Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a to moje małosolne dwu i pół dniowe :) pychotka i twarde jak... :tongue:

 

http://img52.imageshack.us/img52/253/dscf0068wm.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-165471
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Obiecałem bratowej ze na jutrzejszą impreze zrobie małosolne. Niestety troche za puźno je nastawiłem. Myślicie ze po 24 h , bedzie cos z tego ?

 

Dodalem tak jak Maxell pisal troche gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu.

Ogóry są w 5 litrowym plastkiowym pojemniku po cisateczkach..

 

pozdro :wink:

 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-174078
Udostępnij na innych stronach

Gregtom, trzeba było zalać wrzątkiem i szczelnie zamknąć.Zawsze tak robię i na drugi dzień są do konsumpcji.
Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-174084
Udostępnij na innych stronach

Gregtom, trzeba było zalać wrzątkiem i szczelnie zamknąć.Zawsze tak robię i na drugi dzień są do konsumpcji.

Woda była b.ciepla ale nie wrząca. Dzieki za porade i juz lece pojemnik zamknąć bo mam pasowny dekielek..

 

:wink: :wink: :grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-174096
Udostępnij na innych stronach

Możesz wrzucić jeszcze kawałek skórki żytniego chleba. Także pomaga.

Ja bym jeszcze je pojedynczo wyciagał i przecinał nożem na połówki, ale nie do końca. Tak, aby były połączone. Inna metoda, to nacinanie na krzyż: rozcinasz ogórek na połowy nie do końca - musza się trzymać razem - (oczywiście po długości), następnie obracasz go o 180 st. i tak samo nacinasz od drugiej strony. Nacięcia w przekroju poprzecznym ogórka krzyżuja się.

Wtedy wszystkie ćwiartki ogórka trzymaję sie razem, a solanka dociera do całego wnętrza.

Poza tym, odpada kłopot z krojeniem, gdyż wyjmujesz całego ogórka i na talerzu rozrywasz go na cztery równiutkie kawałeczki.

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-174102
Udostępnij na innych stronach

Poprawka..

 

Ogóry ponacinane prawie do końca + piętka razowego + dekielek.

 

Już dzisiaj nie bede im operaci wiecej robił.

 

Dziekuje Kochani.. :grin: :grin:

 

 

 

 

Jutro wyniki .. :clap: :clap: :clap:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-174106
Udostępnij na innych stronach

Myślicie ze po 24 h , bedzie cos z tego ?

 

niektóre niedowiarki przekonały się na zlocie że 24godziny to aż nadto czasu :tongue: :cool: - tylko obcinane końcówki, bez rozcinania
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-174120
Udostępnij na innych stronach

Ha ha ha :grin:

 

Turbo-Metoda na szybkie ogórki małosolne działa 100%-owo i to w niecale 20 godzin !!!

 

Oto dowody :

 

 

 

 

 

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi a szczególnie Lucioli5 i Maxellowi za ich pomoc.

Naprawde ogórki smakowaly tak jakby byly w solance conajmniej 2 dni.

Kruche, preżne i zgrzytające przy jedzeniu. :thumbsup:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-174354
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Dziś rozpocząłem sezon ogórkowy

Nie za wcześnie ??? Rozumiem handlowców którzy takie rarytasy już w marcu nawet sprzedają, ale dla siebie ?

Szkoda, że coraz częściej zapominamy o czymś takim jak sezonowość, że wszystko ma swój czas i wtedy smakuje najlepiej.

Karolu to nie do ciebie osobiście :grin: tak jakoś mi się "nerw" włącza na te pojawiające się już w sprzedaży w marcu, truskawki, małosolne czy "młodą" kapusta.

Tylko że to się do jedzenia nie nadaje, a miesza ludziom w głowach.

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-218229
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Pierwsze w tym roku ogórki małosolne nastawione :grin: zobaczymy co z nich będzie :wink:

 

Ogóreczki oczywiście obowiązkowo w kamiennym garnku i obowiązkowo liście wiśni :!:

Pozostałe przyprawy: mało kopru, ale za to dużo czosnku i chrzanu.

Do zalewy dodaję odrobinę cukru.

