Skocz do zawartości

Wędzonki bartnika z "elektrycznej beczki"


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 213
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Elektryczna łuparka pozioma (najsłabsza ponad 1000 zł. Hydrauliczna o nacisku 6 t. i mocy silnika 2300 W nieco ponad 2.300 zł.

Jednak ich możliwości oceniam tak jak castoramową jakość.

To fakt, totalnie się nie opłaca. Kicz i ładnie wygląda na półce w sklepie. Kumpel miał coś takiego, początkowo się sam na jarałem, ale jak mi pokazał co się z urządzeniem stało po 1m3 to byłem w szoku. 2 następne dni to modyfikował żeby można było jeszcze tego używać. I cena była nie mała bo 1800 zł. niby hydraulika.

 

Z tego wszystkiego najtaniej wyjdzie kubik drewna porąbany odpłatnie. Cały kłopot w tym, że nikomu się pracować nie chce, a tym bardziej fizycznie.

:grin: tu kolega ma całkowitą rację :clap:

Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)

http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-214818
Udostępnij na innych stronach

W temacie kilka tematów. Ten już jest

Siekiery Fiskars
Pół soboty łupałem nimi, zięć dał mi do dyspozycji trzy modele wybrałem średnią. Sama przyjemność pracować nimi .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-214819
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, Siekiera to 50% sukcesu jeszcze należy wiedzieć jak się powinno rąbać drzewo. Jak poznasz tajniki to się nie napracujesz i każda siekiera będzie dobra. Ja się nauczyłem od ludzi pracujących w lesie. Nic nie robią na siłę tylko spryt umiejętność i dopasowanie narzędzi. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-214823
Udostępnij na innych stronach

Ja pokazałem Wam, co ja wybrałem. Siekiera odpada, potrzebna maszyna - łuparka. Też analizowałem czy kupić hydrauliczną. Zrezygnowałem z niej gdyż jest ona zbudowana z zbyt dużo elementów które mogą się popsuć (jak wiadomo dziś jest produkowane szybko i są to tzw. Jednorazówki), siła nacisku nie ta najmniejsza, te 8T trzeba. Też trzeba wziąć pod uwagę szybkość działania. stożkiem tym w zależności od średnicy drewna czas pomiędzy kolejnym kawałkiem to średnio 5s do 8s.

 

ja tutaj dodam coś takiego, era maszyn na SZTYLU dawno minęła! maszyny, maszyny i to coraz to o większej mocy i większym przerobie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-214891
Udostępnij na innych stronach

bartnik, Mam maszyny na sztylu wyprodukowana w 1943 r Kanada. Stal super, waga jednej 2,65 kg, a drugiej 0,75 kg. Ta pierwsza do łupania i druga do gałęzi. Rąbię pieńki bukowe i dębowa o wysokości 30 cm i średnicy 80 cm bez problemu, a gałęzie do 8 cm pierwszym uderzeniem cięte jak ogórek.

łupiemy pieńki tak jak na rysunku, nie uderzamy w środek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-214918
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Gość Anonymous

Witam, dziś było ostrzenie, przed ubojem.

 

 

Taka szlifierka z wolno obracającym się kamieniem FI200, zanurzony w wodzie. 2 godziny kręciła, aż gorąca!

 

 

 

Wcześniej ostrzyłem na wolno obracającej się tarczy lam-elkowej. Jednak to nie to, noże się grzały, a ostrze lekko zagięte? = nie proste.

 

Tym kamieniem zanurzonym w wodzie są obmywane (wodę trzeba było dolewać). Trochę to trwało, aż je wyprowadziłem. Ostrze powinno mieć krawędź braną 3 mm, zaś z TV najostrzejszy nóż, jest pod kątem 15*.

 

Dało się w miarę równo zrobić, bez zagrzania stali. Trzymałem równo nad środkiem osi kamienia z góry, w pozycji jak najbardziej poziomej. Co dziwne dokładnie to się zaczęło pokrywać z ostrzem i kątem – tym jak fabryka zrobiła. trochę myślałem jak to dobrze przyłożyć, dało się, poprawiłem ostrze jak fabryka zrobiła.

 

Później grad zebrać przeciągając ostrzem po drewnie, na koniec na stalce i wymyć. Jutro się okaże.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-216946
Udostępnij na innych stronach

bartnik, Zanim będziesz ostrzyć stal sprawdź jaki kamień posiadasz. Jak masz Chiński nie patrz na papier tylko na zachowanie kamienia. Tam wszystko w papierach pastuje tylko w przyrodzie się niem zgadza. Na fotkach wiedzę że dobrze ostrzysz norze. Nie wystarczy zachować kąty ostrzenia , kamień to podstawa. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-216947
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Ja od dłuższego czasu myślałem o takiej szlifierce, „niby” to ona polska jest i kolor profesjonał. Noże te są naprawdę twarde, długo ostrze trzymają. Mam jeszcze 2 z żółtą rączką firmowe – one są miększe i szybciej tracą ostrze. Co do kamienia w tej szlifierce, nie wiele mogę powiedzieć, tyle że się zużywa i robi się taka jakby maść gdy wody mało w pojemniku i na dole pojemnika po wylaniu wody sporo szarego mułu było.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-216949
Udostępnij na innych stronach

bartnik , patrz na śląskie......

