Henio Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 5 Lipca 2012 Jako że Niemce kiszonek nie znają , to zrobiłem sobie małosolne kombinowane . Kolega przywiózł z kraju ogórki gruntowe ( w Hamburgu nie widziałem takowych) i dałem je do osolonej wody + trzy ząbki czosnku pokrojone i dużo pieprzu ziołowego . O dziwo wyszły smaczne . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-226585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 5 Lipca 2012 Ogórki czy to małosolne czy to kiszone przed włozeniem do słoików moczę co najmniej godzine w zimnej wodzie. W zlewie, w misce czy tez w wannie jesli duzomyje je dokładnie a potem do zimnej wody. Mam czas na przygotowanie wszystkiego.To sposób mojej babci na to by nie były "gąbczaste" i puste w srodku.W sumie bez znaczenia czy ogórki mam z targu, "biedronki" czy z działki zawsze robie tak samo i zawsze wychodzą. Polecam metode do wypróbowania Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-226594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 6 Lipca 2012 Ja np. moczę kilka godzin w zimnej wodzie i w tym czasie zmieniam ja 3-4 razy na świeżą i zimną. Poz tym kupuję ogórki tylko świeżo zebrane, czyli tego samego dnia rano. Po ogórku widać doskonale w jakiej jest kondycji. Jeżeli tylko nie sprawia dobrego wrażenia, ni należy wierzyć sprzedającemu na słowo kiedy mówi. Łoj, panocku, toć rankiem, po rosie zbirone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-226624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 6 Lipca 2012 Jako że Niemce kiszonek nie znająNie żartuj... http://de.wikipedia.org/wiki/Salzgurke :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-226628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 6 Lipca 2012 Liście musisz sobie gdzieś pozrywać.Na bazary nie licz Z dębem na bazarku może być problem. Ale liście wiśni można dostać od tych, którzy handlują .... wiśniami. Trzeba tylko poprosić, żeby poprzebierali trochę w skrzynkach coś się zawsze znajdzie. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-226637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 7 Lipca 2012 Jako że Niemce kiszonek nie znająNie żartuj... http://de.wikipedia.org/wiki/Salzgurke :grin: Powiedzmy tak. Starsze pokolenia znają kiszone ogórki, ale ci młodsi to raczej nie. Nieraz już brałem swoje ogórasy na imprezki (garażówki) gdzie przychodziło po 20-30 osób i tylko tacy "niemcy" jak ja :lol: zajadali się nimi ale ci niemiaszki tutaj rodzone to po kilku kęsach twierzdzili że ogórki się popsuły, a jak jeszcze widzieli jak do kielicha zapijalismy woda ze słoja, to się poprostu brzydzili... :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-226753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 7 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 7 Lipca 2012 Powiedzmy tak. Starsze pokolenia znają kiszone ogórki, ale ci młodsi to raczej nie. Nieraz już brałem swoje ogórasy na imprezki (garażówki) gdzie przychodziło po 20-30 osób i tylko tacy "niemcy" jak ja :lol: zajadali się nimi ale ci niemiaszki tutaj rodzone to po kilku kęsach twierzdzili że ogórki się popsuły, a jak jeszcze widzieli jak do kielicha zapijalismy woda ze słoja, to się poprostu brzydzili... :grin:Prawdę piszesz którą i ja potwierdzam, nader często słyszałem to samo zdanie o popsutych ogórkach :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-226779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 9 Lipca 2012 to ja należę do młodszego pokolenia dzisiejsze ogórki Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-227044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Tak przy sobocie nastawiłem trochę ogóreczków. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-230738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teqton Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Nastawiłem dzisiaj pierwszy raz w swoim życiu ogórki małosolne bo zatęskniło mi się za ich smakiem. Problem polega na tym że nigdzie dzisiaj nie mogłem znaleźć kopru ani liści. Czy ogórki wyjdą bez kopru ? :P Z przypraw dałem tylko czosnek, pieprz, liść laurowy no i sól. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-233814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzak Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 niestety nie koper i czosnek to podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-233882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Cześć ja robię zalewę tak; że daje łyżkę soli na litr wody, gotuję, rozpuszczam sól i po zagotowaniu, czekam aż zalewa schłodzi się na tyle żeby woda była ciepła i taką zalewam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-233884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Nastawiłem dzisiaj pierwszy raz w swoim życiu ogórki małosolne bo zatęskniło mi się za ich smakiem. Problem polega na tym że nigdzie dzisiaj nie mogłem znaleźć kopru ani liści. Czy ogórki wyjdą bez kopru ? :P Z przypraw dałem tylko czosnek, pieprz, liść laurowy no i sól. Jezeli nie mozesz znalezc kopru mozesz poszukac w przyprawach nasiona kopru i dolozyc kilka lyzek tych nasion. Tylko uwazaj nie daj nasion kopru wloskiego. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-233891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Witam,mogę CI poradzić mieszankę do ogórków konserwowych "appetita" w jej składzie znajdzieszto co potrzebujesz.Grzegorz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-233894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Pyta nie tylko czy teqton znajdzie we Frankfurcie taką mieszankę :wink: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-233916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Nastawiłem pierwsze ogórki na małosolne :thumbsup: .Już nie mogę się doczekać, choć zapewne nie są to te ogórki co będą za miesiąc. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-282590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Areczku ja też już nastawiłem, czyli będziemy razem chrupać :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-282593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Cześć ja robię zalewę tak; że daje łyżkę soli na litr wody, gotuję, rozpuszczam sól i po zagotowaniu, czekam aż zalewa schłodzi się na tyle żeby woda była ciepła i taką zalewamOgórasy na małosolne powinno zalewać się wrzątkiem. https://encrypted.google.com/search?q=og%C3%B3rki+ma%C5%82osolne+zalewamy+wrz%C4%85tkiem&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t Będą wtedy jędrne i chrupiące. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-282594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Ogórasy na małosolne powinno zalewać się wrzątkiem. I tu się zgadzamy :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-282598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 arkadiusz, listek dębu dodajesz?? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-282599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 listek dębu dodajesz?? Nie.Tylko koperek i czosnek i woda z solą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-282602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Ja np. dodaję liście z wiśni, która rośnie w moim ogródku. Dobrze jest też dodać kawałeczek obranego korzenia chrzanu. Ale konieczności nie ma i można tylko tak jak robi to Arkadiusz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-282603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 O tej porze roku to chyba liście mrożone trzeba by mieć :wink: :grin: Ja w sezonie dodaję liście wiśni , dębu i czarnej porzeczki . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-282604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Tak Chudziak, masz rację. Ja też robię tylko w sezonie, z naszych krajowych ogórasków gruntowych, zebranych świtem i zakwaszonych tego samego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-282605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 chudziak, liście dębu już są a smak ogórków z liściem dębu jest niepowtarzalny. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/5/#findComment-282607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.