Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Electro, jeżeli idzie  taki normalny chleb pszenno-żytni, to mnie najbardziej jednak smakuje ten z mąki o której pisałaś, czyli rågsikt, bez żadnych kombinacji. To jest gotowa mieszanka doskonale zbalansowana. Próbowałem mąki z różnych młynów i najbardziej odpowiada mi zarówno smakowo, jak też sama jakość wypieku wykonana z tej mąki wlaśnie, dziurki, sprężystość, skórka, itd. czasy eksperymentów mam już dawno poza sobą na szczęście, choć nigdy się wszystkiego nie wie przecież. Na pewno warto próbować.Oto moja ulubiona mąka.

http://www.berteqvarn.se/hushall/ragmjol/

Jeżeli będziesz miała ochotę, to podam Ci kiedyś recepturkę na fajny chlebek, ja go nazywam "Świąteczny" choć jemy go często na co dzień. Moi bliscy bardzo go lubią i często o niego proszą.

• Odpowiedzi 486
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bardzo chetnie :-)

tej maki ktora pokazales, akurat z tego mlyna nie widzialam u nas ,ale musze jeszcze poszukac. Ja dopiero zaczynam przygody z wlasnym wypiekiem chleba,przez ponad 20 lat pracowalam w piekarni to mi sie nie chcialo nic piec ale zaraz po przyjezdzie tu pieklam kilka razy chleb wlasnie na bazie rågsikt.

To ze wpadlam przez przypadek na to forum ..pociagnelo za soba duze konsekwencje coraz czesciej jestem w kuchni :-)

Właśnie Electro to częste "bywanie w kuchni" to jest to co nas kręci. Często jednak nawet sam nie jem tego co "upitraszę". Frajdę jednak sprawia mi zadowolenie "konsumentów" z uśmiechem na twarzy proszących o jeszcze. Moja LP ma jednak całkowicie inne widzenie świata i odwrotne podejście do sprawy, i na tej zasadzie zawsze rezultat końcowy się zgadza, a konsumenci są zadowoleni :D.

Electro, Mąkę z której piekę i której piszę znajdziesz w sieci sklepów "NETTO".

dziekuje :)  niestety sklepy tej sieci jakos wyniosly sie ze Sztokholmu 2007r,ale chyba jeden czy dwa znow sa to jak bede w poblizu to zakupie a na razie bede kupowac taka jaka jest dostepna :)

Jasne, Szwedzkie mąki są naprawdę doskonałe jakościowo i tylko takie że tak powiem osobiste preferencje, na tej zasadzie jak to mawiał niezapomniany inż. Mamoń że „Lubię tylko te piosenki, które znam” :D .

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Witam. Chyba zepsuł się zakwas. Robiłem tak: 100g mąki razowej i 100 ml wody do słoika. Na 3 dzień i 2 kolejne dodawałem po 50g mąki i 50 ml wody. Zaczęło pracować ładnie, ale miałem wahania temp między 27 a 20 st ( przy przewodzie kominowym od kominka ). Nie ma żadnej pleśni ale daje taki ciężki, niemal duszący zapach, nawet jakby zbliżony do acetonu czy czegoś podobnego. W smaku mocno kwaśny. Rozumiem, że wylać i robić od nowa?

Peterpan, czasem warto przeczytac temat, bo wlasnie w nim sa rozne przypadki jakie komu sie juz zdazyly i wyjasnienia. Twoj rowniez odpowiedz masz na stronie 19 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page-19   http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,48_WJ_orig.gif

podalam link ,zeby nie bylo bladzenia .

Pozdrawiam, 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Uroki internetu na modemie. Czytałem temat z przerwami i jakoś ta 19 strona umknęła. Moja wina. Kontynuując, wczoraj zrobiłem zaczyn a dziś, jako że byłem w pracy lepsza połowa kontynuowała dzieło. Nie posłuchała i zamiast dać ciasto do kotłowni gdzie jest 27-30 stopni dała pod koc w pokoju gdzie jest 20 stopni. Mimo to ciasto podrosło i trafiło do piekarnika. Jak na pierwszy raz uważam, że wyszło lepiej niż nieźle. Nie ma zakalca, choć skórka wyszła za gruba i za twarda. Dałem do reklamówki z nadzieją, że przez noc zmięknie nieco. Smakowo całkowicie poprawnie. Jutro spróbuję dodać fotki jak tylko modem nie będzie miał humorków.

Nie posłuchała i zamiast dać ciasto do kotłowni gdzie jest 27-30 stopni dała pod koc w pokoju gdzie jest 20 stopni.

