Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Najpierw wędzić czy parzyć?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 Madej

Madej

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćWszędzie mam blisko

Napisano 07 kwi 2011 - 16:37

Witam,
Mam pytanie, czy można najpierw parzyć wędliny lub kiełbasy a potem wędzić?

Był bym wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Madej

#2 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6742 postów

Napisano 07 kwi 2011 - 16:43

Najpierw uwędzić na oczekiwany kolor,a potem parzyć.

#3 waro58

waro58

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 584 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 07 kwi 2011 - 16:47

Trochę się nie zgodzę, drób najpierw parz potem wędż, reszta odwrotnie.

#4 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 07 kwi 2011 - 16:51

Nie tylko drób ja przykładowo boczek rolowany pierwsze parzę następnie wędzę.

#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 07 kwi 2011 - 16:52

Trochę się nie zgodzę, drób najpierw parz potem wędż, reszta odwrotnie.


Może małe sprostowanie,żeby być precyzyjnym.Drób ze skórą najpierw parz potem wędź /kurczaki,udka/.Piersi z indyka bez skóry odwrotnie najpierw wędź potem parz tak jak inne wędzonki.

#6 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6742 postów

Napisano 07 kwi 2011 - 17:32

No sorki nie zaliczyłem drobiu do mięsa moja wina.

#7 Madej

Madej

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćWszędzie mam blisko

Napisano 07 kwi 2011 - 17:40

Wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
Madej

#8 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 07 kwi 2011 - 17:41

Spór wielki rodem z tematu - jajko czy kura!!! było pierwsze!!! Zawsze uważam, że wędzenie jest przed parzeniem i niezależnie od surowca i nazwy będę twierdził - wędzenie i parzenie, lub samo wędzenie. Dlaczego tak uważam i tylko ten proces uważam za słuszny?????

#9 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 07 kwi 2011 - 18:31

To popełniasz moim zdaniem błąd.Sprawdziłem .Skórę na udkach miałem twardą nie do zjedzenia jak najpierw wędziłem a potem parzyłem.

#10 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 07 kwi 2011 - 19:16

arkadiusz, Wędzisz czy parzysz, bo to jest różnica! Parzone i gotowane lub inne obróbki termiczne w wysokiej temperaturze, to wielki problem z wędzeniem. Tego problemu wędzeniem nie mogę nazwać. Dodaje smaku WĘDZENIEM nawet w zamkniętej puszce "żart" ale to duży problem i należy mieć odpowiednią wędzarnię i czas na takie zabiegi. Przepisy na forum są OK i nawet OK tylko czasami "błysk poza normą, rozświetla masarnie" Uważam ( moje zdanie ) można skórkę tylko sparzyć i są podobne efekty. ( pracowałem w fabryce drobiu - lata 70-te i traktowali taśmę gorącą parą ) Można też odpowiednio wędzić - nie przemysłowo!!! Udka - kurczaki, indyki są super. Myślę, że w tej kwestii mogą się wypowiedzieć fachowcy z tej branży, oraz technolodzy. Natomiast własne i regionalne wyroby w tym kontekście, które są unikalne, zawsze będą tym magicznym przepisem!!! Nie neguję wypowiedzi wszystkich, czy itd itd, ale zostańmy przy pewnej dozie wiedzy fachowej. "Tu" na stronce z tej branży na stronie, znajdziesz pełną odpowiedz zapewne na (PW) lub w innej formie, bo ja jestem tylko amatorem, użytkownikiem :grin: Jednak nie wędzę przed parzeniem bo......... tak uważam!!! :wink:
Ps......................

#11 Madej

Madej

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćWszędzie mam blisko

Napisano 07 kwi 2011 - 19:43

"Jednak nie wędzę przed parzeniem bo......... tak uważam!!! "

???? W poprzednim pości napisałeś co innego, gubię się???

I co mam zrobić?

Madej

#12 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 07 kwi 2011 - 19:51

Jednak nie wędzę przed parzeniem bo......... tak uważam!!!

Zawsze uważam, że wędzenie jest przed parzeniem

Reszta jest milczeniem.Oj nic nie kumam :sad:

dodam jeszcze od siebie ,że mój sąsiad ,którego zaraziłem swoją pasja trochę z wyrachowania ,żeby nie marudził ,że mu dymię też wykonał udka wędzone w kolejności wędzenie i parzenie i strasznie się zdziwił bo nie mógł pogryźć skóry.Zaproponowałem mu odwrotną kolejnośc i jakież było jego zdziwienie ,że skórka była miękka i zjadliwa.

[size=9][ Dodano: Czw 07 Kwi, 2011 21:05 ][/size]

I co mam zrobić?

Zrób część tak a część inaczej i sam się przekonasz.Ja drób ze skórą wpierw parzę potem wędzę .Raz zrobiłem odwrotnie i nigdy więcej

#13 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 07 kwi 2011 - 20:20

Madej, Tak próbowałem i było twarde nie do jedzenia. Teraz wędzę na gorąco i jest ok. Nie jestem w branży przemysłowej i w innej produkcji. Więc jest to mi obojętne. Liczy się smak i wyrób. To jest jedyne kryterium, które powoduje odpowiednie decyzje pod tym wezgłowiem. Natomiast kura czy inne nóżki! polecam - wszelkie przepisy "strony". Sam miałem zdarzenie kupna perliczki, która zjadła swoje "własne zęby" zanim kupiłem. Co więcej powiedzieć. Czy wędzenie mięsa po obróbce termicznej ma sens!!!

#14 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 07 kwi 2011 - 20:50

Cytat z przemysłowego cyklu produkcji kurczaka wędzonego

Przekładając to na warunki domowe stosujemy dwa cykle:


I - Parzymy kurczaka do stanu prawie uparzonego o temp wewnątrz mięśnia najgrubszego 65 - 68 st.C.
II - Wędzimy dymem o temp 45 - 50 st.C do koloru jaki nam jest pożądany.

Oczywiście teraz parzymy do 72C ze względu na ptasią grypę.

#15 Tabasco

Tabasco

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 56 postów
  • MiejscowośćNiedojedziesz

Napisano 13 gru 2012 - 09:04

No chyba samemu cza będzie spróbować bo nic konkretnego nie napisano
Znaczy się dlaczego najpierw wędzimy a potem parzymy ?
Chyba że chodzi o to że mięso ma przejść aromatami dymnymi jak jest surowe
Bo po sparzeniu to chyba już jest inaczej ?
Wie ktoś coś na ten temat więcej ? o co chodzi konkretnie

#16 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6912 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 13 gru 2012 - 09:10

Wie ktoś coś na ten temat więcej ? o co chodzi konkretnie


Konkretnie najpierw się wędzi, potem się parzy. Czy konkretnie? A dewiacje występują w każdej dziedzinie. :cool:

#17 aero

aero

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • Miejscowośćwawa

Napisano 17 mar 2013 - 22:17

całego kuraka lepiej obgotować a potem wędzić, piersi odwrotnie
z szynką robię różnie, raz tak raz odwrotnie - chyba lepsza jest najpierw gotowana a później wędzona

#18 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 18 mar 2013 - 05:58

No tak jak zawsze każdy ma swoje smaki i metody i o to tu chodzi wszak każdy robi jak chce .Ja osobiście szynkę robiłem na dwa sposoby smak za każdym razem inny .Co do kuraka w całości najpierw wędzony a potem parzony to skórka jak podeszwa natomiast odwrotnie rewelka , a piersi indycze po zapeklowaniu i uwędzeniu bywało ,że nie parzyłem i też dobre .To są moje obserwacje i odczucia które są tylko moimi a jeżeli moje pisanie komuś pomoże to się cieszę. Pozdrawiam :lol:

#19 janu400

janu400

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćImielin

Napisano 18 mar 2013 - 17:11

Czyli piersi z kurczaka tak samo jak piersi z indyka najpierw wędzimy a potem parzymy,tak ?

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 18 mar 2013 - 17:14

Czyli piersi z kurczaka tak samo jak piersi z indyka najpierw wędzimy a potem parzymy,tak


Jeśli nie zależy Ci na tym by skórka była miękka to możesz tak zrobić.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych