krzdab2150 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Marca 2011 Witam,Po kilku przymiarkach i dwóch "większych" wędzeniach (większych jak dla mnie bo uwędziłem około 6 kg różnego mięsa http://img141.imageshack.us/img141/3553/towyjalem.jpg, a ostatnio 5 kg szynki; wszystko smaczne), chciałem spróbować zrobić kiełbasę. Tym bardziej, że powstaje wędzarnia o której pisałem tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=179469&highlight=#179469 (pomysł jednak wciąż modyfikuję, bo dopiero buduję ) Odnośnie kiełbasy, chciałem po przeczytaniu wielu postów (mętlik w głowie bo naprawdę forum przebogate) zapytać o kilka rzeczy:1. Czy można wykorzystać do produkcji kiełbasy mięso peklowane na mokro? Oczywiście trzymane w solance krócej niż mięso przeznaczone na wędzonki (szynka, schab). 2. Na czym polega mieszanie mięsa na kiełbasę? Wspomina się o uzyskaniu kleistej masy. Jak to mieszać? Wyrabiać ręką jak ciasto? Będę wdzięczy za wskazówki!PozdrawiamKrzychu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Marca 2011 Czy można wykorzystać do produkcji kiełbasy mięso peklowane na mokro Można, ale Ty na pierwszy raz sobie odpuść i nie stosuj do kiełbas tej metody peklowania. Na czym polega mieszanie mięsa na kiełbasę? Wspomina się o uzyskaniu kleistej masy. Jak to mieszać? Wyrabiać ręką jak ciasto? Mieszać jak w recepturze, mieszać, mieszać mieszać... :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzdab2150 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Marca 2011 OK.Mięso jest aktualnie pokrojone w kostki i posortowane według klas. Ze względu na to że to mięso już mam (a nie mam lodówki, jest noc ) musiałem zalać przed chwilą w jednym naczyniu całość mięcha na wędzonki i kiełbasy. Rano osuszę, wyjmę i zapekluję na sucho to co przeznaczone na kiełasę. Czym mieszać? mogę pomocniczo użyć drewnianego tłuczka jak do wyrabiania ciasta? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Marca 2011 Czym mieszać? mogę pomocniczo użyć drewnianego tłuczka jak do wyrabiania ciasta? Najlepsza jest rączka lub mieszarka, pałką to możesz... http://emotikona.pl/emotikony/pic/2krzeslo.gif Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzdab2150 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Marca 2011 tak, tak, rączka pałka .. no nie wiem ... ok, będę po prostu długo ugniatał. Potem ładnie wymieszam mikserem (takie spiralki do wyraiabiania ciast, nie chodzi o mielenie) przed napełnieniem odmoczonych jelit. Czytam dalej, dzięki za wskazówki ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajasc Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Marca 2011 Jak wcześnie pisał kolega pis 67 mięsa na kiełbasy peklujemy tylko metodą na sucho. Dla wszystkich początkujących proponuję przestudiować akademię dziadka ze strony głównej.Jest tam wszystko opisane tak dokładnie że nie powinno być trudności ze zrozumieniem tematu. Cytuj zajasc Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Marca 2011 a nie mam lodówki, jest noc ) musiałem zalać przed chwilą w jednym naczyniu całość mięcha na wędzonki i kiełbasy. Rano osuszę, wyjmę i zapekluję na sucho to co przeznaczone na kiełasę. trzeba było po prostu zapeklować na sucho tą część mięsa na kiełbasy i wystawić na noc na dwór... oczywiście odpowiednio zabezpieczone przed róznej maści zwierzakami... :wink: jutro jak zapeklujesz na sucho to tez będziesz gdzieś musiał to mięso trzymać... w odpowiedniej temp... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzdab2150 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Marca 2011 Dobra. Powyjmowałem, wycisnąłem wodę, zapeklowałem to co na kiełasę na sucho. Nie męczę dłużej swoją niekompetencją. Zwierzaki pewnie będą miałczeć pod drzwiami komórki, ale nic z tego!. Tam jest chłodno, jutro pomyślę od początku po nocnej lekturze forum !Dobranoc i dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Marca 2011 krzdab2150, żartujesz, co...? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzdab2150 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Marca 2011 no ... nie nie załamuj mnie. Szczerze piszę na bieżąco. Biorę wszystko do siebie, no kurcze skąd mam wiedzieć co i jak? :/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Marca 2011 tak, tak, rączka pałka .. no nie wiem ... ok, będę po prostu długo ugniatał. Potem ładnie wymieszam mikserem (takie spiralki do wyraiabiania ciast, nie chodzi o mielenie) http://emoty.blox.pl/resource/36_1_42.gif Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzdab2150 Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Marca 2011 Znalazłem artykuł Twoja pierwsza kiełbasa > Kiełbasa Dziadka - na początek. Trochę się rozjaśniło. Aktualnie nadziewam . Zobaczymy co z tego wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolusia Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Marca 2011 Witamuczę się i eksperymentuję z wędlinami i pojawia się pytanie.Peklowałem szynkę zgodnie z tabelą dziadka i okazało się że mięso nie jest przykryte w całości przyjmując stosunek wody do ilości mięsa .Musiałem oczywiście dolać wody aby zakryć mięso.Co jest nie tak??Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Marca 2011 okazało się że mięso nie jest przykryte w całości przyjmując stosunek wody do ilości mięsa .Musiałem oczywiście dolać wody aby zakryć mięso.Miałaś kilka możliwości: - zmienić garnek na bardziej dopasowany - wcisnąć między mięso a ścianki naczynia butelki w wodą (wtedy poziom solanki się podniesie) - dolać solanki (a nie wody!!!) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Marca 2011 mięso nie jest przykryte w całości przyjmując stosunek wody do ilości mięsaZależy, jak masz ułożone mięso. Jeśli naczynie jest dopasowane do ilości mięsa i mięso jest ściśle ułożone, to ilość zalewy musi być dobra, no chyba że się pomyliłaś i jest jej mniej niż 40% wagi mięsa.I jeszcze jedno, jeżeli już musiałaś dolać, to nie wody a solanki, /zalewy do peklowania/ bo może być za mało słone no i w efekcie niedopeklowane. Pozdrawiam i powodzenia życzę. [ Dodano: Wto 15 Mar, 2011 19:36 ] O, EAnna mnie wyprzedziła. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Marca 2011 Jolusiu, Nie chcę tutaj dzielić włosa na czworo i tylko Ci zasygnalizuję, że nie jest obojętne jaką ilością solanki zalejemy mięso do peklowania. Teraz dopiero zauważyłam, że to Twój pierwszy post na forum. W takim razie witaj, pytaj i zadymiaj :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Marca 2011 To można też spróbować włożyć butelkę z wodą i wtedy będzie większy wypór wody. [ Dodano: Wto 15 Mar, 2011 19:48 ] tylko Ci zasygnalizuję, że nie jest obojętne jaką ilością solanki zalejemy mięso do peklowania.Możesz mieć za słone jeśli użyjesz większej ilości solanki od przewidzianej.Jeśli masz kłopot z pokryciem solanką mięsa to pekluj metodą Szczepana.Tam używa się 1l solanki na 1kg mięsa. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2469&highlight=peklowanie+wg.szczepana Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzdab2150 Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Marca 2011 Kiełbasa nabita we flaki. Czy osadzać w temperaturze pokojowej, czy wynieść do szopki? Tam panuje temperatura taka jak na dworze, a jest dość chłodno. Aha, i jak długo ma wisieć? Czy może pobyć w tej szopce dwa dni (nie mam czasu jutro tego powędzić)? http://img861.imageshack.us/img861/5474/kielbasa.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Marca 2011 Zdecydowanie wynieść do szopki.Powinna się osadzać 12h w temp 4-6C lub 2-5 h w zależności od rodzaju kiełbasy w warunkach pozachłodniczych.Nigdy nie osadzałem dłużej niż 12h ,ale możesz osadzać dłużej tylko trzeba zachować temperaturę osadzanie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Marca 2011 Kiełbasa nabita we flaki.Ja się nie czepiam kolego :grin: ale nabijałeś w jelita , prawda? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzdab2150 Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Marca 2011 jelita naturalne, tak, prawda trzeba się wyrażać precyzyjnie i fachowo dzięki za zwrócenie uwagi, ja już się boję że coś nie tak, a źle że nabiłem w te jelita? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Marca 2011 ja już się boję że coś nie tak, a źle że nabiłem w te jelita? Nie masz się czego bać, my nie'' gryziemy'', a dzięki fachowej pomocy nabędziesz wprawy. Więc głowa do góry i działaj :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Marca 2011 ja już się boję że coś nie takNie bój się, nikt nie jest "alfamegą" :smile: a uwagi przyjmij, jako pomoc a nie zniechęcającą krytykę.Będzie dobrze i coraz lepiej. Ważne, że masz chęci. Czytaj i pytaj. Ps. Pytając czy żartujesz, myślałam że dowcipkujesz czy droczysz się , bo kilku juz takich było. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Marca 2011 ale nabijałeś w jelita Nie bój, u mnie kożden masorz gada - flaki dawaj. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Marca 2011 ja już się boję że coś nie takspoko, krzdab tutaj nikt cię od razu nie będzie wieszał na gałęziach Ludzie na tym forum są cierpliwi, przyjaźni i wyrozumiali Jak ja sobie przypomnę o jakie (teraz) błahe sprawy sie pytałem tu na forum przed moim pierwszym wędzeniem ... to aż mi trochę wstyd... Zawsze ci ktoś doradzi, pokieruje, nie martw się, najważniejsze żebyś był wytrwały i cały czas się uczył. Z drugiej strony, żeby nie było, że wszystko tutaj tak łatwo "przychodzi" musisz wykazać się też własną inwencją, inicjatywą... i chęcią przyswajania wiadomości. Na początek musisz poczytać i to dokładnie kilka tematów na stronie głównej WB Wedzarnicza Brać Masz tam kilka zakładek (po lewej stronie), z którymi musisz się zapoznać na 1000%, czyli: 1. Dla początkujących 2. Mięso 3. Peklowanie W każdej zakładce masz kilka tematów, które musisz przeczytać i się z nimi zapoznać... chcąc robić swoje wyroby. Zwłaszcza "Tabela peklowania mokrego" i "Akademia Dziadka" , niech przez te pierwsze miesiące stanie się dla Ciebie "przewodnikiem" [mod], taką Mantrą dla Bhaktów, Koranem dla Żydów, Katechizmem dla Katolików... [/mod]Potraktuj te informacje jak świętość i ich staraj sie przestrzegać, wg nich postępować... Powodzenia... na pewno kiełbasa bedzie zjadliwa :wink: PS. a moczyłeś jelita w letniej wodzie - ok 40st, przez 15 minut przed nadziewaniem??? :tongue: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/#findComment-152193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.