Ty ja za to caluj po nogach, bo chleb powinien spokojnie rosnac , to nie ciasto drozdzowe, ze masz miec w pol godziny podwojona objetosc.  Po prostu dla chleba jepiej :D . Jesli znajdziesz czas ,to opisz dokladnie krok po krotu , i jaka temp. miales w czasie pieczenia i jaki masz piekarnik.  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Annam Masz 100 % racji ja tez zaczelam przyspieszac wyrastanie i raz mi opadl ,teraz wzielam sobie na luz i daje mu wyrosnac wolniej a od razu chlebek lepszy i ladniejszy :)

Ty ja za to caluj po nogach, bo chleb powinien spokojnie rosnac

Dokładnie, pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

BazylWidzew, gdzies to calowanie powinno byc zaczete, a gdzie  ma skonczyc to juz  ja nie mowie http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,020_Fy_orig.gifhttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,004_QH_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

Ale powiedz ...powiedz bo nie daj Boże (albo i daj...) zatrzyma się z pół drogi ...  :angel:  :cool:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Lepiej nic nie bede mowi, http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,26_f3_orig.gif a ty swietego nie udawaj , bo i tak wiem ,ze cos kombinujesz http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,42_e2_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

Już opisuję: zakwas hodował się 8 dni, zapaszek faktycznie mu nie przeszkodził w pracy. Zaczyn zrobiłem pół na pół z zakwasem ok godz 18 8-go dnia. Cały czas tylko mąka razowa. Następny dzień byłem w pracy od 7 do 19, dlatego LP miała kontynuować dzieło bo miała akurat wolne. Zaczyn nocował w kuchni w temp ok 20 st, rano ładnie pracował. Po torebkach z mąką widzę, że dała pół na pół razową i białą. Ciasto zrobione ok godz 11, do piekarnika trafiło o 16. 250 stopni przez 15 min, potem 200 st jeszcze ok 40 min. Te 5 godz od wyrobienia ciasto było w 20 st. Myślałem o kotłowni, bo tam jest 25-27 st. Chlebek ( raczej bagietka z gabarytów ) bez zakalca, z dość grubą skórka, nie przypalony. Po nocy w worku foliowym skórka całkiem akceptowalna. Czyżby wydłużyć znacząco czas wyrastania ciasta? Podobno nasz piekarnik trochę zawyża temp, bo do placków LP też ustawia nieco mniej niż wynika z przepisów a wychodzi ok

To jeszcze mi napisz jaki masz piekarnik. NA drezwo, gaz czy prad, bo to jest bardzo wazne przy chlebie.A nie masz zdjecia chleba?

Be you.

The world will adjust.

Piekarnik elektryczny, podobno zawyżający nieco temp. Tak jak pisałem: raczej bagietka  :)

Piekarnik elektryczny, podobno zawyżający nieco temp. 

post-58796-0-41246600-1398607528_thumb.jpg

post-58796-0-46132800-1398607555_thumb.jpg

Edytowane przez peterpan

Clebek calkiem ladnie wyglada, ma ladny osrodek, bez duzych dziur i w smaku na pewno tez dobry, z cala pewnoscia

zdrowszy od tego kupnego :clap: :clap:

Mial byc chlebek :facepalm:

Peterpan pozdjeciu widac ,ze faktycznie skorka jest  druba na chlebie. Z twojego opisu wychodzi ,ze to temperatura . NAstepny kiedy bedziesz piekl, zmniejsz po prostu do 240 stopni i dojdziesz jakie ustawienie w twoim piekarniku bedzie najlepsze. Elektryczny piekarnik jest bardzo dobry do pieczenia chleba.A jesli ksztalt bardzioej Tobie przypomina bagietke, to zrob okragly, wtedy nie bedziesz mial problemu ,ze za maly. ;)

Be you.

The world will adjust.

A czy zmieniać coś w samej technice? Wydłużyć czas rośnięcia ciasta do 6-7 godz albo nawet całą noc? Dać więcej mąki białej albo dodać pszennej? Zakwas podkarmiam delikatnie i po majowym weekendzie będę próbował znowu.

Poszperaj po forum, jest kilka osob ,ktore robia chleb regularnie i ich przepisy sa sprawdzone. Ale jesli tobie odpowiada smak twojego to po co zmieniac. 

Jedno co to bedziesz mial teraz budzenie zakwasu, ktory miales w lodowce, to bedzie cos innego , a  tak wszystko ok. PAmietaj ,ze przedluzenie rosniecia chleba spowoduje  ,ze bedzie bardziej kwasny. Co do mieszania mak, to tez kazdy ma swoj smak, ja np. czasem robie chleb na zakwasie tylko pszenny, kiedyindziej zytni, czasem robie chleb na styl dunzki, gdzie mam osobny zakwas, bo tam jest od groma nasion. Poszukaj, jest jeszcze kilka tematow o chlebie ,i jesli wystukasz w wyszukiwarce to na pewno sie pokaza tamaty, czy tez posty w innych tematach.

Be you.

The world will adjust.

• 2 tygodnie później...

Drugi wypiek zaliczony. Jutro spróbuję dodać fotki, ale wynik o 3 światy lepszy. Zaczyn był w kotłowni 12 godz. Ciasto rosło w kotłowni 4 godz w 25 stopniach, w piekarniku było od początku 200 st. Chleb ciężki, zbity ale bez zakalca. Pytanie: co po planowej godzinie w pekarniku? Wyłączyć prąd i zostawić do ostygnięcia? Wyjąć z piekarnika i studzić w temp pokojowej? Wyjąć od razu z blaszki?