sverige2 Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 4 Marca 2014 Electro, jeżeli idzie taki normalny chleb pszenno-żytni, to mnie najbardziej jednak smakuje ten z mąki o której pisałaś, czyli rågsikt, bez żadnych kombinacji. To jest gotowa mieszanka doskonale zbalansowana. Próbowałem mąki z różnych młynów i najbardziej odpowiada mi zarówno smakowo, jak też sama jakość wypieku wykonana z tej mąki wlaśnie, dziurki, sprężystość, skórka, itd. czasy eksperymentów mam już dawno poza sobą na szczęście, choć nigdy się wszystkiego nie wie przecież. Na pewno warto próbować.Oto moja ulubiona mąka.http://www.berteqvarn.se/hushall/ragmjol/Jeżeli będziesz miała ochotę, to podam Ci kiedyś recepturkę na fajny chlebek, ja go nazywam "Świąteczny" choć jemy go często na co dzień. Moi bliscy bardzo go lubią i często o niego proszą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-338578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 4 Marca 2014 Bardzo chetnie :-)tej maki ktora pokazales, akurat z tego mlyna nie widzialam u nas ,ale musze jeszcze poszukac. Ja dopiero zaczynam przygody z wlasnym wypiekiem chleba,przez ponad 20 lat pracowalam w piekarni to mi sie nie chcialo nic piec ale zaraz po przyjezdzie tu pieklam kilka razy chleb wlasnie na bazie rågsikt.To ze wpadlam przez przypadek na to forum ..pociagnelo za soba duze konsekwencje coraz czesciej jestem w kuchni :-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-338587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 4 Marca 2014 Właśnie Electro to częste "bywanie w kuchni" to jest to co nas kręci. Często jednak nawet sam nie jem tego co "upitraszę". Frajdę jednak sprawia mi zadowolenie "konsumentów" z uśmiechem na twarzy proszących o jeszcze. Moja LP ma jednak całkowicie inne widzenie świata i odwrotne podejście do sprawy, i na tej zasadzie zawsze rezultat końcowy się zgadza, a konsumenci są zadowoleni . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-338594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 4 Marca 2014 Electro, Mąkę z której piekę i której piszę znajdziesz w sieci sklepów "NETTO". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-338650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 4 Marca 2014 dziekuje niestety sklepy tej sieci jakos wyniosly sie ze Sztokholmu 2007r,ale chyba jeden czy dwa znow sa to jak bede w poblizu to zakupie a na razie bede kupowac taka jaka jest dostepna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-338673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 4 Marca 2014 Jasne, Szwedzkie mąki są naprawdę doskonałe jakościowo i tylko takie że tak powiem osobiste preferencje, na tej zasadzie jak to mawiał niezapomniany inż. Mamoń że „Lubię tylko te piosenki, które znam” . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-338686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posudziej Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 16 Marca 2014 A to moj dzisiejszy wypiek. różne chlebki na zakwasiehttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/23867646cc14d8e5.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/51937a99ff7d70a5.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-340947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpan Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Witam. Chyba zepsuł się zakwas. Robiłem tak: 100g mąki razowej i 100 ml wody do słoika. Na 3 dzień i 2 kolejne dodawałem po 50g mąki i 50 ml wody. Zaczęło pracować ładnie, ale miałem wahania temp między 27 a 20 st ( przy przewodzie kominowym od kominka ). Nie ma żadnej pleśni ale daje taki ciężki, niemal duszący zapach, nawet jakby zbliżony do acetonu czy czegoś podobnego. W smaku mocno kwaśny. Rozumiem, że wylać i robić od nowa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-348130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Peterpan, czasem warto przeczytac temat, bo wlasnie w nim sa rozne przypadki jakie komu sie juz zdazyly i wyjasnienia. Twoj rowniez odpowiedz masz na stronie 19 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page-19 http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,48_WJ_orig.gif podalam link ,zeby nie bylo bladzenia . Pozdrawiam, Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-348135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpan Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Uroki internetu na modemie. Czytałem temat z przerwami i jakoś ta 19 strona umknęła. Moja wina. Kontynuując, wczoraj zrobiłem zaczyn a dziś, jako że byłem w pracy lepsza połowa kontynuowała dzieło. Nie posłuchała i zamiast dać ciasto do kotłowni gdzie jest 27-30 stopni dała pod koc w pokoju gdzie jest 20 stopni. Mimo to ciasto podrosło i trafiło do piekarnika. Jak na pierwszy raz uważam, że wyszło lepiej niż nieźle. Nie ma zakalca, choć skórka wyszła za gruba i za twarda. Dałem do reklamówki z nadzieją, że przez noc zmięknie nieco. Smakowo całkowicie poprawnie. Jutro spróbuję dodać fotki jak tylko modem nie będzie miał humorków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-348328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Nie posłuchała i zamiast dać ciasto do kotłowni gdzie jest 27-30 stopni dała pod koc w pokoju gdzie jest 20 stopni. Ty ja za to caluj po nogach, bo chleb powinien spokojnie rosnac , to nie ciasto drozdzowe, ze masz miec w pol godziny podwojona objetosc. Po prostu dla chleba jepiej . Jesli znajdziesz czas ,to opisz dokladnie krok po krotu , i jaka temp. miales w czasie pieczenia i jaki masz piekarnik. