Skocz do zawartości

Giełda cen mięsa


Rekomendowane odpowiedzi

Piaseczno Szkolna 13 tel.602199832

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/30/#findComment-273009
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

4. półtusza z głową kl.S z hodowli przemysłowej po 10,80 a taka sama skupowana od rolników po 10,50.Jestem tylko ciekaw jak oni to poznają.Pewnie ta z hodowli jest chudsza.

Na zachodzie niema czegoś takiego jak klasa S, najwyższa klasa tam kończy sie na E a mięso w naszej klasie S uznawane jest wręcz za wadliwe z uwagi na zbyt niską zawartosc tłuszcu śródmięsnuiowego, ale nasze zakłady 70% mięsności by chciąły bo mięso pije wode a tłuszcz wręcz przeciwnie!

Email: baraki@o2.pl tel: 606832207 skype: mjarczewski

http://allegro.pl/mieso-wieprzowe-poltusza-i2989536517.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/30/#findComment-273066
Udostępnij na innych stronach

Na zachodzie niema czegoś takiego jak klasa S

....ale my nie żyjemy na zachodzie :grin: tylko w Polsce i taka klasyfikacja u nas obowiązuje od lat.Oczywiście ,że to jest mięso z niewielka zawartością tłuszczu ,ale każdy kupuje co mu pasi. :wink: Jedni wola tłuszczyk inni chude.

Obawiam się ,że nie bardzo masz racje bo tłuszcz w zakładach przetwórczych nie jest pożądany w nadmiernych ilościach bo ile pasztetu można zrobić i sprzedać. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/30/#findComment-273074
Udostępnij na innych stronach

Na zachodzie niema czegoś takiego jak klasa S

Ejże, czyżby? :D

Klasyfikacja tusz wieprzowych w zależności od zawartości chudego mięsa [wg Rozporządzenia Rady (WE) z dnia 22.10.2007 r.]:

Klasa S - zawartość mięsa jako % masy tuszy: 60 lub więcej.

 

Klasy uformowania tusz wołowych, w szczególności ich istotnych części (udziec, grzbiet, łopatka) [wg Rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10.12.2008 r.]:

Klasa S - wybitna.

 

Później wrzuc ę tutaj całe tabele, choć juz powinny być w dziale MIĘSO.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/30/#findComment-273076
Udostępnij na innych stronach

Własnie czy aby na pewno w Unii jest inaczej?.Pogrzebałem i znalazłem

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9567&highlight=klasyfikacja

 

P.S

Maxell był szybszy. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/30/#findComment-273080
Udostępnij na innych stronach

Staramy się, aby na forum wrzucać jak najwięcej wartościowego i przydatnego materiału. Trzeba czasem troche poszukać choć, powoli główne działy się porządkują, ułatwiąjąc znalezienie potrzebnych wiadomości.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/30/#findComment-273088
Udostępnij na innych stronach

W Europie obowiązkowy jest system EUROP czyli 5 klas. Klasa 6 - S jest na specjalne życzenie kraju członkowskiego (przynajmiej jeśli chodzi o trzode bo jak jest z bydłem nie wiem).

Email: baraki@o2.pl tel: 606832207 skype: mjarczewski

http://allegro.pl/mieso-wieprzowe-poltusza-i2989536517.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/30/#findComment-273097
Udostępnij na innych stronach

W Europie obowiązkowy jest system EUROP czyli 5 klas. Klasa 6 - S jest na specjalne życzenie kraju członkowskiego (przynajmiej jeśli chodzi o trzode bo jak jest z bydłem nie wiem).

Nie bardzo. Klasa S (60% i więcej chudego mięsa) może być osobno wprowadzona w państwie tylko w zakresie swoich ubojów. Mięso importowane i eksportowane do krajów członkowskich musi być klasyfikowane wg norm UE. Dotyczy to tylko wieprzowiny. Wołowina i baranina mają S-ki bez względu na pochodzenie mięsa.

