Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na 5 kg mięsa weż 210g soli 50/50 z peksolą 2l wody i pekluj 10dni.Zrób nastrzyk na początku bo z tymi warunkami o których pisze Maxell w domu różnie bywa.Nie ma co ryzykować po raz drugi.I nie gotuj solanki tylko wodę na tą solankę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Nie jest słone, jest dziwne nie smakuje jak zgnite, tylko pachnie dziwnie. No ale idzie całość do kosza ( kotki sie posilą)

to było oczywiste,koty sobie pojedzą...trudno

I wszystko dokładnie tak się odbywało, przemawia do mnie jedynie to ze peklosol byla 2miesiace po terminie i to było przyczyna.

Na przyszłą sobotę znów przyszykuję porcje mięsa z nową peklosolą.

wykluczam aby peklosól była zła,przecież z Twego zdjęcia widać jak byk

że mięsko łapło kolor różowy :cool: ,zresztą co to za przeterminowanie 2 miesiące

przecież to nie leki,jeżeli jest peklosól przechowywana w suchym może być długo

ważna,ja kupuję u Mira peklosól Czeską otoczkowaną z dodatkiem glukozy jest

najlepsza.

Peklosól jest teraz tak mocna ,że nie ma prawa ,aby coś w niej zwietrzało chyba

że robiłeś jakiś misz masz tj 90/10 czy coś w tym stylu z samą solą czego ja do

solanek nie praktykuje tylko 100% peklosóli używam.

jeżeli peklosól się utleniła to mięso powinno być słone ,problem Twój opisałem wcześniej.

Brak azotynów w solance!!!Do solanki mogłeś dodać w tym przypadku kwas askorbinowy lub izoaskorbinowy .ps. z taka ilością peklosoli to w 3 dni bym zrobił szyneczki.

jakby nie było tych azotynów to by mięso po całości było szare,a ze zdjęć wynika,

że jest różowe :wink:

zrobił byś w 3 dni,ale nie tą metodą peklowania :cool: oj oj nie chcę za dużo napisać :rolleyes:

Moim zdaniem nie został zrobiony błąd. Uważam to za winę samego mięsa. Mogło zostać nastrzyknięte duża ilością mieszanki wypełniającej z fosforanami. Jak na szynkę zbyt dużo otworów ( chyba po igłach )w miejscach w których, nie powinno się znajdować. Ilość użytej peklosoli i czas, oraz wielkość szyneczki + nastrzyk ??? coś jest nie tak, z tym mięsem!

Aleście teraz mętliku koledze narobili...... :shock:

przy takim stężeniu, temperaturze 6 stopni, małych elementach i na dokładkę po dwóch tygodniach to tego nie da się zjeść! :shock:

nawet jak "uśmiercił" nitryt wrzącą wodą to i tak pozostaje działanie soli! nawet bez nastrzyku by "przeszło"

zdarzało mi się robić na peklosoli z dobrze rocznym "po terminie" i jeszcze sypnąć do gorącej wody i było ok.....

Kolega nie wie czy zapach solanki był prawidłowy!..... no tak ale jaki był ten zapach? :rolleyes:

bo:

dodane były zioła

- no właśnie! co to były za zioła i ile?

Petrek, czy jesteś absolutnie pewien że nie popełniłeś błędu z wagą?

czy jesteś absolutnie pewien temperatury peklowania?

napisz coś o tych ziołach....

- a to że troszkę z wędzonki może wyciekać to nic szczególnego zwłaszcza że zrobiłeś późno nastrzyk....

EDIT

przerobiłem troszkę swój post bo nie zauważyłem fotek kolego tylko sugerowałem się tymi przykładowymi z pierwszych postów :blush:

- tych którzy czytali poprzednią wersję przepraszam za niedopatrzenie :blush:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
:grin: Ale Wy kombinujecie.A to peksól przeterminowana a to za duży nastrzyk a to mięso z wadą .A ja idę o zakład ,że jak zapekluje tak jak Mu podałem to będzie dobrze.Mogę dać głowę choć nie widzę zdjęć bo piszę na telefonie

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Arkadiusz.... ale my omawiamy czas przeszły :rolleyes: - teraz to kolega się pewnie będzie pilnował
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
:grin: A i tak kombinujecie jak koń pod górę.Moim zdaniem żle zapeklowane no chyba, że dosypał jakiejś marychy.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Petrek, słuchaj ja pierwszy raz zrobiłem wędzonki i zrobiłem właśnie dokładnie z

tej tabeli peklowanie 5 dniowe z nastrzykiem nie kombinuj takich długich jak będziesz bardziej

doświadczony to możesz eksperymentować a na początek tylko sprawdzone metody

i pamiętaj osuszanie wtedy musi wyjść no chyba że mięso trefne to lipa

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm

p.s a wszystkie przyprawy , zioła co znalazłem w domu przeterminowane poszły

w śmietnik nie mam co ryzykować :!:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

dla znawców tematu " lewa w górę "

Dobrze ja już nic nie kumam :)

Wiadomość z pierwszej reki.

