beiot Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Kiełbasa a'la bielska z dziczyzny Składniki: - mięso z dzika kl. I 3kg, - mięso z dzika kl. II tłuste (boczek, podgardle) 1,5kg, - mięso kl. III ścięgniste 0,5kg, - pieprz naturalny 1,5g/kg, - czosnek świeży 1-2g/kg, - osłonki białkowe kal. 65mm, ja użyłem fibrusowych. Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 3dni. Mięso kl. I i 1,25kg kl. II rozdrabniamy na sitku 5mm. Mięso kl. III i 0,25kg kl. II rozdrabniamy na sitku 3mm i kutrujemy z dodatkiem wody lub lodu oraz przypraw. Mieszamy dokładnie i napełniamy ścisło osłonki białkowe formując batony długości ok. 40cm. Osadzamy ok. 3h. Wędzimy dymem o temp ok. 50stopni., a następnie podnosimy temp do ok. 75 stopni na ok. 1,5h. Parzymy w wodzie o temp. ok. 75stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70stopni. Studzimy w zimnej wodzie do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 30stopni. Następnego dnia wędzimy dymem zimnym ok. 4-6h do uzyskania ciemnego koloru. Możemy obsuszyć ok. 1-2 tyg. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5495-kie%C5%82basa-ala-bielska-z-dziczyzny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Kiełbasa a'la bielska z dziczyzny Ładna kiełbasa, ale co ma ona wspólnego z nazwą z k. bielską, gdy w jej składzie powinno być 70% wołowiny . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5495-kie%C5%82basa-ala-bielska-z-dziczyzny/#findComment-156289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 ale co ma ona wspólnego z nazwą z k. bielską, gdy w jej składzie powinno być 70% wołowiny .Receptura poswatała na jej bazie. Warto by zastąpić wołowinę mięsem z jelenia, ale tyle nie miałem. Wszystkie kiełbasy robione na podstawie receptur na wieprzowe, a wykonane z dziczyzny są a'la. Inny rodzaj i specyfika mięs z dziczyzny. Jaką inną nazwę Dziadku byś zaproponował? Zawsze mam z tym problem jak robię nowe wyroby. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5495-kie%C5%82basa-ala-bielska-z-dziczyzny/#findComment-156295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 beiot, piękną kiełbasę zrobiłeś. Przepis wartałoby dać na Stronę Główną z zaznaczeniem, że możnaby zrobić tę kiełbasę np. z jelenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5495-kie%C5%82basa-ala-bielska-z-dziczyzny/#findComment-156442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Już "pojechał" do Vtec'a. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5495-kie%C5%82basa-ala-bielska-z-dziczyzny/#findComment-156445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.