lesniak Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Witam pytanie może tendencyjne bo sam jak robię to ile wyjdzie tyle jest. Ale spytał mnie oto kolega bo będzie zabijał świniaka i wyrobami dzieli się z teściową i nie chce żeby mu zarzuciła ze coś wziął dla siebie... Wiec pytania czy ktoś wie ile można zrobić kaszanki, pasztetowej i salcesonu z podrobów z jednego świniaka ok. 120 kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5476-ile-kg-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-w%C4%99dlin-podrobowych-z-jednego-%C5%9Bwiniaka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert1 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Myślę że jednoznacznie ciężko będzie odpowiedzieć na to pytanie, np. kaszanki robi mi kolege tyle ile chcę-kiedys mi robił z jednego wieprza 40 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5476-ile-kg-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-w%C4%99dlin-podrobowych-z-jednego-%C5%9Bwiniaka/#findComment-155545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 No to ze ciężko to wiem sam i tez mu tłumaczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5476-ile-kg-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-w%C4%99dlin-podrobowych-z-jednego-%C5%9Bwiniaka/#findComment-155548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert1 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 napiszę tak, zwyczajowo u nas jak jest "zabijaczka" to z pół świni wychodzi:4 szt. necówki (+/- 4 kg)2 szt. pasztetu (+/- 2,5 kg)ok. 7 kg kaszanki2 szt. salecesonu (+/- 3 kg) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5476-ile-kg-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-w%C4%99dlin-podrobowych-z-jednego-%C5%9Bwiniaka/#findComment-155551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 ile można zrobić kaszanki, pasztetowej i salcesonu z podrobów z jednego świniaka ok. 120 kg -10kg kaszanka -4kg salceson -5kg pasztetowa U mnie tyle wydaje średnio. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5476-ile-kg-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-w%C4%99dlin-podrobowych-z-jednego-%C5%9Bwiniaka/#findComment-155567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 4 szt. necówki (+/- 4 kg) Z połówki świni wyjdzie ci jedna necówka,no chyba że dokupisz polędwiczki wieprzowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5476-ile-kg-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-w%C4%99dlin-podrobowych-z-jednego-%C5%9Bwiniaka/#findComment-155579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Wiec pytania czy ktoś wie ile można zrobić kaszanki, pasztetowej i salcesonu z podrobów z jednego świniaka ok. 120 kg Moim zdaniem to nic nie zrobimy ..Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5476-ile-kg-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-w%C4%99dlin-podrobowych-z-jednego-%C5%9Bwiniaka/#findComment-155642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Moim zdaniem to nic nie zrobimy ..Pozdrawiam :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5476-ile-kg-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-w%C4%99dlin-podrobowych-z-jednego-%C5%9Bwiniaka/#findComment-155679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Dlaczego Dziadku twierdzisz że nic sie nie zrobi bo nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5476-ile-kg-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-w%C4%99dlin-podrobowych-z-jednego-%C5%9Bwiniaka/#findComment-155725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Dlaczego Dziadku twierdzisz że nic sie nie zrobiile można zrobić kaszanki, pasztetowej i salcesonu z podrobówWg Wikipedii: Podroby - nadające się do zastosowań kulinarnych narządy wewnętrzne zwierząt takie jak: wątroba, nerki, płuca, serce. Określeniem tym obejmuje się również poślednie części tusz zwierzących, np. nogi czy ogony. Podroby stosuje się m. in. do wyrobu salcesonu, kaszanki, pasztetu. Z samych podrobów: nic nie zrobimy :grin: :grin: :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5476-ile-kg-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-w%C4%99dlin-podrobowych-z-jednego-%C5%9Bwiniaka/#findComment-155727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Ale chyba wiadomo co Lesniak miał na myśli ,że podroby to będzie tylko dodatek do tego świniaka 120kg.Równie dobrze można powiedzieć ,że ze świniaka nic się nie zrobi bo świniak biega a tylko można coś zrobić z półtusz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5476-ile-kg-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-w%C4%99dlin-podrobowych-z-jednego-%C5%9Bwiniaka/#findComment-155732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert1 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 jacekn napisał:"Z połówki świni wyjdzie ci jedna necówka,no chyba że dokupisz polędwiczki wieprzowe." chyba , że polędwiczki podzielisz na 2,3,4 cześci i wtedy rób necówek że aż... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5476-ile-kg-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-w%C4%99dlin-podrobowych-z-jednego-%C5%9Bwiniaka/#findComment-155733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Dziękuje wszystkim za wypowiedzi i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5476-ile-kg-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-w%C4%99dlin-podrobowych-z-jednego-%C5%9Bwiniaka/#findComment-155738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Wiec pytania czy ktoś wie ile można zrobić kaszanki, pasztetowej i salcesonu z podrobów z jednego świniaka ok. 120 kgNa wyżej postawione pytanie, odpowiedziałem chyba dobrze. Dla wyjaśnienia Podroby wieprzowe to - mózg,śledziona, nerki i ośrodek- płuca wraz z tchawicą, krtanią z rozciętym przełykiem i częścią błoniastą przepony brzusznej oraz wątroba serce i język. Dane z Technologii przetwórstwa mięsa. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5476-ile-kg-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-w%C4%99dlin-podrobowych-z-jednego-%C5%9Bwiniaka/#findComment-155778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 chyba , że polędwiczki podzielisz na 2,3,4 cześci i wtedy rób necówek że aż... To ci wtedy wyjdą jakieś mikro japońskie necówki. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5476-ile-kg-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-w%C4%99dlin-podrobowych-z-jednego-%C5%9Bwiniaka/#findComment-155780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.