pis67 Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 18 Lutego 2016 Słonina - nie bardzo - płynie potem, wystarczy tłuszczu z mięska i skórek,,,, Mięsa może być mniej, po prostu będzie dobrze - ile wyjdzie .... bez napinki ilościowej.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-476901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikoś Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 24 Lutego 2016 Zależy jak kto robi i lubi , u nas zawsze się dawało sadło pokrojone w kawałki wysmażone w rondlu , skwarki przez maszynkę i razem z wytopionym tłuszczem do kaszanki Cytuj Rzeźnik z powołania Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-479090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 9 Marca 2016 No to i ja podłączę się pod temat. Mam zamiar zrobić pierwszą kaszankę i pojawia się jedno pytanie. Czy kaszankę można zamrozić przed parzeniem, żeby była świeża na później? Cytuj www.kuchniakosmosa.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-483347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 9 Marca 2016 Nie widzę przeciwskazań... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-483365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 9 Marca 2016 Czy kaszankę można zamrozić przed parzeniem, żeby była świeża na później? Tylko poczekaj aż dobrze ostygnie i do zamrażary.Ja zawsze tak robię. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-483367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 9 Marca 2016 Czy kaszankę można zamrozić przed parzeniem, Tylko poczekaj aż dobrze ostygnie i do zamrażary. Chyba żeście panowie się nie zrozumieli. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-483368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 9 Marca 2016 Ja pakuję kaszankę do słoików i pasteryzuję. Część również zamrażam.Koledzy na mnie dziwnie popatrzyli, jak to usłyszeli i się tylko uśmiechnęli pod wąsem. Dałem im po parę słoików. Za jakiś czas słucham jak jeden z nich rozmawia z kimś przed telefon: "eee... ja kaszankę daję w słoiki, córka do szkoły bierze, nie ma zamrażarki, kiedy ma ochotę to może sobie zjeść, nie musi rozmrażać itp" . Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-483386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 9 Marca 2016 Czy kaszankę można zamrozić przed parzeniem, Tylko poczekaj aż dobrze ostygnie i do zamrażary.Chyba żeście panowie się nie zrozumieli. Zrozumieli, zrozumieli.Jak sobie wyobrażasz nadziewanie zimnego farszu kaszankowego, bo ja średnio.U mnie po nabiciu w jelita kaszanka jest jeszcze ciepła. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-483398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 9 Marca 2016 Jak sobie wyobrażasz nadziewanie zimnego farszu kaszankowego, bo ja średnio.U mnie po nabiciu w jelita kaszanka jest jeszcze ciepła. Co kraj to obyczaj. Ja nadziewam zimny. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-483417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Jak dobrać ilość kaszy w stosunku do mięsa np. będę miał około 16 kg farszu już zmielanegoto ile kaszy żeby nie przesadzić W recepturze jest podane 4 kg kaszy do około 12 kg mięsa Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Cztery kilo kaszy i osiem litrów rosołu do sparzenia to już jest 12 kilo kaszy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 16 Czerwca 2016 W recepturze jest podane 4 kg kaszy do około 12 kg mięsaZe 100 gramowej paczki kaszy masz po sparzeniu 500 g Więc masz 20 kg kaszy i 12 kg mięsa, czyli jak dla mnie, sama kasza. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Więc masz 20 kg kaszy i 12 kg mięsa, czyli jak dla mnie, sama kasza. Bo to jest kaszanka a nie podwawelska z kaszą. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 16 Czerwca 2016 (edytowane) W recepturze jest podane 4 kg kaszy do około 12 kg mięsa Ilość kaszy dobierz w stosunku do ilości całego surowca bez rosołu na gotowanie kaszy.Na 10 kg surowca 1,6-1,7 kg to kasza.Na tą ilość surowca dałbym ok. 2 kg kaszy Edytowane 16 Czerwca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Bo to jest kaszanka a nie podwawelska z kaszą.Ale wyborowa. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 16 Czerwca 2016 W recepturze jest podane 4 kg kaszy do około 12 kg mięsa Ilość kaszy dobierz w stosunku do ilości całego surowca bez rosołu na gotowanie kaszy.Na 10 kg surowca 1,6-1,7 kg to kasza.Na tą ilość surowca dałbym ok. 2 kg kaszy No ale sam podałeś w tym przepisie co z Abratkiem robiliściehttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe/page-11 że 4 kg kaszy tam wychodzi z 10 kg mięsa nie wiem ile z głowy mieliścieja bedę miał około 16 kg czyli na logike tej kaszy więcej ?? Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 16 Czerwca 2016 (edytowane) No ale sam podałeś w tym przepisie co z Abratkiem robiliście Wiem sorki.W przepisie był błąd .Już poprawiłem.Daliśmy 3 kg kaszy a mięsa było ok. 15 kg bo zapomniałeś o IV wp.Powinienem dać wg. własnej receptury jakieś 2,5 kg , ale miałem trzy to daliśmy całość coby 0,5 kg się nie plątało. Edytowane 16 Czerwca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Aa to taaaakie buty czyli 6 L rosołu. no to mam odpowiedźbo będę miał prawie tyle samo mięsa co u Was to jutro do dzieła Doświadczalnie tylko osobno uparzę 2 kg jęczmiennej 1 kg gryczanej Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Odbierz PW bo zaśmiecamy koledze temat. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazikIRL Opublikowano 17 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 17 Czerwca 2016 Jestem tu nowy,ale chyba spróbuje tego przepisu na kaszanke. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-502776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 26 Października 2016 Przetłumaczyłem na ang. forum przepis Pisa na pierwszej stronie tego tematu. Znajduje się tutaj: http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?p=35329#35329Mam tylko pytanie jak długo moczymy płuca w zimnej wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-523808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 26 Października 2016 Mam tylko pytanie jak długo moczymy płuca w zimnej wodzie? Płuc jako takich nie wymoczysz dokładnie, w tym przypadku bardziej chodzi o wypłukanie krwistych wybroczyn i innych zabrudzeń. U mnie po około godzinie jest ok , skracałem też czas z pozytywnym skutkiem. Sorki za wtręd w nie swoim temacie mam nadzieję, ze moja wypowiedź pomogła a resztę dopisze gospodarz. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-523830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 26 Października 2016 Jest na forum, w dziale Podstawy technologii, temat [Rok 1956] Podroby zwierzęce. Przygotowanie do przetwórstwa i obrotu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13201-rok-1956-podroby-zwierz%C4%99ce-przygotowanie-do-przetw%C3%B3rstwa-i-obrotu/gdzie mozna przeczytać: d. Płuca Z płuc po oddzieleniu od ośrodka usuwa się tłuszcz i ewentualne strzępki mięsa, następnie płuca rozcina się na dwie części i przemywa. W razie zauważenia jakichkolwiek nieprawidłowości w budowie lub zmian chorobowych należy zwrócić się o decyzje do organu nadzoru weterynaryjnego. Po przemyciu płuca poddaje się ochłodzeniu.Płuca przeznaczone do produkcji pasztetu luksusowego i pasztetu popularnego po dokładnym wymyciu w zimnej wodzie moczy się ok. 2 godz. w zimnej bieżącej wodzie.Wymyte i wymoczone płuca gotuje się następnie w otwartych kotłach ok. 2 godz. i przekazuje do dalszej produkcji.Płuca przeznaczone do produkcji konserw (w opakowaniu szklanym) „gulasz podrobowy z pęczakiem" oraz „płucka na kwaśno" — moczy się w zimnej bieżącej wodzie ok. godziny, następnie rozbiera oddzielając poszczególne płaty płucne od przełyku. Wymoczone płuca rozdrabnia się na wilku (w stanie surowym) i przekazuje do dalszej przeróbki.Do produkcji mrożonek — „gulasz podrobowy" i „gulasz po węgiersku" — bierze się wyłącznie same płaty płucne. Płaty moczy się w zimnej wodzie ok. 12 do 15 godz. następnie zaś obgotowuje we wrzącej wodzie w ciągu ok. 30 min. Obgotowane płuca kraje się w kostkę o krawędzi ok. 20 mm i przekazuje do dalszej przeróbki.Płuca przeznaczone do produkcji kiszki kaszanej wyborowej moczy się krótko (ok. 15 min) w zimnej bieżącej wodzie, następnie obgotowuje i przekazuje do rozdrobnienia na wilku.Płuca do produkcji kiszki kaszanej popularnej moczy się przed gotowaniem ok. 2 do 3 godz., a do produkcji salcesonów (np. podrobowego) — ok. 0,5 do 1 godz.Procent płuc używany do poszczególnych przetworów mięsnych w stosunku do ogólnej masy surowca jest następujący: Gulasz podrobowy (mrożonka) 48 „ po węgiersku (mrożonka) 48 Pasztet podrobowy z pęczakiem 41 Pasztet popularny (konserwa) 35 „ „ pomorski 10 Płucka na kwaśno (konserwa) 93 Salceson ozorkowy do 10Salceson czarny 5Kiszka kaszana wyborowa 15„ podgardlana do 25„ bułczana krwista 15„ wątrobiana obornicka 10„ krwista 10 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-523832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 26 Października 2016 Przepraszam, że " mieszam" w temacie, ale mam pytanie, szczególnie do bywalców z rejonu Gostynia, Rawicza i Leszna , czy ktoś może ma lub zna przepis na bułczankę, ale taką z kaszą. Pamiętam jako smarkacz,że bułkę kroiło się w kostkę i suszyło, podsmażało na lekko brązowy kolor dalszej kolejności nie pamiętam ale smak zarąbisty był. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-523899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 26 Października 2016 czy ktoś może ma lub zna przepis na bułczankę, ale taką z kaszą. Jak bułczanka to nie z kaszą , tylko bułką . Tak to u nas się robiło . Ten sam farsz co na kaszankę i zamiast kaszy dawało się bułkę . Bułki były moczone w rosole i mielone przez maszynkę . Bułczanki nie robiło się dużo . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/10/#findComment-523904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.