Gość Anonymous Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Marca 2011 Witam, dziś wędziłem koleją część tucznika (na własne potrzeby) w wędzarni / beczka, (źle się dziś robiło wiatr wiał) oto co wędzone było: Foto wykonane Tel.GSM. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Marca 2011 źle się dziś robiło wiatr wiałJak dla mnie to boczki rolowane jak najbardziej ale reszta to cos blada jest... :mellow: Nie wiem czy to wina aparatu czy po prostu to początki zadymiania... no chyba, że jutro "apiać" :tongue: z wędzeniem... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Marca 2011 Już wyjaśniam :grin: Intensywność i rozmach, aktywność na forum - udokumentowana fotkami wspaniałych wyrobów i pomysłów. Pokemon 15 dołączył Czw 18 Lis, 2010 i już jest WIELKI !!! Traszkę humoru - uczeń prześcignął mistrzów!!! :grin: Pokemonie 15 tylko tak dalej !!! :grin: A głos masz zabierać i odbierać - nagrody :grin: PS: I proszę się zwracać "zacny mistrzu pokemonie" :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Marca 2011 Podlasiak, To jest taka rozbudowana przenośnia. Pokemon wie co robi i wie co chce osiągnąć. A jego posty na forum, zawierają dużo więcej informacji. No tak , ale znowu część forumowiczów nie będzie wiedziała co piszę :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Marca 2011 Witam, bardzo mi miło że moderatorzy założyli dla mnie oddzielny temat, od dłuższego czasu w wolnych chwilach zajmuję się przerobem mięsa na dobre jedzonko, jednak nie wiedziałem gdzie się „pochwalić”. Będę właśnie tu zamieszczał wyroby i sprzęt, (głównie przeze-mnie do kupy poskładane). Co do foto zamieszczone wyżej, to jest Tel. GSM robione (słaba jakość i bardzo zależne od oświetlenia zew). Kolor wędzonek jest OK., tyle że zrobiłem na korytarzu ciemnym, a boczek zwijany w kuchni na stole, on był inaczej robiony z ziołami i peklowany na sucho. Niestety wszystko już "poszło" do zamrażalki, wyjąłem żeberko i golonko, jeszcze raz foto. W dużym garnku 50L -emalia „dynfer" po wylaniu solanki (to wszystko było w solance z dodatkiem saletry, stało około 17dni) Na stojaku ocieka, przed wędzeniem około 14godz. Jeszcze raz golonko (w kuchni na stole – było już w zamrażalce) Jeszcze raz żeberko (w kuchni na stole – było już w zamrażalce). Niestety słonina i boczek został pokrojony w kawałki do worka foliowego i w zamrażalce jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Marca 2011 Zrobiłem wcześniej, lecz dziś relacja foto (jakość foto zależy od oświetlenia, to tylko Tel. GSM), to kiełbasa chuda. Mięso, (4 takie miski) wieprzowe +wołowe, peklowane na sucho -peklosól, stało 4 dni w chłodnym to jest DUŻA miska o średnicy 90cm, rozdrobnione na siatce z oczkami 14mm i na 2,4mm Wszystko było wymieszane razem około 15kg i podzielone na 4 miski, (4 rodzaje przypraw = 4 gatunki: myśliwska, według dziadka, śląska, według miejscowego masarza). Aby wiedzieć która jest jaka poznaczyłem z góry każde wiązanie kolorową wełną. (to foto wykonane gdy ciemno było na dworze). Gotowa kiełbasa, wędzona gorącym dymie, parzona, wędzona w ciepłym dymie. Dodam, że na tę kiełbasę nie użyłem jakiś ładnych kawałków mięsa, zrobione jest zrzynków, mięsa z przeznaczeniem na gulasz, mielone. Moja wędzarnia jest tu : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=179608#179608 =beczka+elektryczna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Marca 2011 Witam, jak wspomniałem moje foto zależą do oświetlenia, to było robione - garaż (oświetlenie –jarzeniówki). mięso z uboju - wykonany osobiście. Jest już obrobione nożem i podzielone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Marca 2011 mięso z uboju - wykonany osobiście. A jelita wyczyszczone :question: :smile: Nic nie piszesz na ten temat . :sad: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Marca 2011 mięso z ubojuNo bartnik, ładny masz przerób... toż to pół okolicy można