Skocz do zawartości

Kiełbasa a'la bielska z dziczyzny


Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa a'la bielska z dziczyzny

 

Składniki:

- mięso z dzika kl. I 3kg,

- mięso z dzika kl. II tłuste (boczek, podgardle) 1,5kg,

- mięso kl. III ścięgniste 0,5kg,

- pieprz naturalny 1,5g/kg,

- czosnek świeży 1-2g/kg,

- osłonki białkowe kal. 65mm, ja użyłem fibrusowych.

 

Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 3dni.

Mięso kl. I i 1,25kg kl. II rozdrabniamy na sitku 5mm.

Mięso kl. III i 0,25kg kl. II rozdrabniamy na sitku 3mm i kutrujemy z dodatkiem wody lub lodu oraz przypraw.

Mieszamy dokładnie i napełniamy ścisło osłonki białkowe formując batony długości ok. 40cm.

Osadzamy ok. 3h.

Wędzimy dymem o temp ok. 50stopni., a następnie podnosimy temp do ok. 75 stopni na ok. 1,5h.

Parzymy w wodzie o temp. ok. 75stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70stopni.

Studzimy w zimnej wodzie do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 30stopni.

Następnego dnia wędzimy dymem zimnym ok. 4-6h do uzyskania ciemnego koloru.

Możemy obsuszyć ok. 1-2 tyg.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5495-kie%C5%82basa-ala-bielska-z-dziczyzny/
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa a'la bielska z dziczyzny

Ładna kiełbasa, ale co ma ona wspólnego z nazwą z k. bielską, gdy w jej składzie powinno być 70% wołowiny . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5495-kie%C5%82basa-ala-bielska-z-dziczyzny/#findComment-156289
Udostępnij na innych stronach

ale co ma ona wspólnego z nazwą z k. bielską, gdy w jej składzie powinno być 70% wołowiny .

Receptura poswatała na jej bazie.

Warto by zastąpić wołowinę mięsem z jelenia, ale tyle nie miałem.

 

Wszystkie kiełbasy robione na podstawie receptur na wieprzowe, a wykonane z dziczyzny są a'la. Inny rodzaj i specyfika mięs z dziczyzny.

Jaką inną nazwę Dziadku byś zaproponował? Zawsze mam z tym problem jak robię nowe wyroby.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5495-kie%C5%82basa-ala-bielska-z-dziczyzny/#findComment-156295
Udostępnij na innych stronach

beiot,

piękną kiełbasę zrobiłeś.

Przepis wartałoby dać na Stronę Główną z zaznaczeniem, że możnaby zrobić tę kiełbasę np. z jelenia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5495-kie%C5%82basa-ala-bielska-z-dziczyzny/#findComment-156442
Udostępnij na innych stronach

Już "pojechał" do Vtec'a. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5495-kie%C5%82basa-ala-bielska-z-dziczyzny/#findComment-156445
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.