Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Słonina - nie bardzo - płynie potem, wystarczy tłuszczu z mięska i skórek,,,,  :cool:

Mięsa może być mniej, po prostu będzie dobrze - ile wyjdzie ....  bez napinki ilościowej....

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-476901
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 271
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zależy jak kto robi i lubi , u nas  zawsze się dawało sadło pokrojone w kawałki wysmażone w rondlu , skwarki przez maszynkę i razem z wytopionym tłuszczem do kaszanki :)

Rzeźnik z powołania
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-479090
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No to i ja podłączę się pod temat. 

Mam zamiar zrobić pierwszą kaszankę i pojawia się jedno pytanie. Czy kaszankę można zamrozić przed parzeniem, żeby była świeża na później? 

www.kuchniakosmosa.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-483347
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy kaszankę można zamrozić przed parzeniem, żeby była świeża na później?

 

Tylko poczekaj aż dobrze ostygnie i do zamrażary.Ja zawsze tak robię. 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-483367
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy kaszankę można zamrozić przed parzeniem,

 

Tylko poczekaj aż dobrze ostygnie i do zamrażary.

Chyba żeście panowie się nie zrozumieli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-483368
Udostępnij na innych stronach

Ja pakuję kaszankę do słoików i pasteryzuję. Część również zamrażam.

Koledzy na mnie dziwnie popatrzyli, jak to usłyszeli i się tylko uśmiechnęli pod wąsem. Dałem im po parę słoików. Za jakiś czas słucham jak jeden z nich rozmawia z kimś przed telefon: "eee... ja kaszankę daję w słoiki, córka do szkoły bierze, nie ma zamrażarki, kiedy ma ochotę to może sobie zjeść, nie musi rozmrażać itp" :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-483386
Udostępnij na innych stronach

 

Czy kaszankę można zamrozić przed parzeniem,

 

Tylko poczekaj aż dobrze ostygnie i do zamrażary.

Chyba żeście panowie się nie zrozumieli.

 

Zrozumieli, zrozumieli.Jak sobie wyobrażasz nadziewanie zimnego farszu kaszankowego, bo ja średnio.U mnie po nabiciu w jelita kaszanka jest jeszcze ciepła.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-483398
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak sobie wyobrażasz nadziewanie zimnego farszu kaszankowego, bo ja średnio.U mnie po nabiciu w jelita kaszanka jest jeszcze ciepła.

Co kraj to obyczaj. :) Ja nadziewam zimny. :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-483417
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Jak  dobrać ilość  kaszy w stosunku do mięsa   np. będę miał  około 16 kg  farszu  już zmielanego

to ile kaszy  żeby  nie przesadzić

 

W recepturze jest podane 4 kg kaszy  do około 12 kg mięsa

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502532
Udostępnij na innych stronach

Cztery kilo kaszy i osiem  litrów rosołu do sparzenia to już jest 12 kilo kaszy . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502533
Udostępnij na innych stronach

W recepturze jest podane 4 kg kaszy  do około 12 kg mięsa

Ze 100 gramowej paczki kaszy masz po sparzeniu 500 g

 

Więc masz 20 kg kaszy i 12 kg mięsa, czyli jak dla mnie, sama kasza.  :tongue:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502543
Udostępnij na innych stronach

W recepturze jest podane 4 kg kaszy  do około 12 kg mięsa

 

Ilość kaszy dobierz w stosunku do ilości całego surowca bez rosołu na gotowanie kaszy.Na 10 kg surowca 1,6-1,7 kg to kasza.Na tą ilość surowca dałbym ok. 2 kg kaszy 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502547
Udostępnij na innych stronach

Bo to jest kaszanka a nie podwawelska z kaszą.

Ale wyborowa.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502549
Udostępnij na innych stronach

 

W recepturze jest podane 4 kg kaszy  do około 12 kg mięsa

 

Ilość kaszy dobierz w stosunku do ilości całego surowca bez rosołu na gotowanie kaszy.Na 10 kg surowca 1,6-1,7 kg to kasza.Na tą ilość surowca dałbym ok. 2 kg kaszy 

 

No ale  sam  podałeś  w tym przepisie co z Abratkiem  robiliście

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe/page-11

 

że  4 kg  kaszy 

tam wychodzi z  10 kg mięsa nie wiem  ile z głowy mieliście

ja bedę miał  około 16 kg  czyli na logike  tej kaszy więcej  ??   :cry:

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502550
Udostępnij na innych stronach

No ale  sam  podałeś  w tym przepisie co z Abratkiem  robiliście

 

 

Wiem sorki.W przepisie był błąd :facepalm: .Już poprawiłem.Daliśmy 3 kg kaszy a mięsa było ok. 15 kg bo zapomniałeś o IV wp.Powinienem dać wg. własnej receptury jakieś 2,5 kg , ale miałem trzy to daliśmy całość coby 0,5 kg się nie plątało.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502554
Udostępnij na innych stronach

