Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mocy za dużo nie będzie zwłaszcza jak chcesz dopiekać.komora nie najmniejsza mocy nigdy nie za dużo

[Dodano: 18 wrz 2018 - 17:14]

Mocy za dużo nie będzie zwłaszcza jak chcesz dopiekać.komora nie najmniejsza mocy nigdy nie za dużo

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-607048
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Mocy za dużo nie będzie zwłaszcza jak chcesz dopiekać.komora nie najmniejsza mocy nigdy nie za dużo

 

Dzięki. Tak, chciałbym mieć możliwość opcji dopiekania.   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-607101
Udostępnij na innych stronach

Pewnie będzie trzeba jeszcze dołożyć mocy , ale to już wyjdzie w praniu Pamiętaj tylko , że ta grzałka musi mieć wiatraczek inaczej długo nie pożyje.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-607118
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj tylko , że ta grzałka musi mieć wiatraczek inaczej długo nie pożyje 

 

 No to może być "zonk". Podłoga dookoła grzałki (z zapasem) zabezpieczona płytą krzemianowo wapienną o gr 30 mm (podobno wytrzymuje temp do 1000*C) i  blachą. Po środku mam otwór fi 100 do którego chcę podłączyć kanał powietrzny  i podłączyć wentylator kanałowy z opcją regulacji obrotów. Na otwór mam taką " półkulę fi 130 z nierdzewki która na całej powierzchni ma otwory (najwięcej jest w częściach bocznych) .. Z niewiedzy założyłem że, wdmuchiwane powietrze skierowane przez otwory w półkuli na grzałkę będzie wystarczające (nawet z ograniczonymi/zmiejszonymi obrotami). Dlatego też nie mam zrobionych otworów cyrkulacyjnych w dolnej części wędzarni (w której przez podniesienie podłogi zmieniam  wysokość komory z 210 cm do ok 120-130 cm). 

Rozumiem że lepszym rozwiązaniem jest/ powinienem zainstalować  wentylator podobny jak ma janusz_p w swojej wędzarni  

 post-85003-0-51819900-1537395344_thumb.png 

i dodatkowo zrobić otwory wentylacyjne w dolnej części z boku lub w podłodze ? 

Opcja w podłodze ponieważ wędzarnia dostawiona jest do otworu w ścianie pomieszczenia więc mam dostęp "od tyłu " gdzie zimą mógłbym przez dolne otwory dostarczać cieplejsze/ogrzane powietrze. 

 

Sorki za OT 

Czy "grzechem" będzie zastosowanie do uszczelnienia szpar pomiędzy deskami wewnątrz komory  silikonu z atestem spożywczym ( do zastosowania w przedziale temperatur -60 *C do 180 *C) ? Czy może jest to zbyteczne ?  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-607176
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy może jest to zbyteczne ? 

Zbyteczne. 

Komora nie musi a nawet nie powinna być szczelna. 


[Dodano: 20 wrz 2018 - 06:31]

Poza tym nie wiadomo jak silikon zareaguje ze składnikami dymu i jaką możesz mieć niespodziankę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-607179
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem , że chcesz wdmuchiwać powietrze do komory? :hmm:.  Po co? Jak będziesz dmuchał za słabo to 1. przepalisz grzałkę  2. będzie za słaba cyrkulacja w komorze . 3.  dasz za dużo to będziesz bardzo chłodził komorę i na dodatek wydmuchiwał dym.  Kombinatoryka. Wiatraczki niektórzy koledzy montuję tylko po to , żeby była dodatkowa cyrkulacja wewnątrz komory a nie jako nadmuch.  Zrób jak ma janusz_p  albo  kup zwykłą grzałkę (płaską a nie od termoobiegu) do piekarnika i wówczas możesz nie dawać żadnych  wiatraczków.  Regulowany dolot powietrza w podłodze i po sprawie. O silikonie napisała Ci EAnna.

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-607180
Udostępnij na innych stronach

@zibi06 

Bardzo dobrze kombinujesz z wentylatorem, ale musisz to tak rozwiązać, żeby wdmuchiwane powietrze poza wydmuchiwaniem dymu, powodowało krążenie dymu z DG w wędzarni.

Taka metoda powoduje szybsze wędzenie/koloryzowanie wyrobu i doskonale sprawdza się przy osuszaniu.

