Biotit Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Bartnik coś dla Ciebie: http://finanse.wp.pl/kat,104128,title,Minister-utajnia-wyniki-badan-a-pszczoly-gina,wid,14432058,wiadomosc.html?ticaid=1e52d Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-214809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Elektryczna łuparka pozioma (najsłabsza ponad 1000 zł. Hydrauliczna o nacisku 6 t. i mocy silnika 2300 W nieco ponad 2.300 zł. Jednak ich możliwości oceniam tak jak castoramową jakość. To fakt, totalnie się nie opłaca. Kicz i ładnie wygląda na półce w sklepie. Kumpel miał coś takiego, początkowo się sam na jarałem, ale jak mi pokazał co się z urządzeniem stało po 1m3 to byłem w szoku. 2 następne dni to modyfikował żeby można było jeszcze tego używać. I cena była nie mała bo 1800 zł. niby hydraulika. Z tego wszystkiego najtaniej wyjdzie kubik drewna porąbany odpłatnie. Cały kłopot w tym, że nikomu się pracować nie chce, a tym bardziej fizycznie. :grin: tu kolega ma całkowitą rację :clap: Cytuj Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-214818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 W temacie kilka tematów. Ten już jest Siekiery FiskarsPół soboty łupałem nimi, zięć dał mi do dyspozycji trzy modele wybrałem średnią. Sama przyjemność pracować nimi . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-214819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 DZIADEK, Siekiera to 50% sukcesu jeszcze należy wiedzieć jak się powinno rąbać drzewo. Jak poznasz tajniki to się nie napracujesz i każda siekiera będzie dobra. Ja się nauczyłem od ludzi pracujących w lesie. Nic nie robią na siłę tylko spryt umiejętność i dopasowanie narzędzi. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-214823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Ja pokazałem Wam, co ja wybrałem. Siekiera odpada, potrzebna maszyna - łuparka. Też analizowałem czy kupić hydrauliczną. Zrezygnowałem z niej gdyż jest ona zbudowana z zbyt dużo elementów które mogą się popsuć (jak wiadomo dziś jest produkowane szybko i są to tzw. Jednorazówki), siła nacisku nie ta najmniejsza, te 8T trzeba. Też trzeba wziąć pod uwagę szybkość działania. stożkiem tym w zależności od średnicy drewna czas pomiędzy kolejnym kawałkiem to średnio 5s do 8s. ja tutaj dodam coś takiego, era maszyn na SZTYLU dawno minęła! maszyny, maszyny i to coraz to o większej mocy i większym przerobie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-214891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 bartnik, Mam maszyny na sztylu wyprodukowana w 1943 r Kanada. Stal super, waga jednej 2,65 kg, a drugiej 0,75 kg. Ta pierwsza do łupania i druga do gałęzi. Rąbię pieńki bukowe i dębowa o wysokości 30 cm i średnicy 80 cm bez problemu, a gałęzie do 8 cm pierwszym uderzeniem cięte jak ogórek. łupiemy pieńki tak jak na rysunku, nie uderzamy w środek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-214918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 8 Maja 2012 Witam, dziś było ostrzenie, przed ubojem. Taka szlifierka z wolno obracającym się kamieniem FI200, zanurzony w wodzie. 2 godziny kręciła, aż gorąca! Wcześniej ostrzyłem na wolno obracającej się tarczy lam-elkowej. Jednak to nie to, noże się grzały, a ostrze lekko zagięte? = nie proste. Tym kamieniem zanurzonym w wodzie są obmywane (wodę trzeba było dolewać). Trochę to trwało, aż je wyprowadziłem. Ostrze powinno mieć krawędź braną 3 mm, zaś z TV najostrzejszy nóż, jest pod kątem 15*. Dało się w miarę równo zrobić, bez zagrzania stali. Trzymałem równo nad środkiem osi kamienia z góry, w pozycji jak najbardziej poziomej. Co dziwne dokładnie to się zaczęło pokrywać z ostrzem i kątem – tym jak fabryka zrobiła. trochę myślałem jak to dobrze przyłożyć, dało się, poprawiłem ostrze jak fabryka zrobiła. Później grad zebrać przeciągając ostrzem po drewnie, na koniec na stalce i wymyć. Jutro się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-216946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 8 Maja 2012 bartnik, Zanim będziesz ostrzyć stal sprawdź jaki kamień posiadasz. Jak masz Chiński nie patrz na papier tylko na zachowanie kamienia. Tam wszystko w papierach pastuje tylko w przyrodzie się niem zgadza. Na fotkach wiedzę że dobrze ostrzysz norze. Nie wystarczy zachować kąty ostrzenia , kamień to podstawa. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-216947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 8 Maja 2012 Ja od dłuższego czasu myślałem o takiej szlifierce, „niby” to ona polska jest i kolor profesjonał. Noże te są naprawdę twarde, długo ostrze trzymają. Mam jeszcze 2 z żółtą rączką firmowe – one są miększe i szybciej tracą ostrze. Co do kamienia w tej szlifierce, nie wiele mogę powiedzieć, tyle że się zużywa i robi się taka jakby maść gdy wody mało w pojemniku i na dole pojemnika po wylaniu wody sporo szarego mułu było. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-216949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 8 Maja 2012 bartnik , patrz na śląskie...... