Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wstawione dzisiaj... :cool: Ale na próbę 0,5 litrowy słoiczek... ogórki pokroiłam wzdłuż na plastry ok. pół centymetra ... reszta jak w przepisie ogólnym , czyli koper, czosnek itp. Zobaczę jak wyjdzie dobre , to zrobię więcej :cool: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-293166
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Kiszenie nigdy nie jest czystą fermentacją mlekową. Równolegle startują drożdże (fermentacja alkoholowa) i bakterie octowe. Również różne bakterie gnilne. Aby fermentacja została zdominowana przez czystą, mlekową, to poza dezynfekcją słoików, solanka powinna mieć 5dkg soli na 1 l wody. Najważniejszą jednak sprawą jest ścisłe upchanie ogórków w naczyniu aby ilość wody była jak najmniejsza. Wtedy kwasowość bardzo szybko wzrasta i redukuje rozwój bakterii octowych i drożdży oraz bakterii gnilnych. Ten osad - moim zdaniem to obumarłe drożdże. Kiszę ogórki corocznie ponad 40 lat i zauważyłam, że im wiecej tego osadu tym szybciej ogórki miękną. Jak mam solankę klarowną to takie ogórki mogę trzymać ponad rok i wcale nie są wściekle kwaśne. Taką nadmierną kwasotę daje fermentacja octowa.

(podkreślenie moje)

 

Problem jest w tym, że dla mnie, ta woda z ogórków jest lepsza od samych ogórków. W związku z tym mam pytania:

-czy wskazane byłoby zakwasić solankę kwasem mlekowym spożywczym 80% (E270)?

-jakie dodawać ilości tego kwasu?

-czy ma sens zaszczepienie tak nastawionych ogórków niewielką ilością n.p. żurku z mąki żytniej?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-360883
Udostępnij na innych stronach

Eli takich sloi w PL jest dostatek :) a ja sie obiadam malosolnymi  co by do przyszlego roku starczylo ,bo w domu z kupnych ogorkow to loteria wyjda / nie wyjda

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-360888
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy wskazane byłoby zakwasić solankę kwasem mlekowym spożywczym 80% (E270)?

Nie robiłam takich eksperymentów.

Fermentacja mlekowa jest samoograniczająca. To znaczy, że wysoka kwasowość wstrzymuje rozmnażanie się bakterii.

Dodanie kwasu to nie to samo, co kiszenie. W procesie kiszenia zużywane są cukry, które służą bakteriom za pokarm.

Dodanie kwasu mlekowego ograniczy naturalną fermentację, więc produkt końcowy będzie zupełnie inny.

W mojej ocenie takie ogórki robią Czesi. Coś pośredniego między ogórkiem konserwowym (octowym) a kiszonym.

Również współczesne mleczarnie w taki sposób wyrabiają twarogi. Nie poddają mleka fermentacji tylko dodają kwasu mlekowego.

W efekcie otrzymujemy twaróg słodszy niż po tradycyjnej fermentacji. W takim twarogu zawarta jest cała laktoza, jak w słodkim mleku oraz kazeina ma nieco inną postać.

Bakterie, poza kwasem - produkują liczne enzymy wpływające na strukturę białek. Taki twaróg może być problemem dla osób źle trawiących słodkie mleko.

Naturalne kiszonki są dla ludzi źródłem korzystnych dla jelit bakterii. Są naturlnymi probiotykami.

Wymóg maksymalnego upchania ogórków nie dotyczy ogórków małosolnych, przeznaczonych na szybkie zużycie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-360947
Udostępnij na innych stronach

EAnno.. Jak robi "industria" ogorki kwaszone (nie malosolne), ze zawsze w markecie ogorasy sa prezne i twarde..? W takiej beczce w sklepie nie widac ani kopru, czosnku czy chrzanu. Jest tylko metna zalewa w ktorej plywaja ogorki.. 

Co oni tam dodaja..?

