arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Marca 2011 Na 5 kg mięsa weż 210g soli 50/50 z peksolą 2l wody i pekluj 10dni.Zrób nastrzyk na początku bo z tymi warunkami o których pisze Maxell w domu różnie bywa.Nie ma co ryzykować po raz drugi.I nie gotuj solanki tylko wodę na tą solankę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Marca 2011 Nie jest słone, jest dziwne nie smakuje jak zgnite, tylko pachnie dziwnie. No ale idzie całość do kosza ( kotki sie posilą)to było oczywiste,koty sobie pojedzą...trudno I wszystko dokładnie tak się odbywało, przemawia do mnie jedynie to ze peklosol byla 2miesiace po terminie i to było przyczyna. Na przyszłą sobotę znów przyszykuję porcje mięsa z nową peklosolą. wykluczam aby peklosól była zła,przecież z Twego zdjęcia widać jak byk że mięsko łapło kolor różowy ,zresztą co to za przeterminowanie 2 miesiące przecież to nie leki,jeżeli jest peklosól przechowywana w suchym może być długo ważna,ja kupuję u Mira peklosól Czeską otoczkowaną z dodatkiem glukozy jest najlepsza. Peklosól jest teraz tak mocna ,że nie ma prawa ,aby coś w niej zwietrzało chyba że robiłeś jakiś misz masz tj 90/10 czy coś w tym stylu z samą solą czego ja do solanek nie praktykuje tylko 100% peklosóli używam. jeżeli peklosól się utleniła to mięso powinno być słone ,problem Twój opisałem wcześniej. Brak azotynów w solance!!!Do solanki mogłeś dodać w tym przypadku kwas askorbinowy lub izoaskorbinowy .ps. z taka ilością peklosoli to w 3 dni bym zrobił szyneczki.jakby nie było tych azotynów to by mięso po całości było szare,a ze zdjęć wynika, że jest różowe :wink: zrobił byś w 3 dni,ale nie tą metodą peklowania oj oj nie chcę za dużo napisać :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 7 Marca 2011 Moim zdaniem nie został zrobiony błąd. Uważam to za winę samego mięsa. Mogło zostać nastrzyknięte duża ilością mieszanki wypełniającej z fosforanami. Jak na szynkę zbyt dużo otworów ( chyba po igłach )w miejscach w których, nie powinno się znajdować. Ilość użytej peklosoli i czas, oraz wielkość szyneczki + nastrzyk ??? coś jest nie tak, z tym mięsem! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 7 Marca 2011 Aleście teraz mętliku koledze narobili...... :shock: przy takim stężeniu, temperaturze 6 stopni, małych elementach i na dokładkę po dwóch tygodniach to tego nie da się zjeść! :shock: nawet jak "uśmiercił" nitryt wrzącą wodą to i tak pozostaje działanie soli! nawet bez nastrzyku by "przeszło" zdarzało mi się robić na peklosoli z dobrze rocznym "po terminie" i jeszcze sypnąć do gorącej wody i było ok..... Kolega nie wie czy zapach solanki był prawidłowy!..... no tak ale jaki był ten zapach? :rolleyes: bo: dodane były zioła - no właśnie! co to były za zioła i ile? Petrek, czy jesteś absolutnie pewien że nie popełniłeś błędu z wagą? czy jesteś absolutnie pewien temperatury peklowania? napisz coś o tych ziołach.... - a to że troszkę z wędzonki może wyciekać to nic szczególnego zwłaszcza że zrobiłeś późno nastrzyk.... EDIT przerobiłem troszkę swój post bo nie zauważyłem fotek kolego tylko sugerowałem się tymi przykładowymi z pierwszych postów :blush: - tych którzy czytali poprzednią wersję przepraszam za niedopatrzenie :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Marca 2011 :grin: Ale Wy kombinujecie.A to peksól przeterminowana a to za duży nastrzyk a to mięso z wadą .A ja idę o zakład ,że jak zapekluje tak jak Mu podałem to będzie dobrze.Mogę dać głowę choć nie widzę zdjęć bo piszę na telefonie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 7 Marca 2011 Arkadiusz.... ale my omawiamy czas przeszły :rolleyes: - teraz to kolega się pewnie będzie pilnował Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Marca 2011 :grin: A i tak kombinujecie jak koń pod górę.Moim zdaniem żle zapeklowane no chyba, że dosypał jakiejś marychy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez73 Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Marca 2011 Petrek, słuchaj ja pierwszy raz zrobiłem wędzonki i zrobiłem właśnie dokładnie z tej tabeli peklowanie 5 dniowe z nastrzykiem nie kombinuj takich długich jak będziesz bardziej doświadczony to możesz eksperymentować a na początek tylko sprawdzone metody i pamiętaj osuszanie wtedy musi wyjść no chyba że mięso trefne to lipa http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm p.s a wszystkie przyprawy , zioła co znalazłem w domu przeterminowane poszły w śmietnik nie mam co ryzykować :!: Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petrek Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 7 Marca 2011 Dobrze ja już nic nie kumam Wiadomość z pierwszej reki.Proporcje jaki podałem na 1-wszej stronie były przeze mnie podane żonie, która zmodyfikowała to do takiej postaci:Na 5kg mięsa20dag soli 1dag saletry - daliśmy 20dag peklosoli/5kg1dag kolendry5 ziaren jałowca15 ziaren pieprzu15 ziaren ziela angielskiego, 5 listków laurowych, 3zabki czosnku, 2,5l wody.wszystko zostało pomniejszone o 2/5 (2kg mięsa)I teraz szło tak: zmiażdżyć wszystkie przyprawy zmieszac z peklosolą.Zagotować wodę i zmieszać z peklosolą i przyprawami, ostudzić, zalać mięso. Mięso ciasno ułożyć w garnku, przykryć talerzykiem i dociążyć kamieniem. Pozostawić na 14 dni obracając co 2 dni. I jak już pisałem w ostatnie dni były robione zastrzyki, dużo , bardzo dużo wstrzykiwałem i w wielu miejscach ( myślałem że to pomoże w zapeklowaniu wewnątrz). Teraz pokroiłem szynkę ba kawałki i w oczach, w miejscach gdzie po rozkrojeniu była ładna czerwona zrobiła się taka ciemna jak na zdjęciach..... To już cała prawda i tylko prawda. DODANO!Czy ja dobrze doszukuje się błędu?Napisałem 20dag peklosoli na 5L , co daje 0,4kg na 10L wody. Wynika że dałem 3 razy za mało ????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Marca 2011 Na 5kg mięsa 20dag soli20dag peklosoli na 5LSkup się ! :grin: Dałeś 20 dag peklosoli na 5 kg mięsa, czy na 5 l wody ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petrek Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 7 Marca 2011 Na 5kg mięsa 20dag soli20dag peklosoli na 5LSkup się ! :grin: Dałeś 20 dag peklosoli na 5 kg mięsa, czy na 5 l wody ? na 5kg MIĘSA , czyli wszystko ok. Nie było pomyłki w dawce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 7 Marca 2011 Szczerze mówiąc nie rozumiem czemu się taka nagonka na "długie"peklowanie zrobiła....10-14 dni to nie jest długie peklowanie! - miesiąc to tak....faktem jest że kiedyś używano saletry i na sam proces "rozpoczęcia " było potrzebne ze trzy dni .... mięso które leży krótko w solance nie ma "aromatu peklowego".... nie mówiąc o mniejszej trwałości.....kiedy trafiłem na tę stronę (a właściwie jeszcze Oliwkę) nie było tabeli DZIADKA a wszelkie "trzydniówki" były traktowane jak eksperymenty :rolleyes: od początku robiłem i staram się "ustawiać" na 10-14 dni przy stężeniu 0,9kg/10l - mięsa nie trzeba moczyć i nic złego się nie stanie... ważne aby zachowane były temperatury a o to w lodówkach raczej nie trudno....co innego gdy zmuszenie jesteśmy peklować w nieco wyższej temperaturze - wtedy trzeba zwiększyć stężenie i skrócić czas Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Marca 2011 Nie jestem moze super specem ale jak robiles pierwszy raz to musisz wiedziec ze zapach z taka iloscia przypraw jest specyficzny i mnie sie wydaje ze jak bedziesz robil nastepne wyroby bedziesz mialten sam zapach a jak bedziesz mial ten sam zapach to znaczy ze bylo wszystko oki z zalewa.Co prawda nie napisales nic jak wygladala zalewa?? moim zdaniem powinna sie lekko "ciagnac" i lekko "bialawa",jezeli sie myle to prosze o skorygowanie mnie przez znawcow tematu.Problem jaki tu wystapil to nie byla napewno wina peklosoli bo przy takiej ilosci i taki czas i takie wielkosci miesa to jest poprostu nie mozliwe aby sie nie dopeklowalo.Ja mieszkajac w Anglii bardzo czesto uzywam tylko samej soli i pekluje nawet czasami dluzej i nic sie nie dzieje wiec tu raczej widze problem w miesie bylo stare lub bylo wczesniej mrozone.wyglada tak jak by kolega chcial je reanimowac.No i najwazniejsza sprawa przy dlugim peklowaniu mieso ja przewracam minimum raz dziennie raz na dwa dni to stanowczo za rzadko.Nie wiem ale takie sa moje doswiadczenia i jezeli cos sknocilem to prosze o zruganie he he :???: Pozdro Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 7 Marca 2011 1dag saletry20dag soli 1dag saletry - daliśmy 20dag peklosoli/5kg No to ja już nic nie kumam.Kolego używałeś soli i saletry czy peksoli bo to zasadnicza różnica.Jeśli dałeś saletrę to do tej ilości soli o połowę za dużo.Stężenie saletry do soli powinno być 3%.Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 7 Marca 2011 Petrek.... skoncentruj się jeszcze raz bo już zaczyna się mętlik robić.... raz piszesz że 20 dag na 5 kilo mięsa potem że na 2,5litra wody potem że coś tam pomniejszyłeś.... :rolleyes: mnie to już zaczyna wychodzić że 0.8kg/10litrów a w innym miejscu że nawet 0,4/10 :shock: acha i jeszcze jedno...:20dag soli 1dag saletry - daliśmy 20dag peklosolikolego... mieszanka soli i saletry to nie peklosól!!! :rolleyes: - a to jest spora różnica nie mówiąc już o tym że dałeś tej saletry za dużo!..... (jakieś drugie tyle.....) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 7 Marca 2011 ważne aby zachowane były temperatury a o to w lodówkach raczej nie trudno.... Z tą lodówką to może być różnie.Zależy ile osób do niej zagląda i jak często. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 7 Marca 2011 Z tą lodówką to może być różnie.Zależy ile osób do niej zagląda i jak często. :grin:Święta prawda... no i zaraz się okaże że przyczyna się wyjaśni :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petrek Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 7 Marca 2011 1dag saletry20dag soli 1dag saletry - daliśmy 20dag peklosoli/5kg No to ja już nic nie kumam.Kolego używałeś soli i saletry czy peksoli bo to zasadnicza różnica.Jeśli dałeś saletrę to do tej ilości soli o połowę za dużo.Stężenie saletry do soli powinno być 3%.Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić. w podanym przepisie byla sol i saletra, zamiast tego poszła sama peklosól. 20dag na 5kg miesa i to wszystko w 2,5L wody.- to proporcje z przepisu. miesa mialem 2kg więc wszystko zmnijeszylem o 2/5 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 7 Marca 2011 Czyli jak rozumujemy tu wszyscy dales 8 dkg???to jak dales 8dkg to i tak duzo za duzo Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 7 Marca 2011 Wiesz co .Mam dla Ciebie propozycję.Zrób solanke do tych 5 kg miesa taką jak Ci podałem i skończmy tą dyskusję bo nie dojdziemy do ładu.Jak coś nie będziesz wiedział to pisz na PW to Ci podpowiem.http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance.gif Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 7 Marca 2011 Proporcje były przeze mnie podane żonie, która zmodyfikowała...No i mamy wyjaśnienie Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petrek Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 7 Marca 2011 szczeciniasty, tak dalem 8dag soli. arkadiusz, ok, jak kupie miesio, przygotuję solankę według Twojego przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 7 Marca 2011 No i mamy wyjaśnienieChyba tak :grin: [ Dodano: Pon 07 Mar, 2011 18:24 ] arkadiusz, ok, jak kupie miesio, przygotuję solankę według Twojego przepisuJa pekluję w samej solance bez przypraw,ale jak chcesz możesz je dodać .Myślę ,że pare ziaren pieprzu ,ze dwa trzy ziela,ze dwa listki bobkowe. Z tego wygotuj wywar i go dolej do solanki.Potem wrzuć ze 3 ząbki czosnku i chwatit.Jak ktoś ma inne propozycje to proszę. A i jeszcze rada.Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeśc.Albo Ty ,albo Twoja LP :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 7 Marca 2011 Gonzo, On zmniejszył o dwa i pół raza a nie 2 piąte :grin: podsumujmy: 20dag na 5kg miesa i to wszystko w 2,5L wody.- to proporcje z przepisu. miesa mialem 2kg więc wszystko zmnijeszylem o 2/5czyli kolega dał (jak już wspomniał) 80 gram peklosoli i litr wody.... czyli kolega dał solankę w dolnej granicy "akuratności"..... tylko spóźnił się z nastrzykiem, przy 2 kilogramowym mięśniu (bo chyba była 1 sztuka?) i takim stężeniu jednak nastrzyk być powinien.... a ten spóźniony dał kolega zbyt mocno i porozrywał mięsień - stąd dziury..... tylko teraz pozostaje czemu się niedopeklowało.... - może nie było 6 stopni w lodóweczce a na ten przykład 3? :tongue: i zapach/smak..... tego to już przez monitor nie ocenimy... - na pewno ze względu na użyte przyprawy jest intensywny Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 7 Marca 2011 Petrek :grin: napisz prawde jak było,myslę ze tu zawiniła temperatura peklowania. :grin: Od początu miałes problem,tylko coś kręcisz :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5329-popsute-w%C4%99dzonki-b%C5%82%C4%85d-w-peklowaniu-diagnoza/page/2/#findComment-150831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.