by karmić przez miesiąc :tongue: Ale chyba miałeś pomocników przy robocie ? :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Marca 2011 Witam, jelita wyczyszczone i kiełbasy zrobiłem, wyżej widać jaka czysta osłonka. Temat „STRYCHULEC” (to namiar) : https://wedlinydomowe.pl/forum/posting.php?mode=editpost&p=179367 jest wyczerpany, ponieważ długo drążyłem, do uzyskania odpowiedzi i narzędzia które DZIAŁA w moim ręku. pozdrawiam. [ Dodano: Pią 11 Mar, 2011 23:17 ] Witam, pokemon15, nie - wszystko sam robiłem „no pomocnik do zmywania był”, tyle że nie za 1dzień zrobione wszystko, jest przy tym dużo pracy. Jak widzisz to jest wszystko z 1 tucznika ponad 120kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Marca 2011 Witam, dziś prezentuję wyroby z świnio-bicia (dość dużo czasu zajmuje mi to, aby umieścić w Inter. Tj. zdjęcia trzeba edytować i rozmiar zmniejszyć, w miarę możliwości trochę wyostrzyć, więc po trochu każdego dnia) : To: krupniok z 2 kg kaszy jęczmiennej i żymlok z 40 bułek. Salceson (w sumie około 7 kg, są w jelicie grubym też) Salceson czarny – przekrój. Od lewej: krupniok, pasztet, salceson. (to jest mój 2 ubój samodzielny. W pierwszym miałem problem z pasztetem, wyciąłem wnioski i wyszło za 2 razem dobrze). Tutaj jest info : https://wedlinydomowe.pl/forum/posting.php?mode=editpost&p=179382&sid=b059ce3ebb845dfa7705a6c08e4db490 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Marca 2011 ładne salcesony w przekroju :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Marca 2011 bartnik, Robisz postępy. Gratulacje. Salceson czarny w żołądku wygląda jakby żołądek był nie na właściwej stronie. Chyba, że jest to efekt naświetlenia w czasie wykonywania zdjęcie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Marca 2011 żołądek po wyczyszczeniu przewróciłem na stronę tak jak był w środku u wieprzka, stroną środkową w środku. Sam dokładnie nie wiem jak to ma być. Na zdjęciu / na sznurowaniu trochę wyciekło przy ściśnięciu / obciążeniu. On po przekrojeniu leży chyba odwrócony niż jak był obciążony (to szybko było robione zdjęcie, bo by mi to wszystko po pakowali do zamrażalki. Ja robię swoje, później przychodzi „druga ekipa” i nic nie zostaje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Marca 2011 żołądek po wyczyszczeniu przewróciłem na stronę tak jak był w środku u wieprzka, stroną środkową w środku.Dlatego Główny technolog zauważył na zdjęciu resztki tłuszczu otokowego na zewnątrz. W wyrobach żołądki, również kątnice, odwracamy w stosunku do ich anatomicznego położenia. Wtedy powierzchnia trawiąca znajdzie się na zewnątrz a nasze jedzonko będzie się stykało z powierzchniami od strony otrzewnej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Marca 2011 Witam EAnna,nie wiedziałem tego. Muszę to sobie zapisać. Następnym razem będzie lepiej PS.(jeszcze nie kupiłem małego prosiaczka) ale będzie. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Marca 2011 Obszerny artykuł o obróbce jelit znajdziesz na Str. Głównej: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=613 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Marca 2011 Dziś prezentuję przyprawy, sprawa się ma tak, te które dostępne są w ogólno – dostępnych sklepach spożywczych moim skromnym zdaniem są drogie a w paczkach jest ich nie wiele. Kupiłem przez Internet w ostatnim czasie: 2 przesyłki. Paczki przypraw mniejsze 50g, większe 100 – 120g. koszt 1,5zł do 3zł za 1 szt. + przesyłka. Za jednym razem jest ich 1kg do 2kg (moim zdaniem bardzo się opłaca). Sprawa jest niebagatelna gdyż u mnie mocno się „pieprzy” –chodzi o przyprawy! Mój nowy nabytek RĘCZNY MŁYNEK DO PIRPRZU - ładnie równo mieli (próba zaraz wykonana). wcześniej nie miałem młynka pieprzowego, mieliłem „rozklekotanym” starym kawowym, lecz samo rozdrobnienie było w różnych wielkościach nawet do pół ziarna, co bardzo przeszkadza w jedzeniu kiełbasy (ja lubię grubo zmielone tak co widać wyraźnie przyprawy). