Skocz do zawartości

Wędzonki bartnika z "elektrycznej beczki"


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 213
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

źle się dziś robiło wiatr wiał

Jak dla mnie to boczki rolowane jak najbardziej ale reszta to cos blada jest... :mellow: Nie wiem czy to wina aparatu czy po prostu to początki zadymiania... no chyba, że jutro "apiać" :tongue: z wędzeniem...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151218
Udostępnij na innych stronach

Już wyjaśniam :grin: Intensywność i rozmach, aktywność na forum - udokumentowana fotkami wspaniałych wyrobów i pomysłów. Pokemon 15 dołączył Czw 18 Lis, 2010 i już jest WIELKI !!!

Traszkę humoru - uczeń prześcignął mistrzów!!! :grin: Pokemonie 15 tylko tak dalej !!! :grin:

A głos masz zabierać i odbierać - nagrody :grin:

PS: I proszę się zwracać "zacny mistrzu pokemonie" :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151289
Udostępnij na innych stronach

Podlasiak, To jest taka rozbudowana przenośnia. Pokemon wie co robi i wie co chce osiągnąć. A jego posty na forum, zawierają dużo więcej informacji. No tak , ale znowu część forumowiczów nie będzie wiedziała co piszę :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151296
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Witam, bardzo mi miło że moderatorzy założyli dla mnie oddzielny temat, od dłuższego czasu w wolnych chwilach zajmuję się przerobem mięsa na dobre jedzonko, jednak nie wiedziałem gdzie się „pochwalić”. Będę właśnie tu zamieszczał wyroby i sprzęt, (głównie przeze-mnie do kupy poskładane). Co do foto zamieszczone wyżej, to jest Tel. GSM robione (słaba jakość i bardzo zależne od oświetlenia zew). Kolor wędzonek jest OK., tyle że zrobiłem na korytarzu ciemnym, a boczek zwijany w kuchni na stole, on był inaczej robiony z ziołami i peklowany na sucho. Niestety wszystko już "poszło" do zamrażalki, wyjąłem żeberko i golonko, jeszcze raz foto.

 

 

W dużym garnku 50L -emalia „dynfer" po wylaniu solanki (to wszystko było w solance z dodatkiem saletry, stało około 17dni)

 

 

Na stojaku ocieka, przed wędzeniem około 14godz.

 

 

 

 

Jeszcze raz golonko (w kuchni na stole – było już w zamrażalce)

 

 

Jeszcze raz żeberko (w kuchni na stole – było już w zamrażalce). Niestety słonina i boczek został pokrojony w kawałki do worka foliowego i w zamrażalce jest.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151306
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Zrobiłem wcześniej, lecz dziś relacja foto (jakość foto zależy od oświetlenia, to tylko Tel. GSM), to kiełbasa chuda.

 

 

Mięso, (4 takie miski) wieprzowe +wołowe, peklowane na sucho -peklosól, stało 4 dni w chłodnym

 

 

to jest DUŻA miska o średnicy 90cm, rozdrobnione na siatce z oczkami 14mm i na 2,4mm

 

 

Wszystko było wymieszane razem około 15kg i podzielone na 4 miski, (4 rodzaje przypraw = 4 gatunki: myśliwska, według dziadka, śląska, według miejscowego masarza). Aby wiedzieć która jest jaka poznaczyłem z góry każde wiązanie kolorową wełną. (to foto wykonane gdy ciemno było na dworze).

 

 

Gotowa kiełbasa, wędzona gorącym dymie, parzona, wędzona w ciepłym dymie.

 

 

Dodam, że na tę kiełbasę nie użyłem jakiś ładnych kawałków mięsa, zrobione jest zrzynków, mięsa z przeznaczeniem na gulasz, mielone.

 

Moja wędzarnia jest tu :

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=179608#179608

=beczka+elektryczna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151401
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Witam, jak wspomniałem moje foto zależą do oświetlenia, to było robione - garaż (oświetlenie –jarzeniówki). mięso z uboju - wykonany osobiście. Jest już obrobione nożem i podzielone.

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151599
Udostępnij na innych stronach

mięso z uboju - wykonany osobiście.

