Skocz do zawartości

Kumpiak


Rekomendowane odpowiedzi

Darino jestem pod wrażeniem :shock: pełen szacun :clap: .Pozdra

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-213563
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Darino jestem pod wrażeniem :shock: pełen szacun :clap:

Dzięki

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-213580
Udostępnij na innych stronach

Darino ale masz siłę woli 2,5 roku i jeszcze jest kawałek pięknie wygląda

Dzięki kol. bazylwidzew

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-213618
Udostępnij na innych stronach

Darku ,przyznaj się że zapomniałeś o kumpiaku że wisi sobie gdzieś na strychu?

Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę warunków (wilgotności, temp.) w jakich dojrzewa ta szynka.

Ja na razie próbuję "Csabaj Kolbasz", ale już widzę że skazany jestem na porażkę, mija trzeci tydzień dojrzewania a ona zamiast dojrzewać to wysycha. Osłonka już jest twarda jak podeszwa buta :devil: (za sucho).

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-213621
Udostępnij na innych stronach

Darino, mój wujek zwykł mawiać o kimś przekraczającym bariery wyobraźni m.in. w kuchni "per Szatan"... ^^ nie mieściło mi sie kiedyś w głowie, żeby w domu można było zrobić takie cudeńko.. chyba żeby podpisać cyrograf :devil:

Dzięki za przetarcie szlaku.. będe temat czytał jak mantre i jak wykuje na pamięć, spróbuje swoich sił jak tylko uznam wiedze za komplentą ;)

Gratuluje wytrwałości i zazdroszczę umiejętności :) Pozdrawiam :clap:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-213628
Udostępnij na innych stronach

Wygląda bardzo ciekawie i apetycznie na talerzyku, Coś takiego zrobić to trzeba mieć fach w ręku. :clap: :clap: :clap:

Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)

http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-213638
Udostępnij na innych stronach

Wygląda bardzo ciekawie i apetycznie na talerzyku, Coś takiego zrobić to trzeba mieć fach w ręku. :clap: :clap: :clap:

Lufa fach bezdyskusyjnie,ale i warunki też.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-213640
Udostępnij na innych stronach

Taki kumpiak i wyroby które potrzebują czasu, dopiero po przeczytaniu tematu, podsuneły mi pomysł oraz miejsce gdzie mogą wisieć i nic im nie groźne. W mojej chacie na strychu jest stara wędzarnia, która aktualnie jest nieużytkowana. :grin:

Chyba nadeszła chwila próby hehe :grin:

Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)

http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-213642
Udostępnij na innych stronach

Darku ,przyznaj się że zapomniałeś o kumpiaku że wisi sobie gdzieś na strychu?

Piotruś, kump wisi w piwnicy i pachnie, dlatego nie idzie go zapomnieć.

Kieruje się tym, że czym dłużej powisi będzie lepszy.

:wink:

ie mieściło mi sie kiedyś w głowie, żeby w domu można było zrobić takie cudeńko..

Warto mieć taką lub mniejszą wędlinkę dojrzewającą pod ręką.

Całą wiedzę by robić takie wyroby masz na stronie głównej i tu na forum.

 

Coś takiego zrobić to trzeba mieć fach w ręku.

Jak wyżej :grin:

Lufa fach bezdyskusyjnie,ale i warunki też.

Warunki bardzo ważne, tak samo jak pomiar wilgotności i temp.

 

W mojej chacie na strychu jest stara wędzarnia, która aktualnie jest nieużytkowana. :grin:

Pochwal się fotkami, bardzo mnie interesuje.

 

:grin: Darino :thumbsup: wielkie gratulacje :clap: :brawo: :clap:

Dzięki Grzesiu, takie miłe słowa od mistrza :clap:

Wszystkim wielkie dzięki.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-213728
Udostępnij na innych stronach

Pochwal się fotkami, bardzo mnie interesuje.

zapraszam :

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8731&postdays=0&postorder=asc&start=30

Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)

http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-213767
Udostępnij na innych stronach

Darino, Twoje cudo wygląda lepiej niż parmeńska

Dzięki Vlodi

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-213776
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czytam to forum i ślinka mi cieknie. Kumpiak wygląda pięknie! Prawdziwy powód do dumy!!! Chyba zaryzykuje i zrobię tego kumpiaczka mimo niesprzyjającego klimatu (temp nie spada u mnie poniżej 15'C w dzień). Tylko ja bym bardzo prosiła o cały przepis! Bo informacje są porozrzucane po kawałeczku po całym forum i boje się ze coś przegapię (To nie lenistwo przeze mnie przemawia-forum przeczytałam od deski do deski z duuuuza przyjemnością!).

Pozdrawiam!

Lulu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-221961
Udostępnij na innych stronach

lulu-bongo,

A jak z bakteriami w Twoim klimacie?

Wędliny dojrzewające bez nich się nie obędą :sad:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-221976
Udostępnij na innych stronach

Kumpiak wygląda pięknie!

Witaj kol. lulu-bongo. :grin:

Jesteś na wyspach Antypodów

czy tylko napisałaś że mieszkasz gdzieś na drugiej stronie globu :question:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-221996
Udostępnij na innych stronach

Mieszkam, ale od niedawna wiec flory bakteryjnej nie znam (a niby jestem mikrobiologiem z wyksztalcenia). Za to znam jakosc i ceny tutejszych wedlin-nie musze chyba mowic ze mnie zupelnie nie przekonuja?
Lulu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-222024
Udostępnij na innych stronach

flory bakteryjnej nie znam

Mleko, ogórki/kapusta zakwaszą się same, czy nie :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-222044
Udostępnij na innych stronach

W ogole troszkę zbaczamy z tematu KUMPIAKA.

Na początek bym radził spróbować takie cudo>

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718

Wtedy ocenisz rezultat i będziesz wiedziała czy przy takich warunkach się opłaca.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-222121
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Kumpiak po 3-cich żniwach (w grudniu będą 3lata) wygląda tak

 

 

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-247759
Udostępnij na innych stronach

Jak udało się Tobie tak długo tego nie zjeść?

Po prostu... mam więcej wędlin dojrzewających.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/9/#findComment-247763
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.