monia38 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 chciałabym zrobić białą,ale zamiast peklosoli dać zwykłą sól kuchenną (kłodawska gruba niejodowana)Czy dać tyle samo wagowo,czy soli daje się mniej?Jaki jest czas takiego "peklowania"?Czy wystarczy posolić kawałki i np po godzinie mogę już mielić i nabijać ?A może od razu zmielić ,dodać sól ,przyprawy wymieszac i w jelita?Czy jest różnica w smaku takiej solonej od peklowanej?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Jaki jest czas takiego "peklowania"?Czy wystarczy posolić kawałki i np po godzinie mogę już mielić i nabijać ?A może od razu zmielić ,dodać sól ,przyprawy wymieszac i w jelita? Taką kiełbasę niepeklowaną a soloną możesz robić od razu.Nie dawaj grubej soli bo będziesz miał grudki soli w kiełbasie.Daj normalną niejodowaną.Różnicy w smaku nie ma tylko w kolorze.Wagowo soli tyle samo co peksoli. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-157883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 ja białą od jakiegoś czasu też robię na soli ,na kłodawskiej ,kupuje ją w Selgrossie,Monia też ma blisko ale po zasoleniu na noc do lodówki i na drugi dzień dopiero we flaki,ale widzę,że niepotrzebnie:) Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-157889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Ja po wyrobieniu masy mięsnej z przyprawami daję jej odpocząć 2-3 godz.potem nabijam w jelita i do lodówki na drugi dzień część do parzenia i natychmiastowej konsumpcji , reszta do zamrażarki. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-157895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monia38 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Ja po wyrobieniu masy mięsnej z przyprawami daję jej odpocząć 2-3 godz.potem nabijam w jelita i do lodówki na drugi dzień część do parzenia i natychmiastowej konsumpcji , reszta do zamrażarki. właśnie zmieliłam mięsko,dodałam przyprawy,sól i zrobiłam sobie kawy:)właśnie czytam,żeby dać jej odpocząć 2-3 godzinki,ale przejęłam się ta natychmiastową konsumpcją ,ile taka solona a nie peklowana kiełbaska po sparzeniu może leżeć w lodówce?Jeśli ją dzisiaj sparzę,to do niedzieli/poniedziałku nic jej nie będzie w lodówce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-157922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Natychmiastowa to tydzień :wink: a póżniej rozmrażamy w lodówce i kiedy mamy ochotę to konsumujemy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-157923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Ja po wyrobieniu masy mięsnej z przyprawami daję jej odpocząć 2-3 godz.potem nabijam w jelita A w jakim celu?. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-157929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Dziwny tytuł. biała bez peklowaniaKiełbasa ,,Biała surowa'' ma swoją recepturę i proces produkcji . Gdy robimy inaczej z peklosolą to robimy kiełbasę na biało. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-157935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Czy możecie podpowiedzieć jaką trwałość ma kiełbasa biała bez parzenia? Po wykonaniu przechowywana w lodówce. Czy wytrzyma 48 h ? :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-162097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Czy możecie podpowiedzieć jaką trwałość ma kiełbasa biała bez parzenia? Po wykonaniu przechowywana w lodówce. Czy wytrzyma 48 h ? Trudne pytanie, gdyż nie wiadomo jakie były temperatury i poziom higieny na każdym z etapów powstawania kiełbasy. jeśli przetrzymujemy surowa kiełbasę w lodówce w możliwie jak najmniejszej temp. Mam nadzieję, że wyprodukowana przez Ciebie kiełbasa zda 48 godz. egzamin z trwałości mikrobiologicznej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-162100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Dzięki Bagno za odpowiedź. Staram się przestrzegać zasad pamiętając o tym co mówiłeś na kursie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-162110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Czy możecie podpowiedzieć jaką trwałość ma kiełbasa biała bez parzenia? Po wykonaniu przechowywana w lodówce.Tak jak wspomniał mój przedmówca, kol Bagno, zalezy to od wielu czynników, min też od samego mięsa, tzn jego świeżości. Ja ci tylko powiem, ze moja kiełbasa zarówno biała jak i na biało, spokojnie w lodówce w temp 4 st lezała 4 dni i nic sie jej nie stało Dłuzej pewnie by poleżała ale została pożarta na Wielkanoc Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-162129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zalezy tez czy bedziesz ja zaraz po produkcji parzyl czy przechowywal dalej w stanie surowym w lodowce...Sparzona biala , bedzie chyba troszeczke dluzej wytrzymala i jadalna niz surowa ... Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-162139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Dzięki pokemon15 i Gregtom za słuszne uwagi. 48 dodzin przetrwała w temo. 5 stopni bez parzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-162327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.