Siła nadmuchu nie może być za duża, trzeba przewidzieć szybry na wlocie powietrza i wylocie dymu, bo wirujący dym może zakłócać pracę DG i powodować że powietrze będzie wdmuchiwane do DG i tym samym w komorze nie będzie dymu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-607191
Udostępnij na innych stronach

post-39755-0-81297300-1537430748_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-607195
Udostępnij na innych stronach

Czy może jest to zbyteczne ? 

Zbyteczne. 

Komora nie musi a nawet nie powinna być szczelna. 

[Dodano: 20 wrz 2018 - 06:31]

Poza tym nie wiadomo jak silikon zareaguje ze składnikami dymu i jaką możesz mieć niespodziankę.

 

Ok. Z silikonem daję sobie spokój. Dzięki za info. 

 

Rozumiem , że chcesz wdmuchiwać powietrze do komory?   :hmm:.  Po co? Jak będziesz dmuchał za słabo to 1. przepalisz grzałkę  2. będzie za słaba cyrkulacja w komorze . 3.  dasz za dużo to będziesz bardzo chłodził komorę i na dodatek wydmuchiwał dym.  Kombinatoryka. Wiatraczki niektórzy koledzy montuję tylko po to , żeby była dodatkowa cyrkulacja wewnątrz komory a nie jako nadmuch.  Zrób jak ma janusz_p  albo  kup zwykłą grzałkę (płaską a nie od termoobiegu) do piekarnika i wówczas możesz nie dawać żadnych  wiatraczków.  Regulowany dolot powietrza w podłodze i po sprawie. O silikonie napisała Ci EAnna.

Zakładałem że, "wdmuchiwane" powietrze będzie pomocne przy osuszaniu, dodatkowo będzie chłodziło grzałkę i ewentualnie poprawi cyrkulację. Niestety z braku doświadczenia nie wziąłem pod uwagę pkt 1,2,3.  Grzałkę już odebrałem, wentylator domówię. Grzałkę kolistą uwzględniłem ze względu na moc 3,5 kW (niestety nie wiedziałem że konieczny jest dedykowany wentylator). Grzałki do piekarnika  (jakie znalazłem) mają max 2,9 kW (2 +0,9).  Jak nadmieniałem uwzględniam regulator mocy i temperatury Pamela ,który w opcji jednofazowej może sterować grzałkami do 5,5 kW. Zakładałem że, jest możliwość sterowania dwoma grzałkami oddzielnie ale niestety nie ma i nie będzie takiej opcji. Generalnie po rozmowie/ konsultacji z działem technicznym Pamela zrezygnowałem z PRD3+ ponieważ do samego wędzenia nie wykorzystam dodatkowych funkcji i doradzono mi żeby poczekać ok 2 tygodni na nowy regulator sterowania procesem wędzenia w którym będzie nowe menu, bardziej czytelna/ intuicyjna  grafika wyświetlacza dedykowana tylko do wędzenia. Opcji ewentualnego podłączenia dwóch grzałek np. do piekarnika ( 2x 2,5 kW) jakoś nie brałem pod uwagę i na dzień dzisiejszy nie wiem jak taką opcję zrealizować technicznie (w kwestii umiejscowienia). 

W temacie regulowanego dolotu w podłodze myślałem o czymś takim :

post-85003-0-99376800-1537491764_thumb.png

Niestety ocynk i z tego co wyczytałem nie jest wskazany, ale mogę tak zainstalować że, w komorze nie będzie wystawał. Szukam z nierdzewki, ale jak na razie znajduję tyko typowo kominowe /żaroodporne z grubej blachy. Zastanawiam się jeszcze nad anemostatem nawiewowym z nierdzewki, ale nie wiem czy znowu za bardzo nie kombinuję..  

 

 

 

@zibi06 

Bardzo dobrze kombinujesz z wentylatorem, ale musisz to tak rozwiązać, żeby wdmuchiwane powietrze poza wydmuchiwaniem dymu, powodowało krążenie dymu z DG w wędzarni.

Taka metoda powoduje szybsze wędzenie/koloryzowanie wyrobu i doskonale sprawdza się przy osuszaniu.

Siła nadmuchu nie może być za duża, trzeba przewidzieć szybry na wlocie powietrza i wylocie dymu, bo wirujący dym może zakłócać pracę DG i powodować że powietrze będzie wdmuchiwane do DG i tym samym w komorze nie będzie dymu.

