Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nikt z dzisiejszych degustatorów nie zauważył obecności wątroby w kaszance

To na jakiej wielkości kawałki kroiłeś wątrobę ?

krojenie takiej surowej w kostkę to syzyfowa praca

To fakt ,zajęcie żmudne.

co uczynię przy następnej okazji

Każdy robi jak mu pasuje,ja kroję surową w kostkę ok.0,5-0,8 cm.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288477
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 271
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Krojąc surową wątrobę (upierdliwe faktycznie ) do kaszanki i następnie mieszając ją z farszem , ona nam (wątroba) po prostu rozpłynie i "kicha" , przy okazji otrzymamy wyrób wątrobianko/pasztetowo podobny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288483
Udostępnij na innych stronach

ona nam (wątroba) po prostu rozpłynie i "kicha" , przy okazji otrzymamy wyrób wątrobianko/pasztetowo podobny.

Bzdury opowiadasz Heniu.Jak będę swoją kaszankę kiedyś kroił to Ci to udowodnię, że wątroba jest w kawałkach.

A Tobie jeszcze doradzę ,żebyś tą swoja kaszankę nieco dłużej parzył bo to parzenie nie ma wcale na celu jak sądzisz sparzenie tylko jelita ( cyt: i parzenie to faktycznie tylko osłonki)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288484
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, Czekam :wink:

Ja robiłem pasztetową i część wątroby zmieliłem , a resztę pokroiłem by mieć kawałki

Być może to wina maszynki (nadziewałem zelmerkiem 5) albo moich łapek mieszarek , ale kawałki "wcięło".

Ps. Nigdy tak nie robiłem kaszanki , o czym napisałem wcześniej , a Ciebie i Pis'a uważam za "miszczów" , jednak wierzę PiS'owi bo po co miałby "ściemiać" .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288485
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem z wątrobą nie parzoną, krojenie takiej surowej w kostkę to syzyfowa praca, a efektu końcowego brak. Nieparzona wątroba nie ma tej charakterystycznej twardości i namacalnej ową twardością niepodważalnie wyczuwalnej obecności. Nikt z dzisiejszych degustatorów nie zauważył obecności wątroby w kaszance - dodałem prawie 1kg. By osiągnąć charakterystyczny efekt smakowy należy wątrobę pociąć na paski, następnie lekko sparzyć i taką dodać do wyrobu, co uczynię przy następnej okazji. :cool:

Powiem tylko tak A NIE MÓWIŁEM to ze na forum początkujący to nic nie znaczy :grin: :grin: :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288487
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie sparzałem wątroby do kaszanki i zapewniam że nic się nie "rozmaśla"...

kroję kostkę ok 1 cm i mam ładną w przekroju :cool:

- niestety, kawałki wątróbki nie wszystkim smakują więc ostatnio pomijam krojenie, a mielę na oczku 10, co daje zdecydowanie większe rozdrobnienie przy okazji upraszczając robotę :lol:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288500
Udostępnij na innych stronach

A tak nawiązując do kaszanki...

Jak mocno ilość podrobów wpłynie na smak kaszanki?

Z tego co mi się udało zauważyć to są następujące sprawy przy nie zmienionej ilości kaszy (sucha gryczana biała 2kg)

- za pierwszym razem dodaję cały łeb, serce, ozor, pluca i wątrobę (20% mielona, a reszta krojona)

- za drugim razem łeb, 2x serce, 2x ozor, 2x pluca i 2 x wątroba w większośći krojona.

Z moich degustacji wynika iż podwojenie ilości podrobów tj. serce, pluca i ozor wpływają korzystnie na bardziej charakterystyczny smak kaszanki. Jest taka troszeczkę bardziej podrobowa i ogólnie więcej osób chwali tą bardziej podrobową niż tą o mniejszej zawartośći podrobów.

Czy ktoś ma jakieś spostrzeżenia do tego co napisałem?? Testował może ktoś takie proporcje

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288503
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś ma jakieś spostrzeżenia do tego co napisałem?? Testował może ktoś takie proporcje

Testować nie tesowałem ale przy ostatniej produkcji nie miałem podrobów. Kaszanka inna wyszła, taka trochę "kaszanowata"

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288506
Udostępnij na innych stronach

Kaszanka inna wyszła, taka trochę "kaszanowata"

 

Gonzo , bo znałeś skład kaszanki . Ja może bym nie wyczuł tego . :wink: A cebulkę smażoną na smalcu dodałeś do kaszanki . Ja dodaję obowiązkowo . Cebula w kaszance dodaje niepowtarzalnego smaku :thumbsup:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288509
Udostępnij na innych stronach

Kaszanka inna wyszła, taka trochę "kaszanowata"