 

 

A jelita wyczyszczone :question: :smile: Nic nie piszesz na ten temat . :sad:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151602
Udostępnij na innych stronach

mięso z uboju

No bartnik, ładny masz przerób... toż to pół okolicy można by karmić przez miesiąc :tongue:

Ale chyba miałeś pomocników przy robocie ? :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151609
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Witam, jelita wyczyszczone i kiełbasy zrobiłem, wyżej widać jaka czysta osłonka. Temat „STRYCHULEC” (to namiar) :

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/posting.php?mode=editpost&p=179367

 

jest wyczerpany, ponieważ długo drążyłem, do uzyskania odpowiedzi i narzędzia które DZIAŁA w moim ręku. pozdrawiam.

 

[ Dodano: Pią 11 Mar, 2011 23:17 ]

Witam, pokemon15, nie - wszystko sam robiłem „no pomocnik do zmywania był”, tyle że nie za 1dzień zrobione wszystko, jest przy tym dużo pracy. Jak widzisz to jest wszystko z 1 tucznika ponad 120kg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151611
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Witam, dziś prezentuję wyroby z świnio-bicia (dość dużo czasu zajmuje mi to, aby umieścić w Inter. Tj. zdjęcia trzeba edytować i rozmiar zmniejszyć, w miarę możliwości trochę wyostrzyć, więc po trochu każdego dnia) :

 

 

To: krupniok z 2 kg kaszy jęczmiennej i żymlok z 40 bułek.

 

 

Salceson (w sumie około 7 kg, są w jelicie grubym też)

 

 

Salceson czarny – przekrój.

 

 

Od lewej: krupniok, pasztet, salceson.

(to jest mój 2 ubój samodzielny. W pierwszym miałem problem z pasztetem, wyciąłem wnioski i wyszło za 2 razem dobrze). Tutaj jest info :

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/posting.php?mode=editpost&p=179382&sid=b059ce3ebb845dfa7705a6c08e4db490

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151702
Udostępnij na innych stronach

bartnik, Robisz postępy. Gratulacje. Salceson czarny w żołądku wygląda jakby żołądek był nie na właściwej stronie. Chyba, że jest to efekt naświetlenia w czasie wykonywania zdjęcie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151717
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
żołądek po wyczyszczeniu przewróciłem na stronę tak jak był w środku u wieprzka, stroną środkową w środku. Sam dokładnie nie wiem jak to ma być. Na zdjęciu / na sznurowaniu trochę wyciekło przy ściśnięciu / obciążeniu. On po przekrojeniu leży chyba odwrócony niż jak był obciążony (to szybko było robione zdjęcie, bo by mi to wszystko po pakowali do zamrażalki. Ja robię swoje, później przychodzi „druga ekipa” i nic nie zostaje :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151722
Udostępnij na innych stronach

żołądek po wyczyszczeniu przewróciłem na stronę tak jak był w środku u wieprzka, stroną środkową w środku.

Dlatego Główny technolog zauważył na zdjęciu resztki tłuszczu otokowego na zewnątrz.

W wyrobach żołądki, również kątnice, odwracamy w stosunku do ich anatomicznego położenia. Wtedy powierzchnia trawiąca znajdzie się na zewnątrz a nasze jedzonko będzie się stykało z powierzchniami od strony otrzewnej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151861
Udostępnij na innych stronach

Obszerny artykuł o obróbce jelit znajdziesz na Str. Głównej:

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=613

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151917
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Dziś prezentuję przyprawy, sprawa się ma tak, te które dostępne są w ogólno – dostępnych sklepach spożywczych moim skromnym zdaniem są drogie a w paczkach jest ich nie wiele. Kupiłem przez Internet w ostatnim czasie: 2 przesyłki. Paczki przypraw mniejsze 50g, większe 100 – 120g. koszt 1,5zł do 3zł za 1 szt. + przesyłka. Za jednym razem jest ich 1kg do 2kg (moim zdaniem bardzo się opłaca). Sprawa jest niebagatelna gdyż u mnie mocno się „pieprzy” –chodzi o przyprawy!

