szczeciniasty Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Witam Mam takie pytanko jaka moze byc przyczyna wystepowania wody w kielbasie po parzeniu??Nie we wszystkich ale w nie ktorych flak sie dziwnie napelnia woda a po wystudzeniu kielbasa jast taka zmarszczona?? Z gory dziekuje za jakiekolwiek sugestie Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Czerwca 2011 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3575&highlight=woda++kie%B3basie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Witam Mam takie pytanko jaka moze byc przyczyna wystepowania wody w kielbasie po parzeniu??Napisz sklad kielbasy i temperature mielenia plus dodatek wody% i parzenia w °c. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Czerwca 2011 szczeciniasty, Możesz mieć dziurki - nieszczelne jelita lub źle związane. Może fotki więcej powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Napisz sklad kielbasy i temperature mielenia plus dodatek wody% i parzenia w °c. Pozdrawiam Kielbasa bardzo chuda zrobiona z 4 karkowek i przednia polowka robiona na wzor chlopskiej temperatura mielenia 5 do 9 stopni parzenie 20 minut w 72-75 stopni jelita 26-28 Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 3 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Lipca 2011 A prócz karkówek co? Teraz mięso wodniste, ciepło jest świnkom. A wie.....any dodałeś? Przepraszam ale czego mialem dodac....... Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Lipca 2011 Przy chudych kiełbasach z dużą ilością wp kl I i chudej wp kl IIA. Należy bardzo dokładnie mieszać wyrabiać wp. kl I- dotąd aż zrobi się kleista .Ponieważ mięso tej klasy , jak i wp kl II chuda zawiera najwięcej wody - można przekonać się po skończonej klasyfikacji mięsa - na dnie naczynia jest nieraz bardzo dużo osocza. Mówimy potocznie -mięso nie trzyma , puszcza wodę. Gdy do tego dodamy jeszcze -dodatek wody do masy mięsnej to mamy przyczynę. Przyczyn może być więcej , ale już związanych z nie prawidłową obróbką cieplną - o co nie podejrzewam autora . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Lipca 2011 Bardzo dziekuje za jasna i bardzo mnie uswiadamiajaca odpowiedz.Jest dokladnie jak Pan Profesor napisal.Robie glownie chude kielbasy i rzeczywiscie po klayfikacji jest tego osocza nawet calkiem sporo i nieraz myslalem ze angole sprycuja jeszcze przed sprzedaza woda dla podniesienia wagi.A ze robie chude kielbasy to miesza ciezko wiec wody musze troche dodac bo w raczkach bym nie umieszal. :smile:acha przy wedzonej pieczonej z wiadomych wzgledow to nie wystepuje Bede robil kielbaske w piatek i postaram sie nie dodac ani kropelki wody i wtedy bede mial jasnosc ale mysle ze nic innego nie moglo byc przyczyna bo jak robie tlusciejsze to nie ma czegos takiego. Jeszcze raz dzieki Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Lipca 2011 Kochani mi ostatnio po sparzeniu kiełbasy krakowskiej pod osłonką podczas studzenia wyszła galaretka. Zastanawiam się teraz czy to była wina mięsa-kiełbasa bardzo chuda.Czy może przyczyną było studzenie kiełbasy po parzeniu przez wentylator. Kiełbasa za szybko stygła-kurczyła się i wypchnęła soki.? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Lipca 2011 Moim zdaniem miales ta wode juz po sparzeniu tylko nie zauwazyles,ale ja jeszcze za fachowca sie nie uwazam choc czytam czytam i probuje he he Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Lipca 2011 Moim zdaniem miales ta wode juz po sparzeniu tylko nie zauwazyles,aNA moje raczej nie jak ją powiesiłem było wszystko ok osłonka naprężona. Dotykowo też ok. Jak przyszłem później to osłonka była luźna. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Lipca 2011 moim zdaniem -za luźno nadziana,a przy parzeniu woda na zasadzie osmozy (a nie dziurek) przenika do wewnątrz wykorzystując luz z nadziewania,a poza tym mięso być może za mało wymasowane,albo za wysoka temperatura parzenia..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Lipca 2011 szczeciniasty, Przy chudej kiełbasce krakowskiej to częsty problem, jak jest luźno nabita lub farsz jest za słabo wymieszany. Jest na to sposób. Po parzeniu ( ja na 20 kiełbas 5 mam z galaretką ) wkładam do wędzarni i dowędzam kilka godzin w temperaturze 25 do 30 st w lekkim dymie śliwkowym. Kiełbaska ładnie wiąże podsycha nabiera wspaniałego zapachu, a w lodówce "żyje długo i szczęśliwie" :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Lipca 2011 Po parzeniu ( ja na 20 kiełbas 5 mam z galaretką ) wkładam do wędzarni I co, galaretka zniknie :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Lipca 2011 Gonzo, Tak galaretka dziwnym trafem znika i kiełbasa jest zwarta. Czasami zostawiam taka galaretkową kiełbasę bezpośrednio do spożycia i jest super w smaku o konsystencji mielonki. Oczywiście galaretka jest w całej objętości. Niekiedy duża ilości galarety jest bezpośrednio pod skórą, ale to już jest wina słabego związania osłonki lub dziurki w osłonce lub luźne nabicie. Po podwędzeniu i suszeniu problem galaretki znika. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Lipca 2011 U mnie dziwnym trafem galaretka i luźna osłonka jest tylko po tej stronie na której bezpośrednio dmuchał wiatrak. Z tego też powodu myślałem że wina leży w zbyt szybkim ochłodzeniu. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.