Skocz do zawartości

Wędzonki bartnika z "elektrycznej beczki"


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 213
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

bartnik, To chyba nie koniec bo kiełbasa jeszcze :question:

 

A tak na marginesie proszę podaj jak robisz Chodzi mi o taki dokładny przepis jak na forum są podawane :grin:

 

I jeszcze raz pełen szacunek dla Ciebie szczery za prace od podstaw

 

:clap: :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-217572
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

cdn.

 

6 dni peklowane z mieszanką z saletrą – najmniejsza jej norma. farsz tak jakby nie do końca prze-peklowany, chyba? Trochę ten kolorek słaby. Robiłem 4 rodzaje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218432
Udostępnij na innych stronach

Trochę ten kolorek słaby.

Wiesz zapewne dlaczego? :cool:

Ale Ci powiem, że kawał dobrej roboty wykonałeś. :grin: :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218433
Udostępnij na innych stronach

farsz tak jakby nie do końca prze-peklowany, chyba? Trochę ten kolorek słaby. Robiłem 4 rodzaje.

Bartnik właśnie tak jagby trochę cienie w batonie :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218434
Udostępnij na innych stronach

bartnik, poeksperymentuj bo inaczej się nie dowiesz.Kupując peklosól odchodzi bawienie się z mieszaniem.

Mi te Twoje kiełbaski się podobają :thumbsup:

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218447
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Kiełbasa już po kilku razy robiona, smakowo jest mocno doprawiona (taka jak do zagryzienia). Tu u mnie i cała okolica tak pieprzy! (przyprawa). Ostatnio zrobiłem chudą, lecz w domu trochę narzekali, że była za chuda, do tej co teraz robiłem „2” była 50/50 (więcej tłuszczów drobnych, chyba dorzuciłem ze 2kg. Całość to 34kg było). Kiełbasa jest tłuściejsza, bardzo podobna do śląskiej kiełbasy.

 

 

Co do saletry, to ona jest tania, 2 lata mam i zaledwie połowa ubyło z słoika po drzemie (taki 350ml) pełny on nie był. zaś do już gotowej peklosoli nie bardzo dostęp mam, w kauflandzie sprzedają po 600g tylko cena trochę wysoka jest. gdy się robi na raz większą ilość, bo i do kiełbasy i do zalewy na szynki, żeberka, golonka trzeba.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218673
Udostępnij na innych stronach

sprzedają po 600g tylko cena trochę wysoka

No proszę Cię ile te 600g kosztuje ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218702
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

W przeliczaniu 150mg/kg produktów mięsnych, to ja jestem „cieńki” bo tu mamy mg/kg (wiem że pisaliście o tym). Już całkowicie nie rozumie ostatniego zdania! „w związku z tym, że stosowanie azotanu sodu lub/i potasu dozwolone jest tylko do produktów mięsnych nie poddanych obróbce cieplnej (w ilości 150mg/kg w przeliczeniu na azotan sodu), ich użycie do wytwarzania wędzonek parzonych jest niedozwolone.”

 

Kupę pytań mam! Ja dałem najniższą dawkę saletry 0,8g +20g soli na 1000g mięsa. Co z tego teraz wynika?

 

Czy saletrą można robić ? czy też nie ? (cytat) jeśli nie, to piszcie w Prost (to ją wyrzucę).

 

Niro dawno w kauflandzie nie byłem, ale coś koło 3,5zł chyba.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218716
Udostępnij na innych stronach

sprzedają po 600g tylko cena trochę wysoka

No proszę Cię ile te 600g kosztuje ?

u mnie w carefulu 1kg peklosoli 7,99zł :shock: :shock: :shock:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218753
Udostępnij na innych stronach

u mnie w carefulu 1kg peklosoli 7,99zł

25 kg za 30 PLN + przesyłka - powinno wystarczyć na parę kilo mięsa :grin:

http://www.wyroby-domowe.pl/peklosol-otoczkowana-25kg-p-398.html

pozdr

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218754
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

jeszcze słoiki są

 

 

Na ostatnich zdjęciach jest farsz, co został z nadziewania (4 rodzaje były robione). Widziałem u pokemana15, i też zrobiłem. Tak robiło się kiedyś, gdy zamrażalka była jedna i pełna. To co jest w tym słoiku jest jeszcze lepsze niż kiełbasa w kawałkach :thumbsup:

 

Co do peklosoli trzeba będzie kupić taki worek z kimś na pół (25kg to dużo).

 

A jak jest z tą saletrą? Można, czy nie można jej stosować?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218839
Udostępnij na innych stronach

Czy saletrą można robić ? czy też nie ? (cytat) jeśli nie, to piszcie w Prost (to ją wyrzucę).

 

Piszę wprost, można robić z saletrą używając rozumu. :cool:

 

że nitraty nie lubią dłuższego przechowywania i z peklosoli po jakimś czasie mamy mniej "peklo", ale dużo więcej soli.

To ciekawe? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218855
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

To wszystko w porządku jest. Wiem że to trucizna i lepiej mniej niż więcej dawać.

 

Mam malutką wagę „la jubilerska” ona waży dokładnie gramy, zakres ma do 100g.

 

Już myślałem że saletrę zakazali i że silnie trująca jest. Mam świadomość, truć nie będę się przecież.

 

Dziękuję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218860
Udostępnij na innych stronach

Powołam się na autorytety, że sól jest wieczna, ale nitraty nie do końca.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3581&sid=d63ea0e1fcf8acc78139ec9a61073509

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/praganda.html

 

Peklosoli nie kupujemy na zapas i w kolejce też po nią nie stoimy, to chyba lepiej kupić potrzebną ilość świeżej niż się zastanawiać nad jej skutecznością.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218862
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
fatum, Masz racje, lepiej kupić tyle ile potrzeba, też trzeba zwrócić uwagę na datę przydatności. A wydawać się mogło że sól i ta peklo można w nieskończoność trzymać. Wilgoć zawsze jest, ja kupując cukier więcej do pszczół, wkładam do raczej nie dziurach worków foliowych i zawiązuję. Po roku robi się twardy, nie że młotkiem trzeba trzaskać go, ale trzyma się w kupie, zaś pomieszczenie jest suche.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218864
Udostępnij na innych stronach

lepiej kupić tyle ile potrzeba, też trzeba zwrócić uwagę na datę przydatności. A wydawać się mogło że sól i ta peklo można w nieskończoność trzymać.

a ja powiem tak.... oczywistym że lepiej zużywać świeżą na bieżąco ale jeśli mamy wybór albo dużą ilość z odpowiednią datą (pewność oryginalnego opakowania) za nieduże pieniążki a małe pakuneczki za kilkakrotnie wyższa kwotę to lepiej kupić duże opakowanie i od razu przesypać np do słoików a te wstawić do ciemnego chłodnego miejsca - tak zamknięta peklosól jest w dobrej kondycji baaardzo długo

- z biegiem czasu można tylko zacząć stosować korekcję dawki jeśli mieszamy sól z peklosolą

 

w efekcie wychodzi nam na plus

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218882
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Dziękuję abratek, też tak zrobię, większa ilość i do dużych słoików zamknąć.

 

To ostatnie wyroby po uboju, żeberka i boczek

(zdjęcie zrobione już po ciemku i lampa błyskowa)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-219391
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.