szalonykon Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Lutego 2007 Witam,Mam wielką prośbę. Moja żona jest chora na celiakię, tzn. musi jeść wszystko bez glutenu. Może ktoś ma jakieś przepisy na wędliny bezglutenowe.Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Lutego 2007 Znasz nasza działalność i uzywane produkty. Napisz co może jeść, a czego nie. Postaramy sie pomóc.Po prostu nie znam zakresu diety. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/#findComment-8129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Lutego 2007 w mięsie nie występuje gluten więc jeśli sam będziesz robił wyroby a nie będziesz stosował udziwnień (dodatki zawierające skrobie) to możesz mieć pewność "czystości" wyrobów.Inną sprawą jest pochodzenie mięsa - może się zdarzyć że będzie już przed sprzedażą nastrzyknięte jakimś świństwem, jedyna rada to pewne źródło i ewentualnie przeprowadzanie próby jodowej Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/#findComment-8130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szalonykon Opublikowano 9 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Lutego 2007 Witam,Mięso to na pewno ona może jeść, tylko nie wiem za bardzo jak się ma sprawa z przyprawami oraz z procesem peklowania(kwestia saletry). W tej chwili robię kiełbasę dla niej tylko z dodatkiem soli i pieprzu, a wędliny pekluje tylko w zalewie z solą.Będę wdzięczny za każdą pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/#findComment-8353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Lutego 2007 Pamiętaj,gluten jest białkiem roślinnym,wystepuje tylko w ziarnie zbóż oraz przetworach zbożowych typu mąka,kasze.W przyprawach sprawdz skład,saletra nie ma glutenu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/#findComment-8355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Lutego 2007 Dodatkowa wiadomość.Gluten jest również w produktach wykonanych z mąk i kasz.w przyprawach typu pieprz, papryka,sól,gorczyca,jałowiec oraz w skrobi ziemniaczanejnapewno nie ma glutenu.Rób spokojnie,nic się nie stanie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/#findComment-8357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Lutego 2007 Cześć Moja sąsiadka miała dziecko chore na celiakię było to w okresie kartkowym. Dziecko w wieku 2-3 latek miało kartki na 8 kg na miesiąc. Jadła tylko luksusową wędlinę ( szynka. poledwica) pieczywo pieczone tylko z mąki kukurydzianej. W wieku dojrzewania celiakia cofnęła sie.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/#findComment-8358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Witajcie ! Moja znajoma ma synka (10 lat) który nie może spożywać glutenu. Wczoraj zastrzeliła mnie pytaniem czy kaszanka którą robię z kaszy gryczanej niepalonej, zawiera gluten :rolleyes: :shock: Ciemny jestem w tym temacie, ale wyczytałem coś takiego : "Do kasz bezglutenowych należą: ryż, kasza kukurydziana, gryczana, jaglana i tapioka." Podpowiedzcie czy może taką kaszankę pałaszować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/#findComment-198797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Kaszanka z kaszy gryczanej może zawierać gluten, ponieważ kasze gryczane są skażone innymi zbożami, głównie pszenicą. Takie obce ziarna widać gołym okiem, na kilkadziesiąt-kilkaset gryczanych może trafić się jedno zbożowe. Niektórzy przebierają w ten sposób kaszę, ale taka metoda sprawdzi się tylko w domowej produkcji. W kupnych wyrobach może się zboże trafić. Kasze są też mielone w tych samych młynach, w których mieli się inne zboża. Więc muszą zawierać niewidoczne gołym okiem drobiny mąki. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/#findComment-198799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Stycznia 2012 kaszanka którą robię z kaszy gryczanej niepalonej,przecież napisał,że robi sam to i napewno dokładnie kaszę przebiera i o glutenie nie może być mowy, A tak z innej strony,agronomicznej,w gryce nie może być ziaren pszenicy ponieważ grykę uprawia się tam ,gdzie pszenica nie dała by rady zaplonować. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/#findComment-198802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Stycznia 2012 czy może taką kaszankę pałaszować.Może, jak najbardziej. Wprawdzie kasza gryczana może być trochę zanieczyszczona glutenem ale są to ilości bez znaczenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/#findComment-198804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Stycznia 2012 na kilkadziesiąt-kilkaset gryczanych może trafić się jedno zbożowe. Czy to jedno ziarno może zaszkodzić ? Przecież w wytwórniach produktów bezglutenowych też używają kaszy gryczanej i na taką skalę nikt tego nie przebiera. Ja swoją drogą dla dobra chłopaka mogę przejrzeć te 1 kg kaszy, ziarenko po ziarenu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/#findComment-198805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Czy