Aa to taaaakie buty  :)  czyli 6 L  rosołu.  no to mam odpowiedź

bo będę miał prawie tyle samo mięsa co u Was  to jutro do dzieła  :) 

 

Doświadczalnie tylko osobno uparzę 2 kg jęczmiennej 1 kg gryczanej

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502556
Udostępnij na innych stronach

Odbierz PW bo zaśmiecamy koledze temat.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502558
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Przetłumaczyłem na ang. forum przepis Pisa na pierwszej stronie tego tematu.  Znajduje się tutaj: http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?p=35329#35329

Mam tylko pytanie jak długo moczymy płuca w zimnej wodzie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-523808
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam tylko pytanie jak długo moczymy płuca w zimnej wodzie?
Płuc jako takich nie wymoczysz dokładnie, w tym przypadku bardziej chodzi o wypłukanie krwistych wybroczyn i innych zabrudzeń. U mnie po około godzinie jest ok , skracałem też czas z pozytywnym skutkiem. Sorki za wtręd w nie swoim temacie mam nadzieję, ze moja wypowiedź pomogła a resztę dopisze gospodarz. Pozdrawiam :D 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-523830
Udostępnij na innych stronach

Jest na forum, w dziale Podstawy technologii, temat [Rok 1956] Podroby zwierzęce. Przygotowanie do przetwórstwa i obrotu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13201-rok-1956-podroby-zwierz%C4%99ce-przygotowanie-do-przetw%C3%B3rstwa-i-obrotu/gdzie mozna przeczytać:

 

d. Płuca

 

Z płuc po oddzieleniu od ośrodka usuwa się tłuszcz i ewentualne strzępki mięsa, następnie płuca rozcina się na dwie części i przemywa. W razie zauważenia jakichkolwiek nieprawidłowości w budowie lub zmian chorobowych należy zwrócić się o decyzje do organu nadzoru weterynaryjnego. Po przemyciu płuca poddaje się ochłodzeniu.

Płuca przeznaczone do produkcji pasztetu luksusowego i pasztetu popularnego po dokładnym wymyciu w zimnej wodzie moczy się ok. 2 godz. w zimnej bieżącej wodzie.

Wymyte i wymoczone płuca gotuje się następnie w otwartych kotłach ok. 2 godz. i przekazuje do dalszej produkcji.

Płuca przeznaczone do produkcji konserw (w opakowaniu szklanym) „gulasz podrobowy z pęczakiem" oraz „płucka na kwaśno" — moczy się w zimnej bieżącej wodzie ok. godziny, następnie rozbiera oddzielając poszczególne płaty płucne od przełyku. Wymoczone płuca rozdrabnia się na wilku (w stanie surowym) i przekazuje do dalszej przeróbki.

Do produkcji mrożonek — „gulasz podrobowy" i „gulasz po węgiersku" — bierze się wyłącznie same płaty płucne. Płaty moczy się w zimnej wodzie ok. 12 do 15 godz. następnie zaś obgotowuje we wrzącej wodzie w ciągu ok. 30 min. Obgotowane płuca kraje się w kostkę o krawędzi ok. 20 mm i przekazuje do dalszej przeróbki.

Płuca przeznaczone do produkcji kiszki kaszanej wyborowej moczy się krótko (ok. 15 min) w zimnej bieżącej wodzie, następnie obgotowuje i przekazuje do rozdrobnienia na wilku.

Płuca do produkcji kiszki kaszanej popularnej moczy się przed gotowaniem ok. 2 do 3 godz., a do produkcji salcesonów (np. podrobowego) — ok. 0,5 do 1 godz.

Procent płuc używany do poszczególnych przetworów mięsnych w stosunku do ogólnej masy surowca jest następujący:

 

Gulasz podrobowy (mrożonka)  48       

„ po węgiersku (mrożonka)  48    

Pasztet podrobowy z pęczakiem  41     

Pasztet popularny (konserwa)  35

„ „ pomorski  10

Płucka na kwaśno (konserwa)  93

Salceson ozorkowy  do 10

Salceson czarny  5

Kiszka kaszana wyborowa  15

„ podgardlana do  25

„ bułczana krwista  15

„ wątrobiana obornicka  10

„ krwista  10

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-523832
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, że " mieszam" w temacie, ale mam pytanie, szczególnie do bywalców z rejonu Gostynia, Rawicza i  Leszna , czy ktoś może ma lub zna przepis na bułczankę, ale taką z kaszą. Pamiętam jako smarkacz,że bułkę kroiło się w kostkę i suszyło, podsmażało na lekko brązowy kolor dalszej kolejności nie pamiętam ale smak zarąbisty był. :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-523899
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy ktoś może ma lub zna przepis na bułczankę, ale taką z kaszą.

 

 

Jak bułczanka to nie z kaszą , tylko bułką .  Tak to u nas się robiło .   Ten sam farsz co na kaszankę  i zamiast kaszy dawało się bułkę . Bułki były moczone w rosole i mielone  przez maszynkę . Bułczanki nie robiło się dużo . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-523904
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.