U nas import mięsa wieprzowego wynosi grubo ponad 50%. Były i bywają momenty, że sięga 80%.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/30/#findComment-273102
Udostępnij na innych stronach

W Europie obowiązkowy jest system EUROP czyli 5 klas. Klasa 6 - S jest na specjalne życzenie kraju członkowskiego (przynajmiej jeśli chodzi o trzode bo jak jest z bydłem nie wiem).

Nie bardzo. Klasa S (60% i więcej chudego mięsa) może być osobno wprowadzona w państwie tylko w zakresie swoich ubojów. Mięso importowane i eksportowane do krajów członkowskich musi być klasyfikowane wg norm UE. Dotyczy to tylko wieprzowiny. Wołowina i baranina mają S-ki bez względu na pochodzenie mięsa.

U nas import mięsa wieprzowego wynosi grubo ponad 50%. Były i bywają momenty, że sięga 80%.

Nie znam ubojni w niemczech, belgii czy holandii, ktora nie mialaby w klasyfikacji klasy S. Inna sprawa, że w praktyce 90% półtusz z tych klas pozostaje w zakładzie do rozbioru na elementy. Sprzedaz półtusz od klasy E.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/30/#findComment-273114
Udostępnij na innych stronach

Ja wczoraj zakupowałam w Selgrosie:

szynka b\s b\k 14,2

karczek 14,89

boczek z\s b\z 13,4

schab b\k 15,4

 

dzwoniłam też do Bujakowa ale tam odebrała taka pani co dopiero zaczęła pracę i nie za bardzo kumała ale podała mi jakieś wysokiw te ceny

szynka b\s b\k 15,4

karczek 17,8

boczek z\s b\z 14

schab b\k 21,2

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/30/#findComment-273190
Udostępnij na innych stronach

madlinka

Różnice w cenie między marketami, hurtowniami np mięsnymi a zakładowymi sklepami mięsnymi polegają na tym iż market czy hurtownik sugeruje cenę w jakiej może kupić dany asortyment (np. mięso) i jeśli zakład mięsny dysponuje odpowiednim parkiem maszynowym i środkami, szprycuje mięso w celu podniesienia jego wydajności żeby móc obniżyć cenę danego elementu mięsnego i uzyskać cenę która oferuje mu market czy hurtownik a w swoich sklepach szanujące się zakłady tego nie robią żeby nie tracić na jakości tym samym na swojej opinii. Dlatego ja proponuję kupować w przyzakładowych sklepach lub sklepach firmowych żeby mieć więcej mięsa w mięsie :wink: :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/30/#findComment-273208
Udostępnij na innych stronach

rzeznik, spróbuję następnym razem kupić mięso w Bujakowie i zobaczę czy odczuję jakąś różnicę.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/30/#findComment-273210
Udostępnij na innych stronach

Ja kupować to tylko w Gdańsku

A z kąd masz guldeny ? :cry:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/30/#findComment-274875
Udostępnij na innych stronach

wiejas, w której ubojni kupujesz ?
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/30/#findComment-274922
Udostępnij na innych stronach

Ja kupiłem w środę połówkę świnki w ubojni za 7,80/kg

Pytanie jeszce w jakiej klasie była ta połówka, ale chyba raczej nie w E bo obecnie rolnik za te klase dostaje 7zł netto, do tego doliczyc wat i wychodzi że ubojnia za darmo wypatroszyła.

Email: baraki@o2.pl tel: 606832207 skype: mjarczewski

http://allegro.pl/mieso-wieprzowe-poltusza-i2989536517.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/30/#findComment-275261
Udostępnij na innych stronach

hm.....nie wiem baraki, no bo skąd

ano ze stempelka kolego :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/30/#findComment-275287
Udostępnij na innych stronach

a tak w ogóle, to czy to chociaż polska świnia była, za te 7,80?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/30/#findComment-275293
Udostępnij na innych stronach

nie wiem , nic nie mówiła więc i poznać nie było po czym :grin:

 

[ Dodano: Nie 17 Mar, 2013 16:42 ]

poza tym co za różnica......i tak będzie zeżarta :tongue:

no i się zaczęło
ciekawe jak się skończy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/30/#findComment-275330
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.