EL GREGOR Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 8 Marca 2011 Andyandy :grin: zapraszamy na zlot Warminski :grin: chcemy poznać tą własciwa nutkę po wedzeniu :grin: Tylko nie pisz,ze CIĘ,, głowa boli,,.Szynki robię dokładnie z tabeli na 7 dni,przyprawy doprowadzam do wrzenia,reszte wody biore z kranu :grin: Nastrzykuję rostworem peklosoli z przyprawami.Nie było nigdy przebarwienia, przypraw jak Wiecie daję sporo.Ta szynka była robiona z miesiąc temu,3 tygodnie leży w lodówce.Parze tak jak pisze kol.Bagno. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/4/#findComment-150950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 8 Marca 2011 grzegorz565, Jakich używasz przypraw i kiedy je przygotowujesz. To że parzysz to bardzo dobrze bo zabijasz drobnoustroje. Mały dodatek cukru lub wina do zaparzenia wspomaga ługowanie co zwiększa ilość aromatu w wywarze. PS. Bardzo dokładnie nastrzykujesz, bo jest jednak bardzo jasna szyneczka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/4/#findComment-150951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 8 Marca 2011 Koleżanki i koledzy.Po co drążyć temat.Zaczyna robić się komedia.Dla początkujących jest Akademia Dziadka i niech kolega się na razie tego trzyma.Nastrzyki winem ,masłem i czym tam kto chce zostawcie na później jak kolega nabierze doświadczenia.Sądzę ,że już kolega wie co źle zrobił i finito. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/4/#findComment-150954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petrek Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 8 Marca 2011 Petrek zastanawia mnie to że nadal drążysz temat mimo iż uzyskałeś odpowiedź. pytanie się o - nastrzykiwanie "przepracowana" solanka (miała już z 7-8 dni) - nastrzykiwanie na sam koniec peklowania -nastrzykiwanie dawkami jak dla konia. Takie wysnułem wnioski. Kolejne peklowanie bedzie chyba sama woda i peklosol.daje mi do myślenia,że teraz to z nami w jakieś gierki pogrywasz,choć już tak stało się wesoło... Możesz rozwinąć o co Ci chodzi? Bo chyba źle przeczytałeś i zinterpretowałeś moją wypowiedz. Według mnie jest ona jednoznaczna, i wskazuje co źle zrobiłem ( moze ktos poczatkujacy uniknie tych samych błędów). I jakie pytanie się??? Piszę dokładnie że: "miro ja domniemywam że moim blędem był nastrzykiwanie - nastrzykiwanie "przepracowana" solanka (miała już z 7-8 dni) - nastrzykiwanie na sam koniec peklowania -nastrzykiwanie dawkami jak dla konia. Takie wysnułem wnioski. Kolejne peklowanie bedzie chyba sama woda i peklosol." I tak jak pisze arkadiusz kolejne peklowanie bedzie raczej ( na pewno) woda +peklosol i wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/4/#findComment-150959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 8 Marca 2011 Możesz rozwinąć o co Ci chodzi? Bo chyba źle przeczytałeś i zinterpretowałeś moją wypowiedz.Petrek przeczytałem ze zrozumieniem.Piszesz "chyba" i chyba...albo kolejne peklowanie "będzie raczej" (na pewno) zdecyduj się,podejmij decyzję i zrób tą solankę, albo daj komuś ją zrobić. przeczytaj jak pisze Arkadiusz Akademie Dziadka i zrób to tak jak jest opisane. jak jeszcze czegoś nie będziesz wiedział to proszę pytać,odpowiem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/4/#findComment-150965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petrek Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 8 Marca 2011 Dobra temat uważam za zamknięty, kolejna solanka i jej rodzaj nie jest tematem tego posta.Przyczynę zniszczenia szynki poznaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/4/#findComment-150978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petrek Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 9 Marca 2011 Oczywiście wszystkim serdecznie dziękuję za zaangażowanie w temacie!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/4/#findComment-151102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.