Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

chciałabym zrobić białą,ale zamiast peklosoli dać zwykłą sól kuchenną (kłodawska gruba niejodowana)Czy dać tyle samo wagowo,czy soli daje się mniej?

Jaki jest czas takiego "peklowania"?Czy wystarczy posolić kawałki i np po godzinie mogę już mielić i nabijać ?A może od razu zmielić ,dodać sól ,przyprawy wymieszac i w jelita?

Czy jest różnica w smaku takiej solonej od peklowanej?

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/
Udostępnij na innych stronach

Jaki jest czas takiego "peklowania"?Czy wystarczy posolić kawałki i np po godzinie mogę już mielić i nabijać ?A może od razu zmielić ,dodać sól ,przyprawy wymieszac i w jelita?

Taką kiełbasę niepeklowaną a soloną możesz robić od razu.Nie dawaj grubej soli bo będziesz miał grudki soli w kiełbasie.Daj normalną niejodowaną.Różnicy w smaku nie ma tylko w kolorze.Wagowo soli tyle samo co peksoli.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-157883
Udostępnij na innych stronach

ja białą od jakiegoś czasu też robię na soli ,na kłodawskiej ,kupuje ją w Selgrossie,Monia też ma blisko :)

ale po zasoleniu na noc do lodówki i na drugi dzień dopiero we flaki,ale widzę,że niepotrzebnie:)

mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-157889
Udostępnij na innych stronach

Ja po wyrobieniu masy mięsnej z przyprawami daję jej odpocząć 2-3 godz.potem nabijam w jelita i do lodówki na drugi dzień część do parzenia i natychmiastowej konsumpcji , reszta do zamrażarki.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-157895
Udostępnij na innych stronach

Ja po wyrobieniu masy mięsnej z przyprawami daję jej odpocząć 2-3 godz.potem nabijam w jelita i do lodówki na drugi dzień część do parzenia i natychmiastowej konsumpcji , reszta do zamrażarki.

właśnie zmieliłam mięsko,dodałam przyprawy,sól i zrobiłam sobie kawy:)właśnie czytam,żeby dać jej odpocząć 2-3 godzinki,ale przejęłam się ta natychmiastową konsumpcją ,ile taka solona a nie peklowana kiełbaska po sparzeniu może leżeć w lodówce?Jeśli ją dzisiaj sparzę,to do niedzieli/poniedziałku nic jej nie będzie w lodówce?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-157922
Udostępnij na innych stronach

Ja po wyrobieniu masy mięsnej z przyprawami daję jej odpocząć 2-3 godz.potem nabijam w jelita

A w jakim celu?.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-157929
Udostępnij na innych stronach

Dziwny tytuł.

biała bez peklowania

Kiełbasa ,,Biała surowa'' ma swoją recepturę i proces produkcji . Gdy robimy inaczej z peklosolą to robimy kiełbasę na biało. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-157935
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czy możecie podpowiedzieć jaką trwałość ma kiełbasa biała bez parzenia? Po wykonaniu przechowywana w lodówce. Czy wytrzyma 48 h ?

Trudne pytanie, gdyż nie wiadomo jakie były temperatury i poziom higieny na każdym z etapów powstawania kiełbasy. jeśli przetrzymujemy surowa kiełbasę w lodówce w możliwie jak najmniejszej temp.

Mam nadzieję, że wyprodukowana przez Ciebie kiełbasa zda 48 godz. egzamin z trwałości mikrobiologicznej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-162100
Udostępnij na innych stronach

Czy możecie podpowiedzieć jaką trwałość ma kiełbasa biała bez parzenia? Po wykonaniu przechowywana w lodówce.

Tak jak wspomniał mój przedmówca, kol Bagno, zalezy to od wielu czynników, min też od samego mięsa, tzn jego świeżości.

Ja ci tylko powiem, ze moja kiełbasa zarówno biała jak i na biało, spokojnie w lodówce w temp 4 st lezała 4 dni i nic sie jej nie stało :) Dłuzej pewnie by poleżała ale została pożarta na Wielkanoc :cool:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-162129
Udostępnij na innych stronach

Zalezy tez czy bedziesz ja zaraz po produkcji parzyl czy przechowywal dalej w stanie surowym w lodowce...Sparzona biala , bedzie chyba troszeczke dluzej wytrzymala i jadalna niz surowa ...
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5544-bia%C5%82a-bez-peklowania/#findComment-162139
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.