Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ciasto pod wplywem ruszenia opada tzn ze jest za zadkie lub przerosniete.W innym przypadku nie powinno opasc.
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46297
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 533
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

.Napisz mi prosze jaki czas pieczenia nastawiasz i jaki kolor skorki

Nastawiłam na samo pieczenie na godzinę i jeszcze potrzymałam trochę na tzw dogrzaniu chlebka. Skórkę miałam ustawioną średnią. A ja akurat o teflonie nic nie powiem, bo nie wiem, mój zakwas ma raptem ponad tydzień. Przedtem piekłam tylko na drożdżach.

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46317
Udostępnij na innych stronach

.Napisz mi prosze jaki czas pieczenia nastawiasz i jaki kolor skorki

Nastawiłam na samo pieczenie na godzinę i jeszcze potrzymałam trochę na tzw dogrzaniu chlebka. Skórkę miałam ustawioną średnią. A ja akurat o teflonie nic nie powiem, bo nie wiem, mój zakwas ma raptem ponad tydzień. Przedtem piekłam tylko na drożdżach.
Dzieki!Ja chyba bede w najblizszym czasie zmuszona do pieczenia w maszynie,bo mi piekarnik wysiadl.Nie zapala sie gaz.Zobaczymy co z tego wyjdzie.
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46326
Udostępnij na innych stronach

A dodajcie do chleba sporą garść pokrojonego w kostkę wędzonego "oscypka"

Smak chleba prawie jak z pieca chlebowego opalanego drewnem, no i ten smak serka hmmm :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46365
Udostępnij na innych stronach

Oryginalny polski goralski oscypek w Chicago to dosyc droga rzecz.Jedna sztuka sredniej wielkosci 20 $ ( okolo 60 zl.).Za taka cene wole podelektowac sie nim np. na kanapce :)
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46368
Udostępnij na innych stronach

Napisałem "oscypek" a nie oscypek.

Znaczy że jest zrobiony z mleka krowiego i uwędzony.

Zrób sama :lol: koszt 1 kg to takiego a la "oscypka" to koszt zakupu 10 l mleka, takiego od krowy nie takiego "od sklepu".

W Chicago z pewnością gdzieś kupisz.

 

PS

A te sprzedawane niby góralskie odmiany oscypków, jak myślisz, z czego i gdzie są robione :lol:

Wystarczy się zastanowić: kiedy, jak długo i w jakim okresie owce dają mleko :!:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46371
Udostępnij na innych stronach

Witam.

W Chicago z pewnością gdzieś kupisz.

 

W Chicago od krowy :question: Chyba na Jackowie :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46374
Udostępnij na innych stronach

W Chicago krowe to mozna zobaczyc ale tylko w jednym miejscu: w Lincoln Zoo.

Takimi rzeczami to zajmuja sie Amisze,ale to najblizej w stanie Indiana.Nie wybiore sie chyba po 10 l mleka do drugiego stanu ktory ma powierzchnie Polski.

A co do oscypkow ktore ja mialam na mysli to sa oryginalne i znam osobiscie dostawce chociaz ja nie goralka.Wszystkie sa pakowane hermetycznie w folie wiec maja przedluzona swiezosc.W innym przypadku nawet nie mogliby je sprowadzic.

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46393
Udostępnij na innych stronach

Aglod - no i tak jak pisalam piekarnik nawalil na dobre i narazie robie chlebki od poczatku do konca w maszynie.Dzis pochwale sie jednym z nich.Jakby ktos byl chetny to podaje przepis.

 

CHLEB MIESZANY Z DODATKIEM MIODU.

 

Skladniki:

 

* 300 ml pszennego ciasta zakwaszonego

* 500 g maki pszennej

* 100 g maki zytniej

* 1 lyzka miodu

* 2 lyzeczki soli

* 400 ml maslanki

 

Wszystko w odpowiedzniej kolejnosci wrzucic do maszyny i zalaczyc wyrabianie.Wylaczyc maszyne,wyciagnac mieszadlo i pozostawic do wyrosniecia (u mnie 4 godziny).W miedzyczasie odgazowac 1-2 razy.Ciasto powinno podwoic swoja objetosc.Wierzch przed pieczeniem mozna posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac np. sezamem.Na koniec nastawic maszyne na 190'C/375'F i piec 45-50 minut.Tyle w zupelnosci przy tej temperaturze powinno wystarczyc.Moj chleb byl pieczony rowna godzine,ale mysle ze to troszke za dlugo.

 

http://img221.imageshack.us/img221/7906/p1070063tr5.jpg

 

http://img374.imageshack.us/img374/8333/p1070078yv1.jpg

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46723
Udostępnij na innych stronach

To strona Mirabelki cytowana już tutaj nieraz i pewnie wszytkim wypiekaczom domowego chlebka już zanana. Ale warto ją przypomnieć, bo to naprawdę wielka skarbnica wiedzy. A tutaj starsza strona tej samej autorki. http://chleb.republika.pl/

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-46786
Udostępnij na innych stronach

Powiem Wam szczerze --totalna porażka :cry:

Do tej pory robiłam chleb ręcznie , najwyżej w początkowym wyrabiania wspomagałam się robotem z mieszadłami hakowymi. Jak "czułam" ciasto to wiedziałam , czy brakuje mu płynu czy mąki. Odkąd weszłam na tą stronę i zaczęłam piec chlebek, wychodził mi zawsze.

