Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pytanie może tendencyjne bo sam jak robię to ile wyjdzie tyle jest. Ale spytał mnie oto kolega bo będzie zabijał świniaka i wyrobami dzieli się z teściową i nie chce żeby mu zarzuciła ze coś wziął dla siebie... Wiec pytania czy ktoś wie ile można zrobić kaszanki, pasztetowej i salcesonu z podrobów z jednego świniaka ok. 120 kg
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5476-ile-kg-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-w%C4%99dlin-podrobowych-z-jednego-%C5%9Bwiniaka/

Myślę że jednoznacznie ciężko będzie odpowiedzieć na to pytanie, np. kaszanki robi mi kolege tyle ile chcę-kiedys mi robił z jednego wieprza 40 kg.

napiszę tak, zwyczajowo u nas jak jest "zabijaczka" to z pół świni wychodzi:

4 szt. necówki (+/- 4 kg)

2 szt. pasztetu (+/- 2,5 kg)

ok. 7 kg kaszanki

2 szt. salecesonu (+/- 3 kg)

ile można zrobić kaszanki, pasztetowej i salcesonu z podrobów z jednego świniaka ok. 120 kg

-10kg kaszanka

-4kg salceson

-5kg pasztetowa

U mnie tyle wydaje średnio. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Wiec pytania czy ktoś wie ile można zrobić kaszanki, pasztetowej i salcesonu z podrobów z jednego świniaka ok. 120 kg

Moim zdaniem to nic nie zrobimy ..Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Dlaczego Dziadku twierdzisz że nic sie nie zrobi

ile można zrobić kaszanki, pasztetowej i salcesonu z podrobów

Wg Wikipedii:

Podroby - nadające się do zastosowań kulinarnych narządy wewnętrzne zwierząt takie jak: wątroba, nerki, płuca, serce. Określeniem tym obejmuje się również poślednie części tusz zwierzących, np. nogi czy ogony.

Podroby stosuje się m. in. do wyrobu salcesonu, kaszanki, pasztetu.

Z samych podrobów:

nic nie zrobimy

:grin: :grin: :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Ale chyba wiadomo co Lesniak miał na myśli ,że podroby to będzie tylko dodatek do tego świniaka 120kg.Równie dobrze można powiedzieć ,że ze świniaka nic się nie zrobi bo świniak biega a tylko można coś zrobić z półtusz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

jacekn napisał:

"Z połówki świni wyjdzie ci jedna necówka,no chyba że dokupisz polędwiczki wieprzowe."

chyba , że polędwiczki podzielisz na 2,3,4 cześci i wtedy rób necówek że aż...

Wiec pytania czy ktoś wie ile można zrobić kaszanki, pasztetowej i salcesonu z podrobów z jednego świniaka ok. 120 kg

Na wyżej postawione pytanie, odpowiedziałem chyba dobrze. Dla wyjaśnienia

Podroby wieprzowe to - mózg,śledziona, nerki i ośrodek- płuca wraz z tchawicą, krtanią z rozciętym przełykiem i częścią błoniastą przepony brzusznej oraz wątroba serce i język. Dane z Technologii przetwórstwa mięsa. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

chyba , że polędwiczki podzielisz na 2,3,4 cześci i wtedy rób necówek że aż...

To ci wtedy wyjdą jakieś mikro japońskie necówki. :grin: