pokemon15 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 To był dopiero mój drugi wypiekWszystko przed tobą ważne żeby byc cierpliwym no i trening czyni mistrza jak mówią póki co na razie jak nie mam wprawy piekę w foremce i jak widać nic mi tam nie pękayerba, taki w foremce smakuje, przynajmniej dla mnie, całkiem inaczej jak taki "bochenek" chlebek robilem wg przepisu Przemka1978 w smaku rewelacjate przemkowe chleby to mistrzostwo świata !!! I jeszcze jedno, nie wiem jak robiłeś chleb, wg jakiego przepisu... ale... ja robie dwa rodzaje . Jedne, robione z samego zakwasu żytniego i z mak żytnich i dodatkiem pszennej np razowej, takie o "luźnej/lanej" konsystencji - dla mnie to razowce jasne, ciemne, wypiekane w foremkach. Drugie to chleby pszenno-zytnie, na zaczynie z zakwasu zytniego (karmione maka pszenna) wypiekane jako bochenki na blasze. I jedne i drugie sa przepyszne, ale róznica w smaku jest diametralna... szukam smaku dzieciństwa Wcześniej, gdzies na poczatku tego tematu jest przepis przemkowy na chleb na zaczynie, - czyt. - "bochenek", myslę, że to będzie to... Mi od razu przypomniały sie czasy jak miałem może z 8 lat i byłem z babcia u jej siostry, na wsi, gdzieś pod Pułtuskiem... i tam jadłem taki własnie swojski chleb... ech... Jeszcze zamierzam gdzies zakupic makę taką z młyna, a nie sklepowa... i zbudowac piec chlebowy opalany drewnem... ho ho, to by dopiero było... :wink: [ Dodano: Nie 10 Kwi, 2011 01:33 ] zakwas trzymam w Twojej wersji Baby Jagi !faktycznie, myslałem, że to moje :tongue: zdjecie pokemon żółtodzióbpokemonowi piękne chlebki wychodząPrzemek, dzięki ale ja Tobie, to mogę stół maka posypywać, ewentualnie piekarnik właczyc :tongue: Chylę czoła... :blush: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-156046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Henio, Nie wiedziałem, że chlebek piecze się przy pomocy "bakterii" coś więcej napisz :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-156054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 I jeszcze jedno... pierwszy chleb był robiony z zaczynu, ze świeżego zakwasu, nastepne już z zaczynu jaki mi zostaje z chleba poprzedniego i znowu poprzedniego...itd...to akurat wpływa tylko na korzyść, bo zakwas z z czasem robi się silniejszy i bardziej stabilny. Ale tak jak już przemek1978, napisał pozostałe rzeczy czyli wyrastanie, wyrabianie, napinanie skórki są bardzo ważne. Upiekę w tym tygodniu chleb i będę go trzymać w ostatnim wyrastaniu dwa razy dłużej niż zwykle. Może to przez moją niecierpliwość pęka, a ja zganiam na termoobieg bo wiadomo kiepskiej baletnicy.... Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-156058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Muszę się Was poradzić, starych wyjadaczy "piekarników"... od jakiegoś juz czasu, na moim zaczynie-zakwasie robi mi się dziwny kożuch na wierzchu pomiedzy dokarmianiem a mieszaniem, (mniej wiecej raz na 24h dokarmiam, co 12h mieszam)... I nie wiem, czy to wina temp. bo jest już dośc ciepło w domu, czy ten mój zaczyno-zakwas sie psuje... czyli szlak go trafia powoli... Mam go od początku, tzn robie chleby a to co zostanie , srednio 150, do 200g dalej dokarmiam, albo przechowuje w lodówce i jak potrzeba to "budzę" i dokarmiam... nie wiem czy bedzie to widac dobrze na zdjeciach... Po wymieszaniu, czy dokarmieniu mój zaczyno-zakwas wyglada w miare normalnie... a zalatuje ja zalatuje... kwachem... jak zawsze... Czy moze mi ktoś opisać jakie sa efekty czy objawy zepsutego zakwasu ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-163160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Pokemonie ! znajdź sobie dobrą piekarnię i od nich bierz od czasu do czasu zakwas . A ten czas poświęcony do tej pory na doktorat w temacie zakwasu poświęć temu małemu pokemonkowi , który przewija się na Twoich fotkach :grin: :grin: :grin: Ja cały czas śledzę :blush: Twoje popisy i jestem zachwycony :rolleyes: ,tym co robisz ( nawet napisałem gdzieś w poście ,że jesteś moim guru - i to żadna ściema ) . Ostatnio zrobiłem chlebek z przepisu Agnieszki /Elbląga ( nie znam nicku ) mieszany zakwasowo-drożdżowy . wg mojej rodzinki rewela . :thumbsup: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7066&postdays=0&postorder=asc&start=60 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-163164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zepsuty zakwas zajeżdża