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-216957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 9 Maja 2012 i już zrobione By ktoś nie pomyślał że kupiona rzeźni, już obrobiona. Jelito cienkie całość (na kiełbasę), żołądek, pęcherz, ślepe i proste (na salceson) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 9 Maja 2012 Nożem świntucha tak ładnie oczyściłeś? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 9 Maja 2012 To chyba jakaś sybiracka odmiana, bo taka kosmata. Moja była czysto nordycka. Biała i z jasnym rzadkim futrem.Chyba Bartnik miała ją od jakiegoś Hadzija, bo ma wschodni typ urody. Nie mniej gratuluję, bo sam poznałem co to znaczy oprawić "świntucha". Inaczej też idzie cięcie. U mnie było klasyczne poderżnięcie gardła, a u Bartnika wygląda na pchnięcie nożem. Jak się powinno postąpić prawidłowo po zapoznaniu świni z obuchem siekiery? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 9 Maja 2012 byłem wyciągnąć salceson duży, 3 godziny (cądnąć) musi Wykrojone pachwiny max (z czegoś potrzeba zrobić dużo wyrobów), rozbieranie zupełnie inne (stare) Przyprawy, prawie wszystko poszło (pisałem że na śląsku się przyprawia mocno), jeszcze sól, 40 ząbków czosnku i 6 cebul [url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3f05993931a5488d.html [/url]Duża stolnica na cały stół, z lewej krupniok, w środku salceson (celo zrobiłem to foto), z lewej pasztet. [ Dodano: Sro 09 Maj, 2012 22:39 ]To była mocno łaciata „świńka”, z tyły czarna – to nie jest brud. Ona dosyć długo rosła na tradycyjnym jedzeniu. Taka kupiłem, nie ma w czym wybierać, jako prosie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 9 Maja 2012 Chyba się zapiszę do Ciebie na praktyki. Czy przyjmujesz uczniów? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 9 Maja 2012 Chyba się zapiszę do Ciebie na praktyki.Masz na czesne Fatum :tongue: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 9 Maja 2012 Obciążenie spada z salcesonów 3 (deska i cegła). Fatum, podglądaj, a jutro sam robisz! Pasztet, do jutra stoi w lodówce (przy takich temp. już miałem z nim problem kiedyś) Krupniok i żymlok. Salceson jutro, (dopiero co wyjęty z zupy, teraz pod obciążeniem jest) Mięsiwa, tyle co odkrojone od kości (jutro będę klasyfikował na kiełbasę …. i kawałki na …). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 9 Maja 2012 Bartniku to pracowity dzień dzisiaj miałeś :clap: .Pozdro Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 10 Maja 2012 kolejny dzień To salceson, coś trzeba jeść, (u mnie zawsze taki się robi). Mięso szynki, karczek, wykrojone przeznaczenie na pieczeń (tym razem nie będą wędzone), kotlet na kotlet. Bardzo mocno obkrojone z przeznaczeniem na kiełbasę (znacznie więcej). Jedynka (nie z szynek czy koletu). Dwójka (co się dało, z łopatką i trochę cieniutkiej słoniny? poniżej 1 cm, coś boczku) Trójka (wszystkie błony, ścięgna, z niewielką ilością … ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 10 Maja 2012 No no, ale masz przerób... ile tych blondynek zamówiłeś ??? Ech salceson bardzo mi sie podoba !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 10 Maja 2012 Bartniku salceson bajka :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 10 Maja 2012 zamówiłeśTo jest jeden tucznik 125kg, u mnie wychowany od prosięcia. Tak to jest na gospodarstwie, jak jest co przerabiać to zaraz całą sztukę. Wszystko co do peklowania powędrowało do dużej lodówki 415L (a jeszcze mało miejsca) Z góry nakryte folią szczelnie całość uciśnięta (to są pełne garnki i wiadra) Dwa mniejsze, żeberka i boczek w zalewie peklującej Z narzędzi, co potrzebne było. Kiełbasa za 5-6dni będzie robiona, a żeberka i boczek za 2 tygodnie wędzone. w takiej temp. jak na ten czas w piwnicy +15, w domy +22, na dworze +28*C, niczego nie da się zrobić bez lodówki co utrzymuje 6*C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 10 Maja 2012 góry nakryte folią szczelnie całość uciśniętaz tą folia to juz nie raz widziałem,,, ja przykrywam dopasowanym talerzem... ale chyba zacznę robić jak ty... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 10 Maja 2012 Nie ma nic ciemnego, utlenionego. Zwłaszcza że u mnie dość długo to stoi, robione z saletrą (według najniższej normy i dokładnie odważone). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 10 Maja 2012 Z góry nakryte folią szczelnie całość uciśnięta (to są pełne garnki i wiadra)Pamiętaj o dobrym wychłodzeniu mięsa (nie można nie schłodzonego mięsa "ładować" na przykład do wiadra i jeszcze szczelnie nakrywać folią) , ale myślę ,że twoje było prawidłowa wychłodzone. A i jeszcze 2 pstryczki: - nóż dzwonkowy nie powinien być ostrzony , ja jak kupuję , co prawda rzadko się takie coś kupuje , chyba ,że zgubimy :rolleyes: , to specjalnie tępię go na stalce , zbyt ostry dzwonek przecina skórę , oraz zamiast wyrywać włosie z cebulką to je tnie. - poćwicz kłucie :shock: Poza tym git :clap: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.