Proporcje jaki podałem na 1-wszej stronie były przeze mnie podane żonie, która zmodyfikowała to do takiej postaci:

Na 5kg mięsa

20dag soli

1dag saletry - daliśmy 20dag peklosoli/5kg

1dag kolendry

5 ziaren jałowca

15 ziaren pieprzu

15 ziaren ziela angielskiego, 5 listków laurowych, 3zabki czosnku, 2,5l wody.

wszystko zostało pomniejszone o 2/5 (2kg mięsa)

I teraz szło tak: zmiażdżyć wszystkie przyprawy zmieszac z peklosolą.Zagotować wodę i zmieszać z peklosolą i przyprawami, ostudzić, zalać mięso. Mięso ciasno ułożyć w garnku, przykryć talerzykiem i dociążyć kamieniem. Pozostawić na 14 dni obracając co 2 dni.

I jak już pisałem w ostatnie dni były robione zastrzyki, dużo , bardzo dużo wstrzykiwałem i w wielu miejscach ( myślałem że to pomoże w zapeklowaniu wewnątrz).

Teraz pokroiłem szynkę ba kawałki i w oczach, w miejscach gdzie po rozkrojeniu była ładna czerwona zrobiła się taka ciemna jak na zdjęciach..... To już cała prawda i tylko prawda.

DODANO!

Czy ja dobrze doszukuje się błędu?

Napisałem 20dag peklosoli na 5L , co daje 0,4kg na 10L wody. Wynika że dałem 3 razy za mało ?????????????????

Na 5kg mięsa

20dag soli

20dag peklosoli na 5L

Skup się ! :grin:

Dałeś 20 dag peklosoli na 5 kg mięsa, czy na 5 l wody ? ;)

Pozdrawiam

BonAir

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Na 5kg mięsa

20dag soli

20dag peklosoli na 5L

Skup się ! :grin:

Dałeś 20 dag peklosoli na 5 kg mięsa, czy na 5 l wody ? ;)

na 5kg MIĘSA , czyli wszystko ok. Nie było pomyłki w dawce.

Szczerze mówiąc nie rozumiem czemu się taka nagonka na "długie"peklowanie zrobiła....

10-14 dni to nie jest długie peklowanie! - miesiąc to tak....

faktem jest że kiedyś używano saletry i na sam proces "rozpoczęcia " było potrzebne ze trzy dni ....

mięso które leży krótko w solance nie ma "aromatu peklowego".... nie mówiąc o mniejszej trwałości.....

kiedy trafiłem na tę stronę (a właściwie jeszcze Oliwkę) nie było tabeli DZIADKA a wszelkie "trzydniówki" były traktowane jak eksperymenty :rolleyes:

od początku robiłem i staram się "ustawiać" na 10-14 dni przy stężeniu 0,9kg/10l - mięsa nie trzeba moczyć i nic złego się nie stanie... ważne aby zachowane były temperatury a o to w lodówkach raczej nie trudno....

co innego gdy zmuszenie jesteśmy peklować w nieco wyższej temperaturze - wtedy trzeba zwiększyć stężenie i skrócić czas

Nie jestem moze super specem ale jak robiles pierwszy raz to musisz wiedziec ze zapach z taka iloscia przypraw jest specyficzny i mnie sie wydaje ze jak bedziesz robil nastepne wyroby bedziesz mialten sam zapach a jak bedziesz mial ten sam zapach to znaczy ze bylo wszystko oki z zalewa.Co prawda nie napisales nic jak wygladala zalewa?? moim zdaniem powinna sie lekko "ciagnac" i lekko "bialawa",jezeli sie myle to prosze o skorygowanie mnie przez znawcow tematu.Problem jaki tu wystapil to nie byla napewno wina peklosoli bo przy takiej ilosci i taki czas i takie wielkosci miesa to jest poprostu nie mozliwe aby sie nie dopeklowalo.