to jedno ziarno może zaszkodzić ?tak, może już pojedyncze ppm glutenu (1: 1000 000) dają objawy ,w gryce nie może być ziaren pszenicy ponieważ grykę uprawia się tam ,gdzie pszenica nie dała by rady zaplonować.to nie jest prawda, z uwagi na warunki atmosferyczne, metody zbioru, transportu i przetwarzania Wprawdzie kasza gryczana może być trochę zanieczyszczona glutenem ale są to ilości bez znaczenia.to nie jest prawda, j.w. więcej szczegółów na forum.celiakia.pl Straszny, rób jak uważasz, jak tylko przedstawiam opinie osób które siedzą w temacie od lat. [ Dodano: Sro 25 Sty, 2012 19:02 ]wytwórniach produktów bezglutenowychCertyfikat jak to certyfikat, uspokaja sumienie i daje zarobić. Uzyskuje się go tak jak wszystkie inne certyfikaty, zaświadczenia i opinie. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/#findComment-198814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Straszny, rób jak uważasz, jak tylko przedstawiam opinie osób które siedzą w temacie od lat. Maad, serdeczne podziekowania, że tak szybko odpowiedziałeś ( tak myślałem, że to ty się wypowiesz w tej kwesti ) Nie znam tej choroby i nie wiem co może spowodować minimalna ilość spożytego glutenu :blush: dlatego wolałem się upewnić. Przekaże info oraz namiar na forum ( wielkie dzięki ) rodzicom chłopaka i oni zdecydują. A tak teraz prywatnie to myślę, że własna kaszaneczka mniej zaszkodzi jak niejedne specyfiki bezglutenowe :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/#findComment-198819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Stycznia 2012 A tak teraz prywatnie to myślę, że własna kaszaneczka mniej zaszkodzi jak niejedne specyfiki bezglutenowetu masz 100% racjiprzemysł produktów bezglutenowych powiela takie same błędy, jakie są w zwykłych produktach przemysłowych - barwniki, konserwanty, wypełniacze, aromaty, glutaminian, itp itd stare przysłowie powiada: jak chcesz mieć coś zrobione dobrze, to zrób to sam [ Dodano: Sro 25 Sty, 2012 19:56 ]Nie znam tej choroby i nie wiem co może spowodować minimalna ilość spożytego glutenuceliakia ma trzy formy: klasyczną, ubogoobjawową i niemąmożna nie mieć jakiś spektakularnych objawów i mieć zniszczone kosmki jelitowe, co skutkuje upośledzonym wchłanianiem składników pokarmowychale to już zupełnie inny temat Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/#findComment-198825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zastanawiając się, czy ta dyskusja nie jest jednak jakimś przegięciem, zwróciłem się o pomoc do królowej nauk - matematyki i wujka Googla: Na 10kg kiszki kaszanej wyborowej zużywa się 2kg kaszy gryczanej. Ile może być w takiej kaszy zanieczyszczeń pszenicą, żeby produkt mógł być nazwany produktem bezglutenowym? Według norm 100g produktu nie może zawierać więcej niż 2mg glutenu. Pszenica zawiera przeciętnie 25% glutenu, czyli samej pszenicy nie może być więcej niż 8mg. Przy założeniu że ziarna gryki i pszenicy mają podobną wagę, porównując 20g = 20 000mg kaszy do 8mg pszenicy, dostajemy końcowy wynik: na 2 500 ziaren gryki może być co najwyżej jedno ziarno pszenicy Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/#findComment-198853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Stycznia 2012 2 500 ziaren gryki może być co najwyżej jedno ziarno pszenicyczyli 1 ziarnko na 50g kaszy. 50 ziaren waży ok. 1g :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/#findComment-198901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Przy siewie pszenicy potrzebny nam jest MTZ, czyli Masa Tysiąca Ziarniaków co w przybliżeniu w zależności od odmiany daje nam ok. 45g. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/#findComment-198950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Witaj Straszny Nie ufaj temu, co kupujesz w sklepie- ETYKIETY KŁAMIĄ!!!!!! Moi synowie nie mogą jeść niczego, w czym jest pszenica.Trafiłem w TESCO chleb z takim napisem ,,100% RAZOWY”Byliśmy szczęśliwi, że nareszcie mamy chlebek dla chłopców. Nasza radość szybko skończyła się, bo po kilku dniach TESCO przestało sprzedawać ten chleb.Pojechałem do producenta. W piekarni rozmawiałem z kierownikiem i w trakcie rozmowy dowiedziałem się, że to wcale nie jest 100% żytni. Taki chleb ciężko się piecze, więc oni dodają 10% maki pszennej, na etykiecie nie muszą wykazywać innego składnika, jeśli mieszczą się w 10% dodatku. Wniosek – kupowałem chleb będąc przekonany, że to jest 100% żytni a okazało się, że to kłamstwo w imieniu prawa chleb zawierał tylko 90% żytniej i 10% pszennej mąki. My rodzice dostawaliśmy obłędu, bo nie wiedzieliśmy, co chłopcom szkodzi, byliśmy przekonani, że podajemy im tylko to, co mogą jeść. Przez przypadek dowiedzieliśmy się, że szkodzi im chleb 100% ŻYTNI. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/577-w%C4%99dliny-bezglutenowe/#findComment-198956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.