No i zachciało mi się maszynki, dałam się namówic na taki full wypas Moulinex XXL co to wszystko oprócz picia piwa :wink:

Ja nic z tego nie rozumiem, nie wiem jak nastawić,czy jak daje dodatkowo tylko 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 to mam program nastawić na chleb pełnoziarnisty czy na podstawowy, pokręciło mi się z tymi drożdżami. Jak poczytałam tu przepisy to jeszcze bardziej zgłupłam :cry:

Teraz coś tam się piecze, czy dopiero rośnie , nie wiem sama, jakoś to tak dziwnie nieułożone, nieforemne, za skarby do bochenka niepodobne.

Oby się nie okazało, że nie dam sobie rady z głupią maszyną i powędruje ona na pawlacz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47287
Udostępnij na innych stronach

Powiem Wam szczerze --totalna porażka

Teraz coś tam się piecze, czy dopiero rośnie , nie wiem sama, jakoś to tak dziwnie nieułożone, nieforemne, za skarby do bochenka niepodobne.

marela nie denerwuj się bo przecież jeszcze chyba nic się nie upiekło czyli nic jeszcze się nie zepsuło.A poza tym czasami trzeba kilka prób by dopracować swoje proporcje. Jak cały cykl "powstawania" chleba (na drożdzach) robił u mnie automat to po ostatnim mieszaniu wyciągałam mieszadła i wygładzałam ciasto.Teraz zarzuciłam robienie w automacie od czasu kiedy używam zaczynu i traktuję automat tylko jako sprzęt do pieczenia o czym już pisałam więc nie będę się powtarzać.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47292
Udostępnij na innych stronach

Chudziak , czytałam właśnie o tym i o kilku innych radach , że można wyjmować ciasto z automata ;) dodawać składniki , w ogóle takie różne sztuczki. Z instrukcji to ja nic nie mogę zrozumieć. No i o to mi chodzi.. kiedy, jak to rozpoznać..czy można w ogóle otworzyć? Wyjdzie na to ,że jedyna maszyna na której się jako tako znam to komputer :cry:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47296
Udostępnij na innych stronach

Ja na początku posiadania automatu ,z instrukcji wypisałam sobie co w której minucie dzieje się w automacie .Chyba odliczałam wstecz podane czasy .Mam takie zapiski :

czas pieczenia 3.13 ( to jest czas do końca programu) wyrabianie 5min,

3.08 czekanie 5min,

3.03 wyrabianie 20min, (tu dodawałam ziarna)

2.43 rośnięcie 39 min

przebijanie (mieszanie ciasta) 10 sek

2.04 rośnięcie25.50 min

mieszanie ciasta15 sek

tu wyciągałam mieszadła

1.38 rośnięcie 49,45

pieczenie 48 min.

 

To są moje notatki z czasów dla programu chleb 750g, średnio wypieczony ,normalny.

P.S. Może będą Ci choć trochę pomocne.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47299
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo, chyba właśnie tak będę musiała zrobić. Tylko do tej maszyny to taką "rozpiskę" trzeba prawie do każdego programu zrobić.

Zostało 31 min i zobaczę co mi wyszło z tego pierwszego pieczenia :shock: teraz to chyba jeszcze raz z psininką wyjdę coby się dotlenić.. bo acha... w niedziele będzie 4 tyg .jak nie palę :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47305
Udostępnij na innych stronach

w niedziele będzie 4 tyg .jak nie palę

:shock: no, no! :shock: To się trzymaj! :blush: Ja mam słabą silną wolę :blush: :devil: Głupie, prawda?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47309
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

bo acha... w niedziele będzie 4 tyg .jak nie palę :grin:

No to jesteś już na dobrej drodze . Ja to też przechodziłem i już pewnie osiem lat mam spokój :smile:

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47314
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jakim cudem ale chlebek wyszedł, chociaż za CHRL nie wiem jaki program nacisnęłam :wink:

Proporcje to mniej więcej tak wyglądały

370 g mąki pszennej typ 650

150 g mąki żytniej razowej typ 2000

żurek kupny w płynie 160ml

woda 170 ml

drożdże instant 2 g (tyle było w domu)

drożdże z bloku 7 g (musiałam latać po sklepach )

sól, cukier po łyżeczce , soli za mało. :grin:

Szczerze mówiąc- nie leży mi automat.. jak na razie trudno mi się przekonać. A musze sporo chleba napiec na sobotę-jakby nie było Andrzejki :grin:

I tak to wygląda

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47317
Udostępnij na innych stronach

Marela - a mialas dolaczona do maszyny ksiazeczke z przepisami?

 

Chudziak - a ja taka tabelke z rozpisanymi programami,czasem i czynnosciami mam w ksiazce dolaczonej do mojej maszyny.

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47318
Udostępnij na innych stronach

No Marela, gratulacje!!! :lol:

Pierwsze,bo nie palisz (ja 6-ty miesiąc-wiem jak boli) :lol:

Drugie,bo piękny ten chlebek Ci wyszedł :lol:

Jak czytałam Twoje posty- pełne obaw, to juz miałam rezygować z zakupu maszynki.

Ale widzę ,że będzie dobrze.

Mi maszynkę może Mikołaj przyniesie-liścik mu napisałam :grin:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47330
Udostępnij na innych stronach

Są książeczki, nawet dwie :grin: , ale ta z przepisami to normalnie same emoty a ja w piśmie obrazkowym nie za mocna jestem :wink:

Generalnie problem leży w tym. że o tym czy ciasto jest dobre czy nie decydowała moja dłoń, w automacie trzeba ważyć i mierzyć a jak wiadomo nie każda mąka jest taka sama.

Może się w końcu przekonam , w miarę upływu czasu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/21/#findComment-47331
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.