Skocz do zawartości

Dlaczego kiełbasa jest nierównomiernie uwędzona?


Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj pierwszy raz wedzilem kielbase. Kielabasa wyszla smaczna ale nie wiem dlaczego nierownomiernie sie uwedzila...kielbase zawiesilem na kiju i z zewnetrznej strony miala ladny uwedzony kolor ale od wewenetrznej strony byla niedowedzona. Nie wiem jaki popelnilem blad ..czy moze mi ktos pomoc? Dziekuje...

http://i179.photobucket.com/albums/w287/hub999/P1000441.jpg

http://i179.photobucket.com/albums/w287/hub999/P1000437-Copy.jpg

http://i179.photobucket.com/albums/w287/hub999/P1000440.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/
Udostępnij na innych stronach

Witaj ! Może się ze sobą stykały ? Napisz coś więcej Jaki dym , temp. itp. Pozdrawiam sąsiada!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Nie stykaly sie z soba ...wisialy na kiju parki ...ja mam wedzarnie elektryczna. Ustawilem na 65 C i wlozylem kawalek drewna wisniowego...dym sie pojawial jak grzalka sie wlaczala...
Miałem podobny przypadek, wydaje mi się, że przyczyną było słabe osuszenie i zbyt gęsto pozawieszana kiełbasa w wędzarni. Napisz coś więcej o całym procesie: ile czasu osadzenie, osuszane. Bez tego pewnie ciężko będzie znaleźć przyczynę.

Pozdrawiam

waldero

 

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

Wlasnie myslalem ze zbyt krotko osuszalem i nie zmienilem ulozenia kielbasy podzczas podsuszania. Podsuszalem ok 40 minut a wedzilem 3 godziny.

Kielabasa wyszla smaczna ale nie wiem dlaczego nierownomiernie sie uwedzila

Czy przekładałeś kije z kiełbasą w wędzarni podczas wędzenia?? :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Pozwolę sobie zacytować fragment z Akademi Dziadka : "Przypomnę starą prawdę - chcesz mieć ładną kiełbasę? Zrób ją chudą, osusz ją dokładnie bez dymu lub z bardzo małą jego ilością, ciepłem z paleniska nie dopuszczając by występowały na niej kropelki rosy i dopiero wędź dymem. " Wydaje mi się, że to jest rozwiązanie, ale niech fachowcy się wypowiedzą, ja jestem początkujący....

Pozdrawiam

waldero

 

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

Kielabasa wyszla smaczna ale nie wiem dlaczego nierownomiernie sie uwedzila

Czy przekładałeś kije z kiełbasą w wędzarni podczas wędzenia?? :grin:
Przekladalem...nawet odwrocilem te nie owedzone strony ale nic to nie dalo...

 

[ Dodano: Czw 21 Kwi, 2011 09:50 ]

Pozwolę sobie zacytować fragment z Akademi Dziadka : "Przypomnę starą prawdę - chcesz mieć ładną kiełbasę? Zrób ją chudą, osusz ją dokładnie bez dymu lub z bardzo małą jego ilością, ciepłem z paleniska nie dopuszczając by występowały na niej kropelki rosy i dopiero wędź dymem. " Wydaje mi się, że to jest rozwiązanie, ale niech fachowcy się wypowiedzą, ja jestem początkujący....

tez tak myslalem...zaraz po uwedzeniu myslalem ze nie zbyt dobrze osuszylem...

Podsuszalem ok 40 minut

w osuszaniu nie liczy się czas jaki upłynął, tylko osiągniecie pewnego umownego stanu suchości, określanego jako "pergaminowa" skórka ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Jest to spowodowane nie doskonałością wędzarni .Zjawisko to również występuje często przy produkcji kiełbasy bez osadzania , jak również przy niskich wędzarniach .Często się zdarza że mamy niedowędzenia połowy batonów kiełbas od dołu , gdy górne już są ładnie zarumienione . Jednym ze sposobów jest odkrycie wędzarni i dokładne dalsze osuszanie. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Jest to spowodowane nie doskonałością wędzarni .Zjawisko to również występuje często przy produkcji kiełbasy bez osadzania , jak również przy niskich wędzarniach .Często się zdarza że mamy niedowędzenia połowy batonów kiełbas od dołu , gdy górne już są ładnie zarumienione . Jednym ze sposobów jest odkrycie wędzarni i dokładne dalsze osuszanie. Pozdrawiam

Dziekuje za odpowiedz...wedzarnie kupilem po przeczytaniu wielu pozytywnych ocen uzytkownikow....Ludzie bardzo chwala ten model i uwazaja ze jedzenie z niego jest bardzo dobre. Ja osbiscie nie mialem zbyt duzo szczescia z ta wedzarnia. Wyroby wychadza niedowedzone a ich smak tez odbiega od tego ze sklepu nawet po probach uzycia innych gatunkow drewna...ale to moze wynikac z mojego braku doswiadczenia. Zastanawiam sie czy kazda elektryczna wedzarnia bedzie produkowac niedoskonale produkty oprocz tych profesjonalnych?

