Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Miro "coś wywęszył"

Chyba to ,że to nie na jego talerzu. :grin:.Jak nie spróbuję to nie uwierzę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161303
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

szynka wpierw była parzona później wędzona "winkle"

p.s.zdradza to bardzo wyraźnie po powiększeniu kolor i..... :grin:

Tomek proces ogólnie zastosowany w przemyśle :arrow: pol.sopocka,winkle,baleron itp.

jeżeli byłaby poddana przed wędzeniem ponownym sparzeniem (pozbycie się tłuszczu,galarety) i została poddana osadzaniu i osuszeniu kolor wyszedł by lepszy ;dla

utrwalenia koloru na koniec ja bym ją na krótko podsuszył i podpiekł po wystudzeniu miałaby

piękny wiśniowy kolor

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161355
Udostępnij na innych stronach

Jest z częściową wadą PSE

a możesz napisać na czym opierasz swoją opinię? :cool:

a ja myslę, ze chodzi tu o proces peklowania...

coś tam w tym peklowaniu było ale to nie to :cool:

 

Marku, pudło (chociaż nie do końca... :cool: )

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161364
Udostępnij na innych stronach

Gonzo napisał/a:

Jest z częściową wadą PSE

a możesz napisać na czym opierasz swoją opinię?

Czasami mi się trafaiają takie jasne kawałki szynki, które przy krojeniu wygladają na suche takie" drewniane" widać od razu, że nie wchłoną wody.Dlatego na kiełbasy zawsze kupuję rąbankę. Nie wiem jak u Ciebie ta szynka, ale chyba sucha :rolleyes:

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161367
Udostępnij na innych stronach

Ja przygotowując wesele schaby dostarczyła mama młodej, biorąc go do ręki wyczułem twardość ciężko było wyluzować pokroić jeszcze gorzej rozbić a że było już pózno to jajko bułka bułka jajko i na patelache niestety nie dało radę. Mama młodej ratuj kolega dostarczył z mojego sklepu schaby i w godzinę schabowe były podlewane wywarem

 

[ Komentarz dodany przez: EAnna: Nie 29 Maj, 2011 11:17 ]

vacpol, zlituj się, jak to jest napisane :devil:

Jeżeli nie zastosujesz się do regulaminu w kwestii języka Twoich postów to - niestety - będę zmuszona je usuwać.

EAnna

 

(Odp. vacpol)

Bardzo bardzo bardzo przepraszam już czytam regulamin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161377
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, wydaje mi się że Twoje wrazenie jest spowodowane tym całym moim "nie tak".... :cool:

w każdym razie szynka jest soczysta a nawet bardzo, (wprawdzie zrobiłem błąd i nie sprawdziłem wydajności ) ma też troszkę inną strukturę ale nie jest to wada :wink:

- co więcej ten czterogłowy pochodzi z całej szynki która była rozkrojona na inne szyneczki oraz jako główny składnik kiełbasy białej - nie było żadnych problemów a i wygląd surowca nie budził zastrzeżeń :cool:

zapewne wyjaśni Ci się po zakończeniu zagadki :cool:

 

Uzupełniam dziś o fotkę po kilkunastu godzinach w lodówce jakby nieco kolor się wyrównał:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161383
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, wydaje mi się że Twoje wrazenie jest spowodowane tym całym moim "nie tak".

No tak :blush:

To cóż chciałeś nam pokazać :rolleyes: Bo nie sądzę,że nagle zmieniłeś sposób peklowania i wędzenia :rolleyes: Chyba,że zrobiłeś na smej solance :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161385
Udostępnij na innych stronach

To cóż chciałeś nam pokazać :rolleyes: Bo nie sądzę,że nagle zmieniłeś sposób peklowania i wędzenia :rolleyes:

w tym przypadku można by było tak to określić :wink:

poczekamy jeszcze, może ktoś wpadnie :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161391
Udostępnij na innych stronach

poczekamy jeszcze, może ktoś wpadnie

No to spróbuję :grin:

Szynka była mocno masowana przez to nie oddała tyle wody przy peklowaniu z nastrzykiem.