 

Sloiki mam zawsze czyste i wyparzone ale po kilku tygodniach ogorki niektore sa puste w srodku, ale nie wszystkie..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361064
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co oni tam dodaja..?
Dodają to samo z przypraw co w domu i może ,,jeszcze coś'',tylko że ogórki są kiszone w dużych basenach a dopiero potem pakowane do mniejszych opakowań,beczki,wiadra etc. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361067
Udostępnij na innych stronach

i może ,,jeszcze coś''

 

Ale co..?

"Oni" napewno kupuja ogory na wielka skale z plantacji, gdzie stosowana sa jakies pestycydy itp..

Raz gdzies tutaj w temacie ktos napisal ze tylko ogorki "pryskane " beda puste w srodku..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361068
Udostępnij na innych stronach

Elus.. A probowalas moze zalac ogoreczki wrzatkiem z przyprawami..?

Czytalem jeszcze gdzies ze swiezo zaladowane sloiczki z ogorkami sa parzone a nawet pasteryzowane..

I wcale nie mam na mysli przecieru z kiszonych ogurkow...

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361093
Udostępnij na innych stronach

Tak ,robie na 3 sposoby,   zalewam wrzatkiem z zagotowanymi przyprawami, 2 lyzki soli na 1 litr wody, zielem angielskim listkiem laurowym ,gorczyca, kolendra, reszta przypraw

to czosnek , lisc chrzanu , korzen chrzanu, koper liscie debu , czeresni i winogrona, (nie wszystkie razem ),

drugi sposob to ta sama zalewa przegotowana z przyprawami i wystudzona,

3 sposob to wszystkie przyprawy i zielonka zalane surowa woda (goracej tylko tyle do rozpuszczenia soli),

wlozylam juz 25 roznej wielkosci sloikow , otworzylam juz drugi i jak na razie to sa dobre i chrupiace,

zobaczymy jak bedzie dalej , ale w tamtym roku to mialam kilka sloikow kapciowatych, zrobilam z nich zupe i tez sie zjadlo,

 ale nie mam pojecia dlaczego tak sie staje. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361099
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zaczynam znajdywac takie "koslawce" w moich ogorkach , czy ktos wie jaka to przyczyna ?

Jest to niedobór azotu.

Może być za kwaśna gleba i gorsza przyswajalność tego pierwiastka.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361282
Udostępnij na innych stronach

Sprawdż pH gleby. Jeżeli jest kwaśna to dodaj (delikatnie) wapna. Najlepiej pod postacią dolomitu, bo powoli się uwalnia.

.Jeżeli ziemia nie jest kwaśna zasil ogórki nawozem azotowym.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361297
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Puste ogórki będą wtedy gdy roślina na pewnym etapie wzrostu ma niedobór wody, koślawce - za kwaśna gleba, o czym wspominała już Ania, ale koślawce będą również przy niedoborze wody w momencie kwitnięcia i zawiązek kwiatów, ja od kilkunastu lat uprawiam ogórki na macie fizelinowej, dzięki temu nie mam chwastów które zabierają składniki mineralne oraz wodę ogórkom, dodatkowo raz w tygodniu ogórki podlewam wodą z dodatkiem florowitu w płynie, zbiory piękne, ogórki proste, pełne i smaczne, aaaa..... sięję odmianę Śremską która jest bardzo odporna na choroby i wszelkie zarazy, oraz plenna, ogórki wysiewam w rzędach co 150cm.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-363706
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

To juz z wlasnego ogrodu ? :w00t:  Ja w tym roku chce tak zrobic, aby mna Wigilie byly swoje malosolne

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-429186
Udostępnij na innych stronach

To juz z wlasnego ogrodu ? :w00t:  

Niestety, ale od znajomego rolnika. 

Już gotowe:

 

post-63386-0-96782700-1433786562_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-429229
Udostępnij na innych stronach

Ogórek będzie twardy gdy jak najszybciej po zerwaniu zostanie przerobiony. Bez znaczenia jest czy potraktuje go się zimną czy gorącą wodą. Spróbujcie dodać na litr wody płaska łyżeczkę czarnuszki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-429409
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.