kostek61 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Nikt z dzisiejszych degustatorów nie zauważył obecności wątroby w kaszanceTo na jakiej wielkości kawałki kroiłeś wątrobę ?krojenie takiej surowej w kostkę to syzyfowa pracaTo fakt ,zajęcie żmudne.co uczynię przy następnej okazjiKażdy robi jak mu pasuje,ja kroję surową w kostkę ok.0,5-0,8 cm. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Krojąc surową wątrobę (upierdliwe faktycznie ) do kaszanki i następnie mieszając ją z farszem , ona nam (wątroba) po prostu rozpłynie i "kicha" , przy okazji otrzymamy wyrób wątrobianko/pasztetowo podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 13 Czerwca 2013 ona nam (wątroba) po prostu rozpłynie i "kicha" , przy okazji otrzymamy wyrób wątrobianko/pasztetowo podobny. Bzdury opowiadasz Heniu.Jak będę swoją kaszankę kiedyś kroił to Ci to udowodnię, że wątroba jest w kawałkach. A Tobie jeszcze doradzę ,żebyś tą swoja kaszankę nieco dłużej parzył bo to parzenie nie ma wcale na celu jak sądzisz sparzenie tylko jelita ( cyt: i parzenie to faktycznie tylko osłonki) Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 13 Czerwca 2013 arkadiusz, Czekam :wink: Ja robiłem pasztetową i część wątroby zmieliłem , a resztę pokroiłem by mieć kawałki Być może to wina maszynki (nadziewałem zelmerkiem 5) albo moich łapek mieszarek , ale kawałki "wcięło". Ps. Nigdy tak nie robiłem kaszanki , o czym napisałem wcześniej , a Ciebie i Pis'a uważam za "miszczów" , jednak wierzę PiS'owi bo po co miałby "ściemiać" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zrobiłem z wątrobą nie parzoną, krojenie takiej surowej w kostkę to syzyfowa praca, a efektu końcowego brak. Nieparzona wątroba nie ma tej charakterystycznej twardości i namacalnej ową twardością niepodważalnie wyczuwalnej obecności. Nikt z dzisiejszych degustatorów nie zauważył obecności wątroby w kaszance - dodałem prawie 1kg. By osiągnąć charakterystyczny efekt smakowy należy wątrobę pociąć na paski, następnie lekko sparzyć i taką dodać do wyrobu, co uczynię przy następnej okazji. Powiem tylko tak A NIE MÓWIŁEM to ze na forum początkujący to nic nie znaczy :grin: :grin: :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Nigdy nie sparzałem wątroby do kaszanki i zapewniam że nic się nie "rozmaśla"...kroję kostkę ok 1 cm i mam ładną w przekroju - niestety, kawałki wątróbki nie wszystkim smakują więc ostatnio pomijam krojenie, a mielę na oczku 10, co daje zdecydowanie większe rozdrobnienie przy okazji upraszczając robotę :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 13 Czerwca 2013 A tak nawiązując do kaszanki...Jak mocno ilość podrobów wpłynie na smak kaszanki?Z tego co mi się udało zauważyć to są następujące sprawy przy nie zmienionej ilości kaszy (sucha gryczana biała 2kg)- za pierwszym razem dodaję cały łeb, serce, ozor, pluca i wątrobę (20% mielona, a reszta krojona)- za drugim razem łeb, 2x serce, 2x ozor, 2x pluca i 2 x wątroba w większośći krojona.Z moich degustacji wynika iż podwojenie ilości podrobów tj. serce, pluca i ozor wpływają korzystnie na bardziej charakterystyczny smak kaszanki. Jest taka troszeczkę bardziej podrobowa i ogólnie więcej osób chwali tą bardziej podrobową niż tą o mniejszej zawartośći podrobów.Czy ktoś ma jakieś spostrzeżenia do tego co napisałem?? Testował może ktoś takie proporcje Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Czy ktoś ma jakieś spostrzeżenia do tego co napisałem?? Testował może ktoś takie proporcje Testować nie tesowałem ale przy ostatniej produkcji nie miałem podrobów. Kaszanka inna wyszła, taka trochę "kaszanowata" Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Kaszanka inna wyszła, taka trochę "kaszanowata" Gonzo , bo znałeś skład kaszanki . Ja może bym nie wyczuł tego . :wink: A cebulkę smażoną na smalcu dodałeś do kaszanki . Ja dodaję obowiązkowo . Cebula w kaszance dodaje niepowtarzalnego smaku :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Kaszanka inna wyszła, taka trochę "kaszanowata" Gonzo , bo znałeś skład kaszanki . Ja może bym nie wyczuł tego . :wink: A cebulkę smażoną na smalcu dodałeś do kaszanki . Ja dodaję obowiązkowo . Cebula w kaszance dodaje niepowtarzalnego smaku :thumbsup: Pozdrawiam :clap: Cebulka musi byc :clap: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 13 Czerwca 2013 A cebulkę smażoną na smalcu dodałeś do kaszanki A czemu smażona ? Ktoś mi kiedyś tłumaczył (chyba na SDM w Zrębicach) że cebulę należy zetrzeć na surowo i taką dodać do farszu (tak robiłem dotychczas). Smażona będzie lepsza ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Smażona będzie lepsza ?Na pewno bezpieczniejsza dla wyrobów w warunkach domowych. Pozdro) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Na pewno bezpieczniejsza dla wyrobów w warunkach domowych. To fakt . A czemu smażona ? Nie czujesz różnicy w smaku między cebulą smażoną a surową . :question: :rolleyes: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Fota kaszanki w przekroju. http://img404.imageshack.us/img404/6568/e9u5.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Fota kaszanki w przekroju.Coś dla Henia :grin: . Bardzo ładnie widać ,że wątróbka się nie rozmazała i jest w kawałku [ Dodano: Pią 14 Cze, 2013 15:16 ]Cebula w kaszance dodaje niepowtarzalnego smakuA ja daję suszoną. [ Dodano: Pią 14 Cze, 2013 15:18 ]Być może to wina maszynki (nadziewałem zelmerkiem 5)To wina nadziewania maszynką a nie nadziewarką. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Czy aby ona jest dobrze w srodku doparzona? Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Czy aby ona jest dobrze w srodku doparzona? Kaszanka czy wątroba? Parzyłem 55 minut w kontrolowanej temp. 75-76 stopni. Wystarczy na doparzenie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Tak tego nie kwestionuje. Ale ogolnie patrzac po przekroju smiem wnioskowac że kilka minut dluzej i pozbylbys się tego bordowego kolorku w srodku. Oczywiscie mogę się mylic i jeśli to robie to prosze mnie poprawic i wyprowadzic z bledu, gdyz ja zawsze staram się parzyc tak aby kolor po calosci byl jednoloty po wystudzeniu. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 14 Czerwca 2013 A ja daję suszoną. :rolleyes: :rolleyes: no Arecki, idziesz na łatwiznę, jestem deczko zdziwiony :rolleyes: :grin: Ja do jutrzejszej "Pobiedziskiej" specjalnie słoninkę zakupiłem na przetopienie coby było na czym cebulkę dobrze zrumienić Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 14 Czerwca 2013 jestem deczko zdziwiony Jak spróbujesz to jeszcze bardziej się zdziwisz. :tongue: :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zbój Madej, ja daje do kaszanki prazona suszona cebule, Trzeba sie dobrze naderptac aby taka zrobic, ale kaszanka niebo w gebie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Nie czujesz różnicy w smaku między cebulą smażoną a surową . Wiadomo, że surowa i smażona to zupełnie co innego. Zadałem pytanie, bo ktoś mi kiedyś powiedział, że do kaszanki dajemy tartą surową cebulę. Jak widzę, patent ten w gronie forumowiczów nie jest praktykowany, a nawet niezalecany. Następnym razem robię kaszankę z cebulką smażoną :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Cebula smażona uwydatnia swój smak i zaczyna się robić słodka - dlatego smakuje zdecydowanie lepiej,susz cebulowy (nie piszę o wynalazkach jakie podaje Gonzo) też różni się od surowej cebuli, nie mówiąc już o cebulce prażonej - to również inna bajka, kaszanka na suszu ma inny smak niż na świeżej smażonej - co nie znaczy że gorszy, po prostu inny Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 15 Czerwca 2013 nie piszę o wynalazkach jakie podaje Gonzo To nie jest wynalazek - to jest nasz Polski Kamis :grin: http://www.rajsmakosza.pl/cebula-smazona-wiadro-175kg-p-702.html Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 16 Czerwca 2013 To nie jest wynalazek - to jest nasz Polski Kamis :grin:Z tym że nie jest to produkt dla "przetwórstwa" a jako dodatek np do hamburgerów a to jest duża różnica Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.