robimhuk Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 10 Maja 2012 bartniku,Twoj rewelacyjnie wygladajacy salceson pachnia az u mnie. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-217248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 10 Maja 2012 poćwicz kłucie Przy tej sztuce, faktycznie był problem z trafieniem, trzeba było poprawić bo nie tryskała, (to moja 4 osobiście cała zrobiona). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-217249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 12 Maja 2012 na koniec jeszcze: Po ocieknięciu i przesypane solą, do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-217560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 12 Maja 2012 bartnik, To chyba nie koniec bo kiełbasa jeszcze :question: A tak na marginesie proszę podaj jak robisz Chodzi mi o taki dokładny przepis jak na forum są podawane :grin: I jeszcze raz pełen szacunek dla Ciebie szczery za prace od podstaw :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-217572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek1983 Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 14 Maja 2012 Moje uznanie za twoje wyroby :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-217869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 17 Maja 2012 witam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 17 Maja 2012 bartnik, Smakowite wyroby Czy to jak wspomniałeś z 16 przepisy :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 17 Maja 2012 cdn. 6 dni peklowane z mieszanką z saletrą – najmniejsza jej norma. farsz tak jakby nie do końca prze-peklowany, chyba? Trochę ten kolorek słaby. Robiłem 4 rodzaje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 17 Maja 2012 Trochę ten kolorek słaby. Wiesz zapewne dlaczego? Ale Ci powiem, że kawał dobrej roboty wykonałeś. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 17 Maja 2012 farsz tak jakby nie do końca prze-peklowany, chyba? Trochę ten kolorek słaby. Robiłem 4 rodzaje.Bartnik właśnie tak jagby trochę cienie w batonie :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 17 Maja 2012 Nad tym się zastanawiam. Poprzednim razem też tak wyszło? To jest robione z saletrą. Może następnym razem kupić sólpeklową? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 18 Maja 2012 bartnik, poeksperymentuj bo inaczej się nie dowiesz.Kupując peklosól odchodzi bawienie się z mieszaniem. Mi te Twoje kiełbaski się podobają :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 19 Maja 2012 Kiełbasa już po kilku razy robiona, smakowo jest mocno doprawiona (taka jak do zagryzienia). Tu u mnie i cała okolica tak pieprzy! (przyprawa). Ostatnio zrobiłem chudą, lecz w domu trochę narzekali, że była za chuda, do tej co teraz robiłem „2” była 50/50 (więcej tłuszczów drobnych, chyba dorzuciłem ze 2kg. Całość to 34kg było). Kiełbasa jest tłuściejsza, bardzo podobna do śląskiej kiełbasy. Co do saletry, to ona jest tania, 2 lata mam i zaledwie połowa ubyło z słoika po drzemie (taki 350ml) pełny on nie był. zaś do już gotowej peklosoli nie bardzo dostęp mam, w kauflandzie sprzedają po 600g tylko cena trochę wysoka jest. gdy się robi na raz większą ilość, bo i do kiełbasy i do zalewy na szynki, żeberka, golonka trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 19 Maja 2012 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 19 Maja 2012 sprzedają po 600g tylko cena trochę wysokaNo proszę Cię ile te 600g kosztuje ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 19 Maja 2012 W przeliczaniu 150mg/kg produktów mięsnych, to ja jestem „cieńki” bo tu mamy mg/kg (wiem że pisaliście o tym). Już całkowicie nie rozumie ostatniego zdania! „w związku z tym, że stosowanie azotanu sodu lub/i potasu dozwolone jest tylko do produktów mięsnych nie poddanych obróbce cieplnej (w ilości 150mg/kg w przeliczeniu na azotan sodu), ich użycie do wytwarzania wędzonek parzonych jest niedozwolone.” Kupę pytań mam! Ja dałem