karolszymczak Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 18 Lipca 2013 Sezon ogórkowy w pełni a tutaj cisza Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-293161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 18 Lipca 2013 Wstawione dzisiaj... Ale na próbę 0,5 litrowy słoiczek... ogórki pokroiłam wzdłuż na plastry ok. pół centymetra ... reszta jak w przepisie ogólnym , czyli koper, czosnek itp. Zobaczę jak wyjdzie dobre , to zrobię więcej Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-293166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 9 Lipca 2014 Kiszenie nigdy nie jest czystą fermentacją mlekową. Równolegle startują drożdże (fermentacja alkoholowa) i bakterie octowe. Również różne bakterie gnilne. Aby fermentacja została zdominowana przez czystą, mlekową, to poza dezynfekcją słoików, solanka powinna mieć 5dkg soli na 1 l wody. Najważniejszą jednak sprawą jest ścisłe upchanie ogórków w naczyniu aby ilość wody była jak najmniejsza. Wtedy kwasowość bardzo szybko wzrasta i redukuje rozwój bakterii octowych i drożdży oraz bakterii gnilnych. Ten osad - moim zdaniem to obumarłe drożdże. Kiszę ogórki corocznie ponad 40 lat i zauważyłam, że im wiecej tego osadu tym szybciej ogórki miękną. Jak mam solankę klarowną to takie ogórki mogę trzymać ponad rok i wcale nie są wściekle kwaśne. Taką nadmierną kwasotę daje fermentacja octowa.(podkreślenie moje) Problem jest w tym, że dla mnie, ta woda z ogórków jest lepsza od samych ogórków. W związku z tym mam pytania:-czy wskazane byłoby zakwasić solankę kwasem mlekowym spożywczym 80% (E270)?-jakie dodawać ilości tego kwasu?-czy ma sens zaszczepienie tak nastawionych ogórków niewielką ilością n.p. żurku z mąki żytniej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-360883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 9 Lipca 2014 karolszymczak ,masz fajne sloje, ja tez juz kisze i mam ogorki z mojego ogrodka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-360885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) Eli takich sloi w PL jest dostatek a ja sie obiadam malosolnymi co by do przyszlego roku starczylo ,bo w domu z kupnych ogorkow to loteria wyjda / nie wyjda Edytowane 9 Lipca 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-360888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 9 Lipca 2014 czy wskazane byłoby zakwasić solankę kwasem mlekowym spożywczym 80% (E270)? Nie robiłam takich eksperymentów.Fermentacja mlekowa jest samoograniczająca. To znaczy, że wysoka kwasowość wstrzymuje rozmnażanie się bakterii.Dodanie kwasu to nie to samo, co kiszenie. W procesie kiszenia zużywane są cukry, które służą bakteriom za pokarm.Dodanie kwasu mlekowego ograniczy naturalną fermentację, więc produkt końcowy będzie zupełnie inny.W mojej ocenie takie ogórki robią Czesi. Coś pośredniego między ogórkiem konserwowym (octowym) a kiszonym.Również współczesne mleczarnie w taki sposób wyrabiają twarogi. Nie poddają mleka fermentacji tylko dodają kwasu mlekowego.W efekcie otrzymujemy twaróg słodszy niż po tradycyjnej fermentacji. W takim twarogu zawarta jest cała laktoza, jak w słodkim mleku oraz kazeina ma nieco inną postać.Bakterie, poza kwasem - produkują liczne enzymy wpływające na strukturę białek. Taki twaróg może być problemem dla osób źle trawiących słodkie mleko.Naturalne kiszonki są dla ludzi źródłem korzystnych dla jelit bakterii. Są naturlnymi probiotykami.Wymóg maksymalnego upchania ogórków nie dotyczy ogórków małosolnych, przeznaczonych na szybkie zużycie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-360947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 9 Lipca 2014 O rany... zapomniałem o małosolnych... jutro rano na targ pojade... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-360988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 10 Lipca 2014 EAnno.. Jak robi "industria" ogorki kwaszone (nie malosolne), ze zawsze w markecie ogorasy sa prezne i twarde..? W takiej beczce w sklepie nie widac ani kopru, czosnku czy chrzanu. Jest tylko metna zalewa w ktorej plywaja ogorki.. Co oni tam dodaja..? Sloiki mam zawsze czyste i wyparzone ale po kilku tygodniach ogorki niektore sa puste w srodku, ale nie wszystkie.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 10 Lipca 2014 Co oni tam dodaja..? Dodają to samo z przypraw co w domu i może ,,jeszcze coś'',tylko że ogórki są kiszone w dużych basenach a dopiero potem pakowane do mniejszych opakowań,beczki,wiadra etc. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 10 Lipca 2014 i może ,,jeszcze coś'' Ale co..?"Oni" napewno kupuja ogory na wielka skale z plantacji, gdzie stosowana sa jakies pestycydy itp..Raz gdzies tutaj w temacie ktos napisal ze tylko ogorki "pryskane " beda puste w srodku.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 10 Lipca 2014 Gregtom, ja mam swoje ogorki , nie sa pryskane(krotko owocuja ) i tez znajde niektory sloik z pustymi w srodku,tez nie wiem dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 10 Lipca 2014 (edytowane) Elus.. A probowalas moze zalac ogoreczki wrzatkiem z przyprawami..?Czytalem jeszcze gdzies ze swiezo zaladowane sloiczki z ogorkami sa parzone a nawet pasteryzowane..I wcale nie mam na mysli przecieru z kiszonych ogurkow... Edytowane 10 Lipca 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 10 Lipca 2014 Tak ,robie na 3 sposoby, zalewam wrzatkiem z zagotowanymi przyprawami, 2 lyzki soli na 1 litr wody, zielem angielskim listkiem laurowym ,gorczyca, kolendra, reszta przyprawto czosnek , lisc chrzanu , korzen chrzanu, koper liscie debu , czeresni i winogrona, (nie wszystkie razem ),drugi sposob to ta sama zalewa przegotowana z przyprawami i wystudzona,3 sposob to wszystkie przyprawy i zielonka zalane surowa woda (goracej tylko tyle do rozpuszczenia soli),wlozylam juz 25 roznej wielkosci sloikow , otworzylam juz drugi i jak na razie to sa dobre i chrupiace,zobaczymy jak bedzie dalej , ale w tamtym roku to mialam kilka sloikow kapciowatych, zrobilam z nich zupe i tez sie zjadlo, ale nie mam pojecia dlaczego tak sie staje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 10 Lipca 2014 2 lyzki soli na 1 litr wody Oj Dziewczyno.. Aby Cie za to nikt nie opiernczyl.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 10 Lipca 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 12 Lipca 2014 Zaczynam znajdywac takie "koslawce" w moich ogorkach , czy ktos wie jaka to przyczyna ? Zapomnialam wstawic fotke Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 12 Lipca 2014 Zaczynam znajdywac takie "koslawce" w moich ogorkach , czy ktos wie jaka to przyczyna ? Jest to niedobór azotu.Może być za kwaśna gleba i gorsza przyswajalność tego pierwiastka. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 12 Lipca 2014 EAnna dzieki za odpowiedz, czy moge jeszcze cos zaradzic nawozem , czy juz jest z pozno? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 12 Lipca 2014 Sprawdż pH gleby. Jeżeli jest kwaśna to dodaj (delikatnie) wapna. Najlepiej pod postacią dolomitu, bo powoli się uwalnia..Jeżeli ziemia nie jest kwaśna zasil ogórki nawozem azotowym. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-361297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 28 Lipca 2014 Puste ogórki będą wtedy gdy roślina na pewnym etapie wzrostu ma niedobór wody, koślawce - za kwaśna gleba, o czym wspominała już Ania, ale koślawce będą również przy niedoborze wody w momencie kwitnięcia i zawiązek kwiatów, ja od kilkunastu lat uprawiam ogórki na macie fizelinowej, dzięki temu nie mam chwastów które zabierają składniki mineralne oraz wodę ogórkom, dodatkowo raz w tygodniu ogórki podlewam wodą z dodatkiem florowitu w płynie, zbiory piękne, ogórki proste, pełne i smaczne, aaaa..... sięję odmianę Śremską która jest bardzo odporna na choroby i wszelkie zarazy, oraz plenna, ogórki wysiewam w rzędach co 150cm. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-363706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz1960 Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 28 Lipca 2014 Odmiana śremska to najlepsza na naszym rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-363744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 8 Czerwca 2015 Dzisiaj powinny być już gotowe. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-429184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 8 Czerwca 2015 To juz z wlasnego ogrodu ? Ja w tym roku chce tak zrobic, aby mna Wigilie byly swoje malosolne Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-429186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 8 Czerwca 2015 To juz z wlasnego ogrodu ? Niestety, ale od znajomego rolnika. Już gotowe: Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-429229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Ogórek będzie twardy gdy jak najszybciej po zerwaniu zostanie przerobiony. Bez znaczenia jest czy potraktuje go się zimną czy gorącą wodą. Spróbujcie dodać na litr wody płaska łyżeczkę czarnuszki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/6/#findComment-429409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.