Izunia2007 Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 18 Listopada 2008 Jak ciasto pod wplywem ruszenia opada tzn ze jest za zadkie lub przerosniete.W innym przypadku nie powinno opasc. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 18 Listopada 2008 .Napisz mi prosze jaki czas pieczenia nastawiasz i jaki kolor skorkiNastawiłam na samo pieczenie na godzinę i jeszcze potrzymałam trochę na tzw dogrzaniu chlebka. Skórkę miałam ustawioną średnią. A ja akurat o teflonie nic nie powiem, bo nie wiem, mój zakwas ma raptem ponad tydzień. Przedtem piekłam tylko na drożdżach. Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 18 Listopada 2008 .Napisz mi prosze jaki czas pieczenia nastawiasz i jaki kolor skorkiNastawiłam na samo pieczenie na godzinę i jeszcze potrzymałam trochę na tzw dogrzaniu chlebka. Skórkę miałam ustawioną średnią. A ja akurat o teflonie nic nie powiem, bo nie wiem, mój zakwas ma raptem ponad tydzień. Przedtem piekłam tylko na drożdżach.Dzieki!Ja chyba bede w najblizszym czasie zmuszona do pieczenia w maszynie,bo mi piekarnik wysiadl.Nie zapala sie gaz.Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 18 Listopada 2008 A dodajcie do chleba sporą garść pokrojonego w kostkę wędzonego "oscypka" Smak chleba prawie jak z pieca chlebowego opalanego drewnem, no i ten smak serka hmmm :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 18 Listopada 2008 Oryginalny polski goralski oscypek w Chicago to dosyc droga rzecz.Jedna sztuka sredniej wielkosci 20 $ ( okolo 60 zl.).Za taka cene wole podelektowac sie nim np. na kanapce Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 18 Listopada 2008 Napisałem "oscypek" a nie oscypek.Znaczy że jest zrobiony z mleka krowiego i uwędzony.Zrób sama :lol: koszt 1 kg to takiego a la "oscypka" to koszt zakupu 10 l mleka, takiego od krowy nie takiego "od sklepu".W Chicago z pewnością gdzieś kupisz. PSA te sprzedawane niby góralskie odmiany oscypków, jak myślisz, z czego i gdzie są robione :lol: Wystarczy się zastanowić: kiedy, jak długo i w jakim okresie owce dają mleko :!: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 18 Listopada 2008 Witam. W Chicago z pewnością gdzieś kupisz. W Chicago od krowy :question: Chyba na Jackowie :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 19 Listopada 2008 W Chicago krowe to mozna zobaczyc ale tylko w jednym miejscu: w Lincoln Zoo.Takimi rzeczami to zajmuja sie Amisze,ale to najblizej w stanie Indiana.Nie wybiore sie chyba po 10 l mleka do drugiego stanu ktory ma powierzchnie Polski.A co do oscypkow ktore ja mialam na mysli to sa oryginalne i znam osobiscie dostawce chociaz ja nie goralka.Wszystkie sa pakowane hermetycznie w folie wiec maja przedluzona swiezosc.W innym przypadku nawet nie mogliby je sprowadzic. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 19 Listopada 2008 Wystarczy się zastanowić: kiedy, jak długo i w jakim okresie owce dają mleko :!:A także ilościowo ile daje np. jedna owca mleka :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 19 Listopada 2008 Kempes może nie w temacie ale "babki "sprzedające jaja od kur wiejskich :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 22 Listopada 2008 Aglod - no i tak jak pisalam piekarnik nawalil na dobre i narazie robie chlebki od poczatku do konca w maszynie.Dzis pochwale sie jednym z nich.Jakby ktos byl chetny to podaje przepis. CHLEB MIESZANY Z DODATKIEM MIODU. Skladniki: * 300 ml pszennego ciasta zakwaszonego * 500 g maki pszennej * 100 g maki zytniej * 1 lyzka miodu * 2 lyzeczki soli * 400 ml maslanki Wszystko w odpowiedzniej kolejnosci wrzucic do maszyny i zalaczyc wyrabianie.Wylaczyc maszyne,wyciagnac mieszadlo i pozostawic do wyrosniecia (u mnie 4 godziny).W miedzyczasie odgazowac 1-2 razy.Ciasto powinno podwoic swoja objetosc.Wierzch przed pieczeniem mozna posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac np. sezamem.Na koniec nastawic maszyne na 190'C/375'F i piec 45-50 minut.Tyle w zupelnosci przy tej temperaturze powinno wystarczyc.Moj chleb byl pieczony rowna godzine,ale mysle ze to troszke za dlugo. http://img221.imageshack.us/img221/7906/p1070063tr5.jpg http://img374.imageshack.us/img374/8333/p1070078yv1.jpg Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waga Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 23 Listopada 2008 http://www.chleb.info.pl/index.php?id=20 to stronka dla tych co już potrafią piec chleb , ale i dla tych co chcą dopiero zacząć.... powodzenia:) waga. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 23 Listopada 2008 To strona Mirabelki cytowana już tutaj nieraz i pewnie wszytkim wypiekaczom domowego chlebka już zanana. Ale warto ją przypomnieć, bo to naprawdę wielka skarbnica wiedzy. A tutaj starsza strona tej samej autorki. http://chleb.republika.pl/ Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marela Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 27 Listopada 2008 Powiem Wam szczerze --totalna porażka Do tej pory robiłam chleb ręcznie , najwyżej w początkowym wyrabiania wspomagałam się robotem z mieszadłami hakowymi. Jak "czułam" ciasto to wiedziałam , czy brakuje mu płynu czy mąki. Odkąd weszłam na tą stronę i zaczęłam piec chlebek, wychodził mi zawsze. No i zachciało mi się maszynki, dałam się namówic na taki full wypas Moulinex XXL co to wszystko oprócz