najniższą dawkę saletry 0,8g +20g soli na 1000g mięsa. Co z tego teraz wynika? Czy saletrą można robić ? czy też nie ? (cytat) jeśli nie, to piszcie w Prost (to ją wyrzucę). Niro dawno w kauflandzie nie byłem, ale coś koło 3,5zł chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 20 Maja 2012 sprzedają po 600g tylko cena trochę wysokaNo proszę Cię ile te 600g kosztuje ? u mnie w carefulu 1kg peklosoli 7,99zł :shock: :shock: :shock: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 20 Maja 2012 u mnie w carefulu 1kg peklosoli 7,99zł25 kg za 30 PLN + przesyłka - powinno wystarczyć na parę kilo mięsa :grin: http://www.wyroby-domowe.pl/peklosol-otoczkowana-25kg-p-398.html pozdr Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 20 Maja 2012 jeszcze słoiki są Na ostatnich zdjęciach jest farsz, co został z nadziewania (4 rodzaje były robione). Widziałem u pokemana15, i też zrobiłem. Tak robiło się kiedyś, gdy zamrażalka była jedna i pełna. To co jest w tym słoiku jest jeszcze lepsze niż kiełbasa w kawałkach :thumbsup: Co do peklosoli trzeba będzie kupić taki worek z kimś na pół (25kg to dużo). A jak jest z tą saletrą? Można, czy nie można jej stosować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 20 Maja 2012 Czy saletrą można robić ? czy też nie ? (cytat) jeśli nie, to piszcie w Prost (to ją wyrzucę). Piszę wprost, można robić z saletrą używając rozumu. że nitraty nie lubią dłuższego przechowywania i z peklosoli po jakimś czasie mamy mniej "peklo", ale dużo więcej soli. To ciekawe? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 20 Maja 2012 To wszystko w porządku jest. Wiem że to trucizna i lepiej mniej niż więcej dawać. Mam malutką wagę „la jubilerska” ona waży dokładnie gramy, zakres ma do 100g. Już myślałem że saletrę zakazali i że silnie trująca jest. Mam świadomość, truć nie będę się przecież. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 20 Maja 2012 Powołam się na autorytety, że sól jest wieczna, ale nitraty nie do końca. http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3581&sid=d63ea0e1fcf8acc78139ec9a61073509 http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/praganda.html Peklosoli nie kupujemy na zapas i w kolejce też po nią nie stoimy, to chyba lepiej kupić potrzebną ilość świeżej niż się zastanawiać nad jej skutecznością. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 20 Maja 2012 fatum, Masz racje, lepiej kupić tyle ile potrzeba, też trzeba zwrócić uwagę na datę przydatności. A wydawać się mogło że sól i ta peklo można w nieskończoność trzymać. Wilgoć zawsze jest, ja kupując cukier więcej do pszczół, wkładam do raczej nie dziurach worków foliowych i zawiązuję. Po roku robi się twardy, nie że młotkiem trzeba trzaskać go, ale trzyma się w kupie, zaś pomieszczenie jest suche. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 21 Maja 2012 lepiej kupić tyle ile potrzeba, też trzeba zwrócić uwagę na datę przydatności. A wydawać się mogło że sól i ta peklo można w nieskończoność trzymać.a ja powiem tak.... oczywistym że lepiej zużywać świeżą na bieżąco ale jeśli mamy wybór albo dużą ilość z odpowiednią datą (pewność oryginalnego opakowania) za nieduże pieniążki a małe pakuneczki za kilkakrotnie wyższa kwotę to lepiej kupić duże opakowanie i od razu przesypać np do słoików a te wstawić do ciemnego chłodnego miejsca - tak zamknięta peklosól jest w dobrej kondycji baaardzo długo - z biegiem czasu można tylko zacząć stosować korekcję dawki jeśli mieszamy sól z peklosolą w efekcie wychodzi nam na plus Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-218882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 23 Maja 2012 Dziękuję abratek, też tak zrobię, większa ilość i do dużych słoików zamknąć. To ostatnie wyroby po uboju, żeberka i boczek (zdjęcie zrobione już po ciemku i lampa błyskowa) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/8/#findComment-219391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.