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-216957
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

i już zrobione

 

By ktoś nie pomyślał że kupiona rzeźni, już obrobiona.

 

Jelito cienkie całość (na kiełbasę), żołądek, pęcherz, ślepe i proste (na salceson)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217069
Udostępnij na innych stronach

To chyba jakaś sybiracka odmiana, bo taka kosmata.

Moja była czysto nordycka. Biała i z jasnym rzadkim futrem.

Chyba Bartnik miała ją od jakiegoś Hadzija, bo ma wschodni typ urody.

 

Nie mniej gratuluję, bo sam poznałem co to znaczy oprawić "świntucha".

Inaczej też idzie cięcie. U mnie było klasyczne poderżnięcie gardła, a u Bartnika wygląda na pchnięcie nożem.

 

Jak się powinno postąpić prawidłowo po zapoznaniu świni z obuchem siekiery?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217072
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

byłem wyciągnąć salceson duży, 3 godziny (cądnąć) musi

Wykrojone pachwiny max (z czegoś potrzeba zrobić dużo wyrobów), rozbieranie zupełnie inne (stare)

Przyprawy, prawie wszystko poszło (pisałem że na śląsku się przyprawia mocno), jeszcze sól, 40 ząbków czosnku i 6 cebul

 

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3f05993931a5488d.html

[/url]

Duża stolnica na cały stół, z lewej krupniok, w środku salceson (celo zrobiłem to foto), z lewej pasztet.

 

[ Dodano: Sro 09 Maj, 2012 22:39 ]

To była mocno łaciata „świńka”, z tyły czarna – to nie jest brud. Ona dosyć długo rosła na tradycyjnym jedzeniu. Taka kupiłem, nie ma w czym wybierać, jako prosie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217073
Udostępnij na innych stronach

Chyba się zapiszę do Ciebie na praktyki.

Masz na czesne Fatum :D :tongue:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217076
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Obciążenie spada z salcesonów 3 (deska i cegła). Fatum, podglądaj, a jutro sam robisz!

 

Pasztet, do jutra stoi w lodówce (przy takich temp. już miałem z nim problem kiedyś)

Krupniok i żymlok. Salceson jutro, (dopiero co wyjęty z zupy, teraz pod obciążeniem jest)

Mięsiwa, tyle co odkrojone od kości (jutro będę klasyfikował na kiełbasę …. i kawałki na …).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217077
Udostępnij na innych stronach

Bartniku to pracowity dzień dzisiaj miałeś :clap: .Pozdro

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217081
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

kolejny dzień

 

To salceson, coś trzeba jeść, (u mnie zawsze taki się robi).

 

Mięso szynki, karczek, wykrojone przeznaczenie na pieczeń (tym razem nie będą wędzone), kotlet na kotlet.

 

Bardzo mocno obkrojone z przeznaczeniem na kiełbasę (znacznie więcej).

Jedynka (nie z szynek czy koletu).

 

Dwójka (co się dało, z łopatką i trochę cieniutkiej słoniny? poniżej 1 cm, coś boczku)

 

Trójka (wszystkie błony, ścięgna, z niewielką ilością … )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217220
Udostępnij na innych stronach

No no, ale masz przerób... ile tych blondynek zamówiłeś ??? Ech salceson bardzo mi sie podoba !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217222
Udostępnij na innych stronach

Bartniku salceson bajka :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217223
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

zamówiłeś

To jest jeden tucznik 125kg, u mnie wychowany od prosięcia. Tak to jest na gospodarstwie, jak jest co przerabiać to zaraz całą sztukę.

 

Wszystko co do peklowania powędrowało do dużej lodówki 415L (a jeszcze mało miejsca)

 

Z góry nakryte folią szczelnie całość uciśnięta (to są pełne garnki i wiadra)

 

Dwa mniejsze, żeberka i boczek w zalewie peklującej

 

Z narzędzi, co potrzebne było.

 

 

Kiełbasa za 5-6dni będzie robiona, a żeberka i boczek za 2 tygodnie wędzone. w takiej temp. jak na ten czas w piwnicy +15, w domy +22, na dworze +28*C, niczego nie da się zrobić bez lodówki co utrzymuje 6*C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217233
Udostępnij na innych stronach

góry nakryte folią szczelnie całość uciśnięta

z tą folia to juz nie raz widziałem,,, ja przykrywam dopasowanym talerzem... ale chyba zacznę robić jak ty...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217234
Udostępnij na innych stronach

Z góry nakryte folią szczelnie całość uciśnięta (to są pełne garnki i wiadra)

Pamiętaj o dobrym wychłodzeniu mięsa (nie można nie schłodzonego mięsa "ładować" na przykład do wiadra i jeszcze szczelnie nakrywać folią) , ale myślę ,że twoje było prawidłowa wychłodzone.

 

A i jeszcze 2 pstryczki:

 

- nóż dzwonkowy nie powinien być ostrzony , ja jak kupuję , co prawda rzadko się takie coś kupuje , chyba ,że zgubimy :rolleyes: , to specjalnie tępię go na stalce , zbyt ostry dzwonek przecina skórę , oraz zamiast wyrywać włosie z cebulką to je tnie.

 

- poćwicz kłucie :shock:

 

Poza tym git :clap:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/7/#findComment-217245
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.