@miro.

Z rysunku wnioskuję że, na podłodze grzałka kolista +dedykowany wentylator, obok kanał wlotowy( z regulacją przepływu?), dach kanał wylotowy (z regulacją wypływu ?). Czy mógłbyś wyjaśnić mi bardziej "łopataologicznie"  co rozumiesz/masz na myśli pod pojęciem "szczelina między drzwiami" ? 

Dzięki za podpowiedź.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-607263
Udostępnij na innych stronach

Moim zadaniem to niepotrzebnie komplikujesz proste rzeczy.  Jak zimą zaczniesz nadmuchiwać powietrze do komory to nawet 5kW będzie za mało. Dolot powietrza może być z ocynku jak jest pod wędzarnią (na zewnątrz) tylko po co taka rura pod wędzarnią? Komorę będziesz musiał na nogach postawić. Na dnie otwór przysłaniany blachą i tyle lub  takie rozwiązanie jakie miałem u siebie na początku ( tylko musiałbyś dać 4szt żeby był równy rozkład temp. - dwa z przodu i dwa z tyłu  lub po bokach. Obecnie używam tylko otworu w dnie  , który wychodzi z paleniska pod wędzarnią  - otwieram bardziej przy osuszaniu - przymykam jak puszczam dym i już nic nie kombinuję - nie trzeba tym kręcić jak kurkiem od gazu.

 

Wiatrak zamontuj  jak Janusz_p i tyle - jak coś nie będzie pasiło , to zrobisz korekty ale na początku bym dużo nie kombinował.

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-607266
Udostępnij na innych stronach

Z rysunku wnioskuję że, na podłodze grzałka kolista +dedykowany wentylator

 

To jest góra wędzarni i tam jest grzałka z wentylatorem + dolot oraz wylot dymu.

 

 

 

post-39755-0-10481300-1537511460_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-607271
Udostępnij na innych stronach

Moim zadaniem to niepotrzebnie komplikujesz proste rzeczy.  Jak zimą zaczniesz nadmuchiwać powietrze do komory to nawet 5kW będzie za mało. Dolot powietrza może być z ocynku jak jest pod wędzarnią (na zewnątrz) tylko po co taka rura pod wędzarnią? Komorę będziesz musiał na nogach postawić.

 

Tak, ale ja nie muszę stawiać komory na nogach. Widok części komory z pomieszczenia do którego jest dostawiona 

 

post-85003-0-50290200-1537566842_thumb.jpg

 

Podłogę położę na wysokości ok 85 -90 cm od podłoża, na koniec tylna ścianę komory wędzarniczej zamknę deskami. Pod  podłogą będę miał  wolną przestrzeń (mam nawet materiał żeby ściany dolnej przestrzeni zaizolować termicznie) "Kurki" => zakładałem że, będą dla wygody, żebym nie musiał "nurkować" po komorę. Pomieszczenie mogę ogrzewać, a wolną przestrzeń pod komorą dodatkowo mogę  dogrzać. Dlatego kombinuję z dolotem od dołu, z pomieszczenia a nie od zewnątrz ponieważ różnica temperatur dostarczanego powietrza (przynajmniej zimą) jest znaczna.Oczywiście to tylko tak na moje laickie rozumowanie. 

 

 

Ps. Drzwiczki tylko przystawione, odkręcone z zawiasów. Zmieniłem obramowanie (deski od wewnątrz do przykręcenia).      

 

 

To jest góra wędzarni i tam jest grzałka z wentylatorem + dolot oraz wylot dymu.

 

 

Na początku tak myślałem, ale z braku doświadczenia w tym temacie stwierdziłem że, się mylę. Ciekawe rozwiązanie.Daszek mam dwuspadowy i musiałbym dorobić płaski "sufit" co w sumie nie jest jakimś problemem ( oprócz czasu) . To "samoróbka" czy jakiś producent (jeżeli to nie tajemnica) ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-607356
Udostępnij na innych stronach

To ulepszenie wędzarni bazujące na rozwiązaniach przemysłowych.