picia piwa :wink: Ja nic z tego nie rozumiem, nie wiem jak nastawić,czy jak daje dodatkowo tylko 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 to mam program nastawić na chleb pełnoziarnisty czy na podstawowy, pokręciło mi się z tymi drożdżami. Jak poczytałam tu przepisy to jeszcze bardziej zgłupłam Teraz coś tam się piecze, czy dopiero rośnie , nie wiem sama, jakoś to tak dziwnie nieułożone, nieforemne, za skarby do bochenka niepodobne. Oby się nie okazało, że nie dam sobie rady z głupią maszyną i powędruje ona na pawlacz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 27 Listopada 2008 Powiem Wam szczerze --totalna porażkaTeraz coś tam się piecze, czy dopiero rośnie , nie wiem sama, jakoś to tak dziwnie nieułożone, nieforemne, za skarby do bochenka niepodobne.marela nie denerwuj się bo przecież jeszcze chyba nic się nie upiekło czyli nic jeszcze się nie zepsuło.A poza tym czasami trzeba kilka prób by dopracować swoje proporcje. Jak cały cykl "powstawania" chleba (na drożdzach) robił u mnie automat to po ostatnim mieszaniu wyciągałam mieszadła i wygładzałam ciasto.Teraz zarzuciłam robienie w automacie od czasu kiedy używam zaczynu i traktuję automat tylko jako sprzęt do pieczenia o czym już pisałam więc nie będę się powtarzać. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marela Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 27 Listopada 2008 Chudziak , czytałam właśnie o tym i o kilku innych radach , że można wyjmować ciasto z automata dodawać składniki , w ogóle takie różne sztuczki. Z instrukcji to ja nic nie mogę zrozumieć. No i o to mi chodzi.. kiedy, jak to rozpoznać..czy można w ogóle otworzyć? Wyjdzie na to ,że jedyna maszyna na której się jako tako znam to komputer Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 27 Listopada 2008 Ja na początku posiadania automatu ,z instrukcji wypisałam sobie co w której minucie dzieje się w automacie .Chyba odliczałam wstecz podane czasy .Mam takie zapiski : czas pieczenia 3.13 ( to jest czas do końca programu) wyrabianie 5min, 3.08 czekanie 5min, 3.03 wyrabianie 20min, (tu dodawałam ziarna) 2.43 rośnięcie 39 min przebijanie (mieszanie ciasta) 10 sek 2.04 rośnięcie25.50 min mieszanie ciasta15 sek tu wyciągałam mieszadła 1.38 rośnięcie 49,45 pieczenie 48 min. To są moje notatki z czasów dla programu chleb 750g, średnio wypieczony ,normalny. P.S. Może będą Ci choć trochę pomocne. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 27 Listopada 2008 marela, nie martw się, dasz radę! Ja nie pomogę, bo maszyny nie mam, ale chudziak, jest fachowcem i Ci pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marela Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 27 Listopada 2008 Dziękuję bardzo, chyba właśnie tak będę musiała zrobić. Tylko do tej maszyny to taką "rozpiskę" trzeba prawie do każdego programu zrobić.Zostało 31 min i zobaczę co mi wyszło z tego pierwszego pieczenia :shock: teraz to chyba jeszcze raz z psininką wyjdę coby się dotlenić.. bo acha... w niedziele będzie 4 tyg .jak nie palę :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 27 Listopada 2008 w niedziele będzie 4 tyg .jak nie palę :shock: no, no! :shock: To się trzymaj! :blush: Ja mam słabą silną wolę :blush: :devil: Głupie, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 27 Listopada 2008 Witam bo acha... w niedziele będzie 4 tyg .jak nie palę :grin: No to jesteś już na dobrej drodze . Ja to też przechodziłem i już pewnie osiem lat mam spokój :smile: Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marela Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 27 Listopada 2008 Nie wiem jakim cudem ale chlebek wyszedł, chociaż za CHRL nie wiem jaki program nacisnęłam :wink: Proporcje to mniej więcej tak wyglądały 370 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki żytniej razowej typ 2000 żurek kupny w płynie 160ml woda 170 ml drożdże instant 2 g (tyle było w domu) drożdże z bloku 7 g (musiałam latać po sklepach ) sól, cukier po łyżeczce , soli za mało. :grin: Szczerze mówiąc- nie leży mi automat.. jak na razie trudno mi się przekonać. A musze sporo chleba napiec na sobotę-jakby nie było Andrzejki :grin: I tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 28 Listopada 2008 Marela - a mialas dolaczona do maszyny ksiazeczke z przepisami? Chudziak - a ja taka tabelke z rozpisanymi programami,czasem i czynnosciami mam w ksiazce dolaczonej do mojej maszyny. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 28 Listopada 2008 No Marela, gratulacje!!! :lol: Pierwsze,bo nie palisz (ja 6-ty miesiąc-wiem jak boli) :lol: Drugie,bo piękny ten chlebek Ci wyszedł :lol: Jak czytałam Twoje posty- pełne obaw, to juz miałam rezygować z zakupu maszynki.Ale widzę ,że będzie dobrze.Mi maszynkę może Mikołaj przyniesie-liścik mu napisałam :grin: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marela Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 28 Listopada 2008 Są książeczki, nawet dwie :grin: , ale ta z przepisami to normalnie same emoty a ja w piśmie obrazkowym nie za mocna jestem :wink: Generalnie problem leży w tym. że o tym czy ciasto jest dobre czy nie decydowała moja dłoń, w automacie trzeba ważyć i mierzyć a jak wiadomo nie każda mąka jest taka sama.Może się w końcu przekonam , w miarę upływu czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.