Skub Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Dzisiaj pierwszy raz wedzilem kielbase. Kielabasa wyszla smaczna ale nie wiem dlaczego nierownomiernie sie uwedzila...kielbase zawiesilem na kiju i z zewnetrznej strony miala ladny uwedzony kolor ale od wewenetrznej strony byla niedowedzona. Nie wiem jaki popelnilem blad ..czy moze mi ktos pomoc? Dziekuje... http://i179.photobucket.com/albums/w287/hub999/P1000441.jpg http://i179.photobucket.com/albums/w287/hub999/P1000437-Copy.jpg http://i179.photobucket.com/albums/w287/hub999/P1000440.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Witaj ! Może się ze sobą stykały ? Napisz coś więcej Jaki dym , temp. itp. Pozdrawiam sąsiada! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-157708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skub Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Nie stykaly sie z soba ...wisialy na kiju parki ...ja mam wedzarnie elektryczna. Ustawilem na 65 C i wlozylem kawalek drewna wisniowego...dym sie pojawial jak grzalka sie wlaczala... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-157709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldero Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Miałem podobny przypadek, wydaje mi się, że przyczyną było słabe osuszenie i zbyt gęsto pozawieszana kiełbasa w wędzarni. Napisz coś więcej o całym procesie: ile czasu osadzenie, osuszane. Bez tego pewnie ciężko będzie znaleźć przyczynę. Cytuj Pozdrawiamwaldero "Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-157711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skub Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Wlasnie myslalem ze zbyt krotko osuszalem i nie zmienilem ulozenia kielbasy podzczas podsuszania. Podsuszalem ok 40 minut a wedzilem 3 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-157713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Kielabasa wyszla smaczna ale nie wiem dlaczego nierownomiernie sie uwedzilaCzy przekładałeś kije z kiełbasą w wędzarni podczas wędzenia?? :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-157715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldero Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Pozwolę sobie zacytować fragment z Akademi Dziadka : "Przypomnę starą prawdę - chcesz mieć ładną kiełbasę? Zrób ją chudą, osusz ją dokładnie bez dymu lub z bardzo małą jego ilością, ciepłem z paleniska nie dopuszczając by występowały na niej kropelki rosy i dopiero wędź dymem. " Wydaje mi się, że to jest rozwiązanie, ale niech fachowcy się wypowiedzą, ja jestem początkujący.... Cytuj Pozdrawiamwaldero "Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-157716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skub Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Kielabasa wyszla smaczna ale nie wiem dlaczego nierownomiernie sie uwedzilaCzy przekładałeś kije z kiełbasą w wędzarni podczas wędzenia?? :grin:Przekladalem...nawet odwrocilem te nie owedzone strony ale nic to nie dalo... [ Dodano: Czw 21 Kwi, 2011 09:50 ] Pozwolę sobie zacytować fragment z Akademi Dziadka : "Przypomnę starą prawdę - chcesz mieć ładną kiełbasę? Zrób ją chudą, osusz ją dokładnie bez dymu lub z bardzo małą jego ilością, ciepłem z paleniska nie dopuszczając by występowały na niej kropelki rosy i dopiero wędź dymem. " Wydaje mi się, że to jest rozwiązanie, ale niech fachowcy się wypowiedzą, ja jestem początkujący....tez tak myslalem...zaraz po uwedzeniu myslalem ze nie zbyt dobrze osuszylem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-157718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Podsuszalem ok 40 minutw osuszaniu nie liczy się czas jaki upłynął, tylko osiągniecie pewnego umownego stanu suchości, określanego jako "pergaminowa" skórka Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-157724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Jest to spowodowane nie doskonałością wędzarni .Zjawisko to również występuje często przy produkcji kiełbasy bez osadzania , jak również przy niskich wędzarniach .Często się zdarza że mamy niedowędzenia połowy batonów kiełbas od dołu , gdy górne już są ładnie zarumienione . Jednym ze sposobów jest odkrycie wędzarni i dokładne dalsze osuszanie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-157761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skub Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Jest to spowodowane nie doskonałością wędzarni .Zjawisko to również występuje często przy produkcji kiełbasy bez osadzania , jak również przy niskich wędzarniach .Często się zdarza że mamy niedowędzenia połowy batonów kiełbas od dołu , gdy górne już są ładnie zarumienione . Jednym ze sposobów jest odkrycie wędzarni i dokładne dalsze osuszanie. PozdrawiamDziekuje za odpowiedz...wedzarnie kupilem po przeczytaniu wielu pozytywnych ocen uzytkownikow....Ludzie bardzo chwala ten model i uwazaja ze jedzenie z niego jest bardzo dobre. Ja osbiscie nie mialem zbyt duzo szczescia z ta wedzarnia. Wyroby wychadza niedowedzone a ich smak tez odbiega od tego ze sklepu nawet po probach uzycia innych gatunkow drewna...ale to moze wynikac z mojego braku doswiadczenia. Zastanawiam sie czy kazda elektryczna wedzarnia bedzie produkowac niedoskonale produkty oprocz tych profesjonalnych? Link do producenta i moj model wedzarni: http://store.cookshack.com/p-347-model-sm025-smokette-elite.aspx http://images.cabelas.com/is/image/cabelas/s7_519331_088_01?rgn=0,0,936,1494&scl=2.8457142857142856&fmt=jpeg&id=1jXluBxDZ0xzRWB9djcPS0 http://images.cabelas.com/is/image/cabelas/s7_519331_087_01?rgn=0,0,1512,1686&scl=3.2114285714285713&fmt=jpeg&id=3IAkFHjSozIHp3uQvLVZrN Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-157774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 wedzarnie kupilemSzukaj na tą wędzarnię kupca i pomyśl nad kupnem jednej z tych dwóch http://www.borniak.