 

Gonzo , bo znałeś skład kaszanki . Ja może bym nie wyczuł tego . :wink: A cebulkę smażoną na smalcu dodałeś do kaszanki . Ja dodaję obowiązkowo . Cebula w kaszance dodaje niepowtarzalnego smaku :thumbsup:

 

 

Pozdrawiam

:clap: Cebulka musi byc :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288518
Udostępnij na innych stronach

A cebulkę smażoną na smalcu dodałeś do kaszanki

A czemu smażona ? Ktoś mi kiedyś tłumaczył (chyba na SDM w Zrębicach) że cebulę należy zetrzeć na surowo i taką dodać do farszu (tak robiłem dotychczas). Smażona będzie lepsza ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288523
Udostępnij na innych stronach

Na pewno bezpieczniejsza dla wyrobów w warunkach domowych.

 

To fakt .

 

 

A czemu smażona ?

Nie czujesz różnicy w smaku między cebulą smażoną a surową . :question: :rolleyes: :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288533
Udostępnij na innych stronach

Fota kaszanki w przekroju. :cool:

http://img404.imageshack.us/img404/6568/e9u5.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288546
Udostępnij na innych stronach

Fota kaszanki w przekroju.

Coś dla Henia :grin: . Bardzo ładnie widać ,że wątróbka się nie rozmazała i jest w kawałku

 

[ Dodano: Pią 14 Cze, 2013 15:16 ]

Cebula w kaszance dodaje niepowtarzalnego smaku

A ja daję suszoną.

 

[ Dodano: Pią 14 Cze, 2013 15:18 ]

Być może to wina maszynki (nadziewałem zelmerkiem 5)

To wina nadziewania maszynką a nie nadziewarką.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288550
Udostępnij na innych stronach

Czy aby ona jest dobrze w srodku doparzona?

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288554
Udostępnij na innych stronach

Czy aby ona jest dobrze w srodku doparzona?

Kaszanka czy wątroba? Parzyłem 55 minut w kontrolowanej temp. 75-76 stopni. Wystarczy na doparzenie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288557
Udostępnij na innych stronach

Tak tego nie kwestionuje. Ale ogolnie patrzac po przekroju smiem wnioskowac że kilka minut dluzej i pozbylbys się tego bordowego kolorku w srodku. Oczywiscie mogę się mylic i jeśli to robie to prosze mnie poprawic i wyprowadzic z bledu, gdyz ja zawsze staram się parzyc tak aby kolor po calosci byl jednoloty po wystudzeniu.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288570
Udostępnij na innych stronach

A ja daję suszoną.

:rolleyes: :rolleyes: no Arecki, idziesz na łatwiznę, jestem deczko zdziwiony :rolleyes: :grin:

 

 

Ja do jutrzejszej "Pobiedziskiej" specjalnie słoninkę zakupiłem na przetopienie coby było na czym cebulkę dobrze zrumienić :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288571
Udostępnij na innych stronach

jestem deczko zdziwiony

Jak spróbujesz to jeszcze bardziej się zdziwisz. :tongue: :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288581
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, ja daje do kaszanki prazona suszona cebule, Trzeba sie dobrze naderptac aby taka zrobic, ale kaszanka niebo w gebie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288646
Udostępnij na innych stronach

Nie czujesz różnicy w smaku między cebulą smażoną a surową .

Wiadomo, że surowa i smażona to zupełnie co innego. Zadałem pytanie, bo ktoś mi kiedyś powiedział, że do kaszanki dajemy tartą surową cebulę. Jak widzę, patent ten w gronie forumowiczów nie jest praktykowany, a nawet niezalecany. Następnym razem robię kaszankę z cebulką smażoną :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288661
Udostępnij na innych stronach

Cebula smażona uwydatnia swój smak i zaczyna się robić słodka - dlatego smakuje zdecydowanie lepiej,

susz cebulowy (nie piszę o wynalazkach jakie podaje Gonzo) też różni się od surowej cebuli, nie mówiąc już o cebulce prażonej - to również inna bajka,

 

kaszanka na suszu ma inny smak niż na świeżej smażonej - co nie znaczy że gorszy, po prostu inny

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288674
Udostępnij na innych stronach

nie piszę o wynalazkach jakie podaje Gonzo

To nie jest wynalazek - to jest nasz Polski Kamis :grin:

 

http://www.rajsmakosza.pl/cebula-smazona-wiadro-175kg-p-702.html

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288689
Udostępnij na innych stronach

To nie jest wynalazek - to jest nasz Polski Kamis :grin:

Z tym że nie jest to produkt dla "przetwórstwa" a jako dodatek np do hamburgerów a to jest duża różnica :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/6/#findComment-288828
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.