Wirus Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Maja 2011 A propos..moze sam tez taka kielbaske robiles ??Nie - głogowskiej nie robiłem. Mojej rodzince przypadła do gustu kiełbasa chłopska i ostatnio taką robię - przepis podał Szczepan : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=556 Zmieniłem tylko trochę sposób wykonania i nie parzyłem jej, bo wolę kiełbasy (wędzonki również ) podpiekane w wędzarni. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/page/2/#findComment-160281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Maja 2011 Gregtom Podałem Ci dobry przepis na Glogowską. Kup dokładnie takie samo mięso i do roboty. Nie ma jak własnoręcznie zrobiona własna kiełbasa. :rolleyes: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/page/2/#findComment-160463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm2548 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Cześć .. Znalazlem jeszcze jeden artykul w necie co do takiej Kielbasy : "Miejscowość: Kraków Państwo: Polska ul. Grzegórzecka (przy Hali Targowej) Pozdrawiam Napiszę tak: jest Smok Wawelski, a zaraz potem kiełbaski z pod hali. To jest kult. Tego się nie da opisać. Stoją goście przy PRL-owskiej Nysce w białych fartuchach o 3 w nocy i sprzedają kiełbaski z rożna. Cisza wokół, zamawia się półszeptem, je bez słowa. Policjanci, menele, studenci, turyści, krakowiacy, dziwki i alfonsi, pijani i trzeźwi wszyscy wokół Nyski stoją spokojnie w kolejce i czekają na swoją kolej . Jak najbardziej polecam byłem tam dziesiątki razy. p.s. z tego co pamiętam w niedzielę nie stoją Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/page/2/#findComment-164754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 ZAGADKA DLA SIÓSTR I BRACI??? Udało mi się zdobyć nie grillowaną kiełbasę serwowaną koło Hali Targowej na Grzegórzkach w Krakowie nocą.Oto kilka informacji ze smakowania i oglądania.Brak informacji skąd i jaka to kiełbasa. Może nasi Panowie Mistrzowie i Technolodzy coś rozszyfrują, było by dobrze??? KIEŁBASA Z GRZEGÓRZEK - KRAKÓW http://imageshack.us/photo/my-images/708/22072011013grzegrzeckai.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/3/22072011014grzegrzeckai.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/534/22072011028grzegrzeckai.jpg/ Długość laski 25 cm,Waga laski 188 g,Jelito wieprzowe fi 32 mm.Oczko tłuszczu fi 5 mm.Odległość oczka od oczka 5 mm.Mocno słona.Bardzo duża ilość pieprzu grubo mielonego, mocno wyczuwalnego – kopie,( widoczny pod osłonką jak i w całym farszu – ( rozrzut - 1 cm na 1 cm), ( kropeczki ).Farsz bardzo zwarty.Gumowata.Bardzo mocny aromat wędzenia.Bardzo słaby aromat czosnku.Farsz lekko szarawy, ( chyba 80 % soli / 20 % peklosoli ).Bardzo widoczna wieprzowina ścięgnista.Nie podobna do podwawelskiej ani głogowskiej, porównałem z orginałami kupionymi w sklepieGdzie sprzedaje się orginalną kiełbasę lisiecką z Liszek. Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/page/2/#findComment-170500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 SZOSTKOWSKI, Popatrz na recepturę kiełbasy białostockiej, chociaż może to, nie być ta receptura. Na pewno zastosowano gotowy zestaw przypraw. Strona główna, pliki do pobrania, wędliny wg alfabetu. Farsz bardzo zwarty. Gumowata. efekt dodatków funkcjonalnych. Powodzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/page/2/#findComment-170596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Kiełbasy z wczesnego PRL-u w dzisiejszych czasach są tylko wspomnieniem nie do skopiowania .Powód nie te rasy nie ten cykl żywienia = nie te mięsa. Pozostały tylko stare nazwy, pod którymi robi się wędliny, według nowoczesnej technologi - jak najmniej mięsa -jak najwięcej wody i innego różnego badziewia .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/page/2/#findComment-170601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Ta kiełbasa robiona jest na potrzeby i na zamówienie tych ludzi i tego miejsca, więc w sklepie się jej nie znajdzie. Panowie z pod hali przez lata sondowali gusta swoich klientów i uzgodnili z producentem recepturę, no i taka jest dla nich robiona. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/page/2/#findComment-170609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Nie dorabiajcie już na siłę ideologii. Kiełbasa nie jest taka sama nawet na przestrzeni ostatnich 10 lat kiedy miałem przyjemność tam bywać, nie mówiąc już o tym co było wcześniej. I argument że smakuje różnie w zależności od "lektury" :devil: raczej do mnie nie trafi, bo trzeźwy jak świnia też tam często bywałem :grin: Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/page/2/#findComment-170620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Kiełbasy z wczesnego PRL-u w dzisiejszych czasach są tylko wspomnieniem nie do skopiowania .Powód nie te rasy nie ten cykl żywienia = nie te mięsa. Pozostały tylko stare nazwy, pod którymi robi się wędliny, według nowoczesnej technologi - jak najmniej mięsa -jak najwięcej wody i innego różnego badziewia .Pozdrawiam I tu Dziadku jak to młodzi mówią przybijam Ci 5-tkę :!: Nie ma i nie będzie już tego mięsa co kiedyś, a to mięso to "baza" naszych wyrobów i jesteśmy w ... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/page/2/#findComment-170628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 12 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Października 2015 Czy cos wiecej wiemy o tych kielbaskach i kto ja ostatnio jadl..?Czy zmienilo sie cos np. smak..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/page/2/#findComment-449745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba 57 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Witam ..w latach 78-80 byłem w wojsku na szkole w Mrągowie i w Oleśnicy na lotnisku....dostawaliśmy kiełbasę z bułką na drugie śniadanie lub małą tuszonkę....mam pytanie czy ktoś może wie co to była za kiełbasa...jasna, bardzo dobra ,lekko pikantna i ciut tłustawa ,ale kto w wojsku wybrzydzał...zwłaszcza w tamtych czasach. Nie mogę sie nigdzie dowiedzieć co to była za kiełbasa i te małe tuszonki,puszki jak pasztet drobiowy.... coś wspaniałego , tak jak słonina z puszki przerośnięta mięsem z konserwową cukinią !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/page/2/#findComment-462357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Myślę ze była to kiełbasa śląska , nie wiem skąd mam plik pdf. z wymaganiami przetargu na dostawę wędlin dla wojska z 2006 roku który dołączam , z opisu Twojego i materiale wynika że jak juz pisałem to kiełbasa śląska , ja masz ochotę to spróbuj ją wykonać i opisz czy " to jest to"Przepisy na wedliny wojskowe.pdf .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/page/2/#findComment-462386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Pamiętam taką kiełbasę o nazwie starowiejska była dość tłusta.Za Gierka były próby z dodawaniem do kiełbas kryla,wtedy mieliśmy flotę.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/page/2/#findComment-462505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.