Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanko odnosnie metki tatarskiej robil moze ktos??

Chodzi za mna juz od dluzszego czasu ...........

Ale wszystko co znajduje na temat metek to tylko takie papaje sitko 2 i 3 razy mielic dla mnie to juz nie metka a pasztetowa

POzdro

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5690-metka-tatarska/
Udostępnij na innych stronach

Jedna z receptur

woł kl I św - 3kg

woł kl II mroż - 7kg

Kutrowane do kawałków mięsa 3-5 mm

I nie będziesz miał papai. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5690-metka-tatarska/#findComment-162514
Udostępnij na innych stronach

musi byc tyle tego mrozonego???

To jest potrzebne by uzyskać właściwe rozdrobnienie

Rozdrabnianie na maszynkach to będziesz miał to czego nie chcesz. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5690-metka-tatarska/#findComment-162518
Udostępnij na innych stronach

I nie będziesz miał papai.

Tylko musisz chyba mieć kuter bo maszynką to cienko widzę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5690-metka-tatarska/#findComment-162519
Udostępnij na innych stronach

No bede musial chyba tak jak na normalnego tatara posiekac nozem i tyle, kutra nie mam wiec tylko to mi pozostaje.

Moze jeszcze ktos cos podpowie

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5690-metka-tatarska/#findComment-162527
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj schłodzić mięso w zamrażalniku,(schłodzenie ułatwi milenie i zapobiegnie "mazianiu"), a potem zmiel najpierw na sitku 8-10 a później na 3-5.

Kto ci każe robić zaraz 10 kg, zrób 1kg. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5690-metka-tatarska/#findComment-162538
Udostępnij na innych stronach

Nie no przeciez nawet nie myslalem o 10 tylko wlasnie o 1kg tak dla siebie i dlatego pisalem ze se zrobie tak na wzor tatara nozem szatkowane(sorki za okreslenie ale wypadla mi z glowy wlasciwa nazwa-pisze to zeby zaraz jakis przychylny profesor sie nie wkurzyl z cyklu sztkowana to moze byc kapusta a mieso sie.......)

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5690-metka-tatarska/#findComment-162562
Udostępnij na innych stronach

sztkowana to moze byc kapusta a mieso sie.......)

kroi ..... sieka ...... rąbie .... ;)

 

PS

To tylko podpowiedź bo Ci słowa zbrakło ....żadne tam "profeserorzeniowanie" ...... :grin:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5690-metka-tatarska/#findComment-162600
Udostępnij na innych stronach

Nie no przeciez nawet nie myslalem o 10 tylko wlasnie o 1kg...)

szczeciniasty i jak robiłeś tego tatara bo za mną też chodzi i mam dokładnie takie same problemy jak ty. A smaka mam wielkiego !!

Co nas nie zabije to nas wzmocni!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5690-metka-tatarska/#findComment-162644
Udostępnij na innych stronach

Kilkakrotne mielenie mięsa to podwyższenie jego temperatury jak również jego większe zmiażdżenie . Dlatego mięsa są mrożone i rozdrabniane na kutrze by nadać specjalną strukturę rozdrobnienia . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5690-metka-tatarska/#findComment-162646
Udostępnij na innych stronach

Zakupilem wlasnie wolowinke i sie zmraza takze mysle ze dzis jeszcze cos zrobie zobaczymy czy sie uda.

kupilem taki kilogramowy ale chudy kawaleczek moze nawet za chudy

Mam pytanko czy podpeklowac to miesk peklosola czy tylko uzyc soli???

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5690-metka-tatarska/#findComment-162664
Udostępnij na innych stronach

W podanej recepturze

Przyprawy to glukoza na 1kg - 1g

Mieszanka przyprawowa - 1,5 g

Mieszanka peklująca - 28 g

Spx kultura -1 szt - na 100kg

Powodzenia

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5690-metka-tatarska/#findComment-162666
Udostępnij na innych stronach

Dziadku no nie mam takich rzeczy na moim "magazynie" he he.bede przyprawial wedlug uznania czyli sol pieprz i nie wiem co jeszcze moze jakis pomysl???

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5690-metka-tatarska/#findComment-162674
Udostępnij na innych stronach

bede przyprawial wedlug uznania czyli sol pieprz i nie wiem co jeszcze moze jakis pomysl??

To zależy czy bardziej chcesz tatara czy metkę ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5690-metka-tatarska/#findComment-162686
Udostępnij na innych stronach

  • 9 lat później...
Mieszanka przyprawowa

 

Dziadku, masz może również skład tej mieszanki do metki tatarskiej?

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5690-metka-tatarska/#findComment-687589
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.