Ja mieszkajac w Anglii bardzo czesto uzywam tylko samej soli i pekluje nawet czasami dluzej i nic sie nie dzieje wiec tu raczej widze problem w miesie bylo stare lub bylo wczesniej mrozone.

wyglada tak jak by kolega chcial je reanimowac.No i najwazniejsza sprawa przy dlugim peklowaniu mieso ja przewracam minimum raz dziennie raz na dwa dni to stanowczo za rzadko.Nie wiem ale takie sa moje doswiadczenia i jezeli cos sknocilem to prosze o zruganie he he :???:

Pozdro

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

1dag saletry

20dag soli

No to ja już nic nie kumam.Kolego używałeś soli i saletry czy peksoli bo to zasadnicza różnica.Jeśli dałeś saletrę to do tej ilości soli o połowę za dużo.Stężenie saletry do soli powinno być 3%.Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Petrek.... skoncentruj się jeszcze raz bo już zaczyna się mętlik robić.... raz piszesz że 20 dag na 5 kilo mięsa potem że na 2,5litra wody potem że coś tam pomniejszyłeś.... :rolleyes:

mnie to już zaczyna wychodzić że 0.8kg/10litrów a w innym miejscu że nawet 0,4/10 :shock: :cool:

acha i jeszcze jedno...:

20dag soli

1dag saletry - daliśmy 20dag peklosoli

kolego... mieszanka soli i saletry to nie peklosól!!! :rolleyes: - a to jest spora różnica

nie mówiąc już o tym że dałeś tej saletry za dużo!..... (jakieś drugie tyle.....)

ważne aby zachowane były temperatury a o to w lodówkach raczej nie trudno....

Z tą lodówką to może być różnie.Zależy ile osób do niej zagląda i jak często. :grin:

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Z tą lodówką to może być różnie.Zależy ile osób do niej zagląda i jak często. :grin:

Święta prawda...

no i zaraz się okaże że przyczyna się wyjaśni :tongue:

1dag saletry

20dag soli

No to ja już nic nie kumam.Kolego używałeś soli i saletry czy peksoli bo to zasadnicza różnica.Jeśli dałeś saletrę to do tej ilości soli o połowę za dużo.Stężenie saletry do soli powinno być 3%.Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

w podanym przepisie byla sol i saletra, zamiast tego poszła sama peklosól.

20dag na 5kg miesa i to wszystko w 2,5L wody.- to proporcje z przepisu.

miesa mialem 2kg więc wszystko zmnijeszylem o 2/5

Wiesz co .Mam dla Ciebie propozycję.Zrób solanke do tych 5 kg miesa taką jak Ci podałem i skończmy tą dyskusję bo nie dojdziemy do ładu.Jak coś nie będziesz wiedział to pisz na PW to Ci podpowiem.http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance.gif

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Proporcje były przeze mnie podane żonie, która zmodyfikowała...

No i mamy wyjaśnienie ;)

Pozdrawiam

BonAir

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

No i mamy wyjaśnienie

Chyba tak :grin:

[ Dodano: Pon 07 Mar, 2011 18:24 ]

arkadiusz, ok, jak kupie miesio, przygotuję solankę według Twojego przepisu

Ja pekluję w samej solance bez przypraw,ale jak chcesz możesz je dodać .Myślę ,że pare ziaren pieprzu ,ze dwa trzy ziela,ze dwa listki bobkowe. Z tego wygotuj wywar i go dolej do solanki.Potem wrzuć ze 3 ząbki czosnku i chwatit.Jak ktoś ma inne propozycje to proszę.

A i jeszcze rada.Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeśc.Albo Ty ,albo Twoja LP :grin:

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Gonzo, On zmniejszył o dwa i pół raza a nie 2 piąte :grin:

podsumujmy:

20dag na 5kg miesa i to wszystko w 2,5L wody.- to proporcje z przepisu.

miesa mialem 2kg więc wszystko zmnijeszylem o 2/5

czyli kolega dał (jak już wspomniał) 80 gram peklosoli i litr wody.... czyli kolega dał solankę w dolnej granicy "akuratności"..... tylko spóźnił się z nastrzykiem, przy 2 kilogramowym mięśniu (bo chyba była 1 sztuka?) i takim stężeniu jednak nastrzyk być powinien....

a ten spóźniony dał kolega zbyt mocno i porozrywał mięsień - stąd dziury.....

tylko teraz pozostaje czemu się niedopeklowało.... - może nie było 6 stopni w lodóweczce a na ten przykład 3? :tongue:

i zapach/smak..... tego to już przez monitor nie ocenimy... - na pewno ze względu na użyte przyprawy jest intensywny

Petrek :grin: napisz prawde jak było,myslę ze tu zawiniła temperatura peklowania. :grin: Od początu miałes problem,tylko coś kręcisz :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.