gizy Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Maja 2011 witam...szukam przepis na wedzenie zeberek wieprzowych....znalazlem kilka ale na to co mozna zrobic z wedzonych zeberek....jezeli ktos zna ..to prosze o pdanie..jak je przygotowac,przyprawy i jak wedzic..?dziekuje serdecznie i pozdrawiamgizy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Maja 2011 szukam przepis na wedzenie zeberek wieprzowych.Natrzeć solą. Najlepiej taką bez dodatku antyzbrylacza, czyli żelazocyjankupotasu. Po dwu, trzech dniach wędzić. Nie trzeba dodawać zwjązków azotu żeberka i tak będą ładnie wybarwione. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-159812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arni79 Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Maja 2011 witam kidys wedzilem zeberka peklowalem tylko w solance(sol i przyprawy) na smak ,a co do przypraw to jak kto lubi ,raz tez wedzilem ale tylko lekko doprawilem i wedznie okolo 2 godzin i na koniec bbq sos ,palce lizac Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-159813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Maja 2011 witam kidys wedzilem zeberka peklowalem tylko w solance(sol i przyprawy) na smak Może to będzie dziwnie brzmiało , ale soliłeś na mokro . Pekluje się tylko w peklosoli . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-159821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Maja 2011 Albo mówimy o peklowaniu albo o soleniu.Żeberka standardowo zapeklować, uwędzić i wykorzystać do wszelkiego rodzaju zupach na wędzące. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-159840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Maja 2011 szukam przepis na wedzenie zeberek wieprzowych Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-159952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Maja 2011 Ja pekluję żeberka razem z wędzonkami zgodnie z wytycznymi z Akademii Dziadka.Wychodzą doskonałe, nie trzeba nic więcej :thumbsup: Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-159957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Maja 2011 Ja robie dokładnie tak samo jak BlackOnion, wędzę z pozostałymi wędlinami a na koniec 30min podpiekam w temp 70-80 stopni. Nigdy nie odparzam wędzonych żeberek. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-159958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Maja 2011 A ja nacieram obficie peklosolą, trzymam w temperaturze pokojowej ze 2 godziny. Następnie spłukuję sól, osuszam i wędzę jak boczek. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-160624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Maja 2011 Takie male sprostowanie...? Szukasz na wedzone zeberka czy takie na grilek ??pozdro:-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-160634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Maja 2011 znalazlem kilka ale na to co mozna zrobic z wedzonych zeberek....jezeli ktos zna ..to prosze o pdanie.. Wszystkie zupy - grochówka :thumbsup: , jako dodatek do ziemniaków , gotowane + sos :thumbsup: Zagryzka do piwka - na surowo podpieczone w piekarniku lub w mikrofalówce. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-160635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Maja 2011 Ja robię fasolkę po bretońsku właśnie z wędzonymi żeberkami :thumbsup: pycha Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-160647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Maja 2011 Żeberka wędzone w kapuście kiszonej to je to... :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-160688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Maja 2011 tutaj jest moj obiad https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2483&postdays=0&postorder=asc&start=1605 grochowka i na drugie danie wedzone zeberka.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-160736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Grudnia 2015 witam, a jezeli chcialbym peklowac na mokro? jakie stezenie solanki stosowac i jak dlugo trzymac zeberka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-462001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) szukam przepis na wedzenie zeberek wieprzowych Tu masz dosłownie parę postów wyżej. Jeżeli chcesz peklować to peklosól, jeżeli chcesz moczyć w soli to daj jej tyle ile peklosoli , Edytowane 11 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-462012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Grudnia 2015 tak tak, ale czy beda te same proporcje peklosoli? ucze sie dopiero dlatego pytalem bo troche dla mnie to jeszcze obce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-462015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Zasadniczo tak . Tam jest w oparciu o saletrę , w peklosoli jest inny związek azotu (ze względu na to że jest "skoncentrowany" to jest od razu mieszany z solą i w takiej postaci sprzedawany ). Różnice są minimalne i praktycznie dla nas nieistotne (tz zawartości soli w peklosoli , zawartości soli w mieszance sól+saletra ). To jest w granicach 2-3 % soli (więcej w peklosoli jak dobrze pamiętam ) . Jest to nie istotne (przy domowym wyrobie na własne potrzeby ) bo i tak słoność wyrobu to indywidualna ocena i każdy metodą prób i błędów dobiera pod siebie. Potraktuj jako materiał wyjściowy do poszukiwań swojej "słoności"(jak widzisz na forum peklosolanki pod szynki boczki różnią się i o 40 % w zależności kto robi ) Edytowane 11 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-462016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Grudnia 2015 wiem wiem, ale co w takim razie proponujesz? standardowo 0,4l na 1kg miesa i od 3.4 do 4dkg peklosoli jak w kalkulatorze Mira? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-462019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Na wyczucie bo żeberek nie robiłem mają kości a te nie przyjmują tak soli jak mięso . Więc wziąłbym tą mniejszą wartość peklosoli nawet może 3 dkg (8 dkg na litr) . Też trudno powiedzieć w przepisie masz moczenie . Jak moczysz to dasz więcej to wymoczysz . A jak nie moczysz to trzeba trafić w smak słoności Więc dałbym 3 dkg/04 litra. a przy następnym wędzeniu ewentualnie skorygował . Może na koniec do czego pójdą te "żeberka" jak do zupy na smak, jak będą za słone to zupę mniej posolisz ale jak na grila , pieczenie to obróbka trochę wzmocni słoność . Edytowane 11 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-462021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Grudnia 2015 a czy to prawda ze przy kosciach mieso potrafi sie psuc czy jakos inaczej przyswajac peklosol? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-462023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Tak są to miejsca podwyższonego ryzyka , ale jak wszystko robisz jak należy tz. przestrzegasz receptury tj. temperatur, stężeń, czasów, elementarnych zasad higieny to moim zdaniem nic nie dzieje . Ja jeżeli miałem wpadki to zawsze na własne życzenie. Po za tym powinniśmy kontrolować mięso jak peklujemy (raz dwa razy dziennie) i jak coś się dzieje reagować. Peklowanie nie rządzi się zasadą trzy razy Z zapeklować , zapomnieć , zakopać . (studia mi się przypomniały trochę inna wersja ) Edytowane 11 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-462026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Grudnia 2015 no ruzumiem, szukam po prostu nowych pomyslow do dymienia i jakos tak padlo na zeberka... owszem dbam o wedzonki pilnujac temperatury, solanki itd ale nastraszyli mnie tymi koscmi :/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-462028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Przepis który podaje Zbój Madej to dawne przepisy branżowe wielokrotnie sprawdzone . Jak go będziesz przestrzegał to daje Ci gwarancję dobrego wyrobu Edytowane 11 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-462030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Grudnia 2015 no pomysle o tym, ale 1 probe przeprowadze na mokrej solance:) dziekuje Ci bardzo za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-462031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.