Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam...

szukam przepis na wedzenie zeberek wieprzowych....znalazlem kilka ale na to co mozna zrobic z wedzonych zeberek....jezeli ktos zna ..to prosze o pdanie..jak je przygotowac,przyprawy i jak wedzic..?

dziekuje serdecznie i pozdrawiam

gizy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/
Udostępnij na innych stronach

szukam przepis na wedzenie zeberek wieprzowych.

Natrzeć solą. Najlepiej taką bez dodatku antyzbrylacza, czyli żelazocyjankupotasu. Po dwu, trzech dniach wędzić. Nie trzeba dodawać zwjązków azotu żeberka i tak będą ładnie wybarwione.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-159812
Udostępnij na innych stronach

witam kidys wedzilem zeberka peklowalem tylko w solance(sol i przyprawy) na smak ,a co do przypraw to jak kto lubi ,raz tez wedzilem ale tylko lekko doprawilem i wedznie okolo 2 godzin i na koniec bbq sos ,palce lizac
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-159813
Udostępnij na innych stronach

witam kidys wedzilem zeberka peklowalem tylko w solance(sol i przyprawy) na smak

 

Może to będzie dziwnie brzmiało , ale soliłeś na mokro . Pekluje się tylko w peklosoli .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-159821
Udostępnij na innych stronach

Albo mówimy o peklowaniu albo o soleniu.

Żeberka standardowo zapeklować, uwędzić i wykorzystać do wszelkiego rodzaju zupach na wędzące.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-159840
Udostępnij na innych stronach

szukam przepis na wedzenie zeberek wieprzowych

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-159952
Udostępnij na innych stronach

Ja pekluję żeberka razem z wędzonkami zgodnie z wytycznymi z Akademii Dziadka.

Wychodzą doskonałe, nie trzeba nic więcej :thumbsup:

Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-159957
Udostępnij na innych stronach

Ja robie dokładnie tak samo jak BlackOnion, wędzę z pozostałymi wędlinami a na koniec 30min podpiekam w temp 70-80 stopni. Nigdy nie odparzam wędzonych żeberek.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-159958
Udostępnij na innych stronach

znalazlem kilka ale na to co mozna zrobic z wedzonych zeberek....jezeli ktos zna ..to prosze o pdanie..

Wszystkie zupy - grochówka :thumbsup: , jako dodatek do ziemniaków , gotowane + sos :thumbsup:

Zagryzka do piwka - na surowo podpieczone w piekarniku lub w mikrofalówce. :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-160635
Udostępnij na innych stronach

Żeberka wędzone w kapuście kiszonej to je to...

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-160688
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

 

szukam przepis na wedzenie zeberek wieprzowych

 

 

Tu masz dosłownie parę postów wyżej. 

Jeżeli chcesz peklować  to peklosól,  jeżeli chcesz moczyć w soli to daj jej tyle ile peklosoli ,

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-462012
Udostępnij na innych stronach

Zasadniczo tak . Tam jest w oparciu o saletrę , w peklosoli jest inny związek  azotu (ze względu na to że jest "skoncentrowany" to jest od razu mieszany  z solą i w takiej postaci sprzedawany ). Różnice są minimalne  i praktycznie dla nas nieistotne (tz zawartości soli w peklosoli , zawartości soli w mieszance sól+saletra ). To jest w granicach 2-3 % soli (więcej w peklosoli jak dobrze pamiętam ) . Jest to nie istotne  (przy domowym wyrobie na własne potrzeby ) bo i tak słoność wyrobu to indywidualna ocena i każdy metodą prób i błędów dobiera pod siebie. Potraktuj jako materiał wyjściowy do poszukiwań swojej "słoności"

(jak widzisz na forum peklosolanki pod szynki boczki różnią się i o 40 % w zależności kto robi )

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-462016
Udostępnij na innych stronach

Na wyczucie bo żeberek nie robiłem mają kości a te nie przyjmują tak soli jak mięso . Więc wziąłbym tą mniejszą wartość peklosoli nawet może 3 dkg (8 dkg na litr) . Też trudno powiedzieć w przepisie masz moczenie . Jak moczysz to dasz więcej to wymoczysz . A jak nie moczysz to trzeba trafić w smak słoności  Więc dałbym 3 dkg/04 litra. a przy następnym wędzeniu ewentualnie skorygował . Może na koniec do czego pójdą te "żeberka" jak do zupy na smak, jak będą za słone to zupę mniej posolisz  :D  ale jak na grila , pieczenie  to obróbka trochę wzmocni słoność . 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-462021
Udostępnij na innych stronach

Tak są to miejsca podwyższonego ryzyka , ale jak wszystko robisz jak należy tz. przestrzegasz receptury tj.  temperatur, stężeń, czasów, elementarnych zasad higieny to moim zdaniem nic nie dzieje . Ja jeżeli miałem wpadki to zawsze na własne życzenie. Po za tym  powinniśmy kontrolować mięso jak peklujemy (raz dwa razy dziennie)  i jak coś się dzieje reagować. Peklowanie nie rządzi się zasadą trzy razy Z  zapeklować , zapomnieć , zakopać :D . (studia mi się przypomniały trochę inna wersja )

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-462026
Udostępnij na innych stronach

no ruzumiem, szukam po prostu nowych pomyslow do dymienia  i jakos tak padlo na zeberka... owszem dbam o wedzonki pilnujac temperatury, solanki itd ale nastraszyli mnie tymi koscmi :/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-462028
Udostępnij na innych stronach

Przepis który podaje Zbój Madej to dawne przepisy branżowe wielokrotnie sprawdzone . Jak go będziesz przestrzegał to daje Ci gwarancję dobrego wyrobu

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-%C5%BCeberka%C5%BCeberka/#findComment-462030
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.