Takich wędzarni z takim rozwiązaniem nie ma.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-607358
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam wszystkich planuje budowę wędzarni 80x80x130 deska pióro wpust olcha 20mm grubości z dwóch stron bez wełny zastawiam się nad grzałką https://egrzalki.pl/pl/p/Grzalka-do-piekarnikow-przemyslowych-3%2C5kW-230V/653 i https://egrzalki.pl/pl/p/Grzalka-do-piekarnika-AMICA-3100W-230V-2000W-1100W/1252 ,sterownik który poleca Roger https://www.pamel.pl/pl/p/PRD2U-REGULATOR-MOCY-I-TEMPERATURY-maks-2-sondy/38 proszę o radę którą wybrać i czy da rade w zimie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-664611
Udostępnij na innych stronach

To już prośba moich Rodziców i niestety nie umiem im wytłumaczyć że to nic nie szkodzi z wełna, wędzarnie robię u nich na ogrodzie i to jest warunek że ma być "natura" samo drewno :)  czy dużo na tym stracę rozumiem że jak będzie niska temperatura to może być problem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-664685
Udostępnij na innych stronach

To daj min podwójną deskę

"ładną" strona do środka i druga warstwa "ładną" strona na zewnątrz :)

Po miedzy dylatacja na 0,5 do 1 cm pionowa, aby wilgoć mogła sie do gory wydostawać

 

Dobrze tez jest zabezpieczyć drewno silnym roztworem wody i soli

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-664686
Udostępnij na innych stronach

Mam kantówkę 3cm chcę zrobić z dwóch stron deskę czyli między deskami będzie 3cm  to nie za dużo? ta dylatacja t jest przestrzeń między deskami ?

Edytowane przez Grubyksc
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-664689
Udostępnij na innych stronach

Taka 3 cm dylatacja będzie mocna wychładzać, lepiej 0,5 cm pionowo kanały dylatacyjne

Lub wypełnij 3 cm drewnem pozostawiając 0.5 cm

Pozostaw mała szparę  3 do 5 mm od dolu i od gory dla cyrkulacji powietrza

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-664690
Udostępnij na innych stronach

nie wiem czy dobrze rozumiem ale jak puszczę co 0,5 cm kantówkę pionowo po całej ścianie to będzie dobrze?


[Dodano: 25 kwi 2020 - 13:27]

wtedy jeden kanał będzie miał 0,5x3cm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-664693
Udostępnij na innych stronach

Cokolwiek, co wytworzy kanały pionowe dla cyrkulacji powietrza - dystans pomiędzy ścianami 0,5 cm, a nie odstęp pomiędzy kantówkami

NIE poziome, bo wtedy wilgoć zostanie w srodu i będzie gniło

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-664694
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje bardzo za rade to muszę zmienić plan wcześniej myślałem że złapie deski do kantówki i będzie elegancko, wiec mam nowy plan zbijam ścianę z deski 20mm z wewnątrz jedna deska z zewnątrz druga pomiędzy nimi listwa 0,5cm montuje to z kantówką 4,5cm i bedzie chyba ok jak uważasz?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-664696
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli będzie zapewniony przepływ powietrza w pionie to OK, ale tylko jak pisałem w ograniczonej ilości czyli te 0,5 cm. Możesz tez tą kantówkę ponacinać piłą tak aby porobić szpary w pionie (taki "grzebien" jak packa do klejenia kafelków

Przemysl sprawę zabezpieczenia drewna solanką, bo jeżeli sie zdecydujesz sie to trzeba po tym zabiegu przesuszyć wszystko

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-664697
Udostępnij na innych stronach

post-102155-0-71849500-1587816530_thumb.png 

nie jestem dobry w szkicach zrobiłem taki w kit czyli ściana z dwóch desek deska 2 cm pomiędzy nimi przerwa 0,5 cm czy to co narysowałem jest odpowiednikiem tego co mi tłumaczysz ? z góry ci bardzo dziękuje za poświęcony czas i rady :)


[Dodano: 25 kwi 2020 - 14:17]

takie ściany zmontuje z kantówką 4,5 cm i chyba będzie dobrze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-664701
Udostępnij na innych stronach

A Ty chcesz szalować deski pionowo czy poziomo? (te od środka i zewnątrz)

Poziomo jest moim zdaniem niezbyt dobrze bo w przestrzenie pióro*wpust zbiera sie wilgoć i syf ale jest mały odpad materiału przy budowie

W pionowym szalowaniu nie ma tego problemu, ale jest większy odpad. Chyba ze trafisz w długość deski i wysokość wędzarni

Warto to przemyśleć

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5298-jaka-moc-grza%C5%82ki/page/2/#findComment-664702
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.