acetonem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-163165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 13 Czerwca 2011 czas poświęcony do tej pory na doktorat w temacie zakwasu poświęć temu małemu pokemonkowiyerba, uwierz mi, że mały pokemon to 'oczko" w głowie tatusia [ Dodano: Wto 14 Cze, 2011 00:58 ] Zepsuty zakwas zajeżdża acetonem.dzięki, czyli z moim jest wszystko oki Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-163168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 14 Czerwca 2011 (mniej wiecej raz na 24h dokarmiam, co 12h mieszam).a nie prościej trzymać w lodówce i dokarmiać raz w tygodniu? No chyba że codziennie pieczesz. Jeżeli zakwas ma przyjemny zapach, to znaczy że się nie zepsuł, w razie czego możesz jeszcze kożuch odłożyć na talerzyk w ciepłe miejsce na dzień, dwa i poobserwować czy się pleśń nie tworzy. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-163213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 14 Czerwca 2011 (mniej wiecej raz na 24h dokarmiam, co 12h mieszam)U mnie zakwas stoi na honorowym miejscu w lodówce i nikt do niego niepotrzebnie łapek nie wsadza :tongue: wyjmujemy go gdy trzeba piec chleb, po użyciu uzupełniamy i znowu do chłodnego, z praktyki wiem, że można go tam bezproblemowo trzymać ok 2 tygodni (bez dokarmiania), chleb pieczemy 2-3 razy w tygodniu i wszystko jest OK. Tutaj jest sporo przydatnych informacji http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne (chyba kiedyś podawałem ten adres) pozdrawiam p.s. Twój zakwas wygląda całkiem ładnie a to że kożuch, nieciekawie pachnie itp to chyba tak już musi być :wink: Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-163229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 8 Lipca 2011 chm.... ja to juz sam nie wiem... minęło już kupę czasu od kiedy z przemkiem upiekłem mój chleb... i dalej mam ten sam... zakwaso-zaczyn... chyba tak go nazwę... bo.., i tutaj dokładnie nie wiem czy dobrze robię... ale... jak mam pomysł na chleb razowy, izerski... to przez dwa, trzy dni 'dokarmiam' to moje COŚ mąką razową żytnią ... a jak mam piec chlebek "bochenkowy" to wtedy dodaje pszenną 650... I juz sam wymiękam... w sumie to zatraciłem ten pierworodny zakwas, ale to co mam teraz jest Ok , i chleb czy taki, czy taki wychodzi ... palce lizać A TO moje coś... ostatnie dwa dni karmione żytnią 2000 i dzisiaj pszenną 650 jutro chlebek piekę http://img818.imageshack.us/img818/5314/dscf0156wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-166090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shiral Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 19 Lipca 2011 Zachwycona taką piękną fotorelacją chlebków, nastawiłam swój zakwas z zamiarem upieczenia równie pięknych chlebów:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-167168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 19 Lipca 2011 nastawiłam swój zakwas z zamiarem upieczenia równie pięknych chlebów:) Dasz radę czekamy na fotki Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-167171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 19 Lipca 2011 Dasz radę czekamy na fotki I oczywiście na ewentualne pytania do fachowców od pieczenia chleba :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-167177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 19 Lipca 2011 wczoraj piekłem pszenno- żytni pół/pół . nie mam stolnicy , więc wyrabiam w misce i lekko luźne przekładam do foremek . Piekarnik zaparowałem szklanką wody wlaną na dno blachy . Z ciasta trochę odkładam do następnego wypieku i przechowuję w lodówce . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-167179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shiral Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 19 Lipca 2011 Dasz radę czekamy na fotki Mam nadzieję Bardzo bym chciała:) I oczywiście na ewentualne pytania do fachowców od pieczenia chleba Oczywiście:) Zapewne najwięcej pojawi się pod koniec, aczkolwiek po tak pełnym wskazówek temacie może uda mi się je obejść Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-167189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shiral Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 30 Lipca 2011 No to się udało, zakwas zrobiłam 8 dniowy.Później musiał w lodówce posiedzieć przez 2 dni, bo rodzinka sie zjechała i nie było kiedy piec. I oto się chwalęhttp://imageshack.us/photo/my-images/854/chlebz.