czy jak :grin:Nie, to ma być coś w tym stylu http://www.mave4.com/pl-glass-lpm20.shtml Masownica w wersji mikro. Jeszcze dodatki funkcjonalne i wydajność 200% w 2 h.Od masowania do dodatków funkcjonalnych to jeszcze daleka droga. Nie należy aż tak dramatyzować i przesadzać. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5281-marynator/#findComment-149851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZĘŚCIARZ Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Marca 2011 Masownica w wersji mikro. Jeszcze dodatki funkcjonalne i wydajność 200% w 2 h.Od masowania do dodatków funkcjonalnych to jeszcze daleka droga. Nie należy aż tak dramatyzować i przesadzać. Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł a nie przy marynowaniu lub peklowaniu wiec takie urządzenie uważam za zbędne chyba ze do produkcji przemysłowej lub wysoko wydajnej... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5281-marynator/#findComment-149984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Marca 2011 Czy masownica w produkcji przemysłowej służy tylko do masowania dodatków funkcjonalnych ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5281-marynator/#findComment-149998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Marca 2011 Są także podciśnieniowe i takie z nożykami nacinającymi. Pisał o tym spec. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5281-marynator/#findComment-150002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Marca 2011 TOSHIBA, Do kega możesz zamontować taki wynalazek http://www.pompyprozniowe.net/pompy_venturi.php Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5281-marynator/#findComment-150020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Marca 2011 Są także podciśnieniowe i takie z nożykami nacinającymi.Widziałam (u producenta tego urządzenia) wannę przeznaczoną do "pieszczenia" mięska ultradźwiękami. Podobno mięso, po takim zabiegu, znakomicie chłonie wodę :devil: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5281-marynator/#findComment-150255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Marca 2011 Dzisiaj oglądałem testy tego urządzenia i posłuchałem opinii konsumentów.Nie jest to nic innego, jak mini-masownica podciśnieniowa. Samo podciśnienie jednak nie wystarczy. Dla osiągnięcia jako takiego efektu potrzebne jest masowanie. W tym wypadku obracający sie bęben. Ta tareczka na spodzie urzadzenia (podkładka przed kontaktem z płynami w spoczynku bębna) dokonuje mikrouszkodzeń delikatnego mięsa, co pozwala na wnikanie większej ilości marynaty do wnetrza. Ten proces wykorzystuje się z powodzeniem w przemyśle i to jest to, o czym pisał wcześniej spec.Opinie konsumentów mięsa przygotowanego tradycyjnie i za pomocą marynatora były sceptyczne w odniesienie do efektów pracy tego urządzenia. Moim zdaniem tak samo można wykorzystać wszelkie urządzenia do przechowywania podciśnieniowego produktów spożywczych, np. Zepptera (wystarczy lekko ponacinać mięso przed marynowaniem).Ogólnie - następny gadget, za sporą kasę, który tak naprawdę przyda się głównie osobom nie chcącym pobrudzić sobie blatów, naczyń i rąk.Nie wymyślono nic nowego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5281-marynator/#findComment-150544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Marca 2012 Ostatnio na forum było zapytanie o ten sprzęt, jednak post chyba znikł. Skusiłem się i kupiłem na próby. I .... jedyne gdzie widzę zastosowanie tego czegoś, to przygotowanie mięsa na grilla. Nie wiem tylko czy uciągnie ponieważ jak zarepetowałem litrowy pojemnik ogórków na próbę, to pod górkę się zaaacicinnaaał. :grin: Do peklowania za małe, do mieszani farszu na kiełbasę odpada. No może jeszcze do przygotowania sałatek do obiadu się nada. Tak więc mam fajny gadżet w domku. :rolleyes: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5281-marynator/#findComment-208307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.