Link do producenta i moj model wedzarni:

 

http://store.cookshack.com/p-347-model-sm025-smokette-elite.aspx

 

http://images.cabelas.com/is/image/cabelas/s7_519331_088_01?rgn=0,0,936,1494&scl=2.8457142857142856&fmt=jpeg&id=1jXluBxDZ0xzRWB9djcPS0

 

http://images.cabelas.com/is/image/cabelas/s7_519331_087_01?rgn=0,0,1512,1686&scl=3.2114285714285713&fmt=jpeg&id=3IAkFHjSozIHp3uQvLVZrN

wedzarnie kupilem

Szukaj na tą wędzarnię kupca i pomyśl nad kupnem jednej z tych dwóch http://www.borniak.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=12&Itemid=44&lang=pl

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

A mnie zastanawia czy przypadkiem nie jest to efekt, braku przepływu dymu w wędzarni, nie widzę żadnego otworu wyprowadzającego dym, a co za tym idzie również wilgoć.

Pozdrawiam

Waldek

Skub, wędzarnia zapewnia temperaturę w granicach 60 do 150 st i temperaturę spalania wiórek do 454 st. Musisz poznać wędzarnię i nauczyć się układać mięsko na półkach. Nie widzę w tej wędzarni odprowadzenia dymu, to oznacza, że wilgoć tez pozostaje więc na początek bez dymu i uchylonych drzwiach spróbuj dobrze osuszyć i podnieść temperaturę wędzonek potem już z dymem należy wędzić. W instrukcji jest podane co i jak.

Dziekuja za wasze komentarze...Wedzarnia ma otwor na gorze przez ktory ucieka dym. http://i179.photobucket.com/albums/w287/hub999/P1000443.jpg

Ta wedzarnia jest moze dobra ale na amerykanskie BBQ. Amerykanie wkladaja karczek nasmarowany przyprawami do wedzarni, dodaja troszeczke drewna i ustawiaja wedzarnie na jakies 95C i tak to siedzi w tej wedzarni przez dziesiec godzn az to mieso sie rozpada.

Ja chcialem miec wedzarnie ktora by mi pozwolila robic polskie wedzonki i kielbasy...Troche jestem sfrustrowany bo uzylem ta wedzarmie kilka razy i moje wyniki wedzenia nie sa zbyt imponujace. Mozliwe ze nie osuszam wystarczajaco i miesa po moim wedzeniu jest tak jakos bardzo nasiakniete dymem a z wyglada wydaje sie niedowedzone i nie smakuje tak jak ze sklepu. Czy smak waszych wedzonek jest podobny do tego ze sklepu?

To bardziej pieczenie, z aromatyzowaniem dymem, niż wędzenie.

Przy niewielkiej pojemności i zbyt dużej ilości mięsa jest za mały przepływ powietrza, Poza tym miałeś dość krótkie pętka, następnym razem zrób dłuższe i nie powinno być problemu, było za gęsto. Miałem podobny przypadek - krótkie pętka i sporo na kijach - efekt - od środka wyraźnie bledsze.

Czy smak waszych wedzonek jest podobny do tego ze sklepu?

Nie, dlatego robię sama aby nie był podobny..Swoją drogą :pamiętasz jeszcze smak dobrych wędlin ze sklepu?Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Skub, Ten otworek jest zbyt mały i wewnątrz podczas wędzenia będzie się robił refluks. Jak już nie możesz oddać wędzarni to postaraj się zrobić większy otwór lub najlepiej wędź przy nie domkniętych drzwiczkach z małą szczelina i problem przestanie istnieć.

Możesz też założyć na otwór wentylator z regulowaną prędkością i wymusić wysysanie dymu z wędzaqrni.

Dzięki regulacji będziesz mogł ustawić ten przepływ optymalnie.

Pozdrawiam

Waldek

Czy smak waszych wedzonek jest podobny do tego ze sklepu?

Nie, dlatego robię sama aby nie był podobny..Swoją drogą :pamiętasz jeszcze smak dobrych wędlin ze sklepu?Pozdrawiam.
Nie chodzi mi jakosc dzisiejdzych wedlin w sklepach ale samo wedzenie ...moim zdaniem te ze sklepu lepiej sa uwedzone (nie czuc az tak bardzo tego dymu) niz moje wyroby....

Skub, Ten otworek jest zbyt mały i wewnątrz podczas wędzenia będzie się robił refluks. Jak już nie możesz oddać wędzarni to postaraj się zrobić większy otwór lub najlepiej wędź przy nie domkniętych drzwiczkach z małą szczelina i problem przestanie istnieć.

Wydaje mi sie ze firma ktora robi ta wedzarnie specjalnie robi taki maly otwor zeby wedzarnia byla wydajna i nie trzeba bylo uzywac duzych ilosci drewna. Sprobuje cos uwedzic z otwartymi drzwiami....ale chyba musze sie rozgladac za lepsza wedzarnia.

Nie chodzi mi jakosc dzisiejdzych wedlin w sklepach ale samo wedzenie ...moim zdaniem te ze sklepu lepiej sa uwedzone (nie czuc az tak bardzo tego dymu) niz moje wyroby....

należy zakupić profesjonalny sprzęt, którym posługuje się przemysł mięsny.
  • 6 miesięcy temu...

Czym jest spowodowane ze cześć kiełbas wychodzi z jednej strony biała jakby zupełnie nie była wędzona.

 

Kiełbasy są nakłuwane, osadzane około 12 godzin, porządnie osuszane, podczas wędzenia obracam kile i dbam aby dym dochodził wszędzie równomiernie.

 

dodam tylko ze kiełbasy maja kształt lekkiego luku zawsze jest białe od strony wewnętrznej.

 

Proszę o jakieś wskazówki jak zrobić kiełbasy aby kolor był wszędzie taki sam.

 

http://img818.imageshack.us/img818/9858/20111029202526922.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.