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-348359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Annam Masz 100 % racji ja tez zaczelam przyspieszac wyrastanie i raz mi opadl ,teraz wzielam sobie na luz i daje mu wyrosnac wolniej a od razu chlebek lepszy i ladniejszy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-348361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Ty ja za to caluj po nogach, bo chleb powinien spokojnie rosnac Dokładnie, pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-348369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 BazylWidzew, gdzies to calowanie powinno byc zaczete, a gdzie ma skonczyc to juz ja nie mowie http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,020_Fy_orig.gifhttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,004_QH_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-348405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Ale powiedz ...powiedz bo nie daj Boże (albo i daj...) zatrzyma się z pół drogi ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-348413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Lepiej nic nie bede mowi, http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,26_f3_orig.gif a ty swietego nie udawaj , bo i tak wiem ,ze cos kombinujesz http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,42_e2_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-348414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpan Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Już opisuję: zakwas hodował się 8 dni, zapaszek faktycznie mu nie przeszkodził w pracy. Zaczyn zrobiłem pół na pół z zakwasem ok godz 18 8-go dnia. Cały czas tylko mąka razowa. Następny dzień byłem w pracy od 7 do 19, dlatego LP miała kontynuować dzieło bo miała akurat wolne. Zaczyn nocował w kuchni w temp ok 20 st, rano ładnie pracował. Po torebkach z mąką widzę, że dała pół na pół razową i białą. Ciasto zrobione ok godz 11, do piekarnika trafiło o 16. 250 stopni przez 15 min, potem 200 st jeszcze ok 40 min. Te 5 godz od wyrobienia ciasto było w 20 st. Myślałem o kotłowni, bo tam jest 25-27 st. Chlebek ( raczej bagietka z gabarytów ) bez zakalca, z dość grubą skórka, nie przypalony. Po nocy w worku foliowym skórka całkiem akceptowalna. Czyżby wydłużyć znacząco czas wyrastania ciasta? Podobno nasz piekarnik trochę zawyża temp, bo do placków LP też ustawia nieco mniej niż wynika z przepisów a wychodzi ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-348646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 To jeszcze mi napisz jaki masz piekarnik. NA drezwo, gaz czy prad, bo to jest bardzo wazne przy chlebie.A nie masz zdjecia chleba? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-348767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpan Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) Piekarnik elektryczny, podobno zawyżający nieco temp. Tak jak pisałem: raczej bagietka Piekarnik elektryczny, podobno zawyżający nieco temp. Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez peterpan Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-348830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Clebek calkiem ladnie wyglada, ma ladny osrodek, bez duzych dziur i w smaku na pewno tez dobry, z cala pewnosciazdrowszy od tego kupnego :clap:Mial byc chlebek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-348836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpan Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Poza gabarytami wszystko ok. Chciałem chleb a nie bagietkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-348838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Peterpan pozdjeciu widac ,ze faktycznie skorka jest druba na chlebie. Z twojego opisu wychodzi ,ze to temperatura . NAstepny kiedy bedziesz piekl, zmniejsz po prostu do 240 stopni i dojdziesz jakie ustawienie w twoim piekarniku bedzie najlepsze. Elektryczny piekarnik jest bardzo dobry do pieczenia chleba.A jesli ksztalt bardzioej Tobie przypomina bagietke, to zrob okragly, wtedy nie bedziesz mial problemu ,ze za maly. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-348871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpan Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 A czy zmieniać coś w samej technice? Wydłużyć czas rośnięcia ciasta do 6-7 godz albo nawet całą noc? Dać więcej mąki białej albo dodać pszennej? Zakwas podkarmiam delikatnie i po majowym weekendzie będę próbował znowu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-349019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Poszperaj po forum, jest kilka osob ,ktore robia chleb regularnie i ich przepisy sa sprawdzone. Ale jesli tobie odpowiada smak twojego to po co zmieniac. Jedno co to bedziesz mial teraz budzenie zakwasu, ktory miales w lodowce, to bedzie cos innego , a tak wszystko ok. PAmietaj ,ze przedluzenie rosniecia chleba spowoduje ,ze bedzie bardziej kwasny. Co do mieszania mak, to tez kazdy ma swoj smak, ja np. czasem robie chleb na zakwasie tylko pszenny, kiedyindziej zytni, czasem robie chleb na styl dunzki, gdzie mam osobny zakwas, bo tam jest od groma nasion. Poszukaj, jest jeszcze kilka tematow o chlebie ,i jesli wystukasz w wyszukiwarce to na pewno sie pokaza tamaty, czy tez posty w innych tematach. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-349068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpan Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 8 Maja 2014 Drugi wypiek zaliczony. Jutro spróbuję dodać fotki, ale wynik o 3 światy lepszy. Zaczyn był w kotłowni 12 godz. Ciasto rosło w kotłowni 4 godz w 25 stopniach, w piekarniku było od początku 200 st. Chleb ciężki, zbity ale bez zakalca. Pytanie: co po planowej godzinie w pekarniku? Wyłączyć prąd i zostawić do ostygnięcia? Wyjąć z piekarnika i studzić w temp pokojowej? Wyjąć od razu z blaszki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/19/#findComment-350932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.