Teraz pozostaje mi tylko czekać... :grin:

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-220786
Udostępnij na innych stronach

no i u mnie juz się robią :grin:

http://i49.tinypic.com/kbvuzc.jpg

i smalcyk z małosolnymi :thumbsup:

http://i46.tinypic.com/24eow21.jpg

Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości

można się nabawić kompleksu niższości !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-221763
Udostępnij na innych stronach

Najlepsze na małosolne nadają się te jasno zielone

można prosić o wyjaśnienie dlaczego? :tongue: - oczywiście nie wątpię ale chciałbym wiedzieć :grin: ... a dlaczego?

bo jak słyszę/czytam zdanie:

wiem to o tych co sieją olbrzymie areały ogórków

to od razu mam przed oczami punkt widzenia producenta a nie konsumenta :tongue:

 

ps

A wyjaśnijcie mi cholerka dlaczego niektórym nie smakuje smalec z ogórkami małosolnymi a z kiszonymi zajadałby na kilogramy? :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-221800
Udostępnij na innych stronach

oczywiście nie wątpię ale chciałbym wiedzieć :grin: ... a dlaczego?

Kisiłem małosolne setki razy i zdarzyło się nie raz że ogórki się nie udawały a zwłaszcza te bardzo wczesne i bardzo ciemne.W końcu zapytałem znajomego i odpowiedział że najlepsze są te jasno zielone. Związane jest to z intensywnością nawożenia.

to od razu mam przed oczami punkt widzenia producenta a nie konsumenta :tongue:

 

TU nie masz racji tych jasnych jest mało na rynku i ich nie muszą zachwalać bo i tak je sprzedadzą.A nie była to rozmowa między kupującym a sprzedającym a między kolegami, znamy się od dzięsięcioleci
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-221803
Udostępnij na innych stronach

Te mocno ciemnozielone takie kostropate, też są wyśmienite i nadają się jak najbardziej na małosolne i są doskonałe w smaku. Właśnie kończy się u mnie porcja 2kg.ciemnozielonych nastawiona kilka dni temu. Jutro idę na bazarek po następną porcyjkę . Ja swoje ogóreczki po dwóch dniach zakwaszania w garnku kamiennym, przekładam do słoików i wstawiam je do lodówki. Wtedy nie kwaśnieją już dalej i są pyszne, prawdziwe małosolne, przez dobrych kilka dni, do czasu przygotowania następnej porcji. Ogórki nawożone nie prawidłowo będą puste w środku, niezależnie od ich koloru. Zarówno jasne odmiany, jak też i te ciemne.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-221805
Udostępnij na innych stronach

Ogórki jasne i grubobrodawkowe np. Śremski czy Polan to są to odmiany stare i nie znoszą bardzo wysokiego nawożenia azotem.Nowe odmiany w typie F1 są ciemnozielone i drobno brodawkowe.Plon wydają bardzo wysoki i szybko ale wymagają intensywnego nawożenia szczególnie azotem.

Każda odmiana nadaje się do kiszenia o ile jest nawożona racjonalnie i w odpowiednim terminie.

Każdy ogórek przeazotowany a szczególnie azotowany tuż przed zbiorem nie nadaje się do jedzenia a tym bardziej do kiszenia.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-221806
Udostępnij na innych stronach

Każdy ogórek przeazotowany a szczególnie azotowany tuż przed zbiorem nie nadaje się do jedzenia a tym bardziej do kiszenia.

 

Odpowiedziałeś nam łopatologicznie na to co ja wiedziałem ale nie do końca umiałem wytłumaczyć bo to nie moja dziedzina. dzięki za pomoc :clap: :clap: :clap:
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-221808
Udostępnij na innych stronach

Przyłączam sie :D własne ogóreczki PYCHOTA!! w sklepie dobre małosolne 18zł/kg.. na rynku ogórki już z przyprawami 5zł/kg... liście porzeczki, dębu, wiśni.. za darmo :D Pozdrawiam

 

http://img607.imageshack.us/img607/5365/maosonle.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-222378
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy doczekają ukiszenia, bo już po zalaniu gorąca wodą ubywa ogóreczków :grin:

 

Skąd ja to znam . :thumbsup: :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-222407
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Dopiero się zarejestrowałam na Waszym forum i chcę się uczyć nowych rzeczy od bardziej doświadczonych. :-)

Mam nadzieję, że mi w tym pomożecie i że cierpliwie będziecie odpowiadać na moje pytania. :wink:

Ponieważ jestem teraz w ciąży i codziennie robię ogórkową lub jem kiszone ogórki, chciałabym zrobić je sama i nie kupować żadnych w sklepie, bo rzadko kiedy są dobre.

Możecie doradzić mi jaki rozmiar kamionki kupić na początek? 1,5l wystarczy? Albo może inaczej, jaki rozmiar kamionki na 1kg ogórków do kiszenia powinnam kupić?

i jeszcze jedno: gdzie mogę dostać liście dębu i wiśni do kiszenia?! Popytać na bazarku?

Pozdrawiam serdecznie!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-222654
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.