Co pokazuje się przy parzeniu (popękana powierznia).

Następnego dnia szynka wystygła, komórki przyjeli soki i wszystko jest ok.

Myślę że wydajność ok 100%

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161392
Udostępnij na innych stronach

Darino, nie o to chodzi :cool:

jednak co do wydajności to jak już pisałem zgapiłem się i nie zważyłem przed degustacją :blush: - jednak z tego co zostało oceniam że faktycznie mogła mieć wydajność 100% :shock:

zdradzę na razie że nie to było celem, ale nastrzyk był duży - ok 30%.... masowania oczywiście z lenistwa nie zrobiłem :grin:

 

:cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161395
Udostępnij na innych stronach

ale nastrzyk był duży - ok 30%

Abratku, to co za eksperyment robiłeś - peklowanie półdniowe :rolleyes: , nastrzykiwałeś po wędzeniu :rolleyes:

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161421
Udostępnij na innych stronach

peklowanie półdniowe :rolleyes: , nastrzykiwałeś po wędzeniu :rolleyes:

dobre, dobre.... :grin: normalnie tak dobre jak ostatnia reklama TPSA :lol:

widzę że nie ma więcej odważnych więc "zaniedługo" opiszę co i jak.... :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161431
Udostępnij na innych stronach

ma więcej odważnych więc "zaniedługo" opiszę co i jak..

Opisz, opisz :smile: Bo kombinuję "jak koń pod górkę" :rolleyes: :lol: :lol:

Czym ją nastrzykłeś i dlaczego aż 30% :question:

Sznurek ostro przydymiony a szynka blada.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161442
Udostępnij na innych stronach

widzę że nie ma więcej odważnych więc "zaniedługo" opiszę co i jak....

Napisz bo i tak nikt nie zgadnie "co poeta miał na myśli pisząc ten wiersz" :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161444
Udostępnij na innych stronach

widzę że nie ma więcej odważnych więc "zaniedługo" opiszę co i jak....

Napisz bo i tak nikt nie zgadnie "co poeta miał na myśli pisząc ten wiersz" :grin:

Jestem za. :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161457
Udostępnij na innych stronach

A może abratek w sklepie kupił i ja.. sobie robi? :grin:

Pozdrawiam.

Przeważnie kolego, każdy z nas kupuje !!! (albo hoduje)

Abratku proszę o podpowiedź , czy więcej szynek parzyłeś ? :clap:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161484
Udostępnij na innych stronach

No dobra... no to może żeby nie tak sucho od razu z grubej rury to jak na spowiedzi opowiem... :blush: ..

 

Z racji tego że pingwiny zajrzały do lodówki, a moje "podwozie" ma problemy musiałem coś wykombinować.....

Celem stał się mięsień czterogłowy który wylądował z zamrażarce przed świętami Wielkanocnymi.... wyrwałem go więc z krainy lodu i rozmrażałem powolnie wg zasad sztuki tutaj nabytej :cool: .....

Ponieważ jak już wspomniałem do sprinterów się za bardzo obecnie nie zaliczam i ochoty nie miałem na podróże do piwnicy, wyciągnąłem z szafki kuchennej jakieś zabytkowe resztki peklosoli oraz słoiczek z ingrediencjami zakupionymi daaaaawno temu u Miro...

i tak doszło do sporządzenia solanki zawierającej 1 litr wody oraz 80 gramów tej wyjątkowo starej peklosoli w towarzystwie 20 gramów soli wędzonkowej ....

 

tym oto roztworem nastrzyknąłem mój obiekt doświadczeń w ilości około30%, (reszta wystarczyła na zalanie) z myślą że peklowanie nie potrwa dłużej niż cztery dni.... ale życie jak to bywa lubi płatać figle i okazało się że tydzień na lenistwie zleciał.... mięsko przeleżało więc 6 dni... co przełożyło się chyba na dość wyrazistą słoność....

Szyneczka wyjęta z solanki, opłukana i ociekana od rana do wieczora... następnie zapakowana w siateczkę i dalej do lodóweczki.....