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/594/chleb.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-168668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 30 Lipca 2011 wygląda smakowicie :thumbsup: jaka receptura ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-168677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 30 Lipca 2011 Mój chleb..niestety zyskał miano :"chlebek rybaka"..ważył swoje..miał zakalec i ogólnie to się tylko na ryby nadawał...Póki co .to odpuszczam.. :rolleyes: ..może kiedyś...w innej galaktyce... :grin: :question: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-168682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekdino Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 30 Lipca 2011 Mój chleb..niestety zyskał miano :"chlebek rybaka"..ważył swoje..miał zakalec i ogólnie to się tylko na ryby nadawał... Póki co .to odpuszczam.. :rolleyes: ..może kiedyś...w innej galaktyce... :grin: :question: Małgoś jak masz od kogo to zorganizuj sobie "stary" zakwas. Na "starym" zakwasie łatwiej się chleb robi. "Stary" zakwas jest stabilniejszy i czym starszy tym trudniej go zepsuć. Ja piekę chleb tylko żytni (pół na pół mąka chlebowa 720 i razowa 2000) i cały proces u mnie od chwili gdy wyjmę zakwas z lodówki ( trzymam zakwas a nie zaczyn, mój zakwas ma 3,5 roku dzisiaj) do chwili gdy wyrzucam chleby z forem po upieczeniu to średnio ok 18-20 godzin. Powodzenia. Cytuj If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-168706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 30 Lipca 2011 ważył swoje..miał zakaleca z jakiego przepisu robiłaś ? I taki "razowy' w foremkach czy "bochenkowy" przenno-zytni na zaczynie? Jesli dobrze zakwas babelkował to musiałaś popełnic jakis błąd juz na sam koniec czyli przy wyrabianiu i odgazowaniu ciasta... Póki co .to odpuszczamE... jedno niepowodzenie i już "odpuszczam" ? :mellow: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-168720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 31 Lipca 2011 Przede wszystkim dokarmiony zakwas musi musi pracować ok. 12 godz. (najlepiej przez noc), potem zrobione ciasto musi, ale to naprawdę musi podwoić swoją objętość inaczej wypieczesz "cegłę". Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-168732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 31 Lipca 2011 jak masz od kogo to zorganizuj sobie "stary" zakwas. Na Zlot ma mi swój zakwas przywieźć Olga ..jak nie zapomni :grin: ..a i pokemon też ma mieć :grin: . a z jakiego przepisu robiłaś ? I taki "razowy' w foremkach czy "bochenkowy" przenno-zytni na zaczynie? Zrobiłam ten w foremkach..ale wiem,gdzie popełniłam błąd. Wg przepisu krok trzeci w przepisie powinno się robić po 6-8 godzinach ( gdy ciasto odstawia się w ciepłe miejsce). Jeśli miałam się trzymać czasu to krok trzeci wypadał mi około 3.00 nad ranem..a ja no..niestety..nie dałam rady czekać i tak sobie ciasto postało do rana :P I chyba tu tkwi błąd. :rolleyes: Następnym razem dokładnie obliczę czasy poszczególnych etapów,co by znowu nic nie przegapić. No dobrze..nie odpuszczam :blush: ..ale na razie nie będę piekła :???: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-168735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shiral Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 31 Lipca 2011 wygląda smakowicie :thumbsup: jaka receptura ? Receptura na przykładzie tych zamieszczonych na str.6 tego wątku. Foremkowy miał jedynie zwiększone proporcje zaś ten większy był z dodatkiem koperku. Oba bez drożdży:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-168836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 dziękuję ! Przy okazji mam pytanie : dostałem od kolegi płytę granitową . Chcę ją wykorzystać do pieczenia chleba w piekarniku elektrycznym . Ma ktoś doświadczenia jak ją stosować ? :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-168940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 dziękuję ! Przy okazji mam pytanie : dostałem od kolegi płytę granitową . Chcę ją wykorzystać do pieczenia chleba w piekarniku elektrycznym . Ma ktoś doświadczenia jak ją stosować ? :wink:Ja mam wprawdzie inną, ale podstawowa zasada, że należy ją rozgrzać. Od godziny do półtora w zależności od grubości płyty. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/9/#findComment-169015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.