 

 

 

 

Mój nowy nabytek RĘCZNY MŁYNEK DO PIRPRZU - ładnie równo mieli (próba zaraz wykonana). wcześniej nie miałem młynka pieprzowego, mieliłem „rozklekotanym” starym kawowym, lecz samo rozdrobnienie było w różnych wielkościach nawet do pół ziarna, co bardzo przeszkadza w jedzeniu kiełbasy (ja lubię grubo zmielone tak co widać wyraźnie przyprawy).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151922
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Witam, młynek ten kupiłem na Allegro; tytuł: MŁYNEK DO PIEPRZU PEUGEOT VERONA 15206* OKAZJA, lokalizacja: http://allegro.pl/show_item.php?item=1474279585. Cena z transportem to 84zł. Fajnie mieli - równo, zrobiony z litego dębu, można regulować drobniej / grubiej i w miarę szybko mieli.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-152054
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Witam, oto ostatnie części po uboju tucznika (na kolejny, trzeba kupić prosie i wychować, a będzie to około września / października - ubój), do tego czasu wystarczy mi to co zrobiłem.

 

 

SZYNKA wieprzowa (peklowana na sucho), przepis z książki z roku 1958: na 7kg mięsa, 375g soli, 20g saletry, 40g cukru (tylko zimą), 2 łyżeczki kolendra, 20 ziaren pieprzu, 8 goździków, 1 łyżeczka majeranku = grubo zmielone = natrzeć + kilka liści laurowych na wierzch. Zostawić na 1 dobę w temp. Pokojowej, przenieść do chłodnego, co 3 dni obracać, przez 3 tygodnie (ja tego miałem z boczek zwijany 7,2kg).

 

 

Bez mycia, okapać (prawie doba). Po 3 godz. Wędzeniu

 

 

Parzenie do osiągnięcia w środku 70*C

 

 

Po wychłodzeniu (przez noc)

 

 

Próba, smakuje (nie codziennie), w około przypieczona, a w środku soczysta.

 

To wszystko co zrobiłem to Dzięki Tej Stronie, Dzięki Wam Wszystkim się tego nauczyłem.

 

pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-152244
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Dziś miałem grochówkę, zrobioną na - golonce wędzonej, (to jest po przekroju) tyle mięsiwa.

 

 

 

Było to peklowane w zalewie z dodatkiem saletry, przez 3tyg. Później wędzone (widok wyżej). Takie dobre jadło nie można porównać nawet z kotletem schabowym, (do tej pory, to on był na 1 miejscu). Smak pamiętam jak u „ołmy” z dzieciństwa, ale czy ja byłem mały ?... nie możliwe. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-152578
Udostępnij na innych stronach

No to rośnie następny kandydat na mistrza. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-152581
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Witam, zacząłem robić bo to co jest dostępne w sklepach spożywczych, mi nie smakuje. Mam pole, więc tak jakby jestem zmuszony dla siebie żywność produkować, zwłaszcza że mam zgłoszone na dopłaty w ARIMR (jest trochę łatwiej) lecz muszę się wywiązać z tego co w papierach zadeklaruję, chodzą i kontrolują. Czytam, robię i aż się dziwię że takie dobre wychodzi. Oczywiście też mam parę niepowodzeń, człowiek na błędach się uczy. Dziękuję.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-152584
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

W mojej wędzarni; elektryczna beczka, u dołu jest szuflada w której się drewno olchowe, owocowe tli się, (nie pali). Grzałki potrzebne są tylko go silnego przepływu ciepłego powietrza w początkowej fazie wędzenia – osuszanie. Później już tylko drewno, a termostat grzałek nie włącza.

 

 

Po wysuszeniu gałęzi olchowych na górze pieca CO w kotłowni, cięte na długość 5 do 6 cm.

 

 

Teraz trzeba je porąbać małą siekierką, (bardzo żmudna robota). Takie podrobione, suche drewno super się pali, zasypywane trocinami. Wkładałem do szuflady większe kawałki drewna / gałęzi, one palić nie bardzo chciały się, więc trzeba takie drobne. Dodam że 3x wędziłem, zużyłem 1/2 kosza (dużego gospodarskiego) tak podrobionego drewna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-152873
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.