Z racji czasowej dysfunkcji mojej kończyny oraz znikomej ilości półproduktu nie zamierzałem przeprowadzać procesu wędzenia[ :tongue: b] dlatego w mojej głowie urodził się pomysł dodania soli wędzonkowej, jednak przed parzeniem, kiedy to woda już prawie wrzała a szyneczka od godziny leżała na blacie, dotarło do mnie że ta szynka będzie taka jakaś mało atrakcyjna wizualnie :rolleyes:

chwila wahania... krótka wyprawa w pamięci do forum... i za chwilę w wodzie wylądowały.........

....

....

....

łupiny od cebuli!!! :cool:

Pogotowały się one z 10 minut po zym zostały bezczelnie usunięte żeby ustąpić nowemu lokatorowi czyli mojej malutkiej szyneczce :cool:

dalej już standardowe parzenie oznaczające w moim przypadku wrzucenie do wrzątku, wygaszenie paleniska i oczekiwanie na obniżenie temperatury wody do 80 stopni :wink:

parzenie do momentu uzyskania w centrum 68stopni, studzenie w powietrzu...

efekt już znacie :tongue: :cool:

 

Szynka dzięki temu procesowi zyskała smak "lekko wędzony", kolor jaki już widzieliście i strukturę nieco inną niż z wędzarni... taką jakby gładszą choć w moim odczuciu "mydlaną" bardziej zbliżoną do sklepowej :rolleyes:

jednak w ocenie współlokatorów efekt jest zadowalający :cool: a na pytanie o posmak cebuli robili wielkie oczy....

 

I tak to przedstawia się historia szyneczki która przez kilkanaście godzin zaciekawiła parę osób :tongue:

co jednak ważne, udowadnia że można bez wędzenia i płynnych preparatów dymowych utworzyć całkiem ciekawy wyrób :cool:

 

Dziękuję wszystkim za chwile spędzone na rozważaniu "co autor miał na myśli... albo i gdzie indziej" :grin:

no i z góry przepraszam za tą "wkrętkę" :blush: :cool: [/b]

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161487
Udostępnij na innych stronach

No niezle wykombinowałeś Abratku :grin:

Nigdy w życiu nie wpadłabym na taki pomysł... ale efekt końcowy w/g mnie bardzo ładny.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161490
Udostępnij na innych stronach

Ja wędzę nie dla barwy (szczęścia) ale dla smaku i zapachu. Jak pokroimy w plasterki to nie widać koloru szynki w całości.

Ale eksperyment niczego sobie.Najważniejsze że da się zjeść.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161491
Udostępnij na innych stronach

abratek, myślę, że szynka przedstawiona samotnie i całkiem nago poczuła się zawstydzona i dlatego jest taka zaczerwieniona. I co tu dużo pisać, szyki też maja swoje ego! i łatwo się obrażają. :grin:

Ps. Masz szynkę po czerwonym ale spróbuj mieć po różowym

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161493
Udostępnij na innych stronach

szynka wpierw była parzona później wędzona "winkle"

p.s.zdradza to bardzo wyraźnie po powiększeniu kolor i..... :grin:

Tomek proces ogólnie zastosowany w przemyśle :arrow: pol.sopocka,winkle,baleron itp.

jeżeli byłaby poddana przed wędzeniem ponownym sparzeniem (pozbycie się tłuszczu,galarety) i została poddana osadzaniu i osuszeniu kolor wyszedł by lepszy ;dla

utrwalenia koloru na koniec ja bym ją na krótko podsuszył i podpiekł po wystudzeniu miałaby

piękny wiśniowy kolor

pozdrawiam

Marek

Mnie zaciekawił wpis Marka Bo spotkałem w markecie dla bogatych jakieś stoisko z wędlinami i była tam bodajże szynka wiśniowa kolor miała i połysk jak mokasyny Pana Młodego . Nie kupiłem bo cena i pewnie chemii i barwników do czorta . Jednak kolor miała zaje...y . Myślę , że poeksperymentuje i ja by coś takie uzyskać stosując "przepis" Marka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5657-zagadkowa-szynka/page/2/#findComment-161496
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.