pokemon15 Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 4 Lipca 2011 a to moje małosolne dwu i pół dniowe pychotka i twarde jak... :tongue: http://img52.imageshack.us/img52/253/dscf0068wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-165471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 2 Września 2011 Obiecałem bratowej ze na jutrzejszą impreze zrobie małosolne. Niestety troche za puźno je nastawiłem. Myślicie ze po 24 h , bedzie cos z tego ? Dodalem tak jak Maxell pisal troche gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu. Ogóry są w 5 litrowym plastkiowym pojemniku po cisateczkach.. pozdro :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-174078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 2 Września 2011 Gregtom, trzeba było zalać wrzątkiem i szczelnie zamknąć.Zawsze tak robię i na drugi dzień są do konsumpcji. Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-174084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 2 Września 2011 Gregtom, trzeba było zalać wrzątkiem i szczelnie zamknąć.Zawsze tak robię i na drugi dzień są do konsumpcji. Woda była b.ciepla ale nie wrząca. Dzieki za porade i juz lece pojemnik zamknąć bo mam pasowny dekielek.. :wink: :wink: :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-174096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 2 Września 2011 Możesz wrzucić jeszcze kawałek skórki żytniego chleba. Także pomaga. Ja bym jeszcze je pojedynczo wyciagał i przecinał nożem na połówki, ale nie do końca. Tak, aby były połączone. Inna metoda, to nacinanie na krzyż: rozcinasz ogórek na połowy nie do końca - musza się trzymać razem - (oczywiście po długości), następnie obracasz go o 180 st. i tak samo nacinasz od drugiej strony. Nacięcia w przekroju poprzecznym ogórka krzyżuja się. Wtedy wszystkie ćwiartki ogórka trzymaję sie razem, a solanka dociera do całego wnętrza. Poza tym, odpada kłopot z krojeniem, gdyż wyjmujesz całego ogórka i na talerzu rozrywasz go na cztery równiutkie kawałeczki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-174102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 2 Września 2011 Poprawka.. Ogóry ponacinane prawie do końca + piętka razowego + dekielek. Już dzisiaj nie bede im operaci wiecej robił. Dziekuje Kochani.. :grin: :grin: Jutro wyniki .. :clap: :clap: :clap: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-174106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 2 Września 2011 Myślicie ze po 24 h , bedzie cos z tego ? niektóre niedowiarki przekonały się na zlocie że 24godziny to aż nadto czasu :tongue: - tylko obcinane końcówki, bez rozcinania Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-174120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 4 Września 2011 Ha ha ha :grin: Turbo-Metoda na szybkie ogórki małosolne działa 100%-owo i to w niecale 20 godzin !!! Oto dowody : Dziekuje wszystkim za podpowiedzi a szczególnie Lucioli5 i Maxellowi za ich pomoc. Naprawde ogórki smakowaly tak jakby byly w solance conajmniej 2 dni. Kruche, preżne i zgrzytające przy jedzeniu. :thumbsup: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-174354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 16 Maja 2012 Dziś rozpocząłem sezon ogórkowy.Ogórki małosolne! :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-218176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 16 Maja 2012 Karolu na ........ :rolleyes: .............. minizolt jak znalazł :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-218212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 16 Maja 2012 Dziś rozpocząłem sezon ogórkowy Nie za wcześnie ??? Rozumiem handlowców którzy takie rarytasy już w marcu nawet sprzedają, ale dla siebie ? Szkoda, że coraz częściej zapominamy o czymś takim jak sezonowość, że wszystko ma swój czas i wtedy smakuje najlepiej. Karolu to nie do ciebie osobiście :grin: tak jakoś mi się "nerw" włącza na te pojawiające się już w sprzedaży w marcu, truskawki, małosolne czy "młodą" kapusta. Tylko że to się do jedzenia nie nadaje, a miesza ludziom w głowach. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-218229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Pierwsze w tym roku ogórki małosolne nastawione :grin: zobaczymy co z nich będzie :wink: Ogóreczki oczywiście obowiązkowo w kamiennym garnku i obowiązkowo liście wiśni :!: Pozostałe przyprawy: mało kopru, ale za to dużo czosnku i chrzanu.Do zalewy dodaję odrobinę cukru.Teraz pozostaje mi tylko czekać... :grin: Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-220786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamix Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 7 Czerwca 2012 no i u mnie juz się robią :grin: http://i49.tinypic.com/kbvuzc.jpg i smalcyk z małosolnymi :thumbsup: http://i46.tinypic.com/24eow21.jpg Cytuj Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości można się nabawić kompleksu niższości !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-221763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 7 Czerwca 2012 wamix.. Ale "apetyta" narobiłeś.. :thumbsup: Ogórasy 1 A. :clap: :clap: :clap: :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-221790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Moje najbardziej ulubione.Najlepsze na małosolne nadają się te jasno zielone. Sprawdzone, a wiem to o tych co sieją olbrzymie areały ogórków. Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-221792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Najlepsze na małosolne nadają się te jasno zielonemożna prosić o wyjaśnienie dlaczego? :tongue: - oczywiście nie wątpię ale chciałbym wiedzieć :grin: ... a dlaczego? bo jak słyszę/czytam zdanie: wiem to o tych co sieją olbrzymie areały ogórkówto od razu mam przed oczami punkt widzenia producenta a nie konsumenta :tongue: ps A wyjaśnijcie mi cholerka dlaczego niektórym nie smakuje smalec z ogórkami małosolnymi a z kiszonymi zajadałby na kilogramy? :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-221800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 7 Czerwca 2012 oczywiście nie wątpię ale chciałbym wiedzieć :grin: ... a dlaczego? Kisiłem małosolne setki razy i zdarzyło się nie raz że ogórki się nie udawały a zwłaszcza te bardzo wczesne i bardzo ciemne.W końcu zapytałem znajomego i odpowiedział że najlepsze są te jasno zielone. Związane jest to z intensywnością nawożenia.to od razu mam przed oczami punkt widzenia producenta a nie konsumenta :tongue: TU nie masz racji tych jasnych jest mało na rynku i ich nie muszą zachwalać bo i tak je sprzedadzą.A nie była to rozmowa między kupującym a sprzedającym a między kolegami, znamy się od dzięsięcioleci Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-221803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Te mocno ciemnozielone takie kostropate, też są wyśmienite i nadają się jak najbardziej na małosolne i są doskonałe w smaku. Właśnie kończy się u mnie porcja 2kg.ciemnozielonych nastawiona kilka dni temu. Jutro idę na bazarek po następną porcyjkę . Ja swoje ogóreczki po dwóch dniach zakwaszania w garnku kamiennym, przekładam do słoików i wstawiam je do lodówki. Wtedy nie kwaśnieją już dalej i są pyszne, prawdziwe małosolne, przez dobrych kilka dni, do czasu przygotowania następnej porcji. Ogórki nawożone nie prawidłowo będą puste w środku, niezależnie od ich koloru. Zarówno jasne odmiany, jak też i te ciemne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-221805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Ogórki jasne i grubobrodawkowe np. Śremski czy Polan to są to odmiany stare i nie znoszą bardzo wysokiego nawożenia azotem.Nowe odmiany w typie F1 są ciemnozielone i drobno brodawkowe.Plon wydają bardzo wysoki i szybko ale wymagają intensywnego nawożenia szczególnie azotem.Każda odmiana nadaje się do kiszenia o ile jest nawożona racjonalnie i w odpowiednim terminie.Każdy ogórek przeazotowany a szczególnie azotowany tuż przed zbiorem nie nadaje się do jedzenia a tym bardziej do kiszenia. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-221806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Każdy ogórek przeazotowany a szczególnie azotowany tuż przed zbiorem nie nadaje się do jedzenia a tym bardziej do kiszenia. Odpowiedziałeś nam łopatologicznie na to co ja wiedziałem ale nie do końca umiałem wytłumaczyć bo to nie moja dziedzina. dzięki za pomoc :clap: :clap: :clap: Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-221808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Ogóreczki jeszcze nie swoje ale za to z młodym czosnkiem z działeczki, smak zupełnie inny :thumbsup: http://monki.us/~tier/wd/malosolne.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-222373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Przyłączam sie własne ogóreczki PYCHOTA!! w sklepie dobre małosolne 18zł/kg.. na rynku ogórki już z przyprawami 5zł/kg... liście porzeczki, dębu, wiśni.. za darmo Pozdrawiam http://img607.imageshack.us/img607/5365/maosonle.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-222378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Kolejne ogórki do słoja na małosolne :thumbsup: Nie wiem czy doczekają ukiszenia, bo już po zalaniu gorąca wodą ubywa ogóreczków :grin: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-222393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Nie wiem czy doczekają ukiszenia, bo już po zalaniu gorąca wodą ubywa ogóreczków :grin: Skąd ja to znam . :thumbsup: :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-222407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetheart79 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Witam,Dopiero się zarejestrowałam na Waszym forum i chcę się uczyć nowych rzeczy od bardziej doświadczonych. :-)Mam nadzieję, że mi w tym pomożecie i że cierpliwie będziecie odpowiadać na moje pytania. :wink: Ponieważ jestem teraz w ciąży i codziennie robię ogórkową lub jem kiszone ogórki, chciałabym zrobić je sama i nie kupować żadnych w sklepie, bo rzadko kiedy są dobre.Możecie doradzić mi jaki rozmiar kamionki kupić na początek? 1,5l wystarczy? Albo może inaczej, jaki rozmiar kamionki na 1kg ogórków do kiszenia powinnam kupić?i jeszcze jedno: gdzie mogę dostać liście dębu i wiśni do kiszenia?! Popytać na bazarku?Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/3/#findComment-222654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.