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-151922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Marca 2011 Witam, młynek ten kupiłem na Allegro; tytuł: MŁYNEK DO PIEPRZU PEUGEOT VERONA 15206* OKAZJA, lokalizacja: http://allegro.pl/show_item.php?item=1474279585. Cena z transportem to 84zł. Fajnie mieli - równo, zrobiony z litego dębu, można regulować drobniej / grubiej i w miarę szybko mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-152054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Marca 2011 Witam, oto ostatnie części po uboju tucznika (na kolejny, trzeba kupić prosie i wychować, a będzie to około września / października - ubój), do tego czasu wystarczy mi to co zrobiłem. SZYNKA wieprzowa (peklowana na sucho), przepis z książki z roku 1958: na 7kg mięsa, 375g soli, 20g saletry, 40g cukru (tylko zimą), 2 łyżeczki kolendra, 20 ziaren pieprzu, 8 goździków, 1 łyżeczka majeranku = grubo zmielone = natrzeć + kilka liści laurowych na wierzch. Zostawić na 1 dobę w temp. Pokojowej, przenieść do chłodnego, co 3 dni obracać, przez 3 tygodnie (ja tego miałem z boczek zwijany 7,2kg). Bez mycia, okapać (prawie doba). Po 3 godz. Wędzeniu Parzenie do osiągnięcia w środku 70*C Po wychłodzeniu (przez noc) Próba, smakuje (nie codziennie), w około przypieczona, a w środku soczysta. To wszystko co zrobiłem to Dzięki Tej Stronie, Dzięki Wam Wszystkim się tego nauczyłem. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-152244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Marca 2011 Dziś miałem grochówkę, zrobioną na - golonce wędzonej, (to jest po przekroju) tyle mięsiwa. Było to peklowane w zalewie z dodatkiem saletry, przez 3tyg. Później wędzone (widok wyżej). Takie dobre jadło nie można porównać nawet z kotletem schabowym, (do tej pory, to on był na 1 miejscu). Smak pamiętam jak u „ołmy” z dzieciństwa, ale czy ja byłem mały ?... nie możliwe. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-152578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Marca 2011 No to rośnie następny kandydat na mistrza. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-152581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Marca 2011 Witam, zacząłem robić bo to co jest dostępne w sklepach spożywczych, mi nie smakuje. Mam pole, więc tak jakby jestem zmuszony dla siebie żywność produkować, zwłaszcza że mam zgłoszone na dopłaty w ARIMR (jest trochę łatwiej) lecz muszę się wywiązać z tego co w papierach zadeklaruję, chodzą i kontrolują. Czytam, robię i aż się dziwię że takie dobre wychodzi. Oczywiście też mam parę niepowodzeń, człowiek na błędach się uczy. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-152584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Marca 2011 W mojej wędzarni; elektryczna beczka, u dołu jest szuflada w której się drewno olchowe, owocowe tli się, (nie pali). Grzałki potrzebne są tylko go silnego przepływu ciepłego powietrza w początkowej fazie wędzenia – osuszanie. Później już tylko drewno, a termostat grzałek nie włącza. Po wysuszeniu gałęzi olchowych na górze pieca CO w kotłowni, cięte na długość 5 do 6 cm. Teraz trzeba je porąbać małą siekierką, (bardzo żmudna robota). Takie podrobione, suche drewno super się pali, zasypywane trocinami. Wkładałem do szuflady większe kawałki drewna / gałęzi, one palić nie bardzo chciały się, więc trzeba takie drobne. Dodam że 3x wędziłem, zużyłem 1/2 kosza (dużego gospodarskiego) tak podrobionego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-152873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzeslawFabrycki Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Marca 2011 Ladne wedzonki :thumbsup: :thumbsup: tak trzymaj :clap: :clap: Pozdrawiam Cytuj Czecho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/#findComment-152889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.