Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Mam takie pytanko jaka moze byc przyczyna wystepowania wody w kielbasie po parzeniu??

Nie we wszystkich ale w nie ktorych flak sie dziwnie napelnia woda a po wystudzeniu kielbasa jast taka zmarszczona??

 

Z gory dziekuje za jakiekolwiek sugestie

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165042
Udostępnij na innych stronach

Napisz sklad kielbasy i temperature mielenia plus dodatek wody% i parzenia w °c.

Pozdrawiam

 

Kielbasa bardzo chuda zrobiona z 4 karkowek i przednia polowka robiona na wzor chlopskiej temperatura mielenia 5 do 9 stopni parzenie 20 minut w 72-75 stopni jelita 26-28

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165055
Udostępnij na innych stronach

Przy chudych kiełbasach z dużą ilością wp kl I i chudej wp kl IIA. Należy bardzo dokładnie mieszać wyrabiać wp. kl I- dotąd aż zrobi się kleista .Ponieważ mięso tej klasy , jak i wp kl II chuda zawiera najwięcej wody - można przekonać się po skończonej klasyfikacji mięsa - na dnie naczynia jest nieraz bardzo dużo osocza. Mówimy potocznie -mięso nie trzyma , puszcza wodę. Gdy do tego dodamy jeszcze -dodatek wody do masy mięsnej to mamy przyczynę. Przyczyn może być więcej , ale już związanych z nie prawidłową obróbką cieplną - o co nie podejrzewam autora . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165364
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziekuje za jasna i bardzo mnie uswiadamiajaca odpowiedz.Jest dokladnie jak Pan Profesor napisal.Robie glownie chude kielbasy i rzeczywiscie po klayfikacji jest tego osocza nawet calkiem sporo i nieraz myslalem ze angole sprycuja jeszcze przed sprzedaza woda dla podniesienia wagi.A ze robie chude kielbasy to miesza ciezko wiec wody musze troche dodac bo w raczkach bym nie umieszal. :smile:acha przy wedzonej pieczonej z wiadomych wzgledow to nie wystepuje

Bede robil kielbaske w piatek i postaram sie nie dodac ani kropelki wody i wtedy bede mial jasnosc ale mysle ze nic innego nie moglo byc przyczyna bo jak robie tlusciejsze to nie ma czegos takiego.

 

Jeszcze raz dzieki

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165425
Udostępnij na innych stronach

Kochani mi ostatnio po sparzeniu kiełbasy krakowskiej pod osłonką podczas studzenia wyszła galaretka. Zastanawiam się teraz czy to była wina mięsa-kiełbasa bardzo chuda.

Czy może przyczyną było studzenie kiełbasy po parzeniu przez wentylator. Kiełbasa za szybko stygła-kurczyła się i wypchnęła soki.?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165441
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem miales ta wode juz po sparzeniu tylko nie zauwazyles,ale ja jeszcze za fachowca sie nie uwazam choc czytam czytam i probuje he he

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165495
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem miales ta wode juz po sparzeniu tylko nie zauwazyles,a

NA moje raczej nie jak ją powiesiłem było wszystko ok osłonka naprężona. Dotykowo też ok. Jak przyszłem później to osłonka była luźna.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165496
Udostępnij na innych stronach

moim zdaniem -za luźno nadziana,a przy parzeniu woda na zasadzie osmozy (a nie dziurek) przenika do wewnątrz wykorzystując luz z nadziewania,a poza tym mięso być może za mało wymasowane,albo za wysoka temperatura parzenia.....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165935
Udostępnij na innych stronach

szczeciniasty, Przy chudej kiełbasce krakowskiej to częsty problem, jak jest luźno nabita lub farsz jest za słabo wymieszany. Jest na to sposób. Po parzeniu ( ja na 20 kiełbas 5 mam z galaretką ) wkładam do wędzarni i dowędzam kilka godzin w temperaturze 25 do 30 st w lekkim dymie śliwkowym. Kiełbaska ładnie wiąże podsycha nabiera wspaniałego zapachu, a w lodówce "żyje długo i szczęśliwie" :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165954
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, Tak galaretka dziwnym trafem znika i kiełbasa jest zwarta. Czasami zostawiam taka galaretkową kiełbasę bezpośrednio do spożycia i jest super w smaku o konsystencji mielonki. Oczywiście galaretka jest w całej objętości. Niekiedy duża ilości galarety jest bezpośrednio pod skórą, ale to już jest wina słabego związania osłonki lub dziurki w osłonce lub luźne nabicie. Po podwędzeniu i suszeniu problem galaretki znika. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165957
Udostępnij na innych stronach

U mnie dziwnym trafem galaretka i luźna osłonka jest tylko po tej stronie na której bezpośrednio dmuchał wiatrak. Z tego też powodu myślałem że wina leży w zbyt szybkim ochłodzeniu.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5771-woda-w-kielbasie/#findComment-165993
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.