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=12&Itemid=44&lang=pl Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-157855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 A mnie zastanawia czy przypadkiem nie jest to efekt, braku przepływu dymu w wędzarni, nie widzę żadnego otworu wyprowadzającego dym, a co za tym idzie również wilgoć. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-157875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Skub, wędzarnia zapewnia temperaturę w granicach 60 do 150 st i temperaturę spalania wiórek do 454 st. Musisz poznać wędzarnię i nauczyć się układać mięsko na półkach. Nie widzę w tej wędzarni odprowadzenia dymu, to oznacza, że wilgoć tez pozostaje więc na początek bez dymu i uchylonych drzwiach spróbuj dobrze osuszyć i podnieść temperaturę wędzonek potem już z dymem należy wędzić. W instrukcji jest podane co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-157878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skub Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Dziekuja za wasze komentarze...Wedzarnia ma otwor na gorze przez ktory ucieka dym. http://i179.photobucket.com/albums/w287/hub999/P1000443.jpg Ta wedzarnia jest moze dobra ale na amerykanskie BBQ. Amerykanie wkladaja karczek nasmarowany przyprawami do wedzarni, dodaja troszeczke drewna i ustawiaja wedzarnie na jakies 95C i tak to siedzi w tej wedzarni przez dziesiec godzn az to mieso sie rozpada. Ja chcialem miec wedzarnie ktora by mi pozwolila robic polskie wedzonki i kielbasy...Troche jestem sfrustrowany bo uzylem ta wedzarmie kilka razy i moje wyniki wedzenia nie sa zbyt imponujace. Mozliwe ze nie osuszam wystarczajaco i miesa po moim wedzeniu jest tak jakos bardzo nasiakniete dymem a z wyglada wydaje sie niedowedzone i nie smakuje tak jak ze sklepu. Czy smak waszych wedzonek jest podobny do tego ze sklepu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-157980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 To bardziej pieczenie, z aromatyzowaniem dymem, niż wędzenie. Przy niewielkiej pojemności i zbyt dużej ilości mięsa jest za mały przepływ powietrza, Poza tym miałeś dość krótkie pętka, następnym razem zrób dłuższe i nie powinno być problemu, było za gęsto. Miałem podobny przypadek - krótkie pętka i sporo na kijach - efekt - od środka wyraźnie bledsze. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-157988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Czy smak waszych wedzonek jest podobny do tego ze sklepu?Nie, dlatego robię sama aby nie był podobny..Swoją drogą :pamiętasz jeszcze smak dobrych wędlin ze sklepu?Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-157993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Skub, Ten otworek jest zbyt mały i wewnątrz podczas wędzenia będzie się robił refluks. Jak już nie możesz oddać wędzarni to postaraj się zrobić większy otwór lub najlepiej wędź przy nie domkniętych drzwiczkach z małą szczelina i problem przestanie istnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-157994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Możesz też założyć na otwór wentylator z regulowaną prędkością i wymusić wysysanie dymu z wędzaqrni. Dzięki regulacji będziesz mogł ustawić ten przepływ optymalnie. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-158013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skub Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Czy smak waszych wedzonek jest podobny do tego ze sklepu?Nie, dlatego robię sama aby nie był podobny..Swoją drogą :pamiętasz jeszcze smak dobrych wędlin ze sklepu?Pozdrawiam.Nie chodzi mi jakosc dzisiejdzych wedlin w sklepach ale samo wedzenie ...moim zdaniem te ze sklepu lepiej sa uwedzone (nie czuc az tak bardzo tego dymu) niz moje wyroby.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-158069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Umyj wędzarnie dolej bejcy do tej wody i zaparz w niej wędliny i będą jak malowane :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-158070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skub Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Skub, Ten otworek jest zbyt mały i wewnątrz podczas wędzenia będzie się robił refluks. Jak już nie możesz oddać wędzarni to postaraj się zrobić większy otwór lub najlepiej wędź przy nie domkniętych drzwiczkach z małą szczelina i problem przestanie istnieć. Wydaje mi sie ze firma ktora robi ta wedzarnie specjalnie robi taki maly otwor zeby wedzarnia byla wydajna i nie trzeba bylo uzywac duzych ilosci drewna. Sprobuje cos uwedzic z otwartymi drzwiami....ale chyba musze sie rozgladac za lepsza wedzarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-158071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Nie chodzi mi jakosc dzisiejdzych wedlin w sklepach ale samo wedzenie ...moim zdaniem te ze sklepu lepiej sa uwedzone (nie czuc az tak bardzo tego dymu) niz moje wyroby....należy zakupić profesjonalny sprzęt, którym posługuje się przemysł mięsny. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-158072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Skub, Celem firmy jest robić kasę! Sklepy pełne są przemysłowych bubli. Ucz się swojego sprzętu. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-158073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Października 2011 Czym jest spowodowane ze cześć kiełbas wychodzi z jednej strony biała jakby zupełnie nie była wędzona. Kiełbasy są nakłuwane, osadzane około 12 godzin, porządnie osuszane, podczas wędzenia obracam kile i dbam aby dym dochodził wszędzie równomiernie. dodam tylko ze kiełbasy maja kształt lekkiego luku zawsze jest białe od strony wewnętrznej. Proszę o jakieś wskazówki jak zrobić kiełbasy aby kolor był wszędzie taki sam. http://img818.imageshack.us/img818/9858/20111029202526922.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/#findComment-182288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.