dżemik Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zlinczujcie mnie jeżeli głupio się pytam.... wędzeniem zajmuję się od ok. pół roku a do peklowania używam gotowej peklosoli z marketu -peklosoli PRTMAS. Wyroby są bardzo dobre - smaczne ale, ale czytam teraz na wendlinachdomowych o zawartości saletry w soli i przepisy piszą o zawartości 2-5% natomiast w mojej sklepowej peklosoli na składzie podane jest max. 0,6% azotynu potasu. Pytanie się nażuca czy mieszając na własna renkę sól z saletrą w ilości powiedzmy 3% osiągnę lepszy efekt wizualny, smakowy? http://www.azero.is.net.pl/szynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5701-zawarto%C5%9B%C4%87-soli-w-peklosoli/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Wpisz w Google site:wedlinydomowe.pl Saletra a peklosól a zobaczysz ile jest tematów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5701-zawarto%C5%9B%C4%87-soli-w-peklosoli/#findComment-162832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Czerwca 2011 dżemik, http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny/1552-azotany-v-i-azotany-iii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5701-zawarto%C5%9B%C4%87-soli-w-peklosoli/#findComment-162833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Pytanie się nażuca czy mieszając na własna renkę sól z saletrą w ilości powiedzmy 3% osiągnę lepszy efekt wizualny, smakowy? Po pierwsze w skład peksoli nie wchodzi saletra.Czyli mylisz peksół z mieszanka soli i saletry której się już prawie nie używa ponieważ dawka trucizny jest dużo większa w takiej mieszance niż w peksoli.A po drugie większość z nas stara się używać do peklowania jak najmniejsze ilości peksoli a Ty chcesz zwiększać ilość trucizny.Powodzenia :shock: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5701-zawarto%C5%9B%C4%87-soli-w-peklosoli/#findComment-162834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Dżemiku.. Ja wale jeszcze wiekrze byki ortograficzne w moich postach i nieraz tez dostalem klapsa za nie. :-) Ale renkom nie umieszasz poklosoli..! Poczytaj moje posty na ten temat , bo Szanowni koledzy i kolezanki naprawde Ci pomoga..Poszperaj na forum , uwierz mi , jest duzo materialu na ten temat.. Potrzebowalem pol roku zeby 100 % towo uwierzyc w ich dobre intencje , ale nie zaluje czasu..Maja racje. i dziekuje im :clap: :clap: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5701-zawarto%C5%9B%C4%87-soli-w-peklosoli/#findComment-162847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Saletra + sól to jedno, a peklosól to mieszanka soli + to co odpowiedzialne za peklowanie czyli azotyn sodu. Jeśli masz przepis z użyciem saletry i soli, to dawkujesz tyle peklosoli ile masz podane w przepisie soli, a wagę saletry pomijasz bo jest znikoma. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5701-zawarto%C5%9B%C4%87-soli-w-peklosoli/#findComment-162851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżemik Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Czerwca 2011 dzięki -przez moją wiedzę chemiczną azotyn sodu uznawałem również za saletrę... ale już rozumiem. W przepisach własnych niczego nie zmieniam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5701-zawarto%C5%9B%C4%87-soli-w-peklosoli/#findComment-162967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Czerwca 2011 osiągnę lepszy efekt wizualny, smakowy?Dżemik, efekt wizualny masz za...bisty. Nie wiem co chcesz jeszcze tutaj ulepszać :lol: , a smak zapewne :thumbsup: Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5701-zawarto%C5%9B%C4%87-soli-w-peklosoli/#findComment-162983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżemik Opublikowano 13 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Czerwca 2011 w Sobotę w trakcie wędzenia (jak mnie czas puści) zrobię jakąś fotkę mego sprzętu wędzącego i uiszczę w dziale "sprzęt'. A Propos Andyandy'ego -Jego teorie były mocno wykorzystane w trakcie budowy, stąd myślę że jakość wyrobów jest pyszna a -nigdy nie jest tak dobrze aby nie mogło być lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5701-zawarto%C5%9B%C4